»

Vabilo na četrtkovo predavanje Olafa Maennela na FRI o modeliranju interneta

Olaf Maennel

Slo-Tech - V četrtek, 7. 7. 2011, bo ob 12.15 uri na Fakulteti za računalništvo Univerze v Ljubljani, Tržaška 25, Ljubljana v predavalnici P4 predaval Olaf Maennel z Univerze Loughborrough v Veliki Britaniji. V predavanju 10 Lessons from 10 Years of Measuring and Modelling the Internet bo zagovarjal tezo, "da večina študij preveč poenostavlja model interneta in da zato nekaterih empiričnih ugotovitev ne znamo dobro utemeljiti". Predstavil bo trditve o delovanju omrežij, ki so se izkazale za neresnične, a so še vedno pogosto osnova za razmišljanje o internetu. Pokazal bo mogoče prihodnje smernice...

3 komentarji

Bill Gates bo končno diplomiral

Daily Tech - Eno od bolj zanimivih dejstev, po katerem je znan Bill Gates (in še kopica drugih najbogatejših ameriških poslovnežev), je to, da ni nikoli zaključil študija. Z rosnimi dvajsetimi leti je namreč pustil Harvard in posvetil svoje življenje Microsoftu, kar se mu je vsekakor obrestovalo, vseeno pa je bil manko diplome do sedaj gotovo ena od bolj priljubljenih tem za zbadanje softverskega mogotca. Kakorkoli že, na Harvardu so prišli do zaključka, da si Gates za vse svoje dosežke v informacijski tehnologiji zasluži častno diplomo. Prejel jo bo sedmega junija, ko bo izvedel tudi otvoritveni govor na uradni podelitvi diplom, poroča Daily Tech.

27 komentarjev

Longhorn šele v letu 2007. Voda na čigav mlin?

OSNews - V zadnjih tednih se je nakopičilo vse več govoric, da Longhorna ne bo niti v letu 2006 ( 1 | 2 | 3), ampak je zdaj potisnjen že v leto 2007. Apple, Novell, Red Hat, Mandriva, Linspire in čistokrvni odprtokodneži z Debianom (Ubuntom) na čelu bodo imeli tako še precej časa, da se pripravijon na Prihod. Nekateri izdelki omenjenih izdelovalcev celo že zdaj ponujajo (npr. Mono v SuSE Linuxu) oz. bodo zares kmalu ponudili (npr. OS X 10.4 Tiger) tehnologije, ki jih bo Microsoft predstavil šele v Longhornu. A vendar je Longhorn posebno poglavje, ki lahko zaznamuje celoten potek razvoj programja v prihodnosti. Komu zvoni?

178 komentarjev

Bill Gates o patentih

Slashdot - "If people had understood how patents would be granted when most of today's ideas were invented and had taken out patents, the industry would be at a complete standstill today. ... The solution is patenting as much as we can. A future startup with no patents of its own will be forced to pay whatever price the giants choose to impose. That price might be high. Established companies have an interest in excluding future competitors."

"Če bi ljudje vedeli kako dobiti patente, ko se je pojavila večina idej, in bi te ideje patentirali, bi bila industrija danes na popolni mrtvi točki. ... Rešitev je patentirati čim več. Bodoči začetniki brez lastnih patentov bodo prisiljeni plačati katerokoli ceno, ki jim jo bodo velika podjetja vsilila. Cena bo lahko visoka. Uveljavljena podjetja imajo interes za izključitev prihodnjih tekmecev."

Izjava Billa Gatesa leta 1991.

O Gatesovih idejah, zakaj predstavljajo odprti internetni protokoli komunizem in zakaj je bil tudi Billl Gates včasih...

50 komentarjev

Mulci bodo dobili prenosnike

Slashdot - V Johnsonovi osnovni šoli v Dallasu se bojijo velikega števila vpisanih novih učenecev, ker bodo imeli težave pri oskrbi s knjižnim gradivom. Tako naj bi jim zaradi 20-odstotnega povečanja vpisa avgusta zmanjkalo 600 knjig, čakalna doba pa bi narasla na kar 3 mesece. Američani pa seveda ne bi bili Američani, če ne bi našli elegantne rešitve tudi za tak problem. Vsak vpisani petletnik oz. šestletnik bo ob začetku šolanja prejel IBM-ov ThinkPad z naloženimi ustreznimi učnimi gradivi in 2000 književnimi besedili. Klik!

No, saj zdaj gremo tudi mi v EU in ...

24 komentarjev

Billyjeve zvezde: Železje bo brezplačno, ne pa programje!

Slashdot - Bill Gates je na Gartner Symposium ITxpo podal nekaj zanimivih napovedi o tehnološkem napredku v naslednjih letih. Po njegovih besedah bo po obdobju naslednjih desetih let strojna oprema postala skoraj popolnoma brezplačna. Skopušni argument Gatesa pravi, da bo to posledica zmogljivosti strežnikov, zato delovanje omrežij in hitrost interneta ne bosta omejevala uporabnikov.

Poleg tega Gates napoveduje tudi večjo razširjenost (prenosnih) naprav, ki bodo zmožne prepoznavati pisavo in govor, revolucijo pa naj bi doživel tudi razvoj programja, ki ne bo "napisano", ampak "narisano". Zanimivo, seveda pa Gates ni pozabil omeniti glavne usmeritve svojega podjetja, ki je, jasno, še vedno varnost. Klik!

Nadvse logično ...

