»

Prvi DDR3 čipi

Elpida DDR3

vir: DarkVision Hardware
DarkVision Hardware - Elpida je danes najavila čipe nove generacije - DDR3 SDRAM, ki bodo v prihodnosti nadomestili DDR in DDR2 spominske module, kateri so v računalnikih uporabljani danes.

Prvi načrtovani čipi imajo kapaciteto 512 megabitov oziroma 64 MB, načrtujejo pa že tudi večje čipe z gigabitno in dvo gigabitno kapaciteto. Vsi čipi bodo proizvedeni v 90 nanometerskem procesu, ki je že dovolj izpopolnjen, da bo ob začetku prodaje mogoče dokaj nemoteno dobavljati čipe.

Elpida načrtuje, da bodo proizvajalci spominskih modulov prve primerke dobili do konca leta 2005, v letu 2006 pa že lahko...

6 komentarjev

Nov mobilni Athlon64

The Register - AMD je včeraj poslal na trg nove mobilne procesorje, in sicer Athlon64 3000+, ki so izdelani v 90-nanometerski tehnologiji. Procesor je hitrejši od predhodnika, obenem pa ne porabi več električne energije. Med prvimi jih bo v svoje najmočnejše prenosnike, ki se prodajajo pod blagovno znamko Ferrari, vgrajeval Acer. Cena za procesorje znaša 241 dolarjev, seveda v količinah po najmanj 1000 kosov. Še povezava do izvirne novice.

10 komentarjev

Intel na 65 nanometrih

Digit Life - Intelu je spet uspel korak stopničko višje, kar se tiče velikosti procesa izdelave čipov. V prodajo so namreč prišli prvi statični RAM s kapaciteto 4 Mbit in tehnologijo izdelave vsega 65 nanometrov.

Novost prinaša približno 30 odstotno zmanjšanje tranzistorjev glede na 90 nanometerski proces. Vendar pa je za zdaj Intel s tem kvečjemu sledil Moorovemu zakomu, saj zaenkrat Intel še ne namerava začeti z masovno proizvodnjo teh čipov pred letom 2005.

Pri izdelavi teh čipov so se morali zateči že k posebnim trikom pri izdelavi kot so druga generacija raztegnjenega silicija (strained silicone), bakrenim notranjim povezavam in k uporabi posebnih dielektrikov, saj znaša širina vrat v posameznem tranzistorju le 35 nanometrov.

Podrobneje so se temu postopku posvetili na Digit-Life-u

8 komentarjev

Bo AMD prevzel Intel-ovo novo poimenovanje procesorjev?

X-Bit Labs - Po tem, ko se je Intel odločil za novo poimenovanje procesorjev, z namenom narediti bolj razumljivo in enostavnejše razlikovanje med procesorji, se nam lahko nekaj podobnega obeta tudi v nasprotnem taboru - pri AMD-ju. Slednje je, če se podatki izkažejo za pravilne, verjetno prav posledica Intel-ove odločitve za prehod na novo poimenovanje, saj je AMD-jev "Performance-Rating" vedno služil kot neke vrste primerjava AMD-jevih procesorjev z Intel-ovimi. AMD zaenkrat še ni podal izjave o zgodbi, vendar pa se takšen korak zdi precej logičen. Kakršnekoli podrobnosti, kako naj bi nova imena izgledala, pa seveda (še) ni znano.

9 komentarjev

Bodočim 64 bitnim Athlonom se obeta podpora SSE3

TechPort - Potem ko se je Intel prvič v zgodovini odločil slediti AMD-ju in razkril namero o podpori naboru ukazov AMD64, je tudi Advanced Micro Devices predstavil nov korak k večji podpori konkurenčnih naborov.

Po predavanju Kevina McGratha, vodje razvoja arhitekture procesorja s kodnim imenom Hammer, sodeč, bo v novejših inačicah kar nekaj novosti. Posvetili so se optimizacijam tranzistorjev, tako da bo novi procesor tekel še hladneje.

Nova inačica procesorjev pa ne bo samo kup obližev, ampak ji bodo dodali tudi nov delež funkcionalnosti. Tako bo v Hammerja vključena podpora Intelovemu naboru operacij SSE3, ki omogočajo npr. hitrejše kodiranje video formatov.

