»

ŠOUPEK

Slo-Tech - ŠOUPEK (Šopek Kakovostne in Uporabne Programske Opreme) praznuje svoj drugi rojstni dan. Nastal je leta 2005 zaradi želje prikazati študentom ter zaposlenim Univerze na Primorskem prednosti uporabe proste programske opreme. Vsak od 5000 študentov na UP je tako dobil v roke dva DVD ploščka (Pingo Linux OS in prosto programsko opremo za MS Windows) ter dve knjigi (Hitri vodnik po OpenOffice.org in Linux z namizjem KDE).

Letos je šopek programske opreme prišel na Medmrežje in pripravljena čaka osvežena ISO slika s programsko opremo. Projekt morda malce spominja na druge, ki jih lahko najdete na spletu, vendar je ŠOUPEK v slovenščini in podprt z dodatnimi dejavnostmi: letos je bilo na Obali moč obiskati 6 brezplačnih predavanj na temo uporabe proste programske opreme (Thunderbird, Firefox, GIMP, Writer, Impress, Calc) ter prebrati nekaj člankov v prosto dostopnem študentskem mesečniku KAŽIN:

10 komentarjev

Slo-Tech Linux 2.0.1 - 20040831

Slo-Tech - V ekipi Slo-Tech Linuxa smo se odločili, da pred naslednjo večjo različico izdamo še 2.0.1 s popravljenimi nekaterimi hrošči ter posodoboljeno programsko opremo. Tako so se na seznamu posodobitev med drugim znašli namestitveni program, namizje KDE, OpenOffice.org, Scribus in gonilniki nVidia. V tej različici ni več razvojnih okolij KDevelop in Boa Constructor. Na njuno mesto smo dali različice slovenskega Openoffice.org, Firefoxa in Thunderbirda za Windows.

Bittorrent: stl-20040831.iso.torrent (zaželjen način prenosa)
HTTP: 1 2 3 4 5 6 7
MD5: f62a43eb9ef2b72524454370ded5619c

42 komentarjev

Izšel Scribus 1.2

Kiberpipa - Scribus je profesionalni prostokodni program za namizno založništvo. Med njegovimi najbolj zanimivimi sposobnostmi je upravljanje prikaza barv (color managment), popolna podpora za tiskarski standard PDF/X3, risanje SVG gradnikov, hitrost, prenosljivost (deluje tudi v okolju Cygwin v Windows-ih in v okolju Fink na Applih) in seveda prostost.

Po enem letu garanja smo končno dočakali najnovejšo različico prostokodnega programa za namizno založništvo: Scribus 1.2. Hkrati z razvojem programa so intenzivno pisali tudi dokumentacijo, ki jo sedaj najdete na ločenem spletnem naslovu.

Ravno sedaj pa smo dočakali tudi prvo komercialno uporabo Scribusa -...

14 komentarjev

Slo-tech - Linux delavnica za začetnike

Kiberpipa - Delavnica Slo-tech Linux, prvi koraki, Jure Čuhalev
20.5. Četrtek ob 18:00, trajanje: 4h, v Kiberpipi

Slo-Tech Linux je prerojena slovenska distribucija Linuxa, ki je v aprilu doživela novo različico 2.0. Čeprav je po svoji zasnovi namenjena predvsem delu neposredno s CD-ja, se je je prav tako mogoče namestiti na disk kjer se prelevi v čistokrvni Linux sistem (Debian).

V predavanju o izzidu so bile orisane nekatere pomembnejše tehnične novosti in orodja, ki smo jih vgradili v distribucijo z namenom čim bolj približati svet linuxa novim uporabnikom.

Tokratna delavnica pa bo namenjena začetnikom, ki se z Linuxom srečujejo prvič, ali drugič. Ogledali si bomo kako deluje logika namiznega sistema KDE v povezavi z našim nadzornim središčem ter kako nam lahko ostale funkcije, kot so zagon iz USB diska ali pa namestitev na disk olajšajo vsakodnevni boj z računalnikom.

Delavnica je brezplačna. Ker je število mest omejeno se je potrebno prijaviti na gandalf@owca.info. Torej, Linux novinci,...

8 komentarjev

DTP v slovenščini

Slo-Tech - Eden izmed glavnih razlogov, da se je na malih računalnikih razvijalo grafične zmogljivosti, je bilo že od osemdesetih dalje namizno založništvo (DTP - DeskTop Publishing). Od letos je to mogoče početi tudi v Linuxu, z (skorajda) profesionalnim orodjem, Scribusom. Med njegovimi odlikami je perfektna podpora za izvoz v format PDF, uporaba upravljanja z barvami, možnost skriptiranja s pythonom ...

