»

Policija končala največjo akcijo proti spletni pedofiliji

BBC - Policije v več državah so izvedle obsežno akcijo, s katero so odkrili doslej največjo spletno mrežo pedofilov, ki je imela na svojem vrhuncu več kot 70.000 odjemalcev. Operacijo Rešitev (Rescue), ki je trajala tri leta, je koordiniral britanski Center proti zlorabi otrok na internetu (CEOP, Child Exploitation and Online Protection Centre). Na tiskovni konferenci v Haagu so povedali, da se je organizacija skrivala za legalnim forumom, ki je deloval iz tujine. Na njem so sodelovali ljudje s celega sveta; trenutno so jih identificirali 670, aretirali 184, od tega 121 iz Velike Britanije, preostali pa so iz Avstralije, Italije, Kanade, Tajske in z Nove Zelandije. Prav tako so identificirali več kot 200 zlorabljenih otrok, od tega 60 v Veliki Britaniji, ki so že v...

12 komentarjev

Britanska vlada bo lahko posameznike prisila k razkritju šifrirnih ključev

Slashdot - Prvega oktobra je v Britaniji stopil v veljavo zakon Regulation of Investigatory Powers Act, ki v delu 3, sekciji 49 določa visoke kazni za osebe, ki preiskovalcem v primerih kazenskih ali terorističnih periskav ne bi želeli izročiti šifrirnih ključev.

Po novih zakonskih določilih lahko policija ali vojska od posameznika, za katerega domnevata, da ima šifrirne ključe ali gesla, zahtevata, da jim le-te izroči, oziroma izroči nešifrirano vsebino. Posameznike, ki bi se temu upirali in so osumljeni terorizma (verjetno večina), lahko doleti do 5-letna zaporna kazen, ostale (verjetno manjšina) pa do 2-letna zaporna kazen.

Zakonodaja zadeva vse primere, kjer se podatki ali šifrirni ključi nahajajo na strežnikih znotraj Velike Britanije. Zakona ni mogoče uporabiti v primeru šifriranih podatkov, ki jih preiskovalci prestrežejo na poti čez britansko ozemlje. Nekateri že opozarjajo, da bo ta zakonodaja iz britanskih strežnikov verjetno odgnala marsikatero internetno podjetje pa tudi banke,...

60 komentarjev

Američani in Britanci svarijo pred kiberterorizmom

Slo-Tech - Današnji Dnevnik poroča, da ameriška in britanska vlada svarita pred internetnim terorizmom. Menda naj bi bile na udaru državne strani z zaupnimi in osebnimi podatki in borze, opozarjajo pa tudi na črve, ki hromijo promet na internetu. Pravi biser pa je naslednji stavek: "Predvsem pa so v nevarnosti jedrski sistemi in elektrarne, ki so po poročanju Samija Saydijarija iz mednarodne agencije za varnost na spletu mamljiva tarča izšolanih teroristov. Ohromitev enega od največjih generatorjev električne energije za severovzhodni del ZDA, v Detroitu, katerega delovanje je življenjsko povezano z internetno komunikacijo, bi lahko povsem ohromilo vse življenje na tem območju.".

Če namreč odštejemo možnost, da bi bil kdo dejansko tako nor, da bi omogočil upravljanje jedrske elektrarne preko interneta, je očitno, da bi imeli od kraje zaupnih podatkov največ koristi kriminalci, spamerji in marketinška podjetja, ne pa nekakšni internetni teroristi.

Še več, vprašanje je, če kiberterorizem v...

8 komentarjev

Zlivanje vseh baz podatkov za Velikega Brata

Wired News - Dober mesec po terorističnih napadih 11. septembra, je ameriški kongres brez vsakršne resne razprave sprejel USA Patriot Act. Zakon določa, da lahko policija brez sodnega naloga zahteva vpogled v različne osebne podatke in upravljalcu zbirke prepove, da bi oškodovano osebo o tem obvestil.