Predavatelj se ni želel točneje izraziti, kdaj naj bi te novosti prišle v serijsko izdelavo, vendar AMD očitno ne želi ponoviti napake, ki jo je zagrešil ob Intelovem izumu SSE2, ko mu je podporo v svoje procesorje vključil rahko pozno. Pričakovati bi bilo, da bo največji delež novosti prišel s prehodom na izpopolnjeno 90...

8 komentarjev

Zmagoslavje AMD64 bo moralo še počakati

Overclockers.com - Od kar je AMD izdal svoje 64-bitne procesorje s kodnim imenom Hammer, je minilo približno 6 mesecev. A še vedno je na razpolago bore malo programov, ki bi bili prilagojeni za delovanje v 64-bitiem načinu. Večina poznovalcev je tako mnenja, da se bo na trgu pojavilo več programov za 64-bitne procesorje šele, ko bo Microsoft izdal svojo 64-bitno različico Windows XP (trenutno je na voljo kot brezplačno dostopna beta različica). Če bi AMD hotel povečati prodajo, bi torej za zdaj moral znižati cene Opteronov in upati, da bo porast prodaje pospešila razvoj Windows XP64.

Sam operacijski sistem pa ni dovolj, potrebni so še ustrezni gonilniki. Glede na to, da se nekatera podjetja ne trudijo niti z gonilniki za 32-bitne procesorje za starejše operacijske sisteme (ali alternativne, npr. odprtokodne), ni presenečenje, da zaenkrat 64-bitno platformo ignorirajo tudi velikani kot je ATI. Ob tako pičli podpori je logično, da bo AMD počakal s pocenitvijo svojih procesorjev na prihod 64-bitne...

33 komentarjev

AMD dobavlja več procesorjev

The inquirer - Med tem ko AMD počasi migrira na 90 nanometersko tehnologijo izdelovanja procesorjev, ima pri dobavi le-teh in drugih modelov še vedno precejšnje težave. Obljubljenih milijon AMD64 procesorjev v četrtem četrtletju 2003 verjetno ni bilo doseženih, saj AMD tega ni ne potrdil in ne zanikal, pač pa je podal izjavo, da "so zadovoljni, kjer so". Za prihajajoča četrtletja načrtujejo, da bodo dobavili milijon ali več AMD64 procesorjev narejenih v 13 mikronski tehnologiji, popoln prehod na procesorje, izdelane v 90 nanometerski tehnologiji, pa naj bi se zgodil v prvi polovici tega leta. Klik!

5 komentarjev

Nov članek - Pentium 4 Extreme Edition

vir: Intel
Slo-Tech - Vojna, kakor nekateri imenujejo dogajanje na področju integriranih vezij, se več kot očitno nadaljuje. Kako se je Intel odzval na AMD-jevo izdajo Athlona64, si je ogledal OwcA.

Pod drobnogled je tako vzel Intelov Pentium 4 Extreme Edition in testiral, kako se obnesejo trije nivoji pomnilnika, s katerimi se ponaša ta dobesedno vroč procesor. Koliko pohitritve dejansko prinašajo omenjeni skupki vezja, je pokazala primerjava z enako hitrim "navadnim" Pentiumom 4, ki je prav tako deloval pri 3,2 GHz.

Se ga torej splača kupiti? Klik!

17 komentarjev

Bo X-box 2 tekel na 65 nanometrih?

The inquirer - Sedaj, ko je jasno, da je Microsoft za svojo prihajajočo konzolo izbral ATi za grafični del in IBM za procesor, so sedaj iz IBM-a potrdili, da bi naj bili procesorji, ki jih izdeluje IBM za Microsoft, zgrajeni v 65-nanometerski tehnologiji.

IBM, ki je že dolgo poznan kot eden izmed najboljših izdelovalcev procesorjev (nenazadnje imajo na vesti PowerPC 970), bi tako prav lahko za Redmondskega velikana in njegovo konzolo izdeloval 5GHz procesorje. Kako se bo X-Box 2 odnesel proti Playstation 3 (ki bo prav tako zgrajen z 65-nanometersko tehnologijo), bi naj videli leta 2005. Klik!

26 komentarjev

AMD-jevih 64 za prenosna računala

X-Bit Labs - Včeraj je izpod rok AMD-jevih strokovnjakov luč sveta ugledal njihov novi procesor. Kot je zadnje čase v AMD-jevi navadi, je ta pripravljen za delovanje v navezi s 64-bitnimi aplikacijami, kljub temu, da ni namenjen namiznim PC-jem.