No, od tega tedna naprej je njegova lastnost tudi ta, da govori slovensko, kar je še posebej pomembno, ker je to prvi profesionalni program za namizno založništvo v slovenščini. Scribus bo sicer...

5 komentarjev

Povezovanje Mozilla Foundation in GNOME Foundation

Slashdot - Mozilla Foundation, ki se ukvarja z razvojem in promocijo programske opreme Mozilla in GNOME Foundation, ki razvija namizno okolje GNOME, želita tesneje sodelovati. Predstavniki obeh skupnosti so se zbrali na sestanku, kjer so razpravljali o skupnih načrtih obeh projektov. Govorili so predvsem o soočanju z Microsoftovima tehnologijama Avalon in XAML ter seveda tudi o prihodnosti novega paradnega konja Mozilla Foundation, Mozilla Firefoxa. Zapisnik sestanka.

0 komentarjev

Nvu in Scribus na preizkušnji

PC Linux Online - Kljub množici prostih programov še vedno obstajajo opravila, za katera ni na razpolago odprtokodnih orodij, ki bi se enakomerno kosala z alternativo. Mednje prav gotovo sodita oblikovanje spletnih strani in namizno založništvo, a na srečo se stvari premikajo na bolje. Zelo vroča programa ta hip sta namreč oblikovalec spletnih strani Nvu in namizni založnik Scribus, ki postajata čedalje bolj zrela za resno uporabo. Prvega so si ogledali na Mad Penguin, drugega pa na OSNews.com.

2 komentarja

KDE 3.2.2 -- še bolj slovenski

KBabel v akciji!

OSNews - Izšla je druga prenova najnovejše različice prvega namiznega okolja za Linux in druge Unixe, KDE 3.2.2. Kot že običajno velja za tovrstne izdaje, je KDE 3.2.2 predvsem različica popravkov, ki prispevajo k večji stabilnosti, varnosti in hitrosti namiznega "evropskega" okolja. Prav tako pa je izid nove različice pomemben zaradi novih prevodov, ki jih prevajalci veliko lažje dodajajo po izidu prve končne različice, saj se v razvojni stopnji pojavljajo tudi besedilni nizi, ki pred končno različico izginejo. V slovenščino je prevedeno dobrih 85% okolja KDE 3.2.2, med neprevednimi programi pa so večinoma razvojna orodja.

In ker smo ravno pri prevajanju -- KDE 3.2 je med mnogimi...

9 komentarjev

Blizzardove igre za Linux?

PC Linux Online - Blizzard Entertainment slovi po odličnih igrah za operacijska sistema Windows in Mac OS, do Linuxa pa v javnosti še ni pokazal odprtih apetitov. Ker je prepoznavnost podjetja pogojena tudi s tem, da ponuja igre za najbolj priljubljena okolja, se je pojavilo vprašanje, kdaj bo Blizzard začel idelovati igre za bolj in bolj razširjen Linux, ki je po nekaterih raziskavah po tržnem deležu že prehitel Mac OS.

Število namestitev Linuxa na namizjih se povečuje, tako kot tudi število igričarjev, ki med igrami Unreal Tournament, Quake 3, Neverwinter Nights, Return to Castle Wolfenstein in Wolfenstein: Enemy Territory pogrešajo World of Warcraft in druge Blizzardove igre. Če ste tudi vi med njimi ali želite prispevati k uveljavljanju Linuxa na namizjih, podpišite peticijo.

28 komentarjev

Nov članek: Tečaj Blenderja (1. del)

Slo-Tech - Blender je celovito orodje za modeliranje, animiranje, izrisovanje, ustvarjanje in predvajanje interaktivne 3D-grafike v realnem času. Priljubljen je v profesionalnih filmskih studiih, saj so ga uporabili pri mnogih filmih, ki so nastali v Hollywoodu. Če se želite spoznati z brezplačnim odprtokodnim orodjem, ki je na voljo za različne operacijske sisteme, med drugim Windows, Linux in Mac OS X, obvezno preberite članek Matije Abrama: Tečaj Blenderja (1. del).

Blender (tako različico za Linux kot za Windows) najdete tudi na novi razvojni različici Slo-Tech Linuxa 2, ki je na voljo na naslednjih strežnikih:

9 komentarjev

Izšel Slo-Tech Linux 2.0!

