»

Nemška domena Wikileaks nedostopna

Heise - V četrtek je nemški registrar DENIC brez vsakršnega obvestila ukinil spletno domeno wikileaks.de, kjer so anonimno objavljali razne tajne dokumente, ki so tako ali drugače ugledali luč sveta, kar je šlo mnogim v nos. Spomnimo, da je Wikileaks prejšnji mesec objavil sezname cenzuriranih spletnih strani v Avstraliji, kar je sprožilo ogorčen odziv avstralskih oblasti in blokado Wikileaks na tej celini. Pritisk se je stopnjeval, tako da je nemška policija pred štirinajstimi dnevi izvedla hišno preiskavo pri lastniku nemške domene wikileaks.de, domnevno zaradi iskanja dokazov o distribuciji nedovoljne pornografije. Odveč je poudariti, da niso našli ničesar. Avstralci so seveda vztrajali, da Nemcem niso naročili izvedbe te preiskave. Uradnih informacij o zaprtju še ni.

Situacija spominja na lanski spor med Wikileaks.org in švicarsko banko Julius Baer. Takrat so na Wikileaks objavili aktualne dokumente o poslovanju banke in skrivnih računih na Kajmanskih otokih, zaradi česar so Švicarji...

11 komentarjev

Išče se nov registrar domen .net

več strani -

Konec letošnjega junija se izteče pogodba, ki jo je imel VeriSign z ICANN-om, v skladu s katero je VeriSign skrbel za registracijo in upravljanje .net vrhovnih domen. Pogača na mizi je vsekakor velika, saj je trenutno na spletu 5,1 milijona .net domen. Do četrtka, ko se je iztekel rok za oddajo ponudb, se je na razpis prijavilo pet podjetij: Versign, Afilias, Santan, Denic in CORE++. Analitiki so mnenja, da imata resne možnosti za zmago v bitki le VeriSign in Denic.

VeriSign se na vse pretege trudi obdržati trenutno skrbništvo, saj od vsake registracije .net domene dobijo šest dolarjev (ne glede na to, kdo jo dejansko proda) in bi izguba lastništva pomenila velik denarni primanjkljaj. Denic stavi prav na teh šest dolarjev in obljublja, da bo to ceno znižal, saj so dejanski stroški mnogo nižji. The Register v svojem članku upa, da bo zmagal Denic, saj bi to pomenilo konec VeriSignovega monopola, ki bi tako po letu 1999, ko je izgubil .org domene, ostal le še pri .com. Z novimi...

20 komentarjev

Internet Explorer stopa na pota združljivosti

Slashdot - Bralci Slo-Techa, ki se ukvarjajo z izdelovanjem in oblikovanjem spletnih strani, so verjetno dobro seznanjeni s problematiko najbolj uporabljenega internetnega brskalnika, Internet Explorerja. Slednji namreč ne deluje v skladu s pravili za postavljanje in prikazovanje spletnih strani, ki jih je v ta namen določil W3C (World Wide Web Consortium), posledično pa imajo določene strani, ki so prilagojene za prikaz v IE, težave z združljivostjo in prikazom v brskalnikih, ki sledijo standardom W3C. Prav tako ima Internet Explorer težave s stranmi, ki uporabljajo nekatere izmed tehnologij W3C, na primer CSS.

Težave s stranmi, prilagojenimi za IE, se v Mozilli, Operi in ostalih brskalnikih vse bolj zmanjšujejo, prav tako pa je vse manj strani, ki so prilagojene samo zanj. Podobne težnje do sedaj ni bilo čutiti v nasprotnem taboru, saj zaradi Microsoftovih izključnih pravic do programske kode uporabniki sami ne morejo dodajati in spreminjati nastavitev takšnega obsega v samem programu. A...

18 komentarjev

Novi znaki v imenih domen

Mozillazine - Končno si bomo lahko privoščili domene s takimi imeni, kot si jih želimo. Pod pritiskom večjih narodov, predvsem Nemčije, Japonske in Kitajske, bodo imena domen lahko vsebovala 92 novih znakov, kar je marsikomu polepšalo življenje, saj je denimo v Nemčiji bilo vloženih čez 600.000 zahtevkov za imena domen s preglasi. Seveda morajo svoje dodati tudi brskalniki, ki večinoma že podpirajo novo zahtevo, npr. Mozilla, Mozilla Firefox, Netscape, Opera, Konqueror in Safari. Internet Explorer novotarije še nima, na voljo pa je razširitev, s pomočjo katere si opomore.

