»

Izšel operacijski sistem NetBSD 10.0

Slo-Tech - Po petih letih razvoja je izšel NetBSD 10.0, ki predstavlja osemnajsto večjo verzijo operacijskega sistema NetBSD. Beta je izšla že leta 2022, konec minulega leta pa smo dočakali prve kandidate za izid (release candidates). Sedaj je tu končni izdelek. Nova verzija, s katero lahko nadgradimo prejšnji NetBSD 9.0, prinaša precej novosti. To so na primer podpora za WireGuard, nove platforme ARM (denimo Apple Silicon, Raspberry Pi), Intel Ethernet, šifriranje izmenjalne particije (swap) itd. Novinec je tudi približno 12 odstotkov hitrejši od predhodnika. Novo verzijo lahko snamemo z uradne strani.

NetBSD je nastal iz Unixovega BSD (Berkeley Software Distribution), ki ga je napisal Bill Joy. Iz njega se je razvilo več operacijskih sistemov, med njimi tudi popularni FreeBSD, OpenBSD in seveda NetBSD. OpenBSD je sicer slednjega prerasel, a ima NetBSD še vedno precej zvestih uporabnikov. Tudi NetBSD je odprtokoden in brezplačen projekt, še danes pa teče na široki paleti strojne opreme....

2 komentarja

Izšel je OpenBSD 7.4

Slo-Tech - Ta teden je izšla nova, že 55. verzija odprtokodnega operacijskega sistema OpenBSD, ki nosi oznako 7.4. V novi inačici najdemo kopico izboljšav v jedru, podporo za novo strojno opremo, varnostne posodobitve, popravek luknje AMD Zenbleed in nekaj drugih posodobitev. Verzija bo podprta dobro leto dni, tj. do novembra 2024. Trenutno aktualni OpenBSD 7.3, ki je izšel aprila letos, pa bo podprt do prihodnjega maja. Možna je tudi nadgradnja.

Celoten seznam novosti je dolg in obsega spremembe v vseh delih sistema: v jedru, v uporabniškem delu, podpori strojni opremi in varnostnim popravkom. Prenos nove verzije sistema je mogoč s HTTP ali FTP strežnikov. OpenBSD ostaja eden izmed operacijskih sistemov z najširšo podporo za različne platforme, ki segajo od i386 in amd64 do ARM, Alpha, PowerPC64 in RISCv64.

OpenBSD je nastal iz BSD kot odprta verzija s poudarkom na varnosti (še vedno se oglašujejo, da so imeli v zgodovini le dve hudi ranljivosti - remote holes), prenosljivosti,...

7 komentarjev

OpenBSD praznuje 20 let

Slo-Tech - Iz Unixovega BSD (Berkley Software Distribution), ki ga je pisal Bill Joy, se je razvilo več inačic sorodnih operacijskih sistemov, med katerimi so danes v najširši uporabi NetBSD, FreeBSD in OpenBSD. Slednji se je porodil oktobra 1995 kot razvejitev (fork) iz NetBSD-ja. OpenBSD je osredotočen na odprtost, varnost in prenosljivost. Navdahnil je vrsto podobnih projektov, med njimi omenimo...

13 komentarjev

Izšel OpenBSD 5.2

Open BSD - Včeraj je izšla nova verzija prostega operacijskega sistema OpenBSD, ki je pisan v glavnem z mislijo na varnost na prvem mestu. Gre za drugi najpriljubljenejši operacijski sistem tipa BSD (prvi je kakopak FreeBSD), ki ga je leta 1995 iz takratnega NetBSD-ja začel ločeno razvijati Theo de Raadt. Danes OpenBSD vsakih šest mesecev prileze do višje verzije.

V OpenBSD 5.2 tako najdemo precej novosti (seznam vseh), popravkov in izboljšav. Ena izmed glavnih sprememb je...

1 komentar

Se obetajo spremembe na slovenski tipkovnici?

Finance - Kot poročajo Finance, je Slovenski institut za standardizacijo v sodelovanju s slovensko izpostavo Microsofta in društva Lugos pričel s postopkom za pripravo novega standarda za razpored tipk na slovenski tipkovnici. Še iz jugoslovanskih časov izvirajočo tipkovnico naj bi v glavnem doletela manjša prerazporeditev tipk.

Neslovenski črki ć in đ naj bi tako, podobno kot poljski "prečrtani" ł ali nemški "ostri s" ß, po novem bili dosegljivi le s pomočjo tipke Alt Gr, lažje (t.j. brez prej omenjenega desnega Alt) pa naj bi bila dosegljiva znak za € (ki je že celih 10 mesecev tudi "naša" valuta) in v naslovih elektronske pošte nepogrešljivi @ (ki, mimogrede, pomeni "at" in ne "afna"). Lažje, t.j. brez pomoči Shifta, naj bi se dalo vtipkati tudi /. Ali bodo olajšali tudi dostop do programerjem nepogrešljivih oglatih in zavitih oklepajev, ne poročajo.

