»

Zaradi napake osemkrat bolj obsevani

CT-posnetek glave

Los Angeles Times - V losangeleškem Cedars-Sinai Medical Centru so po poldrugem letu odkrili, da so bolniki, ki so jih slikali s pomočjo računalniške tomografije (CT), prejeli osemkrat več ionizirajočega sevanja, kot bi ga smeli in morali. Pri slikanju s CT gre v bistvu za zlaganje kopice dvodimenzionalnih rentgenskih slik, posnetih pod različnimi koti, v tridimenzionalno predstavitev osebe. Februarja 2008 so v omenjeni bolnišnici začeli uporabljati nov protokol za posebno vrsto pregleda, ki je namenjena diagnosticiranju kapi, s katero naj bi pridobili več podatkov o motnjah prekrvavitve možganov.

Pri...

13 komentarjev

Sony-jev UDM scrakan

Slo-Tech - Sony, ki je 24. marca izdal PSP (PlayStation Portable), je vse do nedavnega trdil, da se ne da kopirati podatkov iz UDM (Universal Media Disc) na druge nosilce in jih tam tudi igrati. Vendar pa je hekerjem podatke že uspelo prekopirati, medtem ko imajo z igranjem še težave. Obstajaja možnost, da se bo tudi to kmalu "uredilo". Pri Sony-ju dogodka še niso komentirali.

20 komentarjev

Nič več hudička

OSNews - Odličen operacijski sistem FreeBSD se je vse do sedaj predstavljal z maskoto prijaznega hudička, ki je pravzaprav simboliziral demone, t.j. procese v ozadju, tipične za strežniško programsko opremo. Ker so nekateri to maskoto razumeli nekoliko narobe in ker so lanske volitve nazorno pokazale stanje duha onstran luže, so se pri projektu odločili za novo maskoto. Na natečaj je vabljen vsakdo, ki ne sodeluje pri projektu FreeBSD. Zainteresirani lahko do 15. marca pošljejo predlog v enem izmed vektorskih zapisov, ki mora biti njihovo avtorsko delo in ne sme biti žaljiv do katerekoli vere, kulture, spola ipd. Nagrada za izbran predlog bo poleg večne slave še 500 ameriških zelencev, kar niti ni tako malo za povprečen študentski žep[:\\]. Še novica na OSNews in stran z razpisom.

O rezultatih natečaja bomo poročali, bo pa FreeBSD v vsakem primeru ostal najmanj tako "vražji", kot je bil do sedaj.

19 komentarjev

Testna vožnja z RealPlayerjem 10 za Linux

PC Linux Online - Gary Routh se je za OSNews.com odpravil na testno vožnjo z RealPlayerjem 10 za Linux, o katerega izidu smo poročali nedavno tega. Nova različica programa je povsem prenovljena že na videz in se močno razlikuje od različice za Windows. Routh, ki je 6 let preživel v Angliji in je tako rekoč odvisen od poslušanja BBC, je aplikacijo preskusil v Slackwaru in okolju Dropline Gnome. Nad njo je zelo navdušen, pripravil pa je tudi 4 posnetke zaslona. Klik!

0 komentarjev

Izšla RealPlayer 10 in Helix Player

Slashdot - RealPlayer 10 za Linux in odprtokodni Helix Player, ki je njegova osnova, sta končno na voljo. RealPlayer 10 za Linux vsebuje mnogo novosti, med drugim vstavek za Mozillo, s pomočjo katerega lahko v brskalniku uživate ob ogledih vgrajenih filmov in poslušanju zvočnih posnetkov. Podpira tudi RealAudio 10, RealVideo 10, MP3, Flash ter Ogg Vorbis in Theoro. Helix Player je 100% odprtokoden (odslej je pod GPL!) in podpira SMIL 2.0 in odprtokododne kodeke Ogg Vorbis in Theora. Cilj podjetja naj bi bilo še dodatna popularizacija namiznega linuxa. Menijo, da je to dober prvi korak v to smer. Kot vedno, bo edini pravi razsodnik le čas.

