»

Nokia Oyj odslej Microsoft Mobile Oy

Slo-Tech - Microsoft je lani septembra najavil prevzem dobršnega dela Nokie, ki se ukvarja z mobilnimi telefoni, medtem ko na Finskem ostajajo le omrežna infrastruktura, HERE in Advanced Technology. Posel bo zaključen še ta mesec. Sedaj pa je Microsoft presenetil s pismom, ki je ušlo v javnost in kaže, da se bo kupljeni del preimenoval v Microsoft Mobile.

Kot so zapisali, bo postopek prevzema zaključen 25. aprila. Zamude je posledica težav z regulatorji trga in varuhi konkurence v Aziji, ki so imeli nekaj pomislekov glede prevzema. Pismo, ki je priromalo na splet, je namenjeno dobaviteljem podjetja, v katerim jih Microsoft obvešča o nadaljevanju poslovanja in spremembi firme pravne osebe. Nokia Oyj se bo preimenovala v Microsoft Mobile Oy, ki bo v stoodstotni Microsoftovi...

8 komentarjev

Facebook zaščitil blagovno znamko Face

Digital Trends - Kot vse kaže, bo Facebook uspel zaščititi blagovno znamko Face. Facebook je zahtevek pri Ameriškem uradu za patente in blagovne oz. storitvene znamke vložil že leta 2005, sedaj pa so prejeli obvestilo o dovolitvi (angl. notice of allowance), kar pomeni, da je blagovna znamka Face praktično že njihova. Sedaj morajo v treh mesecih zgolj še plačati pristojbino in priložiti Izjavo o uporabi ter postopek bo končan.

Patentni urad ni povsem izgubil razsodnosti, saj vsepovprek Facebook besede Face le ni mogel zaščititi. Zaščitena je uporaba za "telekomunikacijske storitve, ki omogočajo spletne klepetalnice, elektronske oglasne deske za prenos sporočil med uporabniki računalnikov na področju...

30 komentarjev

NetSky-Q očitno ne mara piratov

The Register - Včeraj se je začel širiti najnovejši črv iz serije NetSky, ki izkorišča varnostno luknjo v Microsoft iFrame. Luknja je sicer znana že 3 leta, navodila za njeno krpanje najdete tukaj.

Po okužbi se črv po elektronski pošti razpošlje naprej in poskuša nič hudega slutečega naslovnika zavesti s sporočilom o težavah pri dostavi pošte. 30. marca, torej danes, bo začel opozarjati nase z naključnimi piski, če ga v enem tednu ne boste odstranili, bo med 7. in 12. aprilom izvedel napad DDoS na strežnike www.kazaa.com, www.edonkey2000.com, www.cracks.st, www.cracks.am in www.emule-project.net.

Še klik do novičke v The Register in do podrobnejšega opisa črva na straneh F-Secure.

14 komentarjev

Mula lažje diha

Slo-Tech - Pred kratkim začeto ogorčenje ob zaščiti blagovne znamke eMule v Nemčiji se je vsaj začasno poleglo. Podjetje Firstway Medien GmbH, ki je zaščitilo blagovno znamko, je privolilo v vrnitev znamke razvijalcem priljubljenega odjemalca za omrežja P2P, eMule. Očitno so aktivni člani projekta z odvetnikom dovolj odločno nastopili proti nasprotniku in ga prestrašili z dolgotrajnim in dragim sodnim postopkom, ki bi jih lahko doletel. Obljubljajo, da bo vsak darovalec sredstev, ki so jih zbirali za primer resnejšega sodnega postopka, lahko odločil, kaj se bo zgodilo z denarjem, ki ga je zaradi ugodnega razpleta precej ostalo. Klik!

Na novico nas je opozoril Tody.

4 komentarji

Čigava bo blagovna znamka eMule?

Slo-Tech - Večrat smo že poročali o težavah, ki jih imajo podjetja in organizacije z blagovnimi znamkami, nazadnje predvsem v povezavi z Mozillo (Firebird) in Microsoftom (Lindows.com, MikeRoweSoft.com). Skoraj nikoli pa ne mine mesec, da ne bi zagodrnjali tudi o pritiskih na razvijalce programja za izmenjavo datotek po internetu.

In zdaj sta se obe nevšečnosti združili in zadeli projek eMule. Ta je članom svojega foruma poslal obvestila, da je v Nemčiji nekdo zaščitil blagovno znamko eMule in zdaj poskuša prevzeti ali zaprti vse spletne strani s tem imenom ali podobnim. Prva je na vrsti domena eMule.de, a so se razvijalci enoglasno odločili, da bodo nemškemu delu projekta priskočili na pomoč in zahtevali umik blagovne znamke. Pri tem pa bodo potrebovali kar precej denarja, a so očitno pripravljeni tudi na to.

Na novico nas je opozoril PicNiK.