SiST naj bi o predlaganih spremembah odločal v začetku prihodnjega leta, sklep pa v skladu s slovensko zakonodajo vsekakor ne bo...

196 komentarjev

Odkrita varnostna luknja v privzeti namestitvi OpenBSD

OSNews - Tisti bralci, ki ste že kdaj slišali za operacijski sistem OpenBSD, verjetno veste, da novica iz naslova predstavlja vsaj takšno senzacijo kot morebitna vest o prijetju Radovana Karadžića ali Ratka Mladića. No, tudi z varnostjo obsedeni razvijalski ekipi se kdaj zgodi in pred nedavnim so pri Core Security Technologies odkrili novo možno ranljivost v jedru. Gre za "prekoračitev" (buffer overflow) pri obdelavi paketkov IPv6, ki bi zlonamernežem lahko omogočila sesutje sistema (kernel panic) ali zagon ZlobneKode™. Nadaljnjih podrobnosti željni lahko več izveste tule. Ekipa OpenBSD seveda ni sedela križem rok in je brž izdala popravek. Obenem so dejstvo priznali tudi na svoji glavni domači strani, kjer se že sveti nov napis "Only two remote holes in the default install, in more than 10 years!". Mimogrede, prva ranljivost v privzeti namestitvi tega operacijskega sistema je bila odkrita leta 2002 v kodi OpenSSH, ki se ravno tako razvija v sklopu projekta OpenBSD.

Ali bo na tretjo...

19 komentarjev

NetBSD 3.0 je končno izdan!

OSNews - Po šestih RC različicah je NetBSD končno izdal verzijo 3.0. NetBSD nadaljuje svojo tradicijo izboljšavami stabilnosti, varnosti,... poleg ostalih platform sedaj podpira tudi 2 novi platformi in sicer: iyonix in hp700.

Knjižnice jedra in orodja lahko sedaj podpirajo datotečne sisteme velikosti večje od 2 terabajtov in podpora Xen 2.0 nudi gostovanje več navideznih serverjev na enem samem računalniku.

Preden si ga pretočite si oglejte seznam sprememb.

1 komentar

Novi OpenBSD brez podpore za Adaptecov AAC RAID?

OSNews - Tisti, ki vam je varnost računalniškega sistema najpomembenjša, boste morali paziti, da si ne boste omislili naprave z Adaptecovim krmilnikom za AAC RAID. Theo de Raadt in ostali razvijalci OpenBSD so namreč več kot 4 mesece moledovali omenjeno podjetje za ustrezne specifikacije tega krmilnika, le to pa jih je ves ta čas vztrajno ignoriralo. Čas za pripravo nove izdaje OpenBSD 3.7, ki bo izšla okoli 1. maja, se neusmiljeno izteka, zato je de Raadt dal Adaptecu čas, da si morebiti premislijo, le še do danes, sicer OpenBSD omenjenega krmilnika pač ne bo podpiral.

Med pravimi računalničarji pa itak velja načelo, da si najprej izbereš programsko opremo, nato pa šele kupiš takšno strojno opremo, da bo vse skupaj delovalo ...

1 komentar

Končno slovenska tipkovnica za NetBSD

Slo-Tech - Od sedaj imate še en izgovor manj za neuporabo NetBSD, izredno prenosljivega operacijskega sistema, ki se po nekaterih testih sodeč tudi po učinkovitosti menda kosa s FreeBSD.

Pisec teh vrstic je namreč usposobil slovenski razpored tipk na tipkovnici in poskrbel za več možnih variant, odvisno od vaših želja in potreb. Zaradi daljše življenjske dobe so navodila za usposobitev podana v forumu, kjer lahko tudi dopišete morebitne težave ali mnenja.

1 komentar

NetBSD 2.0 je tu!

OSNews - Izšel je NetBSD 2.0, že deseta uradna različica operacijskega sistema, katere binarni paketi so na voljo za 48 arhitektur. Izboljšav in sprememb sta deležna predvsem datotečni sistem in delo s pomnilnikom, prisotne so varnostne izboljšave, podprte pa dodatne platforme in priklopne enote. Ena ključnih pridobitev nove različice je tudi podpora SMP. Prenos je na voljo z več zrcalnih strežnikov.

10 komentarjev

Vodja Microsoftovega oddelka za varnost ljubitelj OpenBSD

ComputerWorld - Na tej strani lahko preberete, da je vodja oddelka za varnost Microsofta, Jesper Johansson, v bistvu velik oboževalec operacijskega sistema OpenBSD. Sicer pa je že znano, da Windows vsebuje kar nekaj kode, ki jo lahko najdemo tudi v OpenBSD. Johansson tudi pravi, da so dosegli velik napredek v varnosti IIS 6 in da vodstvo končno začenja razumeti, da je varnost lahko tesno prepletena z uporabnostjo programske opreme.

