»

Microsoft povečal svoj delež pri superračunalnikih za 20%

vir: Top 500
Top 500 - Še lani novembra so Okna tekla le na 5 superračunalnikih, zdaj pa jih je že 6 (20% povečanje), kažejo najnovejše statistike spletne strani Top 500 supercomputer sites. Razlika je šla na rovaš operacijskega sistema Linux, ki pa z 455 inštalacijami (91%) trdno ostaja na prvem mestu. Drugi najpopularnejši sistem je UNIX (zlasti IBM AIX), ki poganja 23 sitemov (4.6%), tretja so mešana okolja (3%), na četrtem mestu pa je Microsoft z že omenjenimi 6 inštalacijami (1.2%).



Najmočnejši...

13 komentarjev

Japonska vlada zaenkrat brez superračunalnika

TG Daily - Finančna kriza očitno ne pozna meja, saj je udarila tudi po že zastavljenih državnih projektih. Japonska vlada je načrtovala izgradnjo povsem novega superračunalnika, a je zaradi pomanjkanja denarja prišlo do težav ne pri naročniku, temveč pri proizvajalcih. Sodelovanju sta se odpovedala tako NEC kot Hitachi, a na srečo to ne pomeni, da katerikoli od njiju zapušča trg superačunalnikov.

Poteza je presenetljiva iz dveh razlogov. 115 milijard jenov (880 milijonov €) za projekt je bilo zagotovljenih, partnerja pa sta odstopila kljub že začeti izgradnji superračunalnika. Slednji naj bi začel obratovati že naslednje leto, a se je Riken, inštitut za naravoslovne raziskave in naročnik superračunalnika, odločil začeti s praznim listom papirja.

2 komentarja

Mac World Expo 2005 v San Franciscu

Mac mini

vir: Apple
Slo-Tech - Že več dni so srca oboževalcev, kalifornijskega podjetja Apple trepetala v pričakovanju največjega dogodka v letošnjem letu, Mac World Expa 2005, ki se dogaja ta teden v San Franciscu, saj je definitivno raj za vse oboževalce jabolčnih računalnikov. Še posebej pa je znana vsakoletna predstavitev novosti iz jabolčnega sveta, ki jo vodi capo podjetja Apple, Steve Jobs.

Že več tednov pred samim dogotdkom se je začelo po različnih internetnih straneh sušljati o vseh novostih, ki jih je Apple pripravljal za predstavitev na današnjem dogodku. Sledile so burne razprave na forumih (tudi na Slo-Tech-ovemu forumu se je odvijala debata o tem), sledile so tožbe iz strani Applea, še več govoric in potem je končno...

62 komentarjev

BlueGene/L je najhitrejši na svetu

Overclockers Australia - IBM je spet osvojil prvo mesto na lestvici najhitrejših računalnikov na svetu. To jim je uspelo z novim prototipnim računalnikom BlueGene/L. V primerjavi z do sedaj vodečim NECovim Earth Simulatorjem, je bil razultat testa v Linpacku le nekaj odstotkov hitrejši, vendar IBM že načrtuje izgradnjo novega računskega stroja, ki se bo nahajal v Lawrence Livermore National Institute v Kaliforniji. Ta bo vseboval kar 130.000 procesorjev, kar je v primerjavi s trenutnim prototipom, ki jih ima "samo" 16.000, ogromno.

Zanimiv je tudi podatek o porabi elektrike -- trenutni prototip porabi kar osemindvajsetkrat manj elektrike kot leta 2002 zgrajeni Earth Simulator.

Računalnik nameravajo uporabljati v komercialne namene, najprej v naftni in biotehnični industriji.

16 komentarjev

Glasba ni več na prvem mestu

Slashdot -

V zanimivi raziskavi, ki jo je opravila OECD (Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj), ugotavljajo, da je bilo prek spleta lani prvič prenesenih več neglasbenih datotek kot glasbenih. Leta 2002 je tako bil delež glasbenih datotek 62,5 odstotka, lani pa zgolj 48,5 med vsemi datotekami. Prenos filmov se je s 25 povečal na 27 odstotkov.

