»

Nemci podelili nagrade Big Brother 2011

Heise - Od leta 1998 v Nemčiji in kasneje tudi drugod po svetu podeljujejo nagrade Big Brother, ki jih prejmejo podjetja in posamezniki, ki so v preteklem letu storili največ za ogrozitev zasebnosti. Včeraj ob 18.00 so na posebni prireditvi, ki je potekala v Bielefeldu, podelili letošnje nagrade. Prejemnike je med nominiranci, katere lahko posreduje vsakdo, izbrala žirija v sestavi Rena Tangens (FoeBud), Sönke Hilbrans (DVD), Frank Rosengart in Andreas Bogk (oba CCC), Werner Hülsmann (FIfF), Peter Wedde (AdA) in Rolf Gössner (ILMR).

Nelaskave nagrade so v Nemčiji letos prejeli:

18 komentarjev

Facebook zaščitil blagovno znamko Face

Digital Trends - Kot vse kaže, bo Facebook uspel zaščititi blagovno znamko Face. Facebook je zahtevek pri Ameriškem uradu za patente in blagovne oz. storitvene znamke vložil že leta 2005, sedaj pa so prejeli obvestilo o dovolitvi (angl. notice of allowance), kar pomeni, da je blagovna znamka Face praktično že njihova. Sedaj morajo v treh mesecih zgolj še plačati pristojbino in priložiti Izjavo o uporabi ter postopek bo končan.

Patentni urad ni povsem izgubil razsodnosti, saj vsepovprek Facebook besede Face le ni mogel zaščititi. Zaščitena je uporaba za "telekomunikacijske storitve, ki omogočajo spletne klepetalnice, elektronske oglasne deske za prenos sporočil med uporabniki računalnikov na področju...

30 komentarjev

WMA Trojan

Slo-Tech - Microsoft se na eni strani bori proti trojancem, na drugi pa jim na široko odpira vrata.

Tako se je pred kratkim izkazalo, da je v zvočne datoteke WMA možno vgraditi odpiranje popup oken in drug adware. Podjetje Overpeer vas želi z vgrajevanjem teh nevšečnosti v zvočne datoteke in potem njihovim razpečevanjem po omrežjih P2P prepričati, da je bolje ostati pri dobrem, starem in preizkušenem mp3.

Vse skupaj naj bi bilo možno zaradi namerne funkcionalnosti v Microsoftovem sistemu za ščitenje pred kopiranjem - DRM. Več podrobnosti o celotnem problemu so opisali v članku na PC World.

Zabavajmo se torej z WMA.

25 komentarjev

Prenašanje vseh datotek legalno?

Slashdot - Študenti na Northern Illinois University (NIU) se trenutno ukvarjajo s preskušanjem nove storitve za prenašanje datotek po internetu. Njena posebnost je, da v nobenem primeru ni ilegalna. Storitev se imenuje Ruckus Network, razvili pa so jo študenti, ki so diplomirali na slovitem Massachusetts Institute of Technology. NIU za vsakega študenta plača 5 ameriških dolarjev, ti pa lahko pridobijo glasbo, filme, TV-nadaljevanke in še kaj. Programska oprema ima zaenkrat še nekaj omejitev, vendar je 170 študentov, ki jo preskuša, navdušenih. Do konca meseca bo Ruckus Network preskusilo 2500 študentov. Klik!

Morda pa se bodo tokrat računi vendarle izšli.

6 komentarjev

NetSky-Q očitno ne mara piratov

The Register - Včeraj se je začel širiti najnovejši črv iz serije NetSky, ki izkorišča varnostno luknjo v Microsoft iFrame. Luknja je sicer znana že 3 leta, navodila za njeno krpanje najdete tukaj.

Po okužbi se črv po elektronski pošti razpošlje naprej in poskuša nič hudega slutečega naslovnika zavesti s sporočilom o težavah pri dostavi pošte. 30. marca, torej danes, bo začel opozarjati nase z naključnimi piski, če ga v enem tednu ne boste odstranili, bo med 7. in 12. aprilom izvedel napad DDoS na strežnike www.kazaa.com, www.edonkey2000.com, www.cracks.st, www.cracks.am in www.emule-project.net.

Še klik do novičke v The Register in do podrobnejšega opisa črva na straneh F-Secure.

14 komentarjev

Mula lažje diha

Slo-Tech - Pred kratkim začeto ogorčenje ob zaščiti blagovne znamke eMule v Nemčiji se je vsaj začasno poleglo. Podjetje Firstway Medien GmbH, ki je zaščitilo blagovno znamko, je privolilo v vrnitev znamke razvijalcem priljubljenega odjemalca za omrežja P2P, eMule. Očitno so aktivni člani projekta z odvetnikom dovolj odločno nastopili proti nasprotniku in ga prestrašili z dolgotrajnim in dragim sodnim postopkom, ki bi jih lahko doletel. Obljubljajo, da bo vsak darovalec sredstev, ki so jih zbirali za primer resnejšega sodnega postopka, lahko odločil, kaj se bo zgodilo z denarjem, ki ga je zaradi ugodnega razpleta precej ostalo. Klik!

