»

Predrznega hekerja izdalo hvalisanje z dekletom

Slo-Tech - Člani skupine CabinCr3w, v katero so se oblikovali nekateri nekdanji anonymousi, so 5. februarja letos napadli strani policije v Zahodni Virginiji v ZDA. Nekaj dni pozneje so se na internetu znašli podatki s policijskih strežnikov, ki so jih napadalci odtujili. S sporočili prek Twitterja so izzivali policijo, naj se ne trudijo z iskanjem, kasneje pa so izvedli še nove vdore. FBI je vdore raziskal in ugotovil, kdo stoji za njimi, sedaj pa je poročilo o preiskavi postalo javno. V njem lahko preberemo, kako si je storilec razkritje pravzaprav...

32 komentarjev

Sharp se z osebnih računalnikov preusmerja na tablične

X-Bit Labs - Sharp je napovedal, da bodo nehali proizvajati osebne računalnike in se bodo v celoti posvetili tabličnim računalnikom. To ni zelo nenavadna odločitev, saj je bil Sharp že doslej najmočneje prisoten v segmentu majhnih in varčnih prenosnikov. Sedaj bodo intenzivno tržili svojo linijo tabličnih računalnikov Galapagos, ki bo izšla decembra, in pilili ponudbo spremljajočih vsebin - e-knjig, glasbe, videa itn. Na ta način želijo povečati dobičkonosnost, saj ne bodo prodajali več zgolj strojne opreme. Ker je Sharp proizvodnjo računalnikov predal podizvajalcem (outsourcing) že lani, večjih kadrovskih sprememb preusmeritev v podjetju ne bo prinesla.

6 komentarjev

Več podrobnosti o koordinirani akciji evropskih policistov zoper piratske strani

Slo-Tech - Znanih je nekaj več informacij o hkratnih racijah po 14 državah v Evropi, ki so jih izvedle lokalne policije in zaplenile kopico računalniške opreme iz prostorov, kjer so gostovali strežniki za nelegalno razpečevanje avtorsko zaščitenih vsebin prek interneta. Poleg zasegov opreme so aretirali tudi 10 oseb, večino v Belgiji.

Tine Hollevoet, tiskovni predstavnik belgijske policije, je povedal, da so v Belgiji priprli pet oseb. Vse so stare med 25 in 30 leti in se s piratstvom niso ukvarjali zaradi finančnih koristi, ampak ker so želele vsebine brezplačno priobčiti na spletu. Skupno so nevtralizirali tudi 48 strežnikov z nelegalnim materialom, je dodal. V drugih državah je bilo aretiran še pet oseb.

Kot poroča TorrentFreak, so policisti prizadejali kar resno škodo raznim warez skupinam. Pri svojem delovanju so se osredotočili na glavne strani (topsites) in ne na posamezne izdajateljske skupine (release groups) ali njihove člane, kar pojasnjuje nizko število aretacij. Te so bile vrh...

130 komentarjev

Uradno: moški izgubijo glavo ob čednih dekletih

Slashdot - Dobili smo uradno potrditev tega, kar vsi že dolgo časa vemo. Privlačna dekleta pripadnike močnejšega spola poneumljajo - k sreči le začasno. Psihologi na Radbound University so namreč osuplo obstali, ko je eden izmed njihovih kolegov v pogovoru z neznanim privlačnim dekletom napel vse kriplje, da bi jo očaral. Hkrati je povsem pozabil, kje stanuje, ko ga je dekle pobaralo o naslovu. Takoj so zbrali 40 študentov in opravili raziskavo na to temo, katere rezultate so objavili v članku Interacting with women can impair men’s cognitive functioning v Journal of Experimental Social Psychology.

Ti so morali najprej opraviti test, ki je meril njihove kognitivne funkcije. Opazovali so tok črk in čim hitreje ugotavljali, če je prikazana črka enaka prejšnji. Nato so jih polovico posadili v družbo čednih mladenk za sedem minut, drugo polovico pa v bližino moških kolegov. Rezultati so bili bolj predvidljivi kot angleško vreme. Čim privlačnejša se je sogovornica zdela študentom, tem slabše so...

51 komentarjev

Adam ni nikoli srečal Eve

BBC - BBC poroča, da so z najnovejšimi raziskavami Y-kromosoma ugotovili, da je najstarejši skupni prednik vseh moških živel pred 59.000 leti v Afriki. Ta ugotovitev bega znanstvenike, saj so že pred časom ugotovili, da je živela tako imenovana mitohondrijska Eva pred 143.000 leti. Do te razlike je verjetno prišlo zato, ker so imele ženske skozi zgodovino bolj ali manj konstantno število otrok, pri moških pa so bile velike variacije. Kakšni reveži niso zaplodili nobenega otroka, nekateri srečneži pa več z več ženskami, recimo Džingiskan. Zato ima mitohondrijska DNA bolj konstantno sestavo skozi zgodovino kot Y-kromosom. Hkrati je mitohondrijska DNA bolj občutljiva za mutacije in posledično osebek z mutirano mitohondrijsko DNA hitreje propade.

