»

Napravljeni organski robotki

Technology Review - Ameriški raziskovalci so iz žabjih celic napravili delujoče organske stroje, ki se lahko premikajo, nosijo tovor in se samoobnavljajo, kar je tako nova letvica na poti do ustvarjanja umetnega življenja, kot tudi nova stopnja robotike.

Znanstveniki z univerz Tufts, Vermont in Harvard so vzeli zarodne celice afriške žabe Xenopus laevis in iz njih napravili manj kot milimeter velike večcelične organske avtomate. Po izvoru celic so jih posrečeno poimenovali "xenoboti", napravice pa se lahko gibljejo z lastnim pogonom, nosijo tovor v za to namenjenih vdolbinah in se ob poškodbah do neke mere tudi same obnavljajo. Xenoboti so zgrajeni iz kožnih celic, ki jim dajejo zgradbo, in pa srčnih, ki sestavljajo pogonski sklop, saj se premikajo s trzanjem majhnih okončin. Po nastanku je v njih shranjene dovolj energije za okrog deset dni delovanja, nakar odmrejo. Prav tako so omejeni na vodni okoliš, spričo dejstva, da se ne prehranjujejo ali sami razmnožujejo, pa bi jih tudi le stežka označili...

17 komentarjev

Privatni satelit v nizko zemeljsko orbito za 8000 $

Valjasti satelit v nizki zemeljski orbiti

vir: Discovery News
Discovery News - Kalifornijsko podjetje Interorbital Systems je pričelo s trženjem paketov valjastih satelitov (TubeSat) za 8000 $, ki jih nato uporabnik prilagodi svojim željam in potrebam.

V paketu se dobi matično vezje, antene, sprejemnik, baterijski paket, sončne celice, mikroračunalnik, kontrolni sistem za upravljanje z energijo, električno stikalo, programsko opremo za priloženo strojno opremo ter priročnik (podrobnejše specifikacije satelita). Osnovna verzija satelita tehta 0.5 kg. Največja dovoljena teža satelita pa ne sme preseči 0.75 kg. Kar pomeni, da lahko kupec po svojih željah doda za 0.25 kg lastne opreme.

S tem lahko nato predela satelit za uporabo v raziskovalne namene (merjenje valovanj, biološki eksperimenti, spremljanje migracij živali...

27 komentarjev

Nove slike z Marsa

Sulfatni skladi v kanjonu Ius Chasma

vir: NASA
NASA - Vsi ljubitelji vesolja in vesoljskih misij boste navdušeni nad dejstvom, da je NASA objavila tisoče slik Marsa, ki jih je v visoki ločljivosti posnel Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). Ta z Zemlje poletel avgusta 2005, pol leta pozneje pa se je vtiril v orbito okrog Marsa. Nove slike tako prikazujejo vrsto geografskih značilnosti, med drugim kraterje, struge in sipine. NASA pravi, da so z MRO dobili več informacij o Marsu kot z vseh prejšnjih misij skupaj. Vabljeni k ogledu!

9 komentarjev

Predstavljen Beli vitez 2

White Knight 2

vir: Slashdot
Slashdot - Včeraj sta Richard Branson in Burt Rutan storila naslednji zgodovinjski korak h komercializaciji in kolonizaciji vesolja s predstavitvijo White Knight Two (Beli vitez 2), ki bo služil kot nosilno plovilo za SpaceShipOne.



Eva, kot je WK2 krščen, postavlja precej mejnikov - ker je v celoti zgrajen iz karbonskih vlaken, je s svojim razponom kril (preko 42 metrov) največja enotna kompozitna struktura, ki se je dosedaj uporabljala v zračni industriji. Z največjo možno višino več kot 15 kilometrov, nosilnostjo, ki je več kot 30% večja od polno zasedenega SpaceShipTwo in zmožnostjo prenašanja tako pozitivnih G sil kot tudi breztežnosti za potrebe urjenja astronavtov, WK2 vsekakor ne namerava spati na lovorikah prvega belega...