Zgornji podatki veljajo za Združene države, podobne trende pa je mogoče zaslediti tudi na tej strani Atlantika, kjer so filmi še bolj vroče blago za prenos. V Nemčiji naprimer predstavljajo tretjino prometa na omrežju KaZaA. Ugotavljajo še, da je že vsak četrti uporabnik interneta piratiziral, ljudje pa odkritosrčno priznavanjo, da bi, če bi imeli hitrejšo povezavo, vlekli z interneta še več. Klik!

13 komentarjev

Eminem toži Apple

Slashdot - Apple se čedalje bolj očitno pojavlja v svetu glasbe, kar je predvsem posledica fantastičnega uspeha podjetja s predvajalnikom iPod in s programsko opremo za predvajanje in organizacijo glasbe iTunes. A tudi njim ne gre vse po maslu, saj so si očitno privoščili nepotrebno napako v oglasu za iTunes. Nek mladenič v njej poje pesem Lose Yourself priljubljenega reperja Eminema. Ker ga Apple ni zaprosil za dovoljenje za uporabo pesmi, ga pevec toži. Glede na to, da v podobnih oglasih navadni smrtniki pojejo pesmi tudi drugih priljubljenih glasbenikov, se lahko Apple pripravi še na kakšno tožbo. Klik!

15 komentarjev

Želite superračunalnik?

Slashdot - Virginia Techov superračunalnik je postal živa legenda med privrženci Applovih izdelkov, ki imajo ob zamenjavi procesorjev z Xserve G5 izvrstno priložnost, da postanejo "delničarji" prejšnjega superračunalnika. MacMall namreč po mikavni ceni ponuja procesorje, ki so do nedavnega sestavljali zmogljivo pošast, imenovano tudi System X ali Big Mac. Gre za dvojne procesorje Power Mac G5 z 2000 MHz, ki jih je Apple obnovil prav z namenom, da bi jih (še enkrat) prodal. Klik!

1 komentar

64-bitna Okna XP za vse 64-bitneže

Slashdot - Čeprav so 64-bitni procesorji za namizne računalnike že nekaj časa med nami, je večina preizkuševalcev mnenja, da bo vse skupaj resnično zaživelo šele s 64-bitno različico Microsoftovih Oken XP. Razvijalcem so bile beta različice že nekaj časa na voljo, zdaj pa si jo lahko prenesejo tudi navadni uporabniki AMD Opterona oziroma Athlona64. Glede na to, da je različica omejena na 360 dni, predvidevamo, da bo končna različica izšla tekom letošnjega leta. V tem času bodo tudi razvijalci imeli čas pripraviti tudi 64-bitne gonilnike. Po poročanju uporabnikov namreč v trenutni različici delujejo le 64-bitni, kar trenutno pomeni marsikatero težavo z združljivostjo starejše strojne opreme.

8 komentarjev

Apple nadaljuje z revolucijami

Seattle Post-Intellingencer - Nedvomno je bil ravno Apple eden najbolj zaslužnih, da se je računalnik pojavil med "navadnimi ljudmi", izven posvečenih računskih centrov.

Zdaj je Apple začel z drugo tako revolucijo, le da je ta morda še večja. Komaj so sestavili svoj prvi superračunalnik, že se je ta uvrstil na tretje mesto med vsemi superračunalniki tega sveta, za japonskim Earth Simulatorjem in HP-jevim superračunalnikom, le da je bil 30 krat cenejši, ob tretini zmogljivosti, od prvega, oziroma 15 krat cenejši, ob skoraj enaki zmogljivosti, od drugouvrščenega.

Sedaj bodo z isto mamo (Virginijsko univerzo) spočeli in verjetno rodili novega otroka. 64 bitni Xserve G5 bodo zidaki za novi superračunalnik, za katerega se pa še ne ve, koliko hitrejši bo. Bo pa manjši in manj energetsko potraten. Link.

30 komentarjev