Slo-Tech - Danes je izšla predstavitvena različica Slo-Tech Linuxa 2. Slo-Tech Linux 2 je brezplačna distribucija operacijskega sistema Linux. Namenjena je slovenskim uporabnikom, ki se želijo spoznati s čedalje bolj priljubljenim operacijskim sistemom. Slo-Tech Linux 2 je preprost za uporabo in ga ni potrebno namestiti na disk, saj sam teče z zgoščenke.

Slo-Tech Linux 2 je popolnoma prenovljen operacijski sistem z novo osnovo, ki se lahko pohvali z novim namiznim okoljem KDE 3.2, pisarniško zbirko OpenOffice.org 1.1, brskalnikom Mozilla Firefox 0.8, upraviteljem osebnih informacij Evolution 1.4 in mnogimi drugimi programi, ki jih potrebujejo za delo študentje in dijaki, pa tudi računalniški zanesenjaki, ki se želijo spoznati s prosto programsko opremo.

Na zgoščenki se nahajajo tudi:
  • GIMP, zmogljivo orodje za obdelavo slik
  • Blender, program za delo s 3D-grafiko
  • Cinelerra, ki skrbi za obdelavo video-posnetkov
  • Scribus, nov program za namizno založništvo
  • Quanta Plus, napreden urejevalnik...

52 komentarjev

Predavanje: Slo-Tech Linux

Slo-Tech - V petek, 9. aprila 2004, bo ob 19.00 na Kersinkovi 6 v Kiberpipi uradna predstavitev Slo-Tech Linuxa. Jure Čuhalev bo predstavil razloge, zakaj je nova slovenska distribucija Linuxa nadvse primerna za veliko večino uporabnikov.

Sočasno bo izšla tudi predstavitvena različica Slo-Tech Linuxa 2, ki je brezplačna distribucija operacijskega sistema Linux. Namenjena je slovenskim uporabnikom, ki se želijo spoznati s čedalje bolj priljubljenim operacijskim sistemom. Slo-Tech Linux 2 je preprost za uporabo in ga ni potrebno namestiti na disk, saj sam teče z zgoščenke. Klik!

24 komentarjev

Nov članek: Uvod v Linux

Tux!

Slo-Tech - Se vam je že kdaj zazdelo, da Slo-Tech neprenehoma govori o Linuxu, vam pa je vse to popolnoma nerazumljivo in morda celo nezanimivo? Ali pa ste morda že kdaj pomislili, da bi poskusili uporabiti kak drug operacijski sistem? Če se želite kar najhitreje soočiti z Linuxom, imamo za vas idealno rešitev. Predvsem z namenom, da bi vam predstavili Linux, je Matjaž Horvat spisal članek z naslovom Uvod v Linux.

109 komentarjev

Slo-Tech GNU/Linux 2

Kmalu ...

Slo-Tech - Natanko eno leto po napovedi prve izdaje Slo-Tech GNU/Linuxa je napočil čas, da uradno najavimo izid drugega rodu prvovrstne slovenske distribucije živega Linuxa. Slo-Tech GNU/Linux 2 je popolnoma prenovljen operacijski sistem z novo osnovo, ki se lahko pohvali z novim namiznim okoljem KDE 3.2, pisarniško zbirko OpenOffice.org 1.1, brskalnikom Mozilla Firefox 0.8, upraviteljem osebnih informacij Evolution 1.4 in mnogimi drugimi programi, ki jih potrebujejo za delo študentje in dijaki, pa tudi računalniški zanesenjaki, ki se želijo spoznati s prosto programsko opremo.

Na zgoščenki se nahajajo tudi:
  • GIMP, zmogljivo orodje za obdelavo slik
  • Blender, program za delo s 3D-grafiko
  • Cinelerra,...

33 komentarjev

Umazano delovanje MSN

Linux Today - Microsoft je pred časom v MSN vklopil detekcijo brskalnikov in vsem, ki konkurirajo Explorerju, preprosto onemogočil prikaz strani. Navajali so, da drugi brskalniki strani ne prikažejo pravilno, kar se je kmalu izkazalo za popolno laž. Tako so na primer uporabniki Konquerorja z 'zlaganim' podpisom strani lahko gledali normalno. Šlo je še za en poskus monopolizacije trga, ki se v zadnjem času predvsem z XPji kar vrstijo. Zaradi slabe publicitete, ki so jo s tem poželi, so morali svojo odločitev umakniti.
Kot kaže imata Opera in Amaya še vedno vizualne probleme s prikazovanjem strani MSN. Le, da naj bi tokrat šlo za probleme z brskalniki in ne MSjem...

3 komentarji