25 komentarjev

Nov vesoljski turistični raketoplan

New Scientist Tech - Evropsko podjetje EADS Astrium se je odločilo iti v razvoj novega vesoljskega turističnega raketoplana, ki bi dosegal višine do 100 kilometrov. Omogočal bi 90 minutne izlete, ki bi vključevali tudi 3 minutno stanje breztežnosti. Do višine 12 kilometrov bi se plovilo obnašalo kot navadno letalo, dodatni raketni motorji pa bi služili za doseganje suborbitalnih višin. Podjetje trenutno išče sofinancerje, ki bi bili v projekt pripravljeni vložiti skupno 1 milijardo €. Prototip raketoplana bi naj bil izdelan do leta 2012. Ob uspešni izvedbi računajo, da bi do 2020 prepeljali 15.000 vesoljskih turistov.



newscientist.com

Cena izleta? Drobiž! Med 150.000 in 200.000€. Vsaj glede na ceno vesoljskega turizma, ki ga s Soyuzi...

21 komentarjev

Poceni vesoljske raziskave

Slashdot - Odprave v širno vesolje so običajno stvar, ki jo povezujemo z gromozanskimi stroški. Razvoj drage tehnologije, uporaba posebnih materialov, ogromno varnostnih sistemov in ostali faktorji dvignejo cene poletov visoko nad Zemljino površino v višave. Nekaj študentov na univerzi Cambridge pa je ta trend poskusilo spremeniti -- izdelali so plovilo Nova 1, ga z vremenskim balonom poslali 32 km visoko in opravili pravo malo vesoljsko raziskavo, za vse skupaj pa so odšteli le tisoč funtov.

Njihovo plovilo je bilo opremljeno z GSM tehnologijo, običajnim 5-megapikselnim fotoaparatom in radijsko zvezo z Zemljo, prva izstrelitev pa je potekala brez večjih problemov. Nova 1 se je s pomočjo balonov uspešno dvignila, naredila obilico posnetkov in se nato s padalom varno spustila nazaj na tla. Njeni stvaritelji že načrtujejo nadaljne raziskave, v okviru katerih nameravajo za dvig plovila uporabiti raketo namesto balona, do takrat pa se lahko navdušujete ob njihovih trenutnih rezultatih.

7 komentarjev

Raziskovanje osončja: NASA uradno naznanila projekt Orion, Rusija in Kitajska načrtujeta skupno odpravo na Mars

Slo-Tech - NASA je v torek (en teden prej kot načrtovano) uradno predstavila novo raziskovalno plovilo, imenovano Orion. "Krivec" za zgodnje razkritje imena je Jeffrey Williams, astronavt, ki trenutno biva na ISS. Williamsu je namreč ime Orion pobegnilo z jezika na odprtem radijskem kanalu iz ISS.



Orion je novo vesoljsko plovilo, ki ga NASA že več let razvija v okviru programa Ozvezdje. Pri oblikovanju njegove oblike so se pri NASI vrnili v čase kapsul iz odprav Apollo, saj takšna oblika še vedno nudi največjo varnost pri vračanju skozi Zemljino atmosfero (še posebej pri neposredni vrnitvi iz Lune). Kapsula Orion ima premer 5 m, maso 25 t in približno 2,5-krat tolikšno...

96 komentarjev

Z dvigalom miljo visoko

New Scientist - Še pomnite NASIN natečaj za vesoljsko dvigalo? Kljub bornim rezultatom, ideja še živi. Podjetje LiftPort Group je januraja v Arizoni razpelo ogljikov kabel s postojanko na koncu miljo v nebo. Večslojni (očitno ploščat) kabel je širok 5 cm in debel nič več kot nekaj listov paprija. Celotna kompozicija je brez večjih težav visela pod tremi baloni neprekinjeno 6 ur. Še 61.999 milj, pa bodo na cilju. Dosežek žal kazi dejstvo, da je robotom-šerpam uspelo iz...