Ločeno raziskovanje po ženski in moški liniji je mogoče zato, ker imamo moški Y-kromosom, ki ga ženske nimajo, vsa mitohondrijska DNA pa je ženska. Pri oploditvi se namreč iz spermija prenese samo kromosomska DNA, mitohondrijska pa je vsa iz...

86 komentarjev

Ženske zašle tudi v vode piscev virusev

The inquirer - Če ste mnenja, da viruse pišejo predvsem fantje in moški s pomankljivim egom, ga boste v precej bližnji prihodnosti verjetno morali spremeniti. Tako so v ta "posel" začela prihajati tudi dekleta, ki pa se od svojih moških "kolegov" ne razlikujejo precej. V Belgiji so aretirali 19-letno dekle, ki je kljub mladosti že sprogramiralo štiri viruse (Quis, Coconut, Sahay in Sharp), do zdaj pa je poznano samo njeno "hekersko" ime - Gigabyte. Policija jo je obtožila enajstih kriminalnih dejanj, za katera pa ji grozijo tri leta zapora. Večina moškega dela hekerske scene se je že odzvala ter dejala, da ženska ne spada za računalnike. Klik!

11 komentarjev

Varnost v sistemih Windows

SecurityFocus Online - Če vas je v lanski ali letošnji zimi obiskal kakšen računalniški virus, ste se gotovo spraševali, kako vaš sistem kar se da dobro zaščititi. Kljub dejstvu, da vam hekerji verjetno ne bodo storili kaj hudega, pa vam bodo zato veliko raje škodovali razni krekerji, virusi in otroci z rastočim egom.

Da do tega ne bi prišlo, se je Scott Granneman iz SecurityFocus odločil, da bo poskusil svoje izkušnje v učiteljevanju prenesti tudi v računalništvo in navadnim uporabnikom s pomočjo preprostega kviza pokazati, kako naj poskrbijo za varnost svojega računalnika. Če ste tudi sami v dvomih, ali ste ustrezno zaščiteni, pa le kliknite sem.

27 komentarjev

Virus, črv, luknja, virus, črv, luknja, luknja, luknja ...

Slashdot - Včeraj črv, danes luknja. In sicer varnostna luknja v Internet Explorerju. Razmeroma katastrofalna, saj omogoča, da nekomu preko spletne strani ponudite neko datoteko, ki izgleda povsem prijazna, npr. kak PDF dokument, v resnici pa gre za izvedljivo datoteko, ki lahko na uporabnikovem disku počne skoraj vse, torej tudi HudeTraparije™. In seveda je kot ustvarjena za sodelovanje z luknjo, ki omogoča prikazovanje lažnega naslova spletnih strani. Seveda ni odveč, če omenimo, da je Microsoft po šestih tednih še ni uspel popraviti. Za Tomaže je na voljo tudi demonstracija delovanja luknje.

Uporabniki Internet Explorerja, si zdaj sploh še upate namestiti Mozillo, Mozilla Firebird ali Opero?

15 komentarjev

Najzaneslivejša spletna gostovanja

OSNews - Črv Blaster, virus SoBig, izpad elektrike na severovzhodu ZDA in v Kanadi ter številni vdori v spletne strežnike so tako močno zaznamovali drugo polovico leta 2003, da jo je časopis Wired označil za najtemnejše obdobje za internetno infrastrukturo doslej.

Netcraft je v tem pestrem obdobju poiskal 10 najzaneslivejših podjetij, ki se ukvarjajo s spletnim gostovanjem. Najuspešnejši med njimi je iNetU Managed Hosting, ki je eno izmed treh podjetij, ki niso doživela izpada niti za trenutek. Kar sedem najzaneslivejših podjetij na strežnikih uporablja FreeBSD, po eden pa Windows in Linux.

Netcraft je danes med drugim sporočil, da Microsoft še vedno ni izdal popravka za napako v Internet Explorerju, ki omogoča prikaz lažnega naslova URL. Zato so razvili posebno storitev, s katero lahko banke in druge finančne ustanove preverjajo ustreznost naslovov.

8 komentarjev

Spletni zalezovalec dobil 7 let zapora

ZDNet - In še ena novička iz področja spletnega kriminala...
Spletni zalezovalec je bil obsojen na sedem let zapora zaradi vdora v spletno stran najstnice in objave njenega domačega naslova z vabilom, naj jo posilijo.
37-letni Donald Ridley se je spoprijateljil z dekletom, da bi ji pomagal z njeno spletno stranjo, nato pa se je obrnil proti njej, ko je ta odklonila njegovo zapeljevanje.
Potem ko je na spletni strani objavil žrtvino sliko in njenim naslovom, je bilo dekle dobesedno bombardirano z obscenimi emaili iz vsega sveta. Dekle in njena mati sta se bili celo prisiljeni preseliti, ko sta dobili kar nekaj čudnih obiskov.
Ridley je bil obsojen zaradi 25 kaznivih dejanj, vključno z objavljanjem obscenega materiala, in pošiljanjem nespodobnih fotografij. Prav tako je priznal, da je imel in tudi posredoval 100 fotografij z otroško pornografijo.
Heh, kot je luni že rekel... Kill them all... :) Sicer jaz nisem za takšne drastične ukrepe, vendar pa me vseeno veseli, da so kaznovani in za...

4 komentarji