»

Deset najpogostejših napak pri oblikovanju spletnih strani

vir: UseIt
UseIt - Jakob Nielsen objavlja že od leta 1996 seznam desetih najpogostejših in najhujših napak, ki se pojavljajo pri oblikovanju spletnih strani. Tokrat so se med drugimi na črni listi znašle PDF datoteke, slabo zasnovano iskanje in, zanimivo, reklame.

Ogledate si še lahko črne sezname iz let 1996, 1999, 2002, 2003 in 2005.

Zanimivo kako se nekatere napake že vrsto let pojavljajo, ne da bi kdo opazil...

44 komentarjev

Novi SuSE 9.2

Slashdot - Novell je izdal novo različico distribucije SuSE Linux 9.2. Nova različica se ponaša z jedrom 2.6 in namizjema KDE 3.3 ter GNOME 2.6. Izboljšali so tudi podporo brezžičnim omrežjem, vključili pa tudi Evolution 2.0, ki se je sposoben povezati z Groupwiseom in Exchangom. Dodan je tudi WYSIWYG-urejevalnik spletnih strani nvu ter nekaj druge, celo plačljive programske opreme. Prodajne različice distribucije bi se po napovedih naj pojavile na policah trgovin v novembru. Več o tem.

6 komentarjev

Nvu in Scribus na preizkušnji

PC Linux Online - Kljub množici prostih programov še vedno obstajajo opravila, za katera ni na razpolago odprtokodnih orodij, ki bi se enakomerno kosala z alternativo. Mednje prav gotovo sodita oblikovanje spletnih strani in namizno založništvo, a na srečo se stvari premikajo na bolje. Zelo vroča programa ta hip sta namreč oblikovalec spletnih strani Nvu in namizni založnik Scribus, ki postajata čedalje bolj zrela za resno uporabo. Prvega so si ogledali na Mad Penguin, drugega pa na OSNews.com.

2 komentarja

Nvu 0.2

Slashdot - Izšla je nova različica samostojnega programa za oblikovanje spletnih strani, Nvu 0.2. Nova različica se od prejšnje razlikuje po tem, da izvira iz najnovejše razvojne različice Mozille, 1.7b, in odpravlja številne pomanjkljivosti in hrošče različice 0.1. Med drugim novi Nvu vsebuje orodje za upravljanje predlog (.mzt), ki jih lahko ustvarjamo in nalagamo, izboljšav pa je bila deležna tudi podpora CSS. Klik!

13 komentarjev

Mozilla 1.7b

Mozillazine - Izšla je Mozilla 1.7b, najnovejša razvojna različica programske zbirke Mozilla. Odslej bo priročni meni deloval tudi na straneh, ki ga onemogočajo, izboljšav sta bila deležna upravitelj piškotov in upravitelj gesel, prav tako pa tudi podpora CSS, grafične teme za Linux in sinhronizacija z dlančniki Palm. Ponovno je podprto pošiljanje informacij o sesutjih, predvsem pa se je v novi različici zmanjšal čas zaganjanja Mozille, prikazovanja spletnih strani ter pošiljanja in prejemanje pošte. Po dolgem času je razvijalcem uspelo tudi zmanjšati velikost Mozille. Slovenski jezikovni paket je že na voljo. Klik!

10 komentarjev

Nvu 0.1

Nov izgled

Mozillazine - Po zgledu Mozilla Firebirda, Mozilla Thunderbirda in Mozilla Sunbirda, ki so se razvili kot samostojne komponente, se je od programske zbirke Mozilla odcepil tudi Mozilla Composer. Po nekaj tedenskem razvoju je danes luč sveta ugledala prva razvojna različica, Nvu 0.1, ki je na voljo kot arhiv za Linux, Windows in v posebni obliki za LindowsOS. Nad razvojem programa Nvu namreč bdi Lindows.com, ki ga izdatno finančno podpira. Glavne novosti so okno z nastavitvami in prilagodljive orodne vrstice v slogu Mozilla *birda, upravitelj strani, nova barvna paleta, zavihki ...

