»

Kitajska razvija svoj lasten satelitsko navigacijski sistem

Slo-Tech - Kitajska razvija svoj lasten satelitsko navigacijski sistem, ki pa bo vojaške narave. Poleg GPS-a, GLONAS-a in rojevajočega Galilea, bo to torej že četrti tovrstni navigacijski sistem.

Pri tem pa so vsaj dvakrat krepko za nos potegnili Zahodnjake, predvsem Evropejce. Najprej so prišli do francoskega spoznanja, da je dobro svoj navigacijski sistem postaviti zelo blizu frekvencam GPS-a, ker se tako ne da motiti le enega sistema. Hkrati pa so se tudi nedolžno pridružili Galileovemu projektu z obljubo, da bodo spoznanja uporabili le za civilno rabo. Namesto tega so že razvili sistem, ki bo lahko vodil njihove jedrske rakete na cilj.

Kitajci imajo sicer za seboj že kar bohotno zgodovino izmikanja vojaške tehnologije Zahodnjakom.

Piratiziranje na višjem nivoju je očitno "legalno".

20 komentarjev

Prvi procesor, ki se ga da prilagoditi s programiranjem

Stretch - Precej neznano podjetje Stretch iz Kalifornije je predstavilo družino programsko nastavljivih procesorjev S5000, ki predstavljajo mejnik v razvoju procesorjev za namenske naprave in sisteme. Družina S5000 namreč prinaša programersko logiko v sam procesor, kar pomeni, da lahko programerji s priloženimi razvojnimi orodji ter z znanjem jezikov C in C++ procesor prilagodijo potrebam dotičnih naprav. Klik!

Na novico nas je opozoril .

5 komentarjev

Ruski procesorji

Digit Life - Rusi so dobri matematiki, dobri računalničarji, tehniki, inžinirji ter fiziki, problem je le v pomanjkanju sredstev za uporabo vsega njihovega znanja. Zato (in zato, ker so ti ljudje precej poceni delovna sila) veliko število podjetij z bolj razvitih področij prestavlja svoje razvojne oddelke prav v države bivše Sovjetske zveze.

Tokrat pa so Rusi sami razvili strežniški procesor, ki bo ugledal masovno proizvodnjo. Elbrus MCST je namreč razvil 0,13 mikronski 500 megaherčni procesor, ki pri ubogih 1,2 volta napetosti porabi samo 2 W s 4,2 miliona tranzistorji pa uspe iztisniti 400 MIPS in 170 MFLOP-ov procesorske moči. Je izredno majhen - v velikosti kovanca za en Rubelj. Se bo procesor prijel še kje drugje kot v ruskih skrivnih jedrskih laboratorijih, kjer bodo...

21 komentarjev

Trdi disk v velikosti kovanca

Slo-Tech - Sodeč po tej novici Toshiba namerava prihodnje leto izdati trdi disk v velikosti kovanca, ki bo meril cele tri gigabajte. Disk s premerom 2,15 cm (0,85 inča) bodo premierno predstavili kot prototip januarja v Las Vegasu na CES, z masovno proizvodnjo pa bodo začeli šele leta 2005. Trenutno najmanjši disk ima v premeru 2,54 cm (inčo). Več o tem.

9 komentarjev

9800 Pro proti FX 5900 Ultra

Geforce FX 5900 Ultra

vir: HotHardware
HotHardware - Tokrat so na Hot Hardware stestirali najmočnejši grafični karti, ki sta trenutno na trgu -- Radeona 9800 Pro z 256 MB pomnilnika in Geforca FX 5900 Ultra. Po nekaj testih je kar težko reči katero izbrati (če imate dovolj debelo denarnico, seveda), saj sta se obe obneseli odlično. Končna odločitev je seveda spet v rokah kupcev. Če katero nameravate kupiti, si članek le preberite. Klikot!

8 komentarjev

Zvočne kartice optimizirane za igre?

Tom's Hardware - Na Tom's Hardware so spisali zanimiv članek - kako so zvočne kartice optimizirane za igre. Kot kaže ni dvoma o tem, da te bi bile. Na test so postavili 5 zvočnih kartic: nForce APU, Audigy2, Realtek ALC 650, Herculess Fortissimo 3 ter C-Media CMI8738 in jih testirali v nekaj igrah. V vseh testih je zmagal Nforcev APU, čeprav mu je Creativov Audigy2 neprenehoma dihal za ovratnik. Članek ni dolg - verjetno pa bo za marsikoga zanimiv. Klikot!

2 komentarja

Za dolgo sobotno branje

X-Bit Labs -

Za dolgo sobotno branje še tale članek, ki je resnično obsežen, saj se bohoti kar na triindvajsetih straneh. Na X-Bit Labs so si ogledali namreč Nvidiino NV30 stvaritev s pravim imenom GeForceFX5800 Ultra. Na vseh teh straneh so si kartico ogledali z vseh možnih stališč in preizkusili v vseh programih, ki si ji je moč zamisliti. V članku so bili s kartico zadovoljni, saj prekosi ATI-jevo najmočnejšo kartico -- Radeona 9700 PRO. Tako v zmogljivostih kot v ceni. Klikot!

7 komentarjev

Novi Celeroni

X-Bit Labs - Tokrat Intel ne cilja na nove hitrostne rekorde, pač pa na čim manjšo porabo energije. Stvarca bo tiktakala pri samo 400 MHz, narejena bo v 0.13 mikronski tehnologiji, kar bo skupaj z napetostjo le 0.95 volta pomenilo od 3.4 W do 4.2 W oddane toplote. Dodajmo še 256KB L2 predpomnilnika, 100 MHz vodilo, možnost delovanja z i440MX in i815 čipovji in na koncu nizko ceno (38 Zelencev za procesor, seveda če jih naročite po 1000 kosov), pa dobimo poceni rešitev za vse, ki jim ni pomembna hitrost, pač pa tišina računalnika (za 4.2 W toplote pač ne rabimo nekih hudih hladilnikov).
Nenazadnje pa je zadeva zaradi majhnega gretja primerna tudi za sisteme, kjer ni mogoče zagotoviti ustreznega hlajenja za kako od današnjih gigaherčnih zverin, na primer kakšno proizvodno linijo/laboratorij, kjer včasih računalnike stlačijo v najmanjše luknje.

5 komentarjev

Ti nori Japonci

Vnunet - To novico sem na raznih spletnih straneh zasledil že pred časom, a se mi je zdela enostavno preveč bosa, da bi jo objavil. Namreč, po tem, ko so Rusi ne preveč klavrno pogoreli proti Japoncem, je njihov ponos, zelo očitno, trpel. Če ne zaradi zgodovinskih nesporazumov med tema državama, pa zaradi tega, ker Rusi enostavno igrajo boljši nogomet (tako pravijo Rusi, ne jaz [:D]). No, tekma se je odigrala na stadionu v Yokohami, taistem, na katerem bo odigrano finale svetovnega prvenstva, na katerem bo sodil dobri stari Pierluigi Collina, katerega moramo vsi imeti radi [:D]. Da preidem k bistvu: Ruski hekerji so vdrli v računalniški sistem yokohamskega štadiona ter imeli možnost upravljati z osvetlitvijo štadiona, zalivanjem le-tega, in tako dalje. Naleteli so tudi na nek čuden skupek lastnosti, za katerega so inicialno mislili, da gre za gretje objekta. Ker se jim je pa zdelo čudno, zakaj vraga rabi ta štadion sistem za ogrevanje, so se poglobili malo dlje ter nato (ne vem kako)...

5 komentarjev