»

NASA naj bi zgradila bazo na Luni do leta 2024

Independent - NASA je objavila prve informacije v zvezi s postojanko na Luni, ki jo ima v načrtu zgraditi do leta 2024, poroča Independent. Gre za prvo oporišče s človeško posadko (na njej naj bi astronavti prebivali do 6 mesecev), ki bi služilo kot nekakšna vmesna postaja za polete globlje v vesolje, predvsem Mars. Amerika naj bi se tako vrnila na Luno, prvič po decembru 1972 (Apollo 17). Baza naj bi bila locirana na južnem polu, predvsem zarad obsijanosti s Soncem, ki traja kar 3/4 leta. Vrednost projekta se ocenjuje na nekaj sto milijonov dolarjev, sofinancirala pa ga bo tudi Evropa, Rusija, Japonska ter Kitajska.




Več si lahko preberete v izvorni novici, razpisal pa se je tudi Guardian.

Čez 30 let se bomo torej na nedeljski izlet odpravili na Luno.

150 komentarjev

Kako nas nadzorna tehnologija v praksi brani pred teroristi

Schneier.com - Teroristom je potrebno na vsak način preprečiti, da bi nas še naprej ogrožali. In pri tem si različne države pomagajo s tehnologijo. Ena izmed takih tenologij ki jo uporabljajo v ZDA, je tajen seznam oseb, ki se ne smejo vkrcati na letalo, tim. no-fly list. Seznam so ustvarili s pomočjo podatkov različnih obveščevalnih služb in vladnih agencij. S takimi ukrepi naj bi bili vsi bolj varni. Kako pa je v resnici?

Resnica je nekoliko drugačna. Pri CBS so namreč pridobili seznam teh "prepovedanih" oseb in ugotovili nadvse zanimive stvari. Na seznamu se namreč nahaja Saddam Hussein, ki - odkar je v priporu - verjetno ne potuje več pogosto z letalom. Vsaj ne brez spremstva. Na seznamu je tudi bolivijski predsednik Evo Morales - kot kaže z letalom na državniški obisk v ZDA še nekaj časa ne bo mogel. Na seznamu je tudi štirinajst od devetnajstih samomorilskih ugrabiteljev iz 11. septembra. Očitno za vsak primer, če obstaja reinkarnacija.

Na seznamu pa so tudi povsem običajna imena, ki si...

31 komentarjev

Samodejno hlajenje pločevinke - izziv za vodno hlajenje

Independent - Britanski časnik Independent poroča, da naj bi na tržišče kmalu prišle pločevinke, ki se same ohlajajo. Podjetje s Floride je take pločevinke že razvilo, na trgu pa bi lahko bile že letošnje poletje. Obračanje dna pločevinke poganja miniaturen hladilnik, vgrajen v pločevinko, ki bo lahko temperaturo tekočine znižal za najmanj 17 stopinj Celzija. Klik!

Kaj bi to pomenilo za nas v navezi nekaj pločevink in vodnega hlajenja našega mlinčka, si lahko že mislimo ... No, pa tudi možnost, da bo pivo vedno lepo hladno, ni od muh ...

12 komentarjev

5% vseh vplivnežev prihaja iz IT podjetij

Independent - Ugledna britanska revija Independet je sestavila lestvico 100 najbolj vplivnih ljudi na svetu. Med njimi je tudi več direktorjev in vizionarjev iz IT podjetij. Na seznamu so se tako znašli tudi Carly Fiorina (HP), Michael Dell (Dell), Steve Jobs (Apple), Sergey Brin /Larry Page (Google) in Meg Whittman (e-Bay), ki jim Independent tako priznava njihovo pozitivno vlogo ne samo v sodobnem IT prostoru, ampak tudi v svetovnem merilu.

PS. Omenjen je tudi stric BillG, ampak v sekciji revolucionarjev.

7 komentarjev

DVD enote, ki bodo cenzurirale filme

Independent - Da imajo starši radi svoje otroke pod nadzorom, je splošno znano dejstvo in verjetno prav v težnji izkoristiti prej omenjeno željo staršev, bodo na trg prišle DVD-enote, ki bodo cenzurirale filme. Tako bodo ClearPlayjeve naprave glede na stopnjo, ki jo boste nastavili, preskočile oz. utišale dele filma, ki bodo žaljivi in neprimerni za gledalce. A ker takšno početje vpliva na izgled umetniškega izdelka, so režiserji, med drugim tudi Steven Spielberg, že vložili tožbo proti podjetju, ki pa se je kljub takšnim in podobnim pritiskom odločilo poslati njihov DVD predvajalnik na trg.

Sedaj si, dragi bralci, predstavljajte Vojno zvezd brez nasilja in ostalih PG-13 bonbončkov ...

18 komentarjev

Google upihnil peto svečko

Googlova očeta

vir: BBC
Google - Sicer malce pozno, a takšen jubilej je vsekakor potrebno omeniti. Google, najpomembnejši spletni iskalnik, največji katalog spletnih strani (in največkrat uporabljena beseda v forumu ;)) je v nedeljo praznoval peto obletnico svojega obstoja. 7. septembra 1998 sta Sergey Brin in Larry Page, ki sta tedaj izdelovala doktorsko nalogo na Standfordski univerzi, v Menlo Parku v Kaliforniji začela projekt, sprva namenjen le univerzitetni rabi, ki se je razširil bolj kot sta tedaj pričakovala v najdrznejših sanjah in postal svetovni katalog internetnega znanja. Klik, več o Googlovi zgodovini.

8 komentarjev