Procesorji so izdelani v 0,13 mikronih, imajo 1 MB L2 predpomnilnika in za priklop na matično ploščo potrebujemo Socket 754 podnožje. Za optimalno delovanje potrebujejo 62 W moči, kar je veliko za prenosni procesor, vendar zahvaljujoč PowerNow! tehnologiji v stanju mirovanja porabi manj, kot bi sicer.

Na voljo so v izvedbah 2800+, 3000+, 3200+. V enakem vrstnem redu so jih pri AMD-ju ocenili na 193, 223 in 293 čezlužnih zelencev. Izdelani pa so bili v AMD-jevi tovarni v Dresdnu v Nemčiji.

5 komentarjev

Athlon 64 3400+: testi, testi, testi ...

Athlon 64 3400+

vir: AMD Zone
Overclockers Australia - Poročali smo že, da je AMD začel prodajati Athlona 64 3400+, sedaj pa so ga tudi uradno najavili. Vse večje tuje strani so ga že dodobra preizkusile, tako da se vam obeta zajetna bera branja.

17 komentarjev

Kaj prinaša Office 2003?

Slo-Tech - Microsoft naj bi v prihajajočem paketu e-pisarniških pripomočkov, Officeu 2003, ponudil tehnologijo IRM (Information Rights Management, upravljanje s pravicami informacij). Tehnologija naj bi omogočala natančno nastavljanje privilegijev dokumentu, od pravice do vpogleda, natisa, spreminjanja, kopiranja, itd, ne glede na to, kje bi se dokument nahajal. IRM naj bi bilo možno uporabiti nad vsemi elementi v prihajajočem Officeu; tako dokumenti, preglednicami kot elektronskimi sporočili. Druga beta izdaja Officea 2003, ki je na Microsoftov MSDN tako hitro prišla, kot odšla, naj bi to možnost že imela vgrajeno. Klik!

Kaaaj, a printal bi, ne ne, jaz imam namreč kopirajt...

12 komentarjev

XP 1900+ vse bliže izidu

The inquirer - Hehe, vojna med največjima rivaloma še kar traja in traja. AMD je, nekako popolnoma nepričakovano, poslal nekaterim e-stranem, ki se ukvarjajo z računalništvom, novo izvedenko XP, ki deluje pri 1600 MHz. XP 1900+ naj bi uradno izšel enkrat naslednji teden, čeprav je bilo predvideno, da naj bi ta procesor ugledal luč dneva šele decembra. Cena naj bi se gibala okoli 260 ameriških zelencev. Govori se tudi (čeprav povsem nepotrjeno), da naj bi imeli Athloni XP v sebi en del jedra izgrajen v .13 mikronski tehnologiji - zaradi tega naj bi se procesor toliko manj grel. Kot pravi The Inquirer, se AMDju ter Intelu ne bo dobro pisalo, če boste še dolgo vzdrževala to cenovno vojno. AMDju namreč manjka 3 milijarde dolarjev za izgradno proizvodnih linij za .13 mikronsko tehnologijo. Aja, koliko časa bomo že gledali .13 mikronske procesorje? Eno leto, pravite?

2 komentarja

Intel gre na 0.13

EBN - Intel je naredil prve procesorje, ki temeljijo na novi .13 mikronski tehnologiji. Procesorje, narejene v .13 mikronski tehnologiji misli začeti prodajati v začetku leta 2002. Kaj pa sploh prinaša nova izdelava? Dosti manjšo velikost jedra ter izredno zmanjšano delovno temperaturo, delovanje na manjši voltaži ter boljšo overclockabilnost. Žal je pa Intel izjavil, da bo .13 mikronsko tehnologijo uporabil samo v p4 ter kasnejših procesorjih. Kaj pa .13 Coppermini? So jih ovrgli? Zadnje čase je pri Intelu vse možno...

[popravek novice, 21:31] Pretorijanec me je popravil, saj v dveh ostalih novicah piše, da bo Intel .13 mikronsko tehnologijo uporabil tudi na ostalih procesnih enotah. Za neljubo napako se opravičujem. Strelski vod bo opravil svoje jutri ob 15:00, #slo-tech

1 komentar