»

Slovenec med 50 najvplivnejšimi Zemljani

Finance - Revija Business 2.0, ki jo izdaja CNN, je v julijski številki objavila seznam 50 najvplivnejših ljudi, ki s svojimi dosežki vplivajo na poslovni svet. Na seznamu lahko ugledamo kar nekaj naših starih znancev, npr. Billa Gatesa (na 21. mestu, kjer je pristal zaradi svojih dobrodelnih prizadevanj), Steva Jobsa (5), Larryja Paga in Sergeya Brina (2), Jeffa Bezosa (42) in celo Oprah Winfrey (38).

Še posebej pa je za kraje južno od Alp zanimiv pogled na 41. mesto, kamor so skupaj s kolegom Stephenom Maurerjem uvrstili Slovenca Andreja Šalija. Omenjeni bioinformatik, ki sicer službuje kot profesor na Kalifornijski univerzi v San Franciscu, je namreč pobudnik gibanja, ki se zavzema za "odprtokodni" pristop k farmaciji. Rezultati farmacevtskih raziskav znanstvenikov, ki so pristopili k tej pobudi, naj bi bili javno dostopni in ne bi bili zaščiteni s patenti ali podobnimi mehanizmi. Idejo, ki naj bi pocenila zdravila, pohitrila razvoj in verjetno tudi zmanjšala davek v "porabi"...

13 komentarjev

Kje spamerji dobijo elektronske naslove

Slashdot - Ker čedalje več spletnih strani blokira programe za nabiranje elektronskih naslovov, uporabniki interneta pa tudi čedalje previdneje vpisujejo svoje elektronske naslove na različne spletne strani, imajo pošiljatelji nezaželene elektronske pošte vedno več problemov pri pridobivanju elektronskih naslovov.

Zato ne preseneča dejstvo, da se zatekajo h klasičnemu kriminalu. Tiskovne agencije danes poročajo, da so aretirali uslužbenca AOL-a, ki je iz AOL-ovega sistema ukradel 92 milijonov elektronskih naslovov. Naslovi so bili kasneje prodani spamerjem za 52.000 USD oz. dobrih 10 milijonov SIT.

23 komentarjev

Zakaj iPod ne predvaja standarda vorbis?

Slashdot - Glasbeni predvajalnik iPod je postal zelo priljubljen med svojimi uporabniki predvsem zaradi prenosljivosti in možnosti predvajanja datotek v standardu MP3, ki zagotavlja majhnost datotek. Projekt Ogg, ki je na svet splavil standard Vorbis, pa nam je ponudil še manjše in bolj kakovostne datoteke kot MP3, zatorej se kar samo poraja vprašanje, zakaj ni Apple v iPod-e vgradil še podpore za standard Vorbis.

Hugo Fiennes, inženir pri konkurenčnem podjetju Rio Audio sklepa, da je razlog za to prepočasen procesor, ki ni sposoben dekodirati datotek, zakodiranih v tehnologiji vorbis. (Pre)počasni bi naj bili vsi iPodi prve, druge in tretje generacije, medtem ko bo naslednja generacija iPodov verjetno zmožna dekodirati datoteke ogg, a je vprašljivo, če bo Apple to opcijo sploh vgradil. Zanimivo razmišljanje, ki razjasni tudi razlike med različnimi procesorji, ki se uporabljajo v predvajalnikih.

28 komentarjev

Bo Apple prisiljen podražiti pesmi iz svoje glasbene trgovine?

MacWorld UK - Apple bo morda prisiljen zaprti svojo glasbeno trgovino, v kateri stanejo posamezne pesmi 0.99$ in jih je do zdaj prodal že več kot 50 milijonov. Zakaj? Zaradi pohlepa, ki ga velike glasbene založbe že tako ali tako stresajo nad (ne-)kupci. Slednje namreč mislijo, da je cena, po kateri Apple prodaja glasbo, prenizka in kot protiukrep temu zahtevajo podražitev na 1.25$ ali celo 2.49$. Večina strokovnjakov je mnenja, da bo takšen korak končal celotnen trg legalne prodaje glasbe preko interneta. Le upamo lahko, da se kaj takšnega ne bo zgodilo, saj bomo sicer izgubili enega izmed "draguljev" današnjega interneta. Klik!