46 komentarjev

Vesoljsko dvigalo - tekmovanje

vir: NASA
News.com - NASA gosti tekmovanje, na katerem se bo sedem prijavljenih moštev iz ZDA in Kanade pomerilo v izdelavi konceptnega vesoljskega dvigala. Ekipe morajo pripraviti robotizirana dvigala in trak, po katerem se bodo na tekmovanju vzpenjala. Vzpeti se bodo morali 50 metrov visoko in ob tem prenesti nekaj tovora, z minimalno hitrostjo vsaj 1 m/s. Zmagala bo ekipa, ki bo v treh poskusih zbrala največ točk. Le-te se bodo izračunale na podlagi mase prepeljanega tovora in povprečne hitrosti dvigala. Vsekakor bodo rezultati dela ekip zanimivi za nadaljne raziskovanje vesoljskega dvigala, ki bi pomenilo poceni prevoz opreme in ljudi v orbito Zemlje. Več o tekmovanju...

52 komentarjev

Raziskave z ogromnimi helijevimi baloni

CBS News - NASA je v nedeljo na severu Švedske izvedla prvega od več napovedanih spustov ogromnih helijevih balonov, ki so opremljeni s teleskopi za astrofizične eksperimente in raziskave kozmičnega žarčenja.

Prvi polet bo služil kot preizkus trpežnosti balona, ki bo na poti od Esrange do Aljske seboj prenašal še 2.700 kilogramski teleskop, letel bo na višini 40 kilometrov, polet pa naj bi trajal od 6 do 9 dni.



Za trenutno serijo poizkusov (od leta 1974 pa do danes so iz okolice Esrange, 1.200 kilometrov severno od Stockholma, izpustili že okoli 450 znanstvenih balonov) bodo uporabili balon, ki meri 120 metrov v višino, premer znaša 140 metrov, za njegovo napolnitev pa porabijo približno...

28 komentarjev

V vesolje z balonom, zeppelinom ali čem tretjim?

Slo-Tech - Ob vsej privatni iniciativi, ki se kaže zadnje čase v vesoljskem programu, je zaslediti pravo točo nekonvencionalnih idej. Od povsem otročjih, preko usekanih do precej zanimivih.
To je povsem razumljivo. Če nimas vedno milijarde ali še raje desetih milijard dolarjev v žepu, ne moreš vedno narediti rakete ravno po svojih željah.

Tokrat so se problema pri JP Aerospace lotili drugače. Končni cilj projekta je nekaksna struktura modernih superlahkih balonov, ki lahko dvignejo tovor do višine 30-40 km, takrat pa z ionskimi motorji začnejo pospeševati in s tem zaradi vzgona, pozneje pa centrifugalne hitrosti vse bolj dvigati. Energijo za motorje bi dobili v začetku iz gorilnih celic, pozneje...

15 komentarjev

Višinski rekord v poletu z balonom

New Scientist - Dva britanska znanstvenika se nameravata v torek, torej jutri, ob sedmih zjutraj po našem času, dvigniti s 381-meterskim balonom dobesedno na vrh atmosfere. Andy Elson in Colin Prescota bosta nadela svoji vesoljski obleki in se v balonu, napolnjenim s helijem, povzpela na višino 40.200 metrov nad zemljo. Trenutni rekord stoji pri 34.670 metrih, postavila pa sta ga dva ameriška pilota leta 1961. Material, iz katerega je balon narejen, je polietilen debeline malo več od navadne plastične nakupovalne vrečke. Volumen tega balona bo v popolnoma napihnjenem stanju narasel na 1.24 milijona kubičnih metrov. Največjo težavo, poleg dejanske luknje v balonu, predstavlja slabo vreme, ki je taisto misijo že prestavilo na današnji datum iz leta 2002. Želimo jima vso srečo [:D]. Klik!

10 komentarjev