V petek pa so sprejeli še dodatek - FBI namreč lahko zahteva tudi vpogled v finančne transakcije, v novem zakonu, ki je bil sprejet v petek pa so finančne inštitucije definirali tako široko, da lahko po novem FBI zahteva (in tudi dobi) podatke od zavarovalnic, nepremičninskih agencij, pošte, potovalnih agencij, kazinojev, zastavljalnic, ponudnikov dostopa do interneta, izposojevalnic avtomobilov in vseh ostalih podjetih, "katerih denarne transakcije imajo visoko uporabnost v preiskovanju kriminala". Po novem bodo torej FBI-ju izključno na podlagi tim. pisma o nacionalni varnosti (national security letter - NSL), dostopni praktično vsi podatki o državljanih iz državnih in zasebnih baz, kar seveda...

15 komentarjev

Power Your Life

Tweak Town - Če se spomnite, je tajvansko podjetje Epox pred časom razpisalo natečaj za nov oglasni slogan. Natečaj se je pred kratkim končal, zmagal pa je Aran Johnson iz Velike Britanije, ki si je s svojim Power Your Life prislužil tudi tisoč dolarjev nagrade. Epox še poroča, da bodo omenjeni reklamni slog uporabljali na vsem reklamnem materialu, kot tudi na končnih izdelkih. Klik!

2 komentarja

Potrojitev širokopasovnega dostopa

The Register - Sicer se to na žalost ne bo zgodilo pri nas (ne bi imel nič proti), ampak samo v Veliki Britaniji.
Kot so napovedali pri Jupiter MMXI, se Angliji in Italiji obeta v letu 2002 največji porast gospodinjstev s širokopasovnim dostopom, medtem ko naj bi Belgija in Švedska (ne presenetljivo), ostali državi z največjim procentom teh srečnežev.
Tako pričakujejo vsaj 600.000 gospodinjstev leta 2002 in do 1,2 milijona konec leta 2003, kar se tiče Velike Britanije.
Ko bi se pri nas Telekom spustil na realne cene (in opustil ISDN kot pogoj), bi lahko pisal celo iz izkušenj. Ampak temu na žalost še ni tako.
Če še koga zanima več, lahko izve to tukaj.

7 komentarjev

Protiteroristicni zakon tudi proti hekerjem

MSNBC - V Veliki Britaniji so sprejeli nov zakon, po katerem bodo računalniški hekerji lahko klasificirani kot teroristi in kot taki lahko tudi primerno kaznovani. Ta zakon (The Antiterorism Act 2000) razširja definicijo terorizma tudi na cyberterorizem, saj definira terorizem tudi vsako vrsto dejanj, ki resno vplivajo na delovanje elektronskih sistemov.
Vlada Velike Britanije je razširila definicijo terorizma predvsem zato, ker je zaskrbljena, saj militantne grupe vedno pogosteje uporabljajo kot vrsto akcije računalniško hekanje. Torej, če mene vprašate, skrajni čas za tak zakon.

Po drugi strani pa, ironično, je pricurljala druga novica: kot verjetno veste, je v zadnjem času bil aktualen e-mail virus Anna Kournikova. Njegov stvaritelj je bil odkrit ravno pred nekaj dnevi, sedaj pa je še nek župan iz Nizozemske izjavil, da bi ga rad zaposlil.
Mislim too much... Nagrada za to, da je avtor tega virusa povzročil totalen kaos. Krneki.

Več o tem pa tukaj....

17 komentarjev

Nov e - poštni virus

The Register - Hm, ponavadi tega ne objavljamo, a ta virus ima nov, že kar genialen način, da prepriča uporabnika, da ga požene. Lepo po vrsti. To je še eden tistih virusov, ki uporabljajo visual basic skriptni jezik, tale virus pa izpiše tole sporočilo:

Subject line: Here you have, ;0)
Message text: Hi:
Check This!
File attachment: AnnaKournikova.jpg.vbs

Huh, virus se predstavi kot slika Anne Kournikove? Če to ni podlo...kakorkoli že, če dobite tako sporočilo, ga kar lepo pobrišite.

5 komentarjev