»

NASA odkrila bakterijo, ki v svoje celice vgrajuje arzen

NASA - NASA je danes na novinarski konferenci predstavila dokaze o obstoju življenja, ki uporablja tudi arzen. Že na začetku tedna so napovedali, da bodo predstavili astrobiološko odkritje, ki bo vplivalo na iskanje dokazov za nezemeljsko življenje. Zaradi tega so mnogi nestrpno pričakovali, kaj bo NASA povedala in ali so nemara res odkrili življenje v vesolju.

V jezeru Mono v Kaliforniji so odkrili mikroorganizem, ki uspeva v okolju, bogatem z arzenom. Ne le da v njem uspeva, arzen celo uporablja namesto fosforja za gradnjo celičnih struktur. To na glavo postavlja doslej veljavne teorije o potrebnih pogojih za življenje, med katere so uvrščali prisotnost šestih elementov - ogljika, vodika, dušika, kisika, žvepla in fosforja. Slednji je del...

25 komentarjev

Družbi SCO zmanjkalo denarja - a ne še za odvetnike.

Ars Technica - SCO (nekdaj znan kot Caldera) je v ustaljeni poslovni maniri sporočanja slabih novic svojim delničarjem v petek pozno popoldan (po našem lokalnem času že v trdi temi) naznanil, da potrebuje pomoč države, sicer bo bankrotiral. Novica je logična posledica razsodbe sodišča, na katero so se seveda pritožili - toliko družba še trza - zaradi katere mora SCO vrniti 95% zaračunanih Unix licenčnin pravemu (trenutnemu) lastniku Unix-a - Novell-u.

Parapravniki pri Groklaw-u so izbrskali seznam SCO-jevih upnikov in ugotovili, da sta večino denarja požrli odvetniški družbi, ki sta s sizifovim delom odlično zaslužili, ogromno pa SCO dolguje tudi znanim proizvajalcem strojne in programske opreme. Ker denarja za poplačilo teh terjatev podjetje nima, je bila žalostna usoda neizbežna.

Navijači, sinje modri in zeleni, so seveda tekmo spremljali od blizu. Eni so ob izidu veseli, drugi pa zdaj verjetno že trezni - tako kot Crimson, Permanent Assurance tudi Linux neustavljivo pluje naprej in...

14 komentarjev

Čigav je Unix?

Ars Technica - Podjetje SCO je postalo bolj znano leta 2003, ko je vložilo tožbo proti IBM, češ da je slednji vključil v jedro Linuxa na "milijone vrstic" izvorne kode operacijskega sistema Unix, ki so ga kupili leta 1995 od Novella. No, tožili so tudi slednjega, in prejšnji teden je prišlo do končne razsodbe, po kateri Novell SCO-ju nikoli ni prenesel celotnih avtorskih pravic. S tem so postale tožbe, ki jih je vložil SCO, nerelevantne. Novellu tudi pripada 95% vseh licenčnin, ki jih je pobral SCO - k temu sta najbolj prispevala Microsoft in Sun. Sun se pa zlahka znajde v veliki godlji, saj je po tej razsodbi od SCOja kupil nekaj, česar SCO sploh ni imel (precejšnje dele Solarisa in OpenSolarisa).

Še nekaj povezav do člankov:
Arstechnica
Desktoplinux
Linux Weekly News

53 komentarjev

"Ubijalec Linuxa"

OSNews - Zakaj bi se nekdo na vse pretege trudil, da bi Linux zabrisal iz sveta? Le kdo bi bil tako zloben, da bi poskušal uničiti nekaj tako nedolžnega, kot je dobrotljivi in brezplačen operacijski sistem Linux? Le kdo bi bil tako neumen, da bi šel v vojno za prosto programje in obenem zahteval, da zanj plačate?

O tem, kako je sin kmetovalca postal najbolj osovražen človek na področju visoke tehnologije in pri tem zamenjal celo Billa Gatesa, o poštni pošiljki z živimi črvi v njegovem poštnem nabiralniku, o tem, kako so ga zapustili najboljši prijatelji, o pozivih na Fajt™, o grožnjah s smrtjo, o napadih hekerjev na strežnike njegovega podjetja in še čem, lahko preberete na šestih straneh časopisa Wired.

