»

Novell sme tožiti Microsoft za 15 let nazaj

WordPerfect 5.1 za DOS iz leta 1989

vir: Bloomberg
Bloomberg - V davnih časih, še pred razmahom Windows, je bil glavni urejevalnik besedil WordPerfect, ki je imel v začetku 90. let 50-odstotni tržni delež. Leta 1994 ga je kupil Novell, ki ga je dve leti pozneje prodal Corelu, ki je njegov lastnik še danes. Novell je uspešno potopil WordPerfect, saj v dveh letih lastništva njegov tržni delež padel s 50 na 10 odstotkov, danes pa je še nižji. WordPerfecta danes ni mogoče kupiti posebej, ampak samo v kompletu skupaj s pregledničnim programom Quattro Pro in programom za izdelavo predstavitev Corel Presentations.

Aktualna zgodba ima korenine v letu 1996, ko je Caldera, ki ji je Novell prodal svoj operacijski sistem DR-DOS, tožila Microsoft zaradi nepoštene konkurence. Takrat se je Microsoft poravnal in...

8 komentarjev

Primerjava odprtokodnih urejevalnikov besedila

News Forge - OpenOffice.org je zadnje čase najbolj hvaljena odprtokodna alternativa komercialnim pisarniškim paketom (med katerimi dominira Microsoft Office), nikakor pa ne edina. Najbolj uporabljana (in praviloma tudi najbolj dodelana) aplikacija v tovrstnih izdelkih je gotovo urejevalnik besedila.

To je bil razlog, da se je avtor prispevka na NewsForge odločil za testiranje omenjenega tipa programov iz treh odprtokodnih paketov. Primerjal je AbiWord ( GNOME Office), KWord ( KOffice) in OOo Writer ( OpenOffice.org) ter prišel do zaključka, da je slednji še vedno v ospredju, predvsem zaradi svoje bogate opremljenosti z naprednimi funkcijami, a konkurenca nikakor ni za odmet, saj bi ga znala kmalu dohiteti in celo prehiteti. Če vas zanimajo podrobnosti, vsekakor preberite celoten prispevek.

Ta novica je bila spisana v Notepadu.

25 komentarjev

Microsoft z Acrylicom, beta 1

News.com - Microsoft je izdal prvo beto svojega novega programa za urejanje grafike. Acrylic, kot se program še kodno imenuje, je zasnovan na Expressionu, ki ga je Microsoft predlani kupil skupaj s podjetjem Creature House iz Hong Konga. V Redmondu opisujejo program kot mešanico med orodji za vektorsko in bitno grafiko - obvladal naj bi delo z obema, s čimer bo resna konkurenca Adobovemu Photoshopu.

Acrylic bo za svoje delovanje zahteval spodoben procesor z vsaj 733 MHz, Windows XP SP2, 256 MB pomnilnika in pol gigabajta prostora na disku. Program, velik 77 MB, ki bo deloval do oktobra, si lahko brezplačno prenesete z Microsoftovih strani. Več o tem.

25 komentarjev

Xandros Desktop 2.5

DistroWatch - Naslednik Corel Linuxa in nekdanji tesni sodelavec Linspira, tedanjega Lindowsa, Xandros Corporation, je predstavil novo različico svoje distribucije Linuxa za namizje, Xandros Desktop 2.5. Vsebuje CrossOver Office 3.0.1, ki omogoča uporabo nekaterih novih aplikacij za Windows, med drugim Lotus Notes 6.5.1, Microsoft Project 2000/2002 in Microsoft Outlook XP. Še vedno pa ostaja na stari veji jedra Linux, 2.4.24.

Že od samega začetka distribucija Xandros skuša biti čim bolj podobna okolju Windows, tako kar se ti tiče grafičnega uporabniškega vmesnika, kot tudi glede programske opreme. Ta je v veliki meri enaka kot v okolju Windows, novi programi pa so zelo podobni obstoječim v Microsoftovem okolju. Žal je podobnost ostala tudi na področju nabave distribucije, ki se je ne da dobiti brezplačno. Razen, če želite vaš obstoječi Xandros Desktop OS le nadgraditi. Klik!