16 komentarjev

Mozilla Firefox 0.8, Thunderbird 0.5, in prenovljen portal MozillaZine

Mozillazine - Kot smo že včeraj napovedovali, sta izšla novi Mozilla Firebird in novi Mozilla Thunderbird. No ja, pravzaprav samo slednji, kajti Firebirda ne bo več -- njegovo novo ime je Mozilla Firefox. Kljub temu, da gre še vedno samo za izdelek v razvoju, je že druga sprememba imena nekoliko nenavadna poteza. Zakaj so se vodilni kljub temu odločili zanjo, lahko preberete tukaj.

Različica 0.8 je precej bogata z novostmi, saj prinaša namestilnik za Windows, izboljšana upravitelja zaznamkov in prenosov, novo privzeto temo za MacOS X, izboljšano namestitev razširitev, pregledovalnik DOM in še in še. Ime spremlja tudi nov logotip, na voljo pa so tudi reklamni gumbki za promocijo in prenos novega Firefoxa.

Nakoliko manj pompa je sprožila izdaja novega Mozilla Thunderbirda, ki se je povzpel do različice 0.5. Seznam vseh novosti najdete tukaj, najpomembnejše pridobitve pa so podpora večim identitetam ter izboljšave pri prejemanju pošte preko protokola IMAP in pri delu brez povezave.

Ravno...

40 komentarjev

MikeRoweSoft.com proti Microsoftu: epilog

Slashdot - Zgodba o 17-letnem fantu, ki se je hrabro postavil proti Microsoftovim možem, je dobila epilog. Največja hiša za razvoj programske opreme na svetu je mladoletniku v zameno za domeno MikeRoweSoft.com odobrila povrnitev stroškov za prenos spletne strani na novo domeno, brezplačno usposabljanje pri Microsoftu, XBox, vabilo na tehnološko prireditev v Redmondu in še nekatera darila. Po trditvah Microsoftovega predstavnika so s poravnavo želeli v mladostniku vzbuditi zanimanje za tehniko. Klik!

Zdaj pa hitro kupit majkrosoft.com :)

16 komentarjev

Microsoft tožil MikeRoweSoft.com

The Register - Poznano je dejstvo, da se velike korporacije rade tožarijo zaradi (zelo) podobnih imen in naslovov (Windows in Lindows), a tokrat Redmondski velikan precej verjetno pretirava. Tako je 17-letni kanadski študent Mike Rowe registriral domeno www.MikeRoweSoft.com, kar pa ga je sedaj pripeljalo do srečanja z Microsoftovimi odvetniki. Ti so mu ponudili da jo odkupijo za 10 dolarjev, ko pa je le-ta hotel 10.000 dolarjev, so nameravali domeno iztožiti, ker "naj bi Mike Rowe posedoval domeno samo zaradi izkoriščanja Microsofta".

Da Mikeova domena in domena Microsofta nimata ničesar skupnega, razen dejstva, da se podobno izgovorita (oz. zazvenita), Microsoft seveda ne dojame. Mikeova stran, MikeRoweSoft.com, trenutno ne deluje, vendar če vas zanima njena vsebina, lahko kliknete sem za Googlov shranjeni vnos.

26 komentarjev

Mobilna eMule

Slo-Tech - Program za p2p izmenjavo datotek eMule bržčas poznamo vsi, zato ga ni potrebno predstavljati. No, razvijalci pa so šli še korak dlje in izdelali t.i. "mobilno mulo". Mobilna mula je javanski program, ki ga naložimo na gsm aparat, ki j2me aplikacije podpira. Ko imamo program nameščen, lahko z njim kjerkoli in kadarkoli preverjamo delovanje, prenose in ostalo naše eMule, ki jo imamo nameščeno doma na računalniku. Tako lahko z brhko deklino poležavate na toplem pesku na tropskem otoku in z enim očesom na mobilcu preverite, koliko vaših "rožic" je že vzcvetelo in koliko le-teh je še v fazi "cvetenja" [;)]. Uporabno? Preverite sami!

12 komentarjev

Blagovne znamke

Linux Today - Verjetno ste danes na Studio City poslušali štorijo o 'Toywar' med Etoy vs. Etoys inc. za domeno etoy.com. K sreči je takrat zmagala zdrava pamet (in odvetniki, ki so mastno zaslužili), zato korporacijski umetniki še vedno držijo domeno www.etoy.com.
A bitke za blagovne znamke očitno še niso končane. Tokrat napada Adobe. Adobe grozi namizju KDE zaradi njihovega programa Killustrator, ki naj bi kršil Adobovo blagovno znamko. Ali to počnejo zato, ker se bojijo, da jih utegne Killustrator ogroziti ali zato ker so preprosto zlobni, ali pa mogoče konspirirajo z majhnim mehkim ob splošni ofenzivi na prosto programje, pa bo treba še ugotoviti.
Update: še link na Slashdotovo poročanje o tem.

3 komentarji