23 komentarjev

Linux pred Macintoshi

Slashdot - Po raziskavah znane analitične hiše IDC je Linux v letu 2003 na namiznih računalnikih predstavljal drugo najpogostejšo izbiro in s tem s položaja zrinil Applove računalnike. Tržni delež Linuxa je z 2,8 zrasel na 3,2 odstotka, medtem ko je Macintosh pristal na vsega 1,8 odstotkih. Windows je obdržal trdno vladavino s 94 odstotno pokritostjo računalnikov sveta in po besedah IDC mu Linux do leta 2007 ne bo odščipnil več kot dodatnih treh odstotkov pogače.

Delež pogače, ki jo ima Linux, je skoraj zanemarljiv, vendar bi lahko pustil finančne posledice za Microsoft, če bi zrasel na kakšnih 10 odstotkov. Glede na to, da se je v novembru začela javna promocija Linuxa na Kitajskem, da se je januarja zanj odločila izraelska vlada in Veliki Modri s 319.000 zaposlenimi, da se vse več evropskih in japonskih podjetij odloča za "prehod", se to morda utegne celo zgoditi. Upajmo na srečen konec za uporabnike, po kakršnem koli scenariju že.

11 komentarjev

Bo Bill Gates povišan v viteza?

Yahoo News -

The Sunday Telegraph poroča, da bo Microsoftovega predsednika, 48-letnega Billa Gatesa, na predlog britanskega ministra za finance Gordona Browna britanska kraljica Elizabeta II. povišala v častnega viteza za njegov prispevek h globalizaciji in podjetništvu. Uradno naj bi kraljica to potrdila jutri.

Tovrstne častne nazive britanska kraljica občasno podeljuje tudi Nebritancem, še zlasti Američanom, za posebne dosežke. Kakorkoli že, navkljub viteškemu nazivu se Nebritanci ne morejo nazivati sir. Tovrstno povišanje so med drugimi doslej prejeli tudi nekdanji ameriški predsednik George Bush, nekdanji newyorški župan Rudolph Giuliani, režiser Steven Spielberg in Alan Greenspan. Več o tem.

23 komentarjev

Microsoft v vsak avto

Yahoo News - Na začetku si je Microsoft zadal cilj priti s svojimi operacijskimi sistemi v večino računalnikov na našem planetu, kar mu je večinoma uspelo. Dick Brass pa je sporočil, da si je Microsoft zadal nov cilj. V vsak avto na Zemlji naj bi vgradili njihov operacijski sistem. Le-ta naj bi jih opozarjal na nevarnosti in prepreke na cesti in bi se nadgrajeval avtomatstko -- brezžično. Platforma je po poročanju Yahoo! News že v uporabi in sicer v 23 avtomobilih, kot so BMW serija 7, Citroen, Daimler, Fiat, Volvo, Hyundai, Mitsubishi, Subaru in Toyota.

TBox, kot se bo tehnologija imenovala, bo na voljo čez približno 12 do 36 mesecev (eno leto ali tri?). Namen tehnologije je predvsem to, da bo delo s prenosnimi računalniki in telefonijo v avtomobilih še lažje. Klik!

34 komentarjev

Ima Linus več sredstev od Billa?

Slashdot - Na Bussiness Week Online so spisali zelo zanimiv članek o tem, kako ima Linus Torvalds, avtor jedra Linux, morda več sredstev kot prvi mož Microsofta, Bill Gates. Osnovna ideja temelji na dejstvu, da morajo pri redmondskem gigantu vsako inovacijo plačati v trdih dolarjih, medtem ko ima odprtokodna skupnost skoraj neomejena sredstva za razvoj.

Tako pridemo do vprašanja motivacije. Medtem ko na eni strani drago plačujejo programerje, na drugi strani množice navdušencev prostovoljno prispeva vsak svoj košček, ki bodo eventuelno zapolnili alternativno sestavljanko Microsoftovi. Prav tako ni potrebe po močnem voditelju, ki bi natančno začrtal pot za celotno IT industrijo, saj se celotna decentralizirana masa uporabnikov sama odloča, kaj potrebuje in ko je potreba dovolj velika, tudi ustvari potrebna orodja.

0 komentarjev

Nevarni mobilniki

Yahoo News - Na Yahoo! so objavili pretresljiv prispevek, ki opisuje, kako mobilni telefoni zdravstvenih delavcev pomagajo prenašati nalezljive bolezni. V raziskavi so naključno pregledali osebje zdravstvenega doma in odkrili, da je kar 12% mobilnih telefonov okuženih z bakterijo <i>Acinetobacter baumannii</i>, ki je pogost vir infekcij v bolnišnicah. Rezultati so še posebej zaskrbljujoči, saj je bakterija nagnjena k temu, da razvije odpornost na skoraj vse vrste antibiotikov. Prav tako lahko preživi v suhih prostorih. Smrtnost med pacienti, ki se okužijo z njo, je med 50 in 60 odstotki.

Pred nevarnostjo nas ne obvaruje niti ustrezno umivanje rok, saj je raziskava pokazala, da je bakterija prišla v mobilne telefone tudi med tem, ko so jih uporabljali v zaprtih oddelkih. Sedaj so v tej bolnišnici prepovedali uporabo mobilnih telefonov ter ponovno pričeli uvajati naprave, ki za delovanje ne potrebujejo fizičnega kontakta.

0 komentarjev

Bill Gates globoko v dre*u

Vnunet - Znanega mogotca, Billa Gatesa oz. njegovo rezidenco, so napadle gosi. Slednje naj bi dnevno na njegovo hišo odložile več kot 3 funte blata. Vodstvo priležnega parka se je odločilo, da bo 4.000 nadležnih gosi končalo svoje življenje, vendar motivi niso le ugajanje Mr. Bully, ups, Billyu, ampak tudi zagotoviti kar se le da prijetno uživanje turistov v obiskovanju parka. Flop! Good shooting, mister!

8 komentarjev