» »

NASA podaljšala delovno dobo Spirit in Opportunity

NASA podaljšala delovno dobo Spirit in Opportunity

CNN.com - Januarja, ko sta Spirit in Opportunity začela svojo misijo, so se najprej pojavile težave, ki so nekaj časa celo grozile odpravi, zatorej je bila tudi njuna prvotno načrtovana življenska doba devetdesetih dni vprašljiva, a po odpravi začetnih težav sta oba robota začela opravljati svoje delo več kot zadovoljivo.

In kot posledica takšnih dobrih rezultatov se je NASA odločila, da bo obema robotoma podaljšala življensko dobo za devet mesecev, če pa bosta še septembra v solidnem stanju, lahko sledi ponovno podaljšanje. Je torej obdobje uničenih in hitro pokvarjenih vesoljskih robotov mimo?

7 komentarjev

mrTwelveTrees ::

hmm, ni mi jasn, a ni bilo receno, da se nabira prah na solarnih ploščah... kva je kakšen alien z mokro krpo odstranil pesek ? ... kva so poslal servisnega robota gor ? :D

OwcA ::

Očitno se umazanija ne nabira s konstantnim tokom.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Tilen ::

mogoce so kaksne metlice namestili - joke
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Filo ::

ja sej mi ni jasen zakaj res niso kaj tazga naredil...ala metlica..halo...valda boš poskrbel za neoviran pretok energije...to se mi zdi res bedno..ne vem kok milionov pol pa ne dajo gor preproste metlice, ej ne morjo rečt da ni placa..za 1 cm ščetino in njeno delovanje..

keber ::

In kakšna metlica naj bo to po tvoje, če je glavni problem tako fin prah, da v Zemljini atmosferi niti obstajat ne more (ker se nanj takoj veže vlaga)? Nekatere stvari niso tako enostavne.

Filo ::

no nisem reku, da vem kaj bi moral gor dat, da bi lahko podaljšal življensko dobo. Sam se mi pa tudi zdi, da tok nemogoče pa spet ne more bit, da ne bi inštaleral, nekaj približno spodobnega, ki bi lahko pomagalo. Sicer je res, da tak prah je res težavna zadeva in tudi trdna...sam sej pravm..nič ni nemogoče..

keber ::

Mars Lander 2001 naj bi imel neko preizkusno napravo za čiščenje prahu. Sicer ni ta nikoli vzletel, ampak tudi te naprave niso izdelali, kar kaže, da stvar sicer ni nemogoča, ni pa preprosta. Seveda bi bilo najbolje, da bi sončne celice polil s kanto vode, pa bi vse odplaknilo, samo še to tovorit bi bilo še dovolj dodatnih stroškov.

Sicer pa če koga zanima, naj v google vtipka "mars dust cleaning device" (kako enostavno, kajne?) in si prebere prva dva zadetka, kjer je raziskava na to temo (narejena še konec devetdesetih let).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bosch kuhijski robot vprašanje

Oddelek: Loža
62249 (2116) fikus_
»

AI - Manj sluzb, Vec Prebivalstva (Problem Prihodnosti?)

Oddelek: Loža
475684 (4742) kuall
»

Čudežno zdravilo, ki obljublja 120 let življenja (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6111685 (8231) shadeX
»

HTC Tattoo ali Samsung Galaxy Spica?

Oddelek: Mobilne tehnologije
202630 (2297) ziga1990
»

Mars Rover Spirit živi že šest let

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
385170 (3345) DarwiN

Več podobnih tem