10 komentarjev

OpenBSD 3.5

Slo-Tech - Če vas dejstvo, da kljub pravemu evropejstvu še vedno ne bomo enako enaki nekaterim Evropejcem in da bomo poleg domačih birokratov morali vzdrževati še mogočno armado €vrokratov, ni spodbudilo h kakšnemu proslavljanju, lahko manjši internetni promet izkoristite za dol jemanje 3.5 reinkarnacije OpenBSD, ki glede na prejšnje različice prinaša podporo trem dodatnim računalniškim arhitekturam, odpravo številnih hroščev, izboljšave slovitega Packet Filtra, nekaj novih orodij, npr. CARP, in še marsičesa, kar si lahko preberete na prej omenjeni strani, omenimo le še pomembno izboljšavo za uporabnike s sončne strani Alp: podporo slovenski tipkovnici.

Tisti, ki kombinacijo črk "OpenBSD" vidite prvič in vam angleščina ne gre najbolje, si lahko tule preberete kratek opis "za telebane" v slovenščini.

Stvar bo sicer uradno izšla 1. maja, ponavadi pa je na voljo že kakšen dan prej. Nam geografsko najbližja strežnika za dolvleko sta na Dunaju in v Monakovem (bolj znanem po nemškem imenu...

9 komentarjev

Slovenska tipkovnica za OpenBSD (in NetBSD)

Slo-Tech - OpenBSD je eden najvarnejših operacijskih sistemov, ena od njegovih pomanjkljivosti za naše loge pa je tudi nepodprta slovenska tipkovnica. Ampak ne več dolgo. Lastnoprstno sem namreč spesnil ustrezne popravke, ki sedaj čakajo na prostovoljce, da jih preizkusijo. Tisti, ki vas stvar zanima, navalite na forum in ne pozabite poročati o vaših izkušnjah ali še kaj dodatno vprašati. Zadeva je najverjetneje uporabna tudi pri OpenBSD-jevi "materi" - NetBSD.

Če bo šlo vse po načrtu, se letošnjega prvega maja ne bomo spominjali le po pridružitvi EU temveč tudi po izidu prve uradne izdaje OpenBSD s podprto slovensko tipkovnico.

2 komentarja

Sredin seminar o OpenBSD

Slo-Tech - Pojutrišnjem (to je na pepelnično sredo, 25. 2.) ob 18.15 bo Primož Gabrijelčič na Fakulteti za matematiko in fiziko (FMF) na Jadranski 21 v Ljubljani (nasproti IJS, nedaleč od FE/FRI in TP-LJ, gl. tudi sliko) v predavalnici 15 (drugo nadstropje) v okviru Sredinega seminarja predstavil operacijski sistem OpenBSD.

Predavanje je namenjeno tistim, ki tega OS (še) ne poznajo (dobro), kljub vsemu pa je zaželenega nekaj predznanja o osnovah *nixa.

Kot velja za vse Sredine seminarje, bo tudi ta brezplačen in odprt za vsakogar.

Primož je pred časom tudi odprl slovenski dopisni seznam o OpenBSD, v njegovem arhivu lahko najdete tudi najavo tega predavanja. Morda jo bo v kratkem dodal tudi na stran OBSD.si.

...

4 komentarji

OpenBSD 3.3

Slashdot - Izšla je nova različica priljubljenega operacijskega sistema OpenBSD - 3.3, ki slovi predvsem po hitrosti in zanesljivosti, zato je pogosto nameščen na strežnikih. Sistem je brezplačen, zato si ga lahko prenesete iz zrcalnih strežnikov.

Nova različica je izšla kljub nedavnemu sporu z ameriško vojaško agencijo DARPA, ki je prenehala financirati projekt. OpenBSD 3.3 prinaša paleto novosti in izboljšav na področju stabilnosti, vključuje nove tehnologije, kot sta ProPolice in W^X ter še marsikaj.

0 komentarjev

OpenBSD 2.9

Open BSD - Izšel je OpenBSD 2.9. Vsebuje pa naslednje stvari: XFree86 4.0.3, gcc 2.95.3, Perl 5.6.0, Apache 1.3.19, mod_ssl 2.8.2, OpenSSL 0.9.6, ipf 3.4.16, groff 1.15, Sendmail 8.11.3, lynx 2.8.2 s SSL podporo, sudo 1.6.3p7, ncurses 5.2, KAME IPv6, KTH Kerberos 1.0.4 in OpenSSH 2.9.

7 komentarjev