»

Sprehod po tovarni trdih diskov

Sestavljavci diskov iz Malezije in Tajske

Tom's Hardware - Eni izmed najbolj čistih prostorov na svetu so proizvodni obrati trdih diskov, ki so bolj podobni kakšnim laboratorijem za delo s smrtonosnimi virusi kot pa sestavljalnicam računalniških komponent. Ker delovanje diska zmotijo že majhni prašni delci in druge nečistoče, je vstop v čiste sobe omejen na minimalno število ljudi, ki se morajo vsakokrat primerno zaščititi. Obiskov je temu primerno malo, a pri Tom's Hardware so se uspeli dogovoriti za ogled tovarne Western Digitala v Kaliforniji. V zajetni fotoreportaži so na 41 straneh s še nekoliko več slikami in obširnimi komentarji pokazali vse, kaj se v takšni ogromni valilnici trdih diskov godi. Od izdelave do testiranja, raziskav in razvoja.

9 komentarjev

AMD na 65 nm

The inquirer - AMD je dokončal razširitev tovarne Fab 36 v Dresdnu, kjer bodo izdelovali procesorje v 65 nm tehnologiji in načrtuje odprtje v sredini oktobra. Glede na podatke, do katerih se je dokopal The Inquirer, je AMD izdelal prve delujoče primerke procesorjev v 65 nm junija. Uradno so prvi primerki takih procesorjev napovedani za leto 2006, torej AMD ne bo zaostal za Intelom pri prehodu na nov postopek izdelave.

62 komentarjev

Zakaj Intel ni na sodišču?

The inquirer - Microsoft se kar naprej zapleta v nekakšne pravne spore, ponavadi manjšega obsega in z različnimi konkurenčnimi podjetji, od časa do časa pa zaide tudi v večje konflikte, kot so različne preiskave zaradi monopolnega vedenja. In že zaradi svoje narave tudi ostala velika podjetja pogosto zaidejo v podobne težave - vendar pa eno najbolj pomembnih in največjih podjetij na računalniškem trgu, Intel, le redko zaide v pravne konflikte z organi pregona. Zaslugo za to ima po vsej verjetnosti naslednji dokument, ki zaposlenim narekuje, kako morajo ravnati s strankami in kupci.

4 komentarji

Kaj nam prinaša Toshiba?

The inquirer - Toshiba, ki zadnje čase ne doživlja svojih najbolj rožnatih časov, je danes najavila, da namerava v naslednjih nekaj letih izdati 93 izdelkov, ki jo bodo, vsaj tako upajo, ponovno popeljali do kraljevskega stolčka med azijskimi IT podjetji. Tako naj bi na tržišče poslali 50 inčni prikazovalnik, gorivne celice za prenosnike ter miniaturne trde diske. Za izvršitev tega nameravajo v roku treh let nameniti več kot trilijon jenov za opremo in razvoj. Klik!

0 komentarjev

Nvidia FX5700 Ultra z GDDR3 pomnilnikom

The inquirer - Kljub temu da izid Nvidiine naslednje generacije grafičnih kartic verjetno ni oddaljen več kot mesec ali dva, namerava NVidia na tržišče poslati nove modele FX5700 Ultra, ki bodo uporabljali spominske module GDDR3, kar pomeni nižjo temperaturo, višje hitrosti in posledično zaradi zmanjšanja temperature možnost navijanja grafične kartice še više. Toda, ali resnično rabimo takšne grafične kartice tik pred izidom NV40? Nvidia vsekakor misli, da je tako najbolje.

0 komentarjev

Trdi disk v velikosti kovanca

Slo-Tech - Sodeč po tej novici Toshiba namerava prihodnje leto izdati trdi disk v velikosti kovanca, ki bo meril cele tri gigabajte. Disk s premerom 2,15 cm (0,85 inča) bodo premierno predstavili kot prototip januarja v Las Vegasu na CES, z masovno proizvodnjo pa bodo začeli šele leta 2005. Trenutno najmanjši disk ima v premeru 2,54 cm (inčo). Več o tem.

9 komentarjev

NEC in Toshiba predstavila novo generacijo DVD-jev

Slashdot - Uveljanje DVD-jev je podobno Sizifovem delu, saj medij kljub prednostim, ki jih nudi, ni nikoli popolnoma zaživel. Če je posredi temu dejstvu cena, bomo videli v prihodnjih nekaj mesecih, saj so se sedaj cene zapisovalcev že nevarno znižale. Ker pa je za skoraj vsako področje računalništva značilno, da se v trenutku, ko postane tehnologija zanimiva za množice, pojavi nova, tokrat ni nič drugače.

Tako je združenje DVD Forum podjetjema NEC in Toshiba danes odobrilo standarde za novo generacijo DVD-jev, in sicer HD-DVD. Gre za tehnologijo, ki bo omogočala petkratno kapaciteto sedanjih medijev in bo mešala štrene Sonyu in ostalim proizvajalcem, ki razvijajo Blu-ray. Kljub temu, da gre zgolj za potrditev standarda za branje, pa so celo znane že začetne cene zapisovalnih enot, ki naj bi se pojavile na začetku leta 2005, in bodo znašale predvidoma 300.000 jenov.

Dejstvo, da bodo vstopne cene okoli 20% nižje kot pri Blu-rayu, in podatek, da za HD DVD-je ne bo potrebna nova proizvodna...

5 komentarjev

Toshiba predstavlja nove "nadomestne" prenosnike

X-Bit Labs - Sicer tvegam, da me bo nekaj zagrizenih uporabnikov grdo gledalo, samo ugotovitev, da so prenosniki kljub vsem pomanjkljivostim postali ugodna alternativa namiznim modelom, je v zadnjem času precej na mestu. Tega se očitno zavedajo tudi proizvajalci, ki ponujajo vedno več modelov domačih prenosnikov. Nova predstavnika serije je sedaj predstavila Toshiba.

Modela Satellite A15-S129 in A25-S279 se tako ponašata s funckionalnostjo "sedečih" bratov, saj A15-S129 skriva kombinirano DVD/CD-RW enoto, 40 GB diska ter 15" XGA zaslon, A25-S279 pa 256 MB pomnilnika in 20 GB diska več, poleg tega pa še integriran WLAN vmesnik. Prvi za ceno nekaj več kot tisoč dolarjev, drugi pa še pol toliko. Primerjelno tabelo in ostale podatke si oglejte na X-Bit Labs.

4 komentarji

Največja Microsoftova težava?

The Register - Po besedah poslovnih uporabnikov -- preveč popravkov. Redmondsko podjetje pa je najavilo, da se bo le usmililo podjetij, ki jim pak ni všeč, da si zaposleni lahko na službenih računalnikih sami izbirajo, katere popravke (beri: Media Player XY) bodo namestili preko servisa Windows Update. Zatorej bodo uvedli možnost, da bodo delovnim postajam na voljo le popravki, ki jih je določil upravitelj omrežja. Še to: naš ljubi izdelovalec operacijskih sistemov namerava uvajati naročniške storitve ravno skozi program Windows Update. Bojmo se.

1 komentar