»

V ZDA Pfizerjevo cepivo proti covidu-19 dobilo redno dovoljenje

Slo-Tech - Ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) je danes odobrila Pfizerjevo cepivo proti covidu-19, ki bo na tržišču pod imenom Comirnaty in je namenjeno starejšim od 16 let. S tem je Comirnaty postal prvo cepivo proti covidu, ki je pridobilo redno dovoljenje za promet. Za otroke od 12. do 15. leta starosti ostaja pogojno registrirano (emergency use authorization, EUA). Vršilka dolžnosti direktorja FDA Janet Woodcock je ob tem dejala, da čeprav so milijoni ljudje že varno prejeli to cepivo, FDA razume, da bi polna odobritev lahko vlila dodatno zaupanje tistim, ki še omahujejo. Direktor odseka za biološka zdravila in raziskave Peter Marks je dodal, da so preverili več sto tisoč strani dokumentacije, izvedli lastne analize in natančno pregledali proizvodni postopek, preden so izdali dovoljenje za promet.

Comirnaty je bil pogojno odobren 11. decembra lani, torej slabo leto po izbruhu epidemije, maja letos pa so odobritev razširili še na otroke nad 12. letom. Današnje dovoljenje je bilo...

572 komentarjev

Programski patenti na Novi Zelandiji neveljavni

Slo-Tech - Pred nekaj tedni se je zdelo, da bo Nova Zelandija podprla programske patente. NZICT je še posebej aktivno lobirala za opustitev napovedane prepovedi programskih patentov, k čemur jih je spodbudila marčevska napoved zavrnitve programskih patentov. Pretekli teden se je na tem oddaljenem otoku zgodil še en preobrat, tako da bo, kot kaže, programskim patentom na Novi Zelandiji odklenkalo.

Simon Power, ki je med drugim tudi minister za pravosodje in minister za trgovino, je napovedal, da v zakonski osnutek zakona o patentih ne bodo vnesli sprememb, za katere si je prizadevala NZICT, tako da bo programske opreme ne bo moč patentirati. Novozelandska skupnost računalnikarjev (NZCS) odločitev pozdravlja, saj je po njihovem...

25 komentarjev

Alarm: nam bo vstop v EU prinesel programske patente?

Slo-Tech - Kako poteka zakonodajni postopek v EU? Evropske zakone, pravzaprav gre za direktive in uredbe predlaga Evropska Komisija, ki jo sestavljajo komisarji iz držav članic. Komisarji niso voljeni na splošnih volitvah. Te predloge sprejme ali zavrne Svet ministrov, ki predstavlja nacionalne vlade. Predstavnike Sveta ministrov nadzorujejo parlamenti njihovih držav, vendar pa parlamenti nadzorujejo samo svoje nacionalne predstavnike v Svetu ministrov, te pa lahko v vsakem trenutku preglasujejo predstavniki ostalih držav. Evropski parlament razpravlja o vsebinah, vendar ne more sprožati postopkov za sprejem zakonov, niti določati davkov; lahko le dopolnjuje zakone, ki jih je sprejel Svet ministrov, a le dokler se s tem strinja Komisija in jim soglasno ne nasprotuje Svet. Le na nekaterih področjih imata Evropski parlament in Svet ministrov združeno zakonodajalno vlogo, v t.i. "postopku soodločanja".
Ko torej vidimo ima glavno zakonodajno vlogo Svet ministrov in ne voljeni Evropski parlament,...

52 komentarjev

Konferenca "Software patents kill inovation!?"

Slo-Tech - V četrtek 22. aprila se bo znotraj Teleinfosa (14:00, dvorana E3) odvijala konferenca z naslovom Software patents kill inovation!?