12 komentarjev

Morala IT delavcev je na psu

News.com - Na News.com ugotavljajo, da je morala med profesionalnimi računalničarji in sorodnimi poklici tako nizka, kot še nikoli doslej. Vsaj kar se tiče Amerike in večine preostalega sveta. Sklicevali so se na raziskavo Meta Groupa, kjer kar 72% IT delavcev iz 650 firm trdi, da je vzdušje v celotni branži moreče.

Razlogi so predvsem naslednji: t.i offshoring (selitev izvajanja IT storitev v npr. Indijo), zasičenost trga z IT projekti, posledično recesija, posledično manj delovnih mest, posledično manjša plača, bolj racionalni (beri: nemogoči) delodajalci, žužkaste tehnologije, neuki uporabniki, posledično več stresa... Slaba volja se širi med zaposlenimi in vpliva na njihovo produktivnost. Krog se sklene.

Dobro, malo dramatiziram in vse skupaj mečem v isti koš. Delavci, ki obvladajo določeno vrste baz podatkov (npr. Oracle) ali nekatere spletne tehnologije so še vedno zelo iskani, pri nekaterih drugih nišah, ugotavljajo, da je najhujše že prešlo in se krivulja počasi obrača navzgor....

14 komentarjev

Sredin seminar o OpenBSD

Slo-Tech - Pojutrišnjem (to je na pepelnično sredo, 25. 2.) ob 18.15 bo Primož Gabrijelčič na Fakulteti za matematiko in fiziko (FMF) na Jadranski 21 v Ljubljani (nasproti IJS, nedaleč od FE/FRI in TP-LJ, gl. tudi sliko) v predavalnici 15 (drugo nadstropje) v okviru Sredinega seminarja predstavil operacijski sistem OpenBSD.

Predavanje je namenjeno tistim, ki tega OS (še) ne poznajo (dobro), kljub vsemu pa je zaželenega nekaj predznanja o osnovah *nixa.

Kot velja za vse Sredine seminarje, bo tudi ta brezplačen in odprt za vsakogar.

Primož je pred časom tudi odprl slovenski dopisni seznam o OpenBSD, v njegovem arhivu lahko najdete tudi najavo tega predavanja. Morda jo bo v kratkem dodal tudi na stran OBSD.si.

...

4 komentarji

Nove luknje

Slashdot - V nekaterih večpredstavnostnih predvajalnikih družbe RealNetworks (RealOne Player, RealOne Player v2, RealPlayer 8, RealPlayer 10 Beta...) so odkrili kar tri varnostne luknje, ki zlobnežu omogočajo, da v večpredstavnostno datoteko podtakne zlobno kodo, ki se izvede ob predvajanju. Več podrobnosti najdete tukaj, lastniki luknjastih predvajalnikov pa oddeskajte še sem.

Manj nevarno luknjo, nadležno predvsem za tiste redke "srečneže", ki že uporabljate nov protokol IPv6, so odkrili tudi v operacijskem sistemu OpenBSD. Z nekaj ukazi IPv6 je mogoče "sesuti" sistem, ki domuje na naslovu IPv6. Zaenkrat še nič ne kaže, da bi poleg "sesutja" bile mogoče še druge nečednosti, tako da se utegnejo na OpenBSD-jevi spletni strani še naprej hvaliti o "zgolj eni oddaljeni luknji v privzeti namestitvi v več kot 7 letih". Pa tudi če števec povečajo na dve, konkurenci po številu lukenj še lep čas ne bodo dihali za ovratnik. Informacije o luknji in krpanju najdete tu. Mimogrede, FreeBSD nima te...