0 komentarjev

Nov članek: Uvod v Linux

Tux!

Slo-Tech - Se vam je že kdaj zazdelo, da Slo-Tech neprenehoma govori o Linuxu, vam pa je vse to popolnoma nerazumljivo in morda celo nezanimivo? Ali pa ste morda že kdaj pomislili, da bi poskusili uporabiti kak drug operacijski sistem? Če se želite kar najhitreje soočiti z Linuxom, imamo za vas idealno rešitev. Predvsem z namenom, da bi vam predstavili Linux, je Matjaž Horvat spisal članek z naslovom Uvod v Linux.

109 komentarjev

Corel spet pripravlja WordPerfect za Linux

PC Linux Online - Kanadski Corel, znan predvsem po legendarnem orodju za delo z vektorsko grafiko, je pred par leti slovel kot najprivlačnejši distributer Linuxa za domače uporabnike. S tehnologijo WINE so tedanjo pisarniško zbirko WordPerfect 9 in pozneje 2000 pripravili do delovanja v Linuxu, po velikih finančnih težavah in predvsem po vrtoglavi injekciji s strani Microsofta pa jim je zgodba o Linuxu postala nezanimiva.

Sledila je prodaja podjetja neki firmi iz San Francisca, potem pa distribucije Linuxa podjetju Xandros, ki trenutno izdeluje eno izmed najbolj čislanih in uporabniku prijaznih različic Linuxa. Zgodba okoli pisarniške zbirke za Linux je povsem zamrla.

A očitno le začasno, kajti Corel pripravlja preskusni projekt, v katerem bo od 15. aprila naprej začel ponujati novo različico zbirke WordPerfect 12 za Linux, in to brez pomoči zunanjih knjižnic ali emulatorjev, torej v popolnoma domači izvedenki za Linux. Skušali bodo ugotoviti, ali se lahko z izdelkom kosajo predvsem s StarOfficom...

6 komentarjev

Xandros Desktop 2.0

OSNews - Xandros Corporation je oznanil novo različico svoje tipično namizne distribucije Linuxa, ki ji je ime Xandros Desktop 2.0. Distribucija ja pri nas zaenkrat še nekoliko manj razširjena, vendar se njena priljubljenost utegne kmalu povečati, saj temelji na Debian Linuxu in nadaljuje z delom, ki ga je začel Corel, ki je bil eden prvih distributerjev Linuxa, privlačnega za namizne uporabnike.

Nova različica se lahko pohvali z novim okoljem KDE 3.1.4, predvsem pa s povsem poenostavljeno namestitvijo, ki se jo da opraviti že s štirimi (4) kliki. Xandros Desktop 2.0 bo na voljo od 9. decembra dalje, in sicer v treh izdajah:
  • Standard Edition (39 USD)
  • Deluxe Edition, ki lahko poganja tudi programe za Windows (89 USD)
  • 30-dnevna preskusna različica z brezplčanim prenosom

15 komentarjev

Corel se prodaja

Monitor - Ustvarjalci zelo znanega grafičnega orodja Corel Draw bodo kmalu imeli novega lastnika. Podjetje Vector Capital naj bi za slabih 100 milijonov dolarjev odkupilo snovalce grafičnega programja. Poznavalci sicer predvidevajo sorazmerno majhen prevzemni znesek glede na uveljavljeno Corelovo blagovno znamko in kapitalsko vrednost družbe (Corel naj bi namreč imel že okoli 73 milijonov dolarjev čiste gotovine, da o obsegu ostalih sredtev niti ne govorimo). Posel bodo sklenili z 1,05 dolarja na delnico, kar je povrhu vsega še manj od načrtovane najnižje meje za prevzem. Sicer so pri Vector Capitalu že marca letos odkupili delnice v vrednosti 23 milijonov dolarjev delnic od Microsofta. Kljub slovesu je Corel v preteklih mesecih posloval slabo, vodstvo podjetja pa je presodilo, da potrebujejo nov veter v kapitalskih jadrih. Ali so razmišljali tudi o plovbi obstoječega vodstva iz podjetja, pa zaenkrat še ne moremo govoriti. Izvorna novica in Corelovo sporočilo za javnost.