V okolju Windows boste morali v imenik, v katerega ste razširili namestitveni paket, kopirati še datoteki msvcp70.dll in

8 komentarjev

Mozilla + Daniel + Lindows.com = Nvu

Mozillazine -

V Linuxu je precej očitna potreba po dostojnem urejevalniku spletnih strani s podporo WYSIWYG ("kar vidite, je to, kar boste dobili"), zato veliko uporabnikov še vedno vztraja v okolju Windows in uporablja Dreamweaver ali celo FrontPage. Prazvaprav obstaja samo eden tovrsten program za Linux, Mozilla Composer, pa še ta je zelo skop in izvira iz korenin, ki nimajo veliko skupnega z urejanjem spletnih strani.

Poročali smo že o podvigu Daniela Glazmana, ki se je odločil narediti samostojen program iz zbirke Mozilla in je že ustanovil podjetje za delo na projektu. Zdaj pa je sklenil pogodbo z zloglasnim Lindows.com, ki bo podpiralo razvoj programa, ki bo nosil ime Nvu (izg. N-view). Svoj pogled na Nvu je že predstavil prvi mož Lindows.com, Michael Robertson, več informacij pa je na voljo tukaj.

9 komentarjev

Mozilla Firebird in Mozilla Thunderbird v slovenščini

Mozilla.Lugos.Si - Mozilla Firebird in Mozilla Thunderbird, novopečena samostojna programa iz Mozilline kodne osnove, sta odslej na voljo v slovenščini. Že pred časom je bil na voljo jezikovni paket XPI za namestitev slovenščine v angleški različici programov, zdaj pa sta na voljo še binarna paketa Mozilla Firebirda 0.6.1 in Mozilla Thunderbirda 0.2 za Linux in Windows. Ker so poslovenjene različice in tudi programa sama še vedno v razvojni stopnji, jih uporabljajte le za preskušanje. Veseli bomo vsake povratne informacije! V kratkem lahko pričakujete novi različici obeh programov in še dve novi različici Mozille.

4 komentarji

Mozilla 1.5 Beta in Mozilla Thunderbird 0.2 RC

Mozillazine - Mozilla.org je pravkar izdala Mozillo 1.5 Beta, ki prinaša predvsem novosti v odjemalcu za pošto in novice ter veliko nadgradnjo ChatZille, odjemalca za klepet po protokolu IRC. Končno smo dočakali tudi črkovalnik, ki je bil dolga leta na voljo le kot razširitev. Podrobnejše informacije o novostih, prenosu in znanih težavah lahko najdete tukaj ali pa se odpravite neposredno na prenos. Na voljo je že tudi slovenski jezikovni paket. Vabljeni k preizkušanju in poročanju o hroščih!

Scott MacGregor, ki je pred kratkim postal redno zaposlen pri organizaciji The Mozilla Foundation, pa je skoraj sočasno objavil izid prvega kandidata za izdajo Mozilla Thunderbirda 0.2. Tako je zapisano tudi v novi začrtani poti, po kateri so načrtovali sočasen izid Mozille 1.5b in Mozilla Thunderbirda 0.2 RC, skupaj pa naj bi izšli tudi končni različici obeh programov. Prenos!

12 komentarjev

Nove funkcije v forumu

Slo-Tech - Primož je bil priden ter na novo napisal skripto za ustvarjanje novih tem v forumu. Kaj točno to pomeni? Odstranjen je tisti že dolgo poznani hrošč, kjer niste mogli ustvarjati ali urejati več kot ene teme hkrati. Očesu je skripta bolj ali manj enaka, le da boste od danes naprej primorani gledati dva nova tipa tem: prilepljene ter informativne. Oboje lahko ustvarjajo samo priviligirani administratorji foruma.

Prilepljene teme so v forumu označene z ikonico , informativne teme pa z ikonico . V oddelkih, kjer bodo odprte teme takega značaja, boste videli, da bodo teme izpisane nad ostalimi temami. Naslov teme bo označen s krepko pisavo.

V teh temah bodo forum admini razglašali pogosto spraševane stvari, kar bo, vsaj po mojem mnenju, odrešilo večnih iskalcev raznih programov veliko dela. Edina razlika med prilepljeno ter informativno temo je ta, da lahko uporabniki v prve odgovarjajo, v druge pa ne.

Uvedli smo še eno novost. Kdor misli, da je oddelek predelal v celoti, ter hoče, da...

10 komentarjev