»

V Britaniji razsodba glede odgovornosti proizvajalcev programske opreme

Slo-Tech - Londonsko višje sodišče Royal Courts of Justice je v primeru Kingsway Hall hotel proti Red Sky IT presodilo, da izmikanje odgovornosti za napake v programski opremi v splošnih pogojih oziroma licenčni pogodbi ni veljavno.

Podjetje Red Sky je namreč hotelu Kingsway Hallsold prodal program za vodenje hotela, vendar je kupec že takoj ugotovil, da program ne deluje, kot bi moral oziroma kar je bilo oglaševano.

Hotel je nato zahteval povračilo stroškov, vendar se je proizvajalec izgovarjal na splošne pogoje v katerih so se odvezali vsakršne odgovornosti. Hotel je nato vložil tožbo in sodišče je presodilo, da so omenjeni splošni pogoji nepošteni, hotelu pa prisodilo 110.997,54 funtov odškodnine.

Ključni element razsodbe je bilo dejstvo, da proizvajalec programa kupcu ni dostavil uporabniškega priročnika oz. podrobnega opisa delovanja in zmogljivosti programa pred podpisom pogodbe oz. sprejemom splošnih pogojev, zato se kupec ni mogel polno informirano odločiti. Zato se je sodišče...

4 komentarji

Prihaja 30-palčni Dell

30 palcev

vir: Monitor
Monitor - Po zelo uspešnem 20- in 24-palčnem modelu bo Dell še pred koncem leta na prodajne police postavil nov računalniški zaslon za profesionalno rabo, ki ga bo odlikovala 30-palčna diagonala. 76,2 centimetra več kot zadostuje tudi za TV, a bo zaslon tipično računalniški, tako da bo neposredni konkurent npr. največjemu Applovemu Cinema Displayu. Ločljivost zaslona bo 2560 x 1600 pik, odzivni čas bo za tako velikost zelo spodobnih 14 ms, svetlost 400 cd na kvadratni meter in kontrastno razmerje 700:1. Zaslon bo ponudil tudi razdelilnik USB s štirimi vhodi in bralnik za kar 9 različnih tipov...

69 komentarjev

Dellova linija namiznih računalnikov z Linuxom

PC Linux Online - Dell je te dni predstavil svojo prvo linijo namiznih računalnikov z Linuxom v Evropi. Z Italijanskim podjetjem Questar, ki prodaja Dellove računalnike, so sklenili dogovor o prodaji računalnikov, ki bodo imeli nameščeno angleško ali italijansko različico operacijskega sistema Linspire 4.5.

Po specifikacijah sodeč so računalniki namenjeni manj zahtevnim kupcem, ki pa zagotovo predstavljajo večinski delež domačih uporabnikov. Izbira distribucije je tudi pokazala, da je Linspire oz. nekdanji Lindows prebrodil začetne težave, saj mu podporo izkazuje čedalje več podjetij. V ceno je poleg samega računalnika vštet še operacijski sistem, letna naročnina za prenos več kot 1800 aplikacij za končne uporabnike in 3-letna tehnična podpora.

10 komentarjev

Zakaj Intel ni na sodišču?

The inquirer - Microsoft se kar naprej zapleta v nekakšne pravne spore, ponavadi manjšega obsega in z različnimi konkurenčnimi podjetji, od časa do časa pa zaide tudi v večje konflikte, kot so različne preiskave zaradi monopolnega vedenja. In že zaradi svoje narave tudi ostala velika podjetja pogosto zaidejo v podobne težave - vendar pa eno najbolj pomembnih in največjih podjetij na računalniškem trgu, Intel, le redko zaide v pravne konflikte z organi pregona. Zaslugo za to ima po vsej verjetnosti naslednji dokument, ki zaposlenim narekuje, kako morajo ravnati s strankami in kupci.

4 komentarji

Bo AMD prevzel Intel-ovo novo poimenovanje procesorjev?

