» »

Išče se nov registrar domen .net

Išče se nov registrar domen .net

več strani -

Konec letošnjega junija se izteče pogodba, ki jo je imel VeriSign z ICANN-om, v skladu s katero je VeriSign skrbel za registracijo in upravljanje .net vrhovnih domen. Pogača na mizi je vsekakor velika, saj je trenutno na spletu 5,1 milijona .net domen. Do četrtka, ko se je iztekel rok za oddajo ponudb, se je na razpis prijavilo pet podjetij: Versign, Afilias, Santan, Denic in CORE++. Analitiki so mnenja, da imata resne možnosti za zmago v bitki le VeriSign in Denic.

VeriSign se na vse pretege trudi obdržati trenutno skrbništvo, saj od vsake registracije .net domene dobijo šest dolarjev (ne glede na to, kdo jo dejansko proda) in bi izguba lastništva pomenila velik denarni primanjkljaj. Denic stavi prav na teh šest dolarjev in obljublja, da bo to ceno znižal, saj so dejanski stroški mnogo nižji. The Register v svojem članku upa, da bo zmagal Denic, saj bi to pomenilo konec VeriSignovega monopola, ki bi tako po letu 1999, ko je izgubil .org domene, ostal le še pri .com. Z novimi domenami, ki jih obljublja ICANN, bi to res lahko pomenilo konkurenco tudi na trgu domen. Več o tem tudi The New York Times.

20 komentarjev

Gandalfar ::

Kdo nam garantira da se .net domene ne bodo podrzaile?

mchaber ::

Kje je Microsoft:))
.

Bistri007 ::

Domene niso nek strošek, razen če si jih registriraš 20 in več.
8.70 US$ na leto za eno (godaddy.com), to je 1800 SIT.

Bolj se mi zdijo problem pijavke tipa domenca.com in siol.net, ki ti upilijo dva-trikrat višjo ceno. Da o njihovih webhosting paketih sploh ne govorim: 40MB placa, 1GB transfer za štiri jurje! A živijo na luni???

Ne bratje in sestre, to je .SI :'(

Gandalfar ::

Ocitno nekdo kupuje ..

Bakunin ::

kaj sele Arne$, ki zeli imeti 4000 SIT +DDV od preprodajalcev domene (registrars)..............
za koncne uporabnike bodo .si domene SE drazje. ;( ;(

Ziga Dolhar ::

Tisti "+ DDV" lahko mirno izpustiš.

Veš, da ne pripade Arnesu in ne bremeni preprodajalcev.
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

Bakunin ::

bremeni davkoplacevalce...........

Arne$ se naj odloci kaj bo. Ali d.o.o. ali javni zavod ?

IceBreakr ::

Vsi se bomo strinjali, da je lepa, kratka in pomenjljiva domena 1. korak k prepoznavnosti vaše spletne predstavitve oz. če sem bolj nazoren - največ izgubite, če izgubite svojo domeno - kopijo spletne strani imate lahko doma na varnem (tudi emaile), medtem ko domene ne morete 'zazipati' in zapečti na CD...

Izpostaviti hočem dejstvo, da je zelo pomebno kje imate registrirane vaše domene. V primeru, da želite podaljšati veljavnost domene, spremeniti lokacijo vaše spletne strani ali pa preprosto zamenjati ponudnika registracije, morate imati zagotovljeno dobro in zanesljivo tehnično podporo, delujoče okolje za upravljanje z domenami in nemara tudi nekoga, ki ga boste poklicali po telefonu in vam bo znal svetovati. No, temu ni tako, če domeno za 7$ registrirate pri 'Indijcih', ki najbrž ne govorijo vašega jezika in obratno... v še slabšem primeru vas lahko mimogrede prelisičijo tudi v pogojih poslovanja, in se lahko zgodi, da s svojo domeno ne morete svobodno upravljati... govorim iz prakse...