Na novico nas je opozoril PicNiK.

8 komentarjev

Hitrejši in cenejši eMaci

Novi eMac

OSNews - Apple je danes napovedal nove namizne računalnike iz serije eMac, primerne za rabo doma in v izobraževalnih ustanovah. Novi eMaci bodo opremljeni s procesoriji PowerPC G4 s frekvencami do 1.25 GHz, vsebovali bodo pomnilniške module DDR2 s frekvenco 333 MHz, posodobljene so tudi grafične kartice ATI in dodana vrata USB 2.0. Na voljo bosta dve različici, cenejša za 799 in dražja za 999 ameriških dolarjev.

70 komentarjev

iPod Mini bo zamudil

Slashdot - Izgleda da gre Applu prav vse od rok, kar se glasbe tiče, saj se tudi iPod Mini prodaja neverjetno uspešno. Ostali svet (beri: svet brez ZDA) tako ne bo mogel kupiti 4-gigabajtnega predvajalnika glasbe aprila, ampak šele julija, saj je to edini način, da Apple zadosti povpraševanju v domovini. 249 zelencev vreden malček se kljub mračnim napovedim zaradi prevelike cene neverejtno dobro prodaja. Klik!

Mah, če bi jim šlo vse od rok, bi znali predvidevati, kakšne zaloge si morajo ustvariti.

7 komentarjev

Ministrstvo brez interneta

Slashdot - Ameriško Ministrstvo za notranje zadeve je po odredbi sodišča odklopljeno z interneta. Že tretji "odklop" od leta 2001 je posledica varnostnih lukenj, ki po mnenju sodišča "krekerjem" in drugim škodljivcem dovoljujejo krajo denarja iz sistema, ki z energijo oskrbuje 300.000 indijanskih američanov. Ministrstvo je trdilo, da je s pomočjo pristojne agencije varnostne težave odpravilo, a so po ugotovitvah preiskovalcev lagali, zato jih je doletela kazen. Klik!

0 komentarjev

Dell ni več glavni v Dellu

Slashdot - Michael Dell, ustanovitelj podjetja z največjim deležem na trgu osebnih računalnikov, je odstopil z mesta generalnega direktorja (CEO) in službo prepustil Kevinu Rollinsu. Dell bo kljub temu ostal prvi mož (chairman) istoimenskega podjetja, kar potrjuje dejstvo, da je tovrstno deljenje "oblasti" očitno nova moda v Ameriki. Podobno potezo sta namreč pred kratkim ubrala tudi Larry Ellison (Oracle) in Tom Engibous (Texas Instruments), že zdavnaj pa je vodilno vlogo Microsofta opustil njegov ustanovitelj, Bill Gates.

0 komentarjev

Eminem toži Apple

Slashdot - Apple se čedalje bolj očitno pojavlja v svetu glasbe, kar je predvsem posledica fantastičnega uspeha podjetja s predvajalnikom iPod in s programsko opremo za predvajanje in organizacijo glasbe iTunes. A tudi njim ne gre vse po maslu, saj so si očitno privoščili nepotrebno napako v oglasu za iTunes. Nek mladenič v njej poje pesem Lose Yourself priljubljenega reperja Eminema. Ker ga Apple ni zaprosil za dovoljenje za uporabo pesmi, ga pevec toži. Glede na to, da v podobnih oglasih navadni smrtniki pojejo pesmi tudi drugih priljubljenih glasbenikov, se lahko Apple pripravi še na kakšno tožbo. Klik!

15 komentarjev