17 komentarjev

Sprememba Morsejeve abecede

Slashdot - Morsejeva abeceda je eden izmed najbolj klasičnih pripomočkov komuniciranja, saj je star že 160 let. Zaradi tehničnega napredka pa se je prisiljena spremeniti. Tako je dobila nov znak, ki ni nič drugega kot @ (afna). Nov znak se bo imenoval "commat" in bo predstavljen kot skupek črk A in C, torej bo zaporedje dolgih in kratkih signalov tako: kratek - dolg - dolg - kratek - dolg - kratek. Kot poroča International Telecommunications Union, ki je tudi vpeljala spremembo, gre za eno izmed zelo redkih dopolnil abecede, saj se nobeden izmed predstavnikov ne spomni podobne nadgradnje v zadnjih nekaj desetletjih. Klik!

9 komentarjev

Microsoft tožil MikeRoweSoft.com

The Register - Poznano je dejstvo, da se velike korporacije rade tožarijo zaradi (zelo) podobnih imen in naslovov (Windows in Lindows), a tokrat Redmondski velikan precej verjetno pretirava. Tako je 17-letni kanadski študent Mike Rowe registriral domeno www.MikeRoweSoft.com, kar pa ga je sedaj pripeljalo do srečanja z Microsoftovimi odvetniki. Ti so mu ponudili da jo odkupijo za 10 dolarjev, ko pa je le-ta hotel 10.000 dolarjev, so nameravali domeno iztožiti, ker "naj bi Mike Rowe posedoval domeno samo zaradi izkoriščanja Microsofta".

Da Mikeova domena in domena Microsofta nimata ničesar skupnega, razen dejstva, da se podobno izgovorita (oz. zazvenita), Microsoft seveda ne dojame. Mikeova stran, MikeRoweSoft.com, trenutno ne deluje, vendar če vas zanima njena vsebina, lahko kliknete sem za Googlov shranjeni vnos.

26 komentarjev

Domena .SI še vedno za izbrance

Finance - Pri Arnesu, kjer so pooblaščeni za registracijo domen z oznako .si, so odpravo omejitev in možnost registracije slovenskih domen tudi za posameznike obljubili do konca prejšnjega leta, a še vedno ostajajo edini pristojni v naši spletni druščini. Prav tako še niso določeni pristojni subjekti, ki bodo pooblaščeni za registracijo. Tako lahko še vedno domeno .si registrajo le pravne osebe (podjetja), samostojni podjetniki in lastniki blagovnih znamk.

Javni zavod naj bi se za "zavlačevanje" do konca letošnjega leta odločili zaradi nevarnosti sporov o intelektualni lastnini, posamezniki pa bodo na registracijo lastne domene morali počakati tudi po tem obdobju. Tržišče bo tisto, ki bo udejanilo ceno domene in stroške vzdrževanja, pooblaščenim registrarjem, kot jim pravijo Akademiki, pa domenskih storitev naj ne bi zaračunavali v visokih zneskih. Registracija domen pri Arnesu poteka trikrat tedensko, do konca maja 2003 pa so v vrhnji DNS vpisali že več kot 17 tisoč domen. Izvorna...

7 komentarjev

MPAA: pričakujte naše odvetnike

The Register - TheRegister zopet poroča o nadvse zanimivem primeru ustrahovanja malega človeka. Represivne težnje tokrat izraža ameriški filmarski krožek, MPAA, ki od Laurenca Skegga zahteva prepustitev domene www.ratednc-17.com, češ da si lastijo pravice do blagovne znamke in posledično tudi domene.

Pri tem gre po mnenju pisca predvsem za blefiranje (beri: korporacija proti malemu kmetu), saj navajajo nemalo neresnic. Tako ga obtožujejo namernega izkoriščanja priznane blagovne znamke (za katero sam še nikoli nisem slišal) v komercialne namene (fante na strani poganja -- osebni dnevnik), povrhu vsega pa celo namigujejo, da proti njemu morda -- ako jim domeno prepusti zelo hitro -- ne bodo vložili tožbe, v kateri bi lahko zahtevali izplačilo 100.000 ameriških zelencev (nepomembna podrobnost: fante ni Američan, ampak Anglež--). Vsekakor zanimivo branje.

11 komentarjev

Imena domen in trademarki

Slashdot - Še en proces, še ena izguba. Tokrat je AOL iztožil, da je Aimster kršitev blagovne znamke AIM (Aol Instant Messager). Aimster bo moral AOLu dati vse domene, ki vsebujejo črke "AIM". No pa, da se še malo spravim na intelektualno lastnino. Softwarski patenti... jih res rabimo? Mati Evropa jih očitno namerava počasi uvesti. Jaz bom patentiral kopiranje datotek (majke mi). Če koga zanima knjiga o vseh problemih, ki se pojavljajo ob bumu novih medijev in novih načinov kontroliranja ljudi, zelo priporočam Information liberation, ki jo lahko snamete tudi tule.

1 komentar