... navsezadnje, če privarčujete tisočaka ali dva za domeno in ta znesek delite z 12 (mesecev), boste ugotovili, da ste za okoli 100 SIT mesečno pripravljeni postaviti na kocko vse kar ste do sedaj zgradili na internetu, vključno s samo spletno stranjo, z emaili in v najslabšem primeru še strežnike, ki so nemara vezani na registrirane DNS strežnike vaše domene...

no, če so domene za vas potrošni material, jih seveda registrirajte tam kjer so najcenejše..., če pa domene nimate za igranje oz. jo uporabljate z resnostjo, ki je vsaj ekvivalentna 'hobi uporabi' pa predlagamo, da krepko premislite kje boste registrirali vaše domene.

Za: Aleksander P., Domenca d.o.o.
IceBreakr

Ziga Dolhar ::

IceBreakr === Aleksander P.?

[Ah, vidim po telefonski, da to drži :))]
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

Gandalfar ::

IceBreakr: ampak vecina teh je samo preprodajalcev kaksnih vecjih. V tem primeru tudi, ce tezim oni morda ne morejo storiti kaj vec kot moje tezave posredovati nekomu visje.

Sicer pa, kaj naj si potemtakem mislim o domenci, ki nikjer na njihovi strani nimajo jasno napisanih pogojev poslovanja za domene?

'Indijski' registrat gkg.net pa ima temu posvecen cel zavihek z jasno oznacenimi pravila kaj narediti in kaj se zgodi ko pride do kaksnih tezav z domeno.

(btw. na https://www.domenca.com/secure/si/domai... imate tezave z nbsp v naslovu)

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

Jaz pa vse zadeve registriram na slonic.com. Zakaj? Nevem, ker sem tja gor zajadral. Drago? 5000 letno ali kolikor je ze, je drobiz.

Pa ko pozabim placat, posljem mail in recem, pozabil sem placat, pa recejo. Ok, ni panike. Pa placam, naslednjic.

BigWhale ::

Aja, pa placam kar iz mojega TRRja in se ne ukvarjam z kreditnimi karticami in podobnimi obskurnimi nacini placila :)

IceBreakr ::

Ziggga: IceBreakr != Aleksander :] sem samo posredoval, ker sem član Slotecha...
IceBreakr

Ziga Dolhar ::

IceBreakr: ah, sem mislil -- ker telefonska številka je od domence :-).
https://dolhar.si/

Bistri007 ::

IceBreakr, to je PR izjava. Jaz sem imel domene registrirane pri naših domačih pijavkah saax.com in racunalnistvo.net (ki sta resellerja za tucows.com) in interface preprosto SUX!!! Za ceno 4-5kSIT.
Poleg tega se tu domene ni dalo domene niti zakleniti - to, kar je res pomembno za varnost.

Očitno ste tudi vi resellerji za TUCOWS:
Domain Name: MIMOVRSTE.COM
Registrar: TUCOWS INC.
Whois Server: whois.opensrs.net
Referral URL: http://domainhelp.tucows.com
Name Server: NS1.DOMENCA.COM
Name Server: NS2.DOMENCA.COM
Name Server: NS3.DOMENCA.COM
Status: ACTIVE
Updated Date: 20-sep-2004
Creation Date: 17-oct-2000
Expiration Date: 17-oct-2005

Pa taki grozni strokovnjaki ste, da ste pustili domeno v 'active' namesto da bi jo zaklenili na 'REGISTRAR-LOCK'. Toliko o vaši strokovnosti.

Sedaj imam domene pri godaddy.com in networksolutions.com
- Godaddy.com je prvi po številu registracij na svetu, netsol.com pa je največji registrar. Oba imata izvrsten vmesnik in super tehnično podporo. Če imaš pri nesolu registriranih več domen, ti dajo VIP članstvo in nudijo 24-urno telefonsko/email/fax podporo. Tega ne bi mogel reči za pijavke tipa domenca.com.

Kar se pa tiče izjave " še slabšem primeru vas lahko mimogrede prelisičijo tudi v pogojih poslovanja, in se lahko zgodi, da s svojo domeno ne morete svobodno upravljati... govorim iz prakse... " - MILI BOŽE, samo to je moj komentar. Če domeno registriraš v svojem imenu, potem je TVOJA! In očitno naš 'strokovnjak' ni seznanje z novimi pravili ICAAN, ki pravijo sledeče (poslano na moj email z Godaddy.com):

On November 12, 2004, ICANN, the Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, put in place its new transfer policy for all accredited domain name service providers.

