»

Dellove matične plošče z virusi

New Scientist - Proizvajalec računalnikov Dell opozarja, da so nekatere izmed njihovih strežniških matičnih plošč PowerEdge s proizvodnih linij prišle okužene. Prvi zapisi, da nekaj ni povsem v redu, so se pojavili na Dellovih podpornih forumih, kar je Dell kasneje potrdil. Manjše število prodanih plošč (manj kot odstotek) naj bi imelo malware zapečen v firmwaru, ki je nivo nad operacijskim sistemov, zato ga preprosti antivirusni programi ne morejo odstraniti. Šlo naj bi za W32.Spybot, ki lahko okuži le sisteme Windows.

Dell na ta način odpira Pandorino skrinjico tako imenovanih strojnih Trojanskih konjev, katerih se na primer Pentagon boji že dolgo časa. Tako ameriška vojska letno porabi več milijonov dolarjev za zagotavljanje neoporečnosti mikročipov v svojih kritičnih sistemih. Tudi raziskovalci s Case Western Reserve University raziskujejo namerno okužitev čipov, ki bi ob primernem signalu odpovedali.

13 komentarjev

Microsoft pravi - "nova matična plošča - nov računalnik"

OC Workbench - Podjetje Microsoft je, kot poročajo, prenovilo svojo licenčno shemo. Po novem naj bi bil operacijski sistem vezan na matično ploščo, saj le-ta po njihovem mnenju predstavlja "srce in dušo" računalnika. Po mnenju Microsofta zamenjava matične plošče (razen v primeru okvare) pravzaprav predstavlja nov računalnik.

Iz tega razloga so pri Microsoftu mnenja, da prenos OEM licenc med računalniki z zamenjanimi matičnimi ploščami ni dovoljen, oziroma da je potrebno ob zamenjavi matične plošče kupiti tudi novo Windows licenco.

Morda pa Microsoft še ne zasluži dovolj?

72 komentarjev

Se vam ugaša strežnik? Brez skrbi...

The Register - Kot poroča Register, je število Dellovih strežnikov PowerEdge 1650, ki so v obilici dima prenehali delovati, doseglo statistično signifikanco ali z drugimi besedami, to so opazili celo pri Dellu.

Stranke je pomiril Bruce Andersen, ki je v slogu enega od slovenskih mastodontov dejal, da ni razloga za paniko, saj se v primeru pregrevanja določenega dela matične plošče, ki je kriv za napako, računalnik sam ugasne. Dell je prizadetim strankam seveda ponudil brezplačno zamenjavo matične plošče, vseeno pa si z razlogo podjetje ni pridobilo privržencev.

Internet vam ne dela?

0 komentarjev

Minutni ADSL

The Register - V času, ko celo v Sloveniji pobudo začenjajo prevzemati širokopasovne povezave, se v ne tako oddaljeni okolici pojavljajo ponudniki, ki menijo, da je časovno zaračunavanje ADSL storitev smotrno.

Kot poroča Register, je nizozemski ponudnik ZON ponudil ADSL dostop, ki se ga plačuje po časovni porabi. Kot razlagajo, še vedno obstajajo uporabniki, ki ob določenem času rabijo velike hitrosti, vendar to le krajši čas. Zanimivo je vseeno dejstvo, da urna postavka v cenejši tarifi predstavlja skoraj desetino mesečne naročnine.

Izvorna novica pa ponuja še nekaj primerjalnih podatkov, ki se vam lahko zdijo zanimivi.

10 minut najete linije, prosim...

21 komentarjev

Dell seli podporo nazaj v ZDA

The Register - Kot verjetno veste, je Dell pred nekaj časa velik del svoje infrastrukture preselil v Indijo, seveda zaradi poceni delovne sile. Da pa cena ni vse, in da je stranka že vedno dejavnik, ki odloča, pa priča sledeča novica.

Dellove stranke so se namreč pritoževale nad rezkim glasom uslužbencev podpore strankam in piskajočim zvokom med pogovorom. Verjetno je odveč poudariti, da je Dell le-ta center tudi prestavil v Indijo. Kakorkoli, od naslednjega ponedeljka naprej bodo banalne probleme najbolj inteligentnih ljudi reševali njihovi rojaki.

Dell bo sicer preostanek industrije, ki v Indiji šteje približno 2000 ljudi, še vedno obdržal. Več poglejte tukaj.

5 komentarjev

Nintendo povečal tržni delež

The Register - Če gre verjeti sledeči novici na Registru, je recept, kako v malo več kot mesecu dni povečati tržni delež na velikem trgu, zgolj in samo rahlo znižanje cen.

Tako je Nintendo objavil, da je znižanje cen GameCuba pred 35 dnevi povzročilo preskok prisotnosti pri prodaji iz 19 na 37 procentov. Podjetje se je zato izognilo padcu prodaje, ki je grozil v nasprotnem primeru, saj se je tudi prodaja konkurenčih izdelkov znižala. Tako Microsoft z Xboxom beleži na letni ravni 3%, Sony pa s PS2 kar 17% padec prodaje.

Kako bodo izziv sprejeli drugi proizvajalci zabavne elektronike, pa si oglejte tukaj.

0 komentarjev

Intel prodira v naravoslovje

ZDNet - Če vam omenim kratico QSAR, verjetno ne boste vedeli, o čem govorim. Če bi omenil razkritje človeškega genoma, ki smo mu bili priča v ne tako oddaljeni preteklosti, bi verjetno vedeli več. Če pa bi bili tržni analitik, in bi v ideji računalniške podpore farmacevtsko-medicinskih ved zavonjali denar, potem pa bi bili na pravi poti.

Tako bi lahko mogoče opisali pot, ki jo sedaj peljejo proizvajalci računalnikov po svetu. Tako je, kot poročajo na ZDNetu, Intel pred kratkim ustanovil podružnico, ki se bo ukvarjala z načrtovanjem in prodajo večjih klusterjev laboratorijem in ustanovam, ki porabijo veliko procesorskega časa. Gre predvsem za racionalno načrtovanje novih učinkovin, pa še kaj drugega.

Poleg tega lahko tukaj prebermo, da je Dell izdelal enega od večjih klusterjev trenutno. Vsebuje 2008 PowerEdge stežnikov, vse skupaj pa poganjaj Red hat (samo za informacijo, pri nas se trenutno dela na klusterju s 128 procesorji).

Kot kaže, je področje biotehnologije in sorodnih ved...

6 komentarjev

Dell spet prvi

The inquirer - Zadnje čase postaja jasno, da se v krogih velikih prodaj vrtita bolj ali manj dve podjetji, združeni HP-Compaq in Dell.

Slednji je bil pred združitvijo glede na prodajo na prvem mestu, medtem ko se je po združitvi poznal vpliv povečanega trga, ki ga je pridobil HP. Kljub temu pri Dellu niso spali, in so, kot smo poročali tudi na Slo-techu, racionalizirali prodajo brez odpuščanja. Trud se je izplačal, poročajo na Inquirerju, saj se je Dell spet povzpel na prvo mesto po prodaji. Glede na to, da tudi beleži dobičke, kaže, da recesija le ni tako neobvladljiva.

0 komentarjev