0 komentarjev

Izšel FreeBSD 5.2

OSNews - Pred dnevi je luč sveta ugledal FreeBSD 5.2. Glede na različico 5.1 ne prinaša kakšnih revolucionarnih novosti, omenimo samo izboljšano podporo diskovnim krmilnikom IDE, SATA in 802.11a/b/g, izboljšano podporo ACPI (upravljanje napajanja), odjemalsko podporo protokola NFSv4 ter najnovejše različice KDE oz. GNOME. Poskusno je dodano tudi večnitno filtriranje in usmerjanje IP prometa. Tako kot dosedanji različici 5.x tudi ta še vedno nosi oznako eksperimentalna. Za produkcijsko rabo razvijalci priporočajo preverjeno 4.9 ali katero drugo različico iz družine 4.x.

Za tiste, ki ga še ne poznate, gre za prost operacijski sistem, pred kratkim je praznoval 10. obletnico, ki se je zaradi odličnih karakteristik v obremenjenih omrežjih prijel zlasti na strežnikih, četudi je povsem uporaben za namizje. Od Linuxa se razlikuje v tem, da je nastal neodvisno od njega in pa po licenci BSD, ki je precej liberalnejša od GPL, saj dovoljuje, da lahko dele kode vključujete tudi v "zaprte" programe,...

12 komentarjev

Ranljivi WMP

Microsoft - Microsoft Windows Media Player ponuja možnost uporabe raznih kondomčkov, ki spremenijo vizualni izgled programa. "Kože" sestavlja ponavadi več datotek z grafiko ter XML datoteka v kateri piše, kako naj dotične datoteke razporedi. WMP že vsebuje nekaj takih oblekic, a je zelo lahko sestaviti in distribuirati lastne. Luknja pa se nahaja v tem, kako WMP uporablja te datoteke.

Zlobnež bi za izkoristek te luknje moral sestaviti izvršno datoteko ter jo na sistem "pretihotapiti" v obliki preoblekice za WMP. Da bi se ta datoteka pognala, bi moral Zlobnež sestaviti spletno stran, ki bi to luknjo izkoristila ter jo nič hudega slutečemu uporabniku poslati na e-mail ali pa jo gostovati na strežniku. Popravek se nahaja na Windows Update. WMP9 te luknje nima. Več informacij.

4 komentarji

OpenBSD 3.3

Slashdot - Izšla je nova različica priljubljenega operacijskega sistema OpenBSD - 3.3, ki slovi predvsem po hitrosti in zanesljivosti, zato je pogosto nameščen na strežnikih. Sistem je brezplačen, zato si ga lahko prenesete iz zrcalnih strežnikov.

Nova različica je izšla kljub nedavnemu sporu z ameriško vojaško agencijo DARPA, ki je prenehala financirati projekt. OpenBSD 3.3 prinaša paleto novosti in izboljšav na področju stabilnosti, vključuje nove tehnologije, kot sta ProPolice in W^X ter še marsikaj.

0 komentarjev

RealNetworks v težavah

Gambit - RealNetworks, podjetje znano po svojem multimedijskem predvajalniku RealOne, katerega druga verzija je bila predstavljena pred nekaj dnevi, je v težavah. Odpustili bodo 10% svoje delovne sile, ki sicer šteje 800 zaposlenih. Spremembe bodo stale 6 MIO dolarjev, namen pa je zmanšanje stroškov (jaz se zmanjševanja stroškov ne bi lotil z zapravljanjem šestih milijonov [:D]).

Aprila se je podjetje osredotočilo na dobavljanje rešitev kot so video infrastruktura, prezentacije in e-učenje za večja podjetja. Verjetno se poskušajo oddaljiti odvisnosti od internetnih uporabnikov, ki velikokrat neradi plačajo za programsko opremo in vsebine, ki jih lahko drugje dobijo zastonj. Težave so prav tako verjetno posledica konkurence na trgu predvajalnikov, kjer RealOne konkurira Microsoftovemu Media Playeryu, Applovemu Quick Timeu in brezplačnim predvajalnikom, kot je WinAmp. Upajmo, da ne bo zamrla še ena Microsoftova konkurenca.

S predvajalnikom RealOne si lahko ogledate tudi TV program SLO 1 in 2,...

2 komentarja