Dame in gospodje, Darl McBride, predsednik SCO!

9 komentarjev

Napad na spletni strežnik RIAA uspel

NetCraft - Kot gotovo že veste, se družina črvov MyDoom poskuša razširiti na čimveč računalnikov, potem pa izvesti napade tipa "denial of service" na strežnike osovraženih organizacij. Prvi je bil na vrsti SCO, ki se je svetovni javnosti zameril s tožbami proti Linuxu, naslednja tarča je bil Microsoft, ki naj bi stal za početjem SCO, izvedenka MyDoom.F, ki se je pojavila že v drugi polovici februarja in okužila vsaj 45000 računalnikov po vsem svetu, pa se je poleg Microsofta lotila še strežnikov organizacije RIAA, ki poskuša čimbolj zagreniti življenje izmenjevalcem brezplačnih glasbenih datotek. Medtem, ko je Microsoft zadnji napad preživel brez omembe vrednih težav, pa je bil napad na RIAA (strežnika od obeh sicer tečeta na Windows 2003 Server) uspešnejši.

Po Netcraftovih analizah sodeč so se občasni izpadi strežnika začeli že v torek, nato pa je v sredo popolnoma "obmolknil" in se vse do tega trenutka (petek ob 14h po srednjeevropskem času) preverjeno še ni "zbudil". Podatkov o poslovni...

13 komentarjev

MyDoom plaši

Be afraid, be very afraid ...

Slo-Tech - Najnovejši internetni črv je vzbudil več kot dovolj začudenja in vznemirjenja pri podjetju SCO, saj je slednje v strahu pred napadi na svoje strežnike izklopilo domeno www.sco.com, tako da domača stran razvpitega podjetja trenutno ni dosegljiva.

MyDoom.B pa naj bi jutri začel povzročati napade na Microsoftove strežnike, a se je razširil bitveno manj od svojega starejšega brata. Toda Microsoft kljub temu ne vidi razloga za pretirano hrabrost; njihova domača stran sicer obratuje v polnem teku, a je prva informacija, ki jo ponuja, opozorilo pred črvom MyDoom.

Popravek: SCO je dosegljiv na http://sco.com/, kot nas je opozoril , vendar tudi na njihovi uvodni strani ne manjka navodil o zaščiti pred črvom.

12 komentarjev

MyDoom izbral Slovenijo

Slo-Tech - Črv MyDoom oz. njegova prvotna izvedenka, MyDoom.A, naj bi danes sprožil serijo napadov na strežnike podjetja SCO. Že pred tem si je priboril laskavi naziv najhitreje prodirajočega virusa, kar so potrdile tudi številne izjave obiskovalcev Slo-Techa. Po statistiki znanega izdelovalca protivirusne zaščite sodeč, se je MyDoom.A najbolj razširil prav v deželi na sončni strani Alp, ki je v času pisanja novice posrkala več kot 5 odstotkov vseh okužb.

27 komentarjev

Še malo o SCO

Slashdot - Izgleda, da bo kmalu konec SCO-jeve bitke proti uporabnikom Linuxa. Kakor sedaj verjetno že vsi vemo, je srž spora vprašanje, kdo je lastnik določene kode v Linux jedru in ali je tam z dovoljenjem ali ne. SCO trdi, da ni in da so jo programerji preprosto ukradli iz prvotnega UNIX sistema, za katerega trdijo, da imajo oni izključne avtorske pravice. Na sedaj že zelo znani strani Groklaw so raziskali zgodovino SCO-jevih prispevkov Linux jedru. Izkaže se, da je kodo pod GPL licenčno prispevalo kar podjetje samo, še v času Caldere. Sedaj se pojavlja vprašanje, če se vodstvo sploh zaveda tega dejstva ali pa so namerno tako ignorantski do sveta okoli sebe. Splošno javno mnenje se nagiba k slednjemu.

Zanimive stvari so pa ugotavljali tudi pri Netcraftu. V svojem malo manj resnem prispevku so se dotaknili problematike današnjega DOS napada na domeno sco.com z računalnikov, okuženih z virusom Mydoom. Ker virus ne napada IP naslova, ampak najprej pogleda, kam DNS vnos kaže, bi morali pri...