X-Bit Labs - Po tem, ko se je Intel odločil za novo poimenovanje procesorjev, z namenom narediti bolj razumljivo in enostavnejše razlikovanje med procesorji, se nam lahko nekaj podobnega obeta tudi v nasprotnem taboru - pri AMD-ju. Slednje je, če se podatki izkažejo za pravilne, verjetno prav posledica Intel-ove odločitve za prehod na novo poimenovanje, saj je AMD-jev "Performance-Rating" vedno služil kot neke vrste primerjava AMD-jevih procesorjev z Intel-ovimi. AMD zaenkrat še ni podal izjave o zgodbi, vendar pa se takšen korak zdi precej logičen. Kakršnekoli podrobnosti, kako naj bi nova imena izgledala, pa seveda (še) ni znano.

9 komentarjev

Intel in Dell na sodišču zaradi patentov

X-Bit Labs - Če sem vas v naslovu morda zmedel - ne, Intel in Dell na sodišču ne bosta stala na nasprotnih bregovih. Prav nasprotno. Velikana sta se znašla na sodišču skupaj, saj ju skoraj neznano podjetje MicroUnity Systems Engineering toži zaradi intelektualnih pravic. Tako je MicroUnity začel tožbo proti Intel-u, ker naj bi slednji uporabil tehnologije kot je npr. Hyper-Threading, katerih patente si lasti MicroUnity in naj bi jih razvil pred desetletjem, Dell pa se je na sodišču znašel zaradi jemanja prednosti teh tehnologij v svojih PC-jih. Klik!

In sedaj bodo šli tožiti še vse kupce, ki svoje P4 navijajo ter s tem povečujejo načrtovane zmožnosti?

7 komentarjev

Intel Pentium 4 3.4GHz procesorji pregledani

Dva izmed kandidatov

vir: Tech Report
Slashdot - Vam danes, na ta precej turoben in deževen, postaja dolgčas? No, na Slo-Tech-u vam ponujamo povezavo na test, ki vam bo malenkost skrajšal dolge urice. V današnji beri testov je resnično omembe vreden test Intel Pentium 4 3,4 GHz procesorjev, ki so jih na Techreport-u postavili ob bok skoraj vsem trenutno omembe vrednim AMD-jevim konkurentom - tu sta dedka Athlon XP 3000+ in 3200+, teta Athlon 64 3000+, 3200 in 3400+, njena nečaak Athlon 64 FX-51/53, Athlon XP-M 2500+ 2,4GHz, ter seveda celotna Intel Pentium 4 serija od 2,8 GHz ter Pentium 'E' in Extreme Edition od 3,0 GHz. Zaradi obširnosti testa pa raje podajmo kar povezavo - Klik!

0 komentarjev

Več informacij o Intel-ovem rating sistemu

X-Bit Labs - Kot smo pred časom že poročali, bo Intel spremenil poimenovanje svojih procesorjev, predvsem zato ker večina neukih ljudi ne loči razlike med procesorji, ki jih loči le nekah MHz hitrejše vodilo. Danes pa so v svet pricurljale prve informacije o tem, kako bo nov sistem poimenovanja tudi izgledal.

Tako bi naj obstajali trije razredi, ki bodo delili procesorje glede zmogljivostni rang:
  • 7xx - Višji zmogljivostni razred:
    od prenosniških Pentiumov M Dothan (755 2,0 GHz do 715 1,5 GHz) ter namiznih Pentiumov 4 EE;
  • 5xx - Srednji zmogljivostni razred:
    od mobilnih P4 Prescottov do namiznih P4 Prescott (570 3,8 GHz do 520 2,8 GHz);
  • 3xx - Nižji zmogljivostni razred:
    od Celerona M (340 1,5 GHz do 320 1,3 GHz) ter namiznih Celeron Prescottov (340 2,93 GHz do 325 2,53 GHz).
Popolnejšo tabelo si oglejte na X-bit labs.

10 komentarjev