» »

NEC in Toshiba predstavila novo generacijo DVD-jev

NEC in Toshiba predstavila novo generacijo DVD-jev

Slashdot - Uveljanje DVD-jev je podobno Sizifovem delu, saj medij kljub prednostim, ki jih nudi, ni nikoli popolnoma zaživel. Če je posredi temu dejstvu cena, bomo videli v prihodnjih nekaj mesecih, saj so se sedaj cene zapisovalcev že nevarno znižale. Ker pa je za skoraj vsako področje računalništva značilno, da se v trenutku, ko postane tehnologija zanimiva za množice, pojavi nova, tokrat ni nič drugače.

Tako je združenje DVD Forum podjetjema NEC in Toshiba danes odobrilo standarde za novo generacijo DVD-jev, in sicer HD-DVD. Gre za tehnologijo, ki bo omogočala petkratno kapaciteto sedanjih medijev in bo mešala štrene Sonyu in ostalim proizvajalcem, ki razvijajo Blu-ray. Kljub temu, da gre zgolj za potrditev standarda za branje, pa so celo znane že začetne cene zapisovalnih enot, ki naj bi se pojavile na začetku leta 2005, in bodo znašale predvidoma 300.000 jenov.

Dejstvo, da bodo vstopne cene okoli 20% nižje kot pri Blu-rayu, in podatek, da za HD DVD-je ne bo potrebna nova proizvodna linija, napoveduje neizprosen boj v prihodnjih letih na področju zapisljivih medijev. Tako poročajo na Yahooju in Slashdotu.

Pa ravno sedaj so morale cene pekačev pasti na "neboleč" nivo...

5 komentarjev

root987 ::

Nice, samo, morda kdo ve koliko je 300.000 jenov? Če se prav spomnim je 1 dolar dva jena, kar pomeno cca. 150.000 dolarjev. Prav?
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Tomi ::

Toshiba and NEC say their format called HD DVD can be priced lower at about 300,000 yen ($2,700)

En jen sta cca. dva tolarja.
metrodusa.blogspot.com

root987 ::

Aha, hvala.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

chuck ::

Kakšen bedni napredek tehnologije. Že DVDji so porazna zadeva, ker preden se bodo dobro uveljavili, bodo mnogo premajhni.
Razmerje CD => DVD je bilo 1:6
Sedaj pa mislijo, da je 1:5 dovolj.

Če se ne motim bodo podobno zgledali kot CDji, vendar že pri DVDjih so sedaj problemi zaradi velke občutljivosti na praske zaradi gostega zapisa. Da ne omenjamo problema, da se CD in DVD mediji s časom uničijo.

Naj se raje lotijo kakšnega drugega medija, ki bo imel dovolj kapacitete, da bi zdržal vsaj par let. Ne pa stvari, ki bodo zastarele, preden se bodo uveljavile.
V davnih časih, ko smo dobili CDje je bilo to ogromno proti 1,44MB disketi. Naj kdo sedaj reče, da se mu zdi veliko 20GB leta 2005, oziroma leta 2006/07 ko si boš lahko zadevo privoščil.

Raje bi videl kakšne kristalčke, ki jim mraz, visoke temperature in vlaga ne morejo do živega. Pa vsaj kakšnih 100GB.
Tudi USB diski so super zadevce, samo kapaciteta je problem.

Hellios ::

Men so bolj zanimive tiste zadeve iz filmov, kor nek cd v plastičnem ovitku, mal podobn minidisku (ki se ni/ne bo nikoli začel uporablajti na veliko) Take stvarce kt jih majo v matrci :D Drgac pa kapaciteta more it ogromna... glede disket in cdjeve, cd je 486krat večji od diskete. Torej neki novega bi moral bit velko vsaj 300gb 8-O To se seveda zdi velik, jst še diska nimam takega, ampak v prihodnosti (3-6 let) bo pa itak že tako povpraševanje, glede na high-quality video ipd....
do takrat smo lahko zadovoljni z 700mb :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

HD-DVD je mrtev - Tokrat uradno

Oddelek: Novice / Optične enote / mediji
436622 (3681) Invictus
»

Blu-ray FTW: Warner opustil podporo HD DVD formatu (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
12515293 (11261) SmeskoSnezak
»

Test Blu-ray zapisovalnika Pioneer BDR-101ABK

Oddelek: Novice / Optične enote / mediji
236059 (4437) Jaffa
»

Vse o High Definition + xbox 360 HD DVD review (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
778609 (6184) trdoreh
»

HD DVD v prednosti napram Blu-rayu

Oddelek: Novice / Optične enote / mediji
324714 (3496) Stepni Volk

Več podobnih tem