The previous ICANN policy allowed us to deny requests to transfer your domain names to another registrar unless you explicitly confirmed to us your intent to transfer. The new ICANN policy removes that protection. When we receive a request to transfer your domain name to a new registrar, we will still attempt to contact you to confirm that you authorized the request. However, if you do not respond, or are not able to respond within 5 days, your domain name WILL be transferred.


O webhostingu pa niti besede... :D

IceBreakr ::

Posredovan je bil zgolj dodaten vidik pogleda na ceno domen - očitno je zadeva precej relativna in ne gre vedno postavljati ceno na 1. mesto...

Glede pogojev poslovanja - na Domenci so objavljeni pogoji poslovanja in preden je naročilo oddano, potrdite, da ste jih prebrali in se z njimi strinjate ;-)

p.s.: hvala za posredovanega 'hrošča' - če še kaj nenavadnega opazite, mi sporočite prosim na alex afna domenca pika com ;-)

Za: Aleksander P., Domenca d.o.o.
IceBreakr

Gandalfar ::

Ubistvu moram vloziti veliko mojega casa da mi vi blagovolite povedat kaksna pravila igre bi se sploh sli. Transparenca pa taksna!

Le kaj skrivate, da nocete na veliko na prvi strani dati povezavo do pravil igre...

Zgodovina sprememb…

anixx ::

za: Aleksander @ domenca (na novo registrirani uporabnik)

žal mi je, da nimam več časa, za prebiranje in sodelovanje pri konkretnih debatah - še posebej, če imajo potencial konstruktivnosti... več je stališč, izpostavil sem enega... nekje vmes sem prebral teorijo o 'prodesionalnosti', ki je temeljila na zaklenjenbosti domen... rad bi, da razumete nekaj - če je domena zaklenjena imate kot lastniki omejene možnosti upravljanja z domenami - naše domene so načeloma zaklenjene, ko pa imamo namen z njimi upravljati, jih odklenemo - kot je to z mimovrste.com... in nenazadnje tudi godaddy.com - ne bi rekel, da so gospodje pri godaddy-ju neprofesionalni, ker imajo odklenjeno domeno.. kakorkoli - lahko nadaljujemo razpravo tudi preko mojega emaila, ki sem ga navedel nekje zgoraj... lahko je debata odprtega tipa, žal pa imam omejeno časa za sodelovanje, zato mi oprostite, če pri odgovorih ne bom najbolj ažuren... s prijaznimi pozdravi, aleksander potokar; tehnična pomoč uporabnikom @ domenca

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: anixx ()

c3p0 ::

Dokler imaš eno domeno, je tistih "5000 SIT" na leto res nepomembno. Resni uporabniki pa jih imajo nekaj več.

Napajanje najdražjih ponudnikov v Sloveniji (s 300+% maržo) za teh nekaj sekund ali celo nič dela kot jih imajo letno s to tvojo domeno, pa je seveda tvoja prosta izbira :).

Glede lockinga: vsak omembe vreden ponudnik da to stranki na izbiro in sama se odloči kako in kaj.

Mare2 ::

Če lahko še jaz napišem svoje mnenje. Oderuške cene slovenskih ponudnikov registracij domen so znak, kako si lahko iznajdljivi privoščijo naivne slovenske potrošnike. Seveda le dotlej, dokler ne izvejo za godady.com.

Upam da bo temu nategovanju slovencev čimprej konec.

300 % maržo - lopovi.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ob vstopu na stran spletne banke mi ne ponudi okna s certifikatom

Oddelek: Pomoč in nasveti
428989 (6673) mepa
»

Se nam obeta nova vrhovna domena?

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
194186 (3198) Red_Mamba
»

Verisign odgovarja na vprašanje MID o spletnih goljufijah

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
282759 (2759) poweroff
»

SiteFinder se bo vrnil

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
102598 (2598) Bakunin
»

VeriSign ustavlja SiteFinder

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
92798 (2798) Bakunin

Več podobnih tem