»

Novo socialno omrežje Fowndr za mlada podjetja

The New York Times - Londončan Stu Green je ustvaril novo socialno omrežje na internetu, ki pa ni namenjeno tekmovanju s Facebookom, Twitterjem, MySpaceom in drugimi velikani. Namesto tega je Fownder (izgovori se [faʊndə]) namenjen ustanoviteljem novih mladih podjetij, start-upov, da lahko na enem mestu debatirajo o novih projektih, tehnologijah, se kaj novega drug od drugega naučijo, izmenjujejo ideje, datoteke in projekte itn. Skratka na Fownderju naj bi se družili vsi, ki so bili tako ali drugače vpleteni v nastajanje novih start-upov.

Storitev bo brezplačna, a bo potrebno za vstop imeti povabilo od že obstoječega člana. Na ta način želi Green poskrbeti, da bo občestvo na strani ostalo resnično v skladu s prvotno zamislijo....

7 komentarjev

SpaceShipOne drugič na robu vesolja

Slo-Tech - Zgodilo se je danes nekaj minut pred četrto popoldne po našem času. Raketnemu letalu SpaceShipOne podjetja Scaled Composites je drugič v petih dneh uspel polet nad 100 kilometri višine, kar je priznana meja vesolja, za kar je razpisana nagrada kar desetih milijonov dolarjev. Če bodo ugotovili, da je bilo vse po pravilih, bo le-ta tudi podeljena.

Namen tega je bil vzpodbuditi začetek "poceni" vesoljskega turizma, za kar se resno zanimajo pri, na primer, British Airlines, in sicer že čez nekaj let.

Očitno zadovoljni z doseženim zdaj že razmišljajo o uvedbi drugih nagrad za vsakoletna sorodna tekmovanja, morda tudi za doseganje ISS, ki se ji po odpovedi generatorja kisika vse bolj slabo piše.

http://www.cnn.com/2004/TECH/space/10/04/spaceshipone.attempt.cnn/index.html
http://www.newscientist.com/news/news.jsp?id=ns99996487

32 komentarjev

Prvi zasebni polet v vesolje

CNN.com - Kakor poroča CNN.com, je prvi zasebni vesoljski polet uspel. Pilot oz. sedaj že astronavt 62-letni Mike Melvill je polet začel ob 15.30 po našem času in po eni uri se je SpaceShipOne odcepil od matičnega letala White Knight, ki je ponesel SpaceShipOne do višine 15 km. Ta je potem sam nadaljeval pot do višine nekaj čez 100 km (raketni pogon je bil v pogonu približno 80 sekund) ter po posegu v vesolje varno pristal na matičnem letališču Mojave ob 17.15 po našem času.

Uradna strana stran tega projekta zaenkrat še ne poroča o tem dogodku.

O dogodku poročajo tudi slovenski mediji: 24ur.com in RTV Slovenija.

Kot zanimivost naj omenimo še to, da je sponzor ameriški milijarder Paul Allen, soustanovitelj Microsofta, in sicer z vsoto 20 miljonov dolarjev.

Če podjetju uspe polet ponoviti s tremi ljudmi na krovu v treh tednih, potem bodo verjetno tudi zmagovalci X Prize.

vir: 24 ur

vir: 24 ur

30 komentarjev

Mehaniki za Hubbla

CNN.com - Hubblovemu teleskopu so dnevi šteti, saj mu bodo nekje med letoma 2006 in 2007 odpovedali giroskop ter baterije. V senci nedavne nesreče vesoljskega čolnička Kolumbija, so pri NASI opustili misel na človeško vzdrževalno misijo kot preveč tvegano.

Kljub temu, da niso polagali veliko upov v povsem robotizirano odpravo, so vseeno razpisali natečaj za rešitev Hubblovih težav brez uporabe živih astronavtov. Rezultati so bili presenetljivi. Izmed 26 rešitev jih je nekaj tako dobrih (in hkrati celo izvedljivih), da še nekdanji skeptiki zdaj razmišlajo ne le o podalšanju teleskopovega življenja, temveč tudi dodajanju novih inštrumentov.

6 komentarjev

NASA podaljšala delovno dobo Spirit in Opportunity

CNN.com - Januarja, ko sta Spirit in Opportunity začela svojo misijo, so se najprej pojavile težave, ki so nekaj časa celo grozile odpravi, zatorej je bila tudi njuna prvotno načrtovana življenska doba devetdesetih dni vprašljiva, a po odpravi začetnih težav sta oba robota začela opravljati svoje delo več kot zadovoljivo.

In kot posledica takšnih dobrih rezultatov se je NASA odločila, da bo obema robotoma podaljšala življensko dobo za devet mesecev, če pa bosta še septembra v solidnem stanju, lahko sledi ponovno podaljšanje. Je torej obdobje uničenih in hitro pokvarjenih vesoljskih robotov mimo?

7 komentarjev

Splošna relativnost na novi preizkušnji

Stanford - Eno izmed vodil znanstvenega dela je neprestano izpostavljnje hipotez novim in novim napadom. 17. aprila letos bo v tem duhu vesoljsko plovilo Gravity Probe B vzelo v precep splošno relativnost. Natančneje, vpliv masivnega telesa (v tem primeru bo to Zemlja) na gravitacijsko polje. Če teorija stoji, bi morali opaziti dva pojava. Ukrivljanje prostor-časa in gravitacijsko ustreznico površinski napetosti. Zemlja bi naj namreč s svojim vrtenjem v gibanje po isti tirnici pognala tudi delce v svoji bljižini. Kar je nadvse pomembno pri tem pojavu je, da naj bi bil prisoten tudi na mikroskopskem nivoju.

Meritve bodo opravljali s štirimi giroskopi. Ideja resda ni nova, saj je uporabo giroskopov v te namene že v tridesetih letih prejšnega stoletja zagovarjal sir Arthur Eddington, a je tehnologija takrat še ni dohajala. Kar niti ni presenetljivo, če pomislimo, kakšno...

2 komentarja

Na Marsu končno vse v redu?

CNN.com - Po tem ko so se pri Duhu pojavili problemi z njegovim programskim delom opreme (redno se mu je rušil operacijski sistem), so danes iz NASE zatrdili, da naj bi napake s sistemom končno odpravili in se tako nazadnje le posvetili znantvenim opravilom. Tako so menda težave z računalnikom končane. Medtem je Priložnost že posnela prvo panoramsko sliko svoje okolice in se bo začela posvečati svoji prvotni nalogi - iskanju sivega hematita, ki ga je nekaj že našla. In to bi lahko namigovalo, da je na Marsu včasih bila (ali pa je še) voda, eden ključnih pogojev za življenje. Klik!

10 komentarjev