6 komentarjev

Prve mutacije MyDooma

The Register - Črv MyDoom je star kvečjemu nekaj dni, pa je že dobil svojo mutirano izvedenko. MyDoom-B, ki je najverjetneje delo istega avtorja, se širi na enak način kot njegov predhodnik, torej preko elektornske pošte in omrežja Kazaa, poleg SCO-jevih pa bo "preizkusil" še ranljivost strežnikov na microsoft.com, če jih seveda Microsoft ne bo enostavno zaprl, kot je to storil v času pričakovanega napada Blasterja.

Mimogrede, SCO v stilu vesternov ponuja 250 tisoč bankovcev s podobo Georga Washingtona (ne pozabite odšteti davka!) za informacije, ki bi pomagale razkrinkati avtorja prvotne in verjetno hkrati tudi najnovejše izvedenke "moje pogube". Še klik na novičko.

15 komentarjev

MyDoom napada ... SCO!

Slashdot - Sodeč po Symantec Security Responsu je W32.Novarg.A@mm ta trenutek zelo aktiven črv, ki se zajeda po svetovnih računalnikih, zato je že dobil dodatno ime -- MyDoom. Da bi bil še bolj učinkovit kot običajno se v poštnem predalu včasih predstavlja kot "Delivery Status Notification (Obvestilo o dostavi pošte)", širi pa se tudi s pomočjo Kazaa-ja. Pri ogledu natančnejših podatkov o črvu bodite še posebej pozorni na 5. točko. Glavni namen MyDooma je namreč povsem drugačen kot običajno, saj želi izvesti napad na spletni strežnik podjetja SCO, kar je razvidno tudi tukaj. Na novico nas je opozoril Jux.

Je ta črv sploh škodljiv?

32 komentarjev

Dve desetletji virusov

News.com - Termin virus, ki bi ga danes moral poznati sleherni uporabnik računalnikov, je v računalništvu prvi uporabil Fred Cohen leta 1984 v svojem članku o programih, ki so sposobni samopodvojevanja. Zaradi svojih podobnosti z botaničnimi bratci jih je poimenoval virusi in tako je ostalo še danes. Razlika je le v tem, da danes porabljamo milijarde dolarjev boju proti virusom, Cohenu pa je leta 1984 NSF (ang. National Science Fundation) zavrnila denarno pomoč za raziskovanje. Za to napako tako plačujemo še danes. Več o virusih pa si preberite v članku na News.com, ki predstavi njihovo zgodovino.

4 komentarji

Ameriški imigracijski sistem zadel virus

Slashdot - V torek je ameriški sistem za imigracijo zadel virus W32.Welchia, ki izkorišča RPC luknjo v Oknih. Zelo kmalu je postalo očitno, da je črv prizadel omrežje do te mere, da je bilo potrebno temeljito čiščenje.

Tako so bili prisiljeni ugasniti celotno omrežje za 9 ur, da so počistili računalnike in namestili zaščito. To je najbolj prizadelo prosilce, ki niso mogli priti do vize. Uradni viri trdijo, da ni bila ogrožena baza, v kateri imajo shranjenih okoli 75000 imen potencialnih teroristov.

9 komentarjev

Sojenje avtorju Blasterja B

The Register - Po poročanju Registra se bo 17. novembra začelo sojenje osemnajstletniku, ki naj bi bil priredil izvirni Blaster v inačico B. Jeffrey Lee Parson se bo po besedah njegovega odvetnika zagovarjal kot nedolžen, saj naj bi bil virus izpustil v svet po naključju. Sojenje bo navkljub dejstvu, da je Parson državljan Minnesote, potekalo v Seattlu, saj je bil ena izmed večjih žrtev pohoda Blasterja B tudi Microsoft, točneje njihova storitev Windows Update, ki jo je črv poskušal onemogočiti. Če bo spoznan za krivega, mu grozi do deset let zaporne kazni. Več o tem.

Zanimivo je, da so doslej prijeli le avtorja različic B in F Blasterja, ki so povzročile sorazmerno malo škode, dočim avtor prvotnega črva, ki je povzročil mnogo večjo škodo, ostaja neznan.

Kdor zna, pač zna.

15 komentarjev