3 komentarji

WordPerfect Office 11

PC Linux Online - Podjetje Corel Corporation je objavilo, da je WordPerfect Office 11 že na voljo v prodajalnah v Severni Ameriki. WordPerfect Office je prilagodljiva in učinkovita zbirka pisarniških programov, ki v novi izvedbi prinaša številne pridobitve na podočju XML, ki omogoča lažjo izmenjavo podatkov med dokumenti. Nova različica prav tako prinaša tudi možnost izvoza v obliki PDF, kar je poleg razširjene podpore XML že druga podobnost z odprto in brezplačno pisarniško zbirko OpenOffice.org. Poznavalci zbirki WordPerfect Office 11 ne napovedujejo pretiranega uspeha, kar je tudi razumljivo, saj se je v vojno med Microsoftov Office in OpenOffice.org (skupaj s StarOffice) zelo težko vmešati.

Cena popolne zbrike WordPerfect Office 11 je 299,99 USD, nadgradnje 149,99 USD in izobraževalne različice 99,99 USD. Na kratko so si jo ogledali na The Globe and Mail, na ZDNet so primerjali beta različice MS Office 2003, Openoffice.org 1.1 in WordPerfect Office 11, na voljo pa je tudi uradna izjava za javnost.

0 komentarjev

Linux ukazi

Overclockers Australia - Uff, pa smo spet pri Linuxu, operacijskemu sistemu, ki ga delajo vsi zapriseženi partizani, ki se pogumno borijo proti Microsoftovi nadvladi, khm... , no ja ;). No, v preteklosti smo lahko slišali že kar veliko različic, kako naj bi Linux postal najbolj zastopan produkt na slehernemu računalniškemu disku. Žal se te napovedi (še) niso uresničile. Razlog? Kup nastavljanja v terminalu in gora tekstovnih ukazov. Da bi vse to vsaj malce omilili, bo novopečenim Linuxašem zagotovo prišla prav ta stran, kjer je obravnavanih kar nekaj ukazov, ki novim uporabnikom lahko še kako koristijo. Tisti, ki pa na Linux gledate bolj zviška, pa samo za foro poglejte, koliko ukazov ta OS premore in se malce zamislite, ko boste naslednjič spet pljuvali po tekstovnih ukazih ;).

4 komentarji

Linux napada - tudi v letu 2002

Linux World - Linuxaši niso znani samo po tem, da vedno znova lezejo Microsoftu v zelje, ampak tudi po tem, da že dalj časa lahko poslušamo njihove napovedi o tem, kako bo Microsoftu odbila zadnja ura, kako bo Linux postal alfa in omega sveta in kako bo vesoljska srenja končno rešena monopolskega velikana, ki razvoj programske opreme pelje v napačno smer. Kljub rahlo nostradamusovskemu tonu teh napovedi, se lahko pro-Microsoftovsko usmerjeni kar upravičeno bojite, saj Linux ni iz trte izvit, njegovi programerji pa tudi niso ravno neki bleferji, ki samo veliko govorijo in nič ne naredijo. Ja, ja Microsoft, črno se ti piše, vsaj če si ogledate teh 10 Linux napovedi za leto 2002, v katerih se omenja, da se bodo v svetu OEM računalnikov počasi začeli pojavljati prvi primerki z dvema operacijskima sistemoma (eden bo obvezno Linux), Linux se bo začel pojavljati v poslovnih računalnikih (to se že zdaj), nekatera podjetja bodo popolnoma odpovedala poslušnost M$-ju, itd.
Upajmo, da ne bo ostalo vse le...

7 komentarjev