Gre za mednarodni dogodek, kjer bodo sodelovali strokovnjaki z različnih področij računalništva. Pronicljiv Monitorjev novinar Uroš Mesojedec bo za uvod razložil kaj pravzaprav so običajni patenti in kako se razlikujejo računalniški patenti. Sledilo bo še nekaj uvodnih razlag - vse od možnih ekonomskih do družbenih posledic v kolikor se Evropa odloči, da bo programje možno patentirati.

Nato nastopi zvezda konference Richard M. Stallman, oče projekta GNU, ustanovitelj Fundacije za prosto programje in predvsem avtor slavne licence GPL (pod katero je izdano tudi Linux jedro). V kolikor niste ujeli njegovega obiska v Ljubljani leta 2000, potem je to vaša edinstvena priložnost.

Sledila bo še okrogla miza o koristnosti oziroma bolj verjetno o škodljivosti programskih patentov za malo državico na sončni strani Alp. Debatirali bodo tako predstavniki ministrstva...

21 komentarjev

Dve različici Oken?

Slashdot - Pred približno tremi leti je ameriška vlada Microsoftu grozila z razdelitvijo na več delov, in sicer zaradi izkoriščanja monopola in oviranja tekmecev. Po zamenjavi oblasti in sodnika je Microsoft ušel razdelitvi in prejel le nekaj blažjih ukrepov. Danes mu spet grozi razdelitev, a ne samega podjetja na več manjših, pač pa operacijskega sistema Windows na dve različici.

Tako naj bi Evropska komisija od Microsofta zahtevala, da v prihodnje prodaja dve različici svojega operacijskega sistema - eno z različnimi priloženimi programi, kot je npr. Windows Media Player, drugo pa brez nijh. Klik!

35 komentarjev

Microsoft bi patentiral pozivnik

Slashdot - Uporabnikom odprtih operacijskih sistemov je poznan princip navideznih namizij, ki omogočajo razporeditev oken na več namizij (ponavadi 4). Pri tem potrebujemo posebnega pomočnika, namizni pozivnik (pager), ki prikazuje majhna okenca z vsebino namizij in omogoča preklapljanje med njimi. Podoben sistem se obeta tudi v novem Windowsu, saj Longhorn že kaže dodelane zametke navideznih namizij in pozivnikov. In zdaj se je Microsoft odločil pozivnik patentirati ...

20 komentarjev

Microsoftu odobren patent za avtomatizacijo skript XML

Slashdot - Po kopici neuspehov v zadnjih dneh za Redmontsko programsko hišo, se je le zgodil en uspešen dogodek za uveljavljanje njihove poslovne vizije. Ameriška pisarna za patente in blagovne znamke je podjetju dodelila patent številka 6 687 897, na katerega je Microsoft čakal dobra 3 leta. Odslej ima tako edini pravico do uporabe sistemov, metod in podatkovnih struktur, ki združujejo skripte, napisane v enem ali več skriptnih jezikih, v eno samo datoteko XML. Patent ni neposredno povezan z nedavno vloženim v EU in Novi Zelandiji, o katerem smo poročali pred kratkim, saj se slednji nanaša na zaščito zapisa dokumentov. Klik!

8 komentarjev

Dve pomembni zmagi za Lindows.com nad Microsoftom

Slashdot - Že pred dvema letoma je Microsoft z ovadbami napadel Lindows.com, ker naj bi ime podjetja preveč spominjalo na paradnega konja podjetja iz Redmonda. Vendar je sodišče Microsoftove očitke zavrnilo, Lindows.com pa je v obrambi navadel obsežno dokumentacijo, ki dokazuje, da je beseda "windows" bila razširjena že mnogo pred Microsoftovo odličitvijo, da tako poimenuje svoj izdelek. Sledilo je dolgotrajno zavlačevanje s strani Microsofta in pritiski na prodajalce izdelkov Lindows.com, ki so pripomogli k nastanku iniciative ChoicePC, razsodbe pa še vedno ni.

