»

Šrilanka bržkone z balonskim internetom Google Loon

Phys.org - Google zelo ambiciozen projekt Loon za pokrivanje območje z internetno povezavo s stratosferskimi baloni bo najverjetneje že prihodnje leto premierno zaživel na Šrilanki. Tamkajšnja vlada je z Googlom podpisala memorandum o soglasju, ki daje pravno podlago za nadaljevanje pogovorov o vzpostavitvi omrežja Loon nad to azijsko državo.

Projekt Loon sestavljajo s helijem napolnjeni baloni, ki bi na višini 20 kilometrov ostali približno tri mesece in bi omogočali širokopasovni dostop do interneta na področju pod seboj, ki bi ga pokrivali. Po treh mesecih bi posamezen balon zamenjali, tako da bi bila zagotovljena neprekinjena povezljivost. Google je balone za Loon že preizkušal na Novi Zelandiji, same storitve pa seveda niso ponudili še nikjer. Trenutno testi tečejo v...

17 komentarjev

Raziskave z ogromnimi helijevimi baloni

CBS News - NASA je v nedeljo na severu Švedske izvedla prvega od več napovedanih spustov ogromnih helijevih balonov, ki so opremljeni s teleskopi za astrofizične eksperimente in raziskave kozmičnega žarčenja.

Prvi polet bo služil kot preizkus trpežnosti balona, ki bo na poti od Esrange do Aljske seboj prenašal še 2.700 kilogramski teleskop, letel bo na višini 40 kilometrov, polet pa naj bi trajal od 6 do 9 dni.



Za trenutno serijo poizkusov (od leta 1974 pa do danes so iz okolice Esrange, 1.200 kilometrov severno od Stockholma, izpustili že okoli 450 znanstvenih balonov) bodo uporabili balon, ki meri 120 metrov v višino, premer znaša 140 metrov, za njegovo napolnitev pa porabijo približno...

28 komentarjev

Tour de France s satelita

Armstrong je ubežal Virenqueu

Slashdot - Včeraj se je končala 101. Dirka po Franciji, ki jo je že 6. zapored dobil Lance Armstrong in s tem postal rekorder po številu zmag na največji kolesarski dirki na svetu. Letos so se organizatorji v sodelovanju z Evropsko vesoljsko agencijo ESA lotili pogumnega projekta. Deset tekmovalcev so v etapi z vzponom na legendarni l'Alpe d'Huez opremili s sprejemniki, tako da je satelit ves čas beležil njihovo lokacijo. Obstaja precejšnja verjetnost, da bodo že prihodnje leto vsi kolesarji opremljeni s podobnimi sprejemniki. Tako bodo informacije o razlikah med tekmovalci dostopne v realnem času, tudi preko spleta. Klik! Menda bi bilo dovolj že, da bi jim dali mobilne telefone ...

5 komentarjev

Alan Turing: izumitelj programske opreme

Slashdot - Ob proslavljanju svoje 75-letnice uredništvo BusinessWeeka objavlja serijo člankov, posvečeno največjim imenom računalniškega in na sploh tehnološkega napredka. Tokrat so objavili kratko življenjsko zgodbo Alana M. Turinga, matematika iz univerze Cambridge, ki je izumil koncept programske opreme. Zanimivo branje, ki na kratko predstavlja njegovo zasebno življenje in seveda začetke računalniškega programja. Klik!

9 komentarjev

Z baloni po Marsu?

BBC - Kaže, da so zadnji marsovski uspehi ter Busheva napoved človeškega pristanka na tem planetu povzročili pravo poplavo raznoraznih zamisli. Kot poroča BBC, je namreč NASA pri kalifornijskem podjetju Global Aerospace Corporation naročila izdelavo balona, ki bi letel nad rdečim planetom in na zanimive točke spuščal robotke z merilno opremo. Na sliki lahko opazimo tudi stabilizacijsko krilo, ki bo viselo...

2 komentarja

Novi osvajalec Marsa

vir: Space
Space - Medtem ko oba Nasina robotka pošiljata koristne znanstvene podatke z Marsa in s svojim delom v svetovni javnosti znova budita že zamrlo zanimanje za raziskovanje vesolja, v kalifornijskem JPLJU pridno sestavljajo njunega naslednika.

Mars science laboratory, katerega izstrelitev je načrtovana za leto 2009, bo petkrat večji od dvojčkov, Spirit in Opportunity. Velikost, primerljiva z današnjimi avtomobili, mu bo omogočala, da se bo podal na veliko daljša popotavnja kot predhodniki. Za energijo ne bodo več skrbele sončne celice, temveč bo imel na krovu majhen jedrski reaktor, nujnost za večletno misijo (sončne celice imajo že po nekaj mesecih opazne težave zaradi nanešenga prahu, ki ustrajno zmanjšuje njihovo učinkovitost). Tako bodo na krov lahko pritrdili tudi...

16 komentarjev

Mars za vsakogar

Slashdot - So vas ob zadnjih uspehih Spirita na rdečem planetu kaj zasrbeli prsti, da bi se tudi sami malo poigrali s sondo in si z njo ogledali vaš najljubši marsovski kotiček? Navadni smrtniki zaenkrat še ne moremo upravljati pravega Spirita, zato pa lahko z brezplačnim programom Maestro krmarite svojega lastnega Duhca™ v vašem stroju, ki pa mora biti za to početje, milo rečeno, najmanj precej spodoben (minimalno 500 MHz, 256 MB pomnilnika, 500 prostih MB na disku ter 3D grafični pospeševalnik). Program naj bi po navedbah avtorjev bil javno dostopna različica JPL-ovega programa za vodenje Spirita.

Dolpoteg za vse pomembnejše operacijske sisteme z Maestrove domače strani, od tam pa si dolpotegnite tudi Nasine sveže posnetke. Kot obljubljajo, bodo stran redno posodabljali z novimi slikami takoj, ko bodo na voljo javnosti. Originalna novica.

3 komentarji

Kvantni računalniki - novi koraki

Exciton transitions

vir: PhysicsWeb
PhysicsWeb - Fiziki v ZDA iz Univerze v Michiganu z Duncanom Steelom na čelu so naredili nov pomemben korak v razvoju kvantnih računalnikov. Ker je v fiziki slabo podkovanemu osebku že sama novica težko razumljiva, kaj šele da bi bila komu doumljiva narava odkritja, bom samo nanizal nekaj povezav, kjer si tisti, ki se na to bolj spoznate lahko preberete, kaj je ta velik korak v svetu kvantnih računalnikov. Skratka, gre za Excitone, o čem več pa raje ne bi govoril, ker bi tudi sam o veliko stvareh le ugibal, zato: Radio.Weblogs in PhysicWeb.

17 komentarjev