»

Posodabljanje Linux jedra brez ponovnega zagona računalnika

Ubuntu.si - Statistike kažejo, da v Linux jedru v povprečju vsakih 6 dni odkrijejo potencialne varnostne ranljivosti. Ko je ranljivost v jedru odpravljena, uporabniki prejmejo posodobitveni paketek jedra in ga namestijo, nato pa je potreben ponovni zagon sistema. Ponovni zagon sistema pri posodabljanju ostalih delov sistema pod Linuxom praviloma ni potreben, je pa posodabljanje jedra ravno zaradi potrebe po ponovnem zagonu računalnika za marsikoga precej nadležno.

Težavo pa so sedaj v veliki meri rešili pri podjetju Ksplice, kjer so razvili odprtokodno rešitev Ksplice, ki omogoča posodobitve Linux jedra brez potrebe po ponovnem zagonu sistema.

Ksplice omogoča neopazno posodobitev Linux jedra med samim delovanjem sistema (in med tem, ko tečejo aplikacije), vendar pa sistem deluje le za posodobitve ki ne zahtevajo semantičnih sprememb v podatkovnih strukturah Linux jedra. Kljub temu je takih posodobitev večina, saj je analiza varnostnih posodobitev jedra v obdobju od maja 2005 do maja 2008...

97 komentarjev

Nova različica jedra 2.6

OSNews - Danes dopoldan je bila izdana nova različica jedra za Linux z oznako 2.6.8. Seveda izdaja ne bi bila nič posebnega, če ne bi takoj po objavi našli napake v delu jedra, ki je zadolžen za podporo NFS (network file system). Čeprav se še vedno najdejo zagovorniki stabilnega 2.4 jedra, vedno več ljudi in distribucij prehaja na novo, hitrejšo različico Linuxa (2.6). Povezava do 2.6.8.1 različice jedra, ki ima odpravljeno napako v NFSju. Seznam sprememb za 2.6.8 različico ter seznam sprememb za 2.6.8.1 različico Linux jedra.

24 komentarjev

Želite preiti na GNU/Linux? Stric Tom vam bo pomagal!

Tom's Hardware - Če je množica tem, ki se zadnje čase porajajo na našem forumu in so tako ali drugače povezane z Linuxom, v vas vzbudila zanimanje za priljubljen operacijski sistem, bi vam lahko članek, ki prihaja izpod rok Humphreyja Cheunga, zelo pomagal, saj uporabnikom Oken pomaga narediti kar se da neboleč prehod na Linux.

Na voljo so navodila za prenos in peko Linuxa na CD-medije, preverjanje združljivosti strojne opreme (čeprav ta problem v zadnjem času vse bolj izginja) ter za izdelavo varnostnih kopij datotek, ki jih boste morda potrebovali v vašem novem sistemu. Vas je kaj strah? Naj vas ne bo.

0 komentarjev

Linux 2.6.4 proti 2.4.25

Overclockers Australia - Po navadi, ko govorimo na Slo-Techu o Linux jedrih, je to ali zaradi nove različice ali pa zaradi neke varnostne pomankljivosti v njem. A danes temu ne bo tako. Danes bomo namreč vsem vam, nejevernim Tomažem, ki se še vedno "bojite" novega 2.6.x Linux jedra pokazali test, v katerem so preizkusili najnovejši jedri - iz 2.6 in 2.4 serije. Rezultati? Razen v dbench sta si jedri po zmogljivostih precej podobni - 2.6.4 prevaja programe hitreje, 2.4.25 deluje hitreje s statičnimi internetnimi stranmi, medtem ko 2.6.4 hitreje poganja apache z dinamično (PHP in MySQL) vsebino, itd. Velja pa "opozorilo": test so fantje pri 2CPU poganjali na računalniku z dvema 3.2 GHz Xeonoma.

2 komentarja

Izšel Linux 2.6.4

Slashdot - Pred približno dvema tednoma je Linux svet precej prestrašila varnostna luknja v funkciji mremap(), ki pa jo je jedro 2.6.3 popravilo. V sledečih dveh tednih pa so razvijalci vse prej kot lenarili in tako se je pred nami znašla nova različica Linux jedra, tokrat, presenetljivo, poimenovana 2.6.4. Najpomembnejše novosti? Izboljšana XFS podpora ter USB in IEEE1394 povezljivost. Vse bonbončke si lahko ogledate tu, prenesite pa ga kar iz slovenskega zrcalnega strežnika.

Morda bi bilo zanimivo narediti primerjavo in napredek Linux jedra od leta 1994, saj ta mesec mineva deset let od različice 1.0.

12 komentarjev

Nova razpoka v jedru Linux

isec - V nekaj kratkih urah bo panika ponovno preplavila deželo Linuxaško. Odkrili so namreč novo varnostno razpoko v jedru, ki neposvečenemu procesu omogoča, da dobi popoln nadzor nad sistemom. Napaka se skriva v sistemski funkciji mremap(2), ki ne preverja vrednosti rezultata določenih klicanih funkcij. Najditelji so avtorjem poleg samega obvestila o varnostni luknji prijazno priložili še popravek. Tako so vam zdaj, skrbnim administratorjem, že na voljo nova jedra: 2.2.25, 2.4.25 (spremembe) in 2.6.3 (spremembe). Jedra vsebujejo poleg varnostnega popravka še mnoge druge izboljšave.

Glede na komentarje mnogih naših bralcev pa je edina prava zaščita seveda prehod na varne Microsoftove rešitve. Hvala za pozornost.

56 komentarjev

Windows v petih megabajtih

vir: MSBetas
MSBetas - Pretekli teden smo poročali, da je Richardu L. Jamesu uspelo Windows 95 oklestiti na vsega 10 MB, kar je bil tedaj svojevrsten rekord. No, danes se je na MSBetas pojavil človek, ki trdi in prilaga slikovne "dokaze", da je Windows 95 uspel skrčiti na slabih pet megabajtov, vsem nejevernim Tomažem pa pokaže tudi izpis vseh uporabljenih datotek. Manj doslej ni uspelo še nikomur. Klik!

Me pa osebno še vedno zanima praktična uporabna vrednost teh dosežkov.

16 komentarjev