Na novico nas je opozoril Tody.

4 komentarji

Čigava bo blagovna znamka eMule?

Slo-Tech - Večrat smo že poročali o težavah, ki jih imajo podjetja in organizacije z blagovnimi znamkami, nazadnje predvsem v povezavi z Mozillo (Firebird) in Microsoftom (Lindows.com, MikeRoweSoft.com). Skoraj nikoli pa ne mine mesec, da ne bi zagodrnjali tudi o pritiskih na razvijalce programja za izmenjavo datotek po internetu.

In zdaj sta se obe nevšečnosti združili in zadeli projek eMule. Ta je članom svojega foruma poslal obvestila, da je v Nemčiji nekdo zaščitil blagovno znamko eMule in zdaj poskuša prevzeti ali zaprti vse spletne strani s tem imenom ali podobnim. Prva je na vrsti domena eMule.de, a so se razvijalci enoglasno odločili, da bodo nemškemu delu projekta priskočili na pomoč in zahtevali umik blagovne znamke. Pri tem pa bodo potrebovali kar precej denarja, a so očitno pripravljeni tudi na to.

Na novico nas je opozoril PicNiK.

16 komentarjev

Mobilna eMule

Slo-Tech - Program za p2p izmenjavo datotek eMule bržčas poznamo vsi, zato ga ni potrebno predstavljati. No, razvijalci pa so šli še korak dlje in izdelali t.i. "mobilno mulo". Mobilna mula je javanski program, ki ga naložimo na gsm aparat, ki j2me aplikacije podpira. Ko imamo program nameščen, lahko z njim kjerkoli in kadarkoli preverjamo delovanje, prenose in ostalo naše eMule, ki jo imamo nameščeno doma na računalniku. Tako lahko z brhko deklino poležavate na toplem pesku na tropskem otoku in z enim očesom na mobilcu preverite, koliko vaših "rožic" je že vzcvetelo in koliko le-teh je še v fazi "cvetenja" [;)]. Uporabno? Preverite sami!

12 komentarjev

Ati oznanil partnerstvo z Neue ELSA GmbH

Tom's Hardware - Elsa se je vrnila in skelnila partnerstvo z ATIjem, kar je vsekakor dobra novica za Elsine nove gospodarje. Njihova prestižna grafična kartica bo seveda grajena na Radeonu 9700 ter se imemovala ELSA Gladiac 9700 PRO, a bo nažalost naprodaj le v Nemčiji, Avstriji in Švici. Kartica bo, kot vsi ostali Radeoni, imela 128 MB DDR pomnilnika, podporo DirectX 9 in še ostale dobrote, značilne za to odlični R300. Klik!

1 komentar

Elsa se vrača!

X-Bit Labs - Elsa je, kot verjetno veste, dobro poznano in cenjeno ime med evropskimi proizvajalci strojne opreme (še zlasti grafičnih kartic). Žal tudi zveneče ime brez pametnega vodstva ni zadosti, tako da je šel maja letos nemški gigant v stečaj. Kakorkoli že, petindvajset nekdaj zaposlenih delavcev v Elsa AG je takrat ustanovilo svoje podjetje, poimenovano Devolo AG. Odkupili so tudi dve Elsini blagovni znamki - Microlink ter Viantech.

Podjetje se sedaj uradno imenuje Neue ELSA GmbH, v lasti pa ime vse Elsine blagovne znamke, to so Gladiac, Sinergy ter Gloria. Na njihovi domači strani trdijo, da se bodo sedaj osredotočili predvsem na trg grafičnih kartic ter SOHO komunikacijskih naprav. Poudariti še velja, da nemška Elsa AG ter Elsa Asia nista povezani podjetji, temveč dve popolnoma ločeni firmi.

Zaenkrat na spletu še ni informacij kdaj bodo novi izdelki na voljo, niti kdo bo sploh izdeloval čipe za podjetje ELSA. Klik!...

2 komentarja

Farbanje AMDjevih procesorjev

PC Stats - Kupci novejših Athlonov in Duronov boste morda potrebovali trenutek ali dva, da se boste prepričali, da vam prodajalec ni slučajno 'podtaknil' Intelovega procesorja. Zakaj? I, novi AMDji so pak zelene barve, in ne več one vijoločne oz. rjavkaste... Menda so sedaj trši in se ne vdajajo več hladilnikom tako, kot so se prej... Klik! Na novico nas je opozoril Peter Božič - slava mu!

3 komentarji