»

Vojna zvezd praznuje 30 let

vir: IGN
IGN - Ni ga pravega geeka, ki ne bi poznal legendarne šesterice filmov, ki so pripovedovale zgodbo Vojne zvezd. Po letu 1977 svet ni bil nikoli več enak. Ljubitelji Zvezdnih stez so dobili smrtne sovražnike, ostalo pa je zgodovina.

Pri IGN-ju so se tako odločili spisati reportažo z velikega slavja v čast tridesetletnici. Manjkalo ni ničesar, med stojnicami je bilo najti vse - od ustrezno oblečenih oboževalcev in raznih modelov v naravni velikosti (še posebej pogosti so bili modeli princese Leie v slavnem bikiniju) do napihljive Zvezde smrti ter točne kopije čelade Dartha Vaderja, vredne $1000.

Na drugi strani pa so pri Wired zbrali precej člankov, ki se ukvarjajo s praktično vsem, kar se tiče kultnih filmov. Od intervjujev...

4 komentarji

Yahoo! vrača PHP

reddit - Odlsej bodo vsi Yahoojevi spletni servisi vračali rezultate tudi kot serializiran PHP (večinoma tabele rezultatov), če v zahtevek dodate še argument output=php.

Nič ne bi bilo narobe, če bi se odločili za kakšen bolj neutralen format, recimo JSON, ampak glede na to, da PHP serializira podatkovne strukture kot ASCII besedilo, jih ni težko predelati v vašemu omiljenemu jeziku berljivo obliko. Uporabniki Pythona imamo takšno knjižnico že spisano.

3 komentarji

Naprej-nazaj osončje

vir: NASA
NASA - 500 svetlobnih let od nas nastaja nadvse nenavadno osnočje. V ekvatorjalni ravnini okoli mlade zvezde se namreč vrtinčita dva diska prahu in plina (iz katerih se počasi oblikujejo planeti) v nasprotni smeri. Znanstveniki sklepajo, da je do tega pojava prišlo, ker je zvezdi uspelo k sebi pritegniti vsaj en že obstoječ in vrteč se disk.

Meritve so opravljali na Very Large Array radio teleskopu, ki ga sestavlja 27 anten premera 25 m...

12 komentarjev

Zmagoslavje AMD64 bo moralo še počakati

Overclockers.com - Od kar je AMD izdal svoje 64-bitne procesorje s kodnim imenom Hammer, je minilo približno 6 mesecev. A še vedno je na razpolago bore malo programov, ki bi bili prilagojeni za delovanje v 64-bitiem načinu. Večina poznovalcev je tako mnenja, da se bo na trgu pojavilo več programov za 64-bitne procesorje šele, ko bo Microsoft izdal svojo 64-bitno različico Windows XP (trenutno je na voljo kot brezplačno dostopna beta različica). Če bi AMD hotel povečati prodajo, bi torej za zdaj moral znižati cene Opteronov in upati, da bo porast prodaje pospešila razvoj Windows XP64.

Sam operacijski sistem pa ni dovolj, potrebni so še ustrezni gonilniki. Glede na to, da se nekatera podjetja ne trudijo niti z gonilniki za 32-bitne procesorje za starejše operacijske sisteme (ali alternativne, npr. odprtokodne), ni presenečenje, da zaenkrat 64-bitno platformo ignorirajo tudi velikani kot je ATI. Ob tako pičli podpori je logično, da bo AMD počakal s pocenitvijo svojih procesorjev na prihod 64-bitne...

33 komentarjev

Nov članek - Izdelava lesenih ohišij

Slo-Tech - Zadnje čase je veliko govora o modifikaciji računalniških ohišij, zatorej tudi ta panoga računalništva postaja vedno bolj priljubljena, avtorji modificiranih ohišij pa si vse pogosteje za cilj svoje "modifikacije" raje izberejo kar izdelavo celotnega ohišja.

In, kot ste morda že opazili, se od danes naprej na Slo-Techu nahaja članek, v katerem se je Eddy razpisal o izdelavi ohišja, izdelanega iz lesa. V svojem članku vam bo razložil vpliv oddajanja toplote...

25 komentarjev

Barvanje z UV barvicami

Valley Forums - Morda malce bolj "rejversko" (rave - stil življenja in mišljenja) modificiranje računalnikov je barvanje z UV reaktivnimi barvami. Podnevi, ob ugasnjeni UV žarnici, bi ohišje s pleksi oknom lahko izgledalo precej neatraktivno, ko pa prižgete ČrnoLuč™, lahko računalnik zažari v vseh mogočih žarečih odtenkih fluorescentnih barv. Kratek članek so napisali na Valley Forums.

8 komentarjev

Modifikacije ohišij

Slashdot - Na ta počasen petkov večer vam ponujamo še nekaj navdušujočih modifikacij, ki potrjujejo, da modificiranje računalniških ohišij ni več zgolj zanesenjaštvo, temveč se že podaja v vode umetnosti.

Na osebni strani Johanna Grundstroma, ki je znan tudi pod bojnim imenom Mashie, si lahko ogledate njegovo kolekcijo kreacij. Vsaka zase je posebna zgodba, ki jo je natančno opisal po korakih, dodal nasvete in tako ustvari bogat spletni vir informacij in namigov. Ogled obvezen, pa čeprav samo zaradi slinjenja.

6 komentarjev

Mravlje v računalniku

vir: TechTV
TechTV - Gotovo ste že opazili te majhne živalice, ki prenekaterim vrtičkarjem povzročajo "preglavice". No, čez Lužo pa so mravlje priljubljene pri otrocih, ki kupujejo posebne farme, v katerih gojijo mravlje. Kevin Rose je imel rad te živali že kot otrok odločil se jih je spet vzgajati. Ker spada med zagrizene modifikatorje je mravljo farmo vgradil kar v računalnik. Vzel je pleksi stranico in med dve stekli naselil mravlje. Vsekakor zanimiva modifkacija.

18 komentarjev