Očitno pa se ji le približujemo, saj je sodišče dokončno odločilo v prid Lindows.com in to kar dvakrat. Microsoft trdi, da je v propagando Windowsa vložil 1,2 milijarde dolarjev in ima tako velik delež na trgu, da je beseda "windows" dobila povsem nov pomen. Sodišče pa pravi, da je neka splošna beseda splošna za vse čase in kot taka ne more biti blagovna znamka. Poleg tega je časovni okvir za ugotavljanje splošnosti besede...

15 komentarjev

Izvorna koda Windows 2000 in NT 4 ušla

Slashdot - V stilu pravih senzacionalističnih tabloidov vam tudi na Slo-Techu prinašamo zadnje govorice, kakor se spodobi. Trenutno celotni splet išče arhivsko datoteko v kateri je glede na govorice celotna izvorna koda tako Windows 2000 kot tudi Windows NT 4. Glede na seznam datotek (2,3MB), ki prav tako kroži naokoli je izvorne kode Windows 2000 za nekaj gigabajtov. Na spletu se že pojavljajo opozorila, da ostanite čim dlje stran od izvorne kode, če ne želite imeti pravnih težav z Microsoftom nekoč v prihodnosti, ko vas bo tožil zaradi kraje njegove intelektualne lastnine (seveda, če nameravate kaj programirati oz. načrtovati sisteme.)

Kot kaže se najpomembnejša predpostavka varnosti Oken -- zaprta koda -- poslavlja, zato se lahko počasi pripravimo na novo serijo napadov. V kolikšnem času pa bo (če bo) Microsoftu uspelo odpraviti pomanjkljivosti pa bomo videli. Seveda, če se novica izkaže za resnično.

Dodatek 1: o tem je odprta tudi tema na forumu.

Dodatek 2: Microsoft je priznal...

45 komentarjev

Po pol leta vendarle zakrpana luknja v Windowsih

Slashdot - Če se vam zdi veliko, da je Microsoft potreboval skoraj dva meseca za zakrpanje luknje v Internet Explorerju, kaj porečete šele na to, da so vas pri usodnejši luknji v operacijskih sistemih Windows NT4, 2000 in XP kar pol leta pustili računalniškim zlikovcem na milost in nemilost. Kot poročajo tukaj ali tukaj, so že konec lanskega julija odkrili napako v knjižnici ASN.1, ki napadalcu omogoča, da preko Kerberosa, overovitve NTLMv2, SSL, digitalno podpisane elektronske pošte, ActiveX ipd. izvede zlobno kodo, popravek pa je izšel šele včeraj (ali pa morda celo danes po našem času). Izvirno novičko na Slashdotu, najdete tu.

37 komentarjev

Reinkarnacija MyDoom spet straši

Slashdot - Najbolj razvpit črv zadnjih dni, MyDoom, je doživel že reinkarnacijo C, poimenovano tudi DoomJuice. Za razliko od prejšnjih dveh izvedb ne namesti skritih vrat, niti se ne širi prek el. pošte, temveč išče z enim od prejšnjih dveh izvedb okužene računalnike na vratih 3127, prepoznate ga pa lahko tudi po ustvarjenih datotekah intrenat.exe in sync-src-1.00.tbz.
Hkrati črv na okuženi računalnik prepiše tudi izvorno kodo Mydoom.A. Glede na to, da izvorna koda črva doslej ni bila javno objavljena, bi bil lahko motiv za širjenje le-te tudi dejstvo, da policija išče avtorje črva, ki so do sedaj edini posedovali izvorno kodo. Avtorji na ta način verjetno skušajo zabrisati sledove.
Pisec te različice ima očitno v želodcu samo Microsoft, saj črv po preteku nekega naključno določenega časa začne na strežnike omenjenega podjetja izvajati DOS napad, medtem ko je SCO-ju privoščil nekaj predaha.

Novičko na Slashdotu najdete tukaj, več podrobnosti pa tule.

9 komentarjev