»

Češki predsednik Klaus zavrnil prehod skozi detektor kovin med obiskom avstralskega parlamenta

Spiegel Online - Nemški Spiegel piše o pomenljivem dogodku med neuradnim obiskom češkega predsednika Vaclava Klausa v Avstraliji. Klaus je tja odpotoval na simpozij o podnebnih spremembah, kjer naj bi imel tudi predavanje (kot skeptik o obstoju podnebnih sprememb oz. bistvenemu vplivu človeka na njih), tekom obiska pa naj bi imel tudi intervju za avstralsko nacionalno televizijo ABC, in sicer v njihovem studiu znotraj avstralskega parlamenta v Canberri.

Na vhodu v stavbo so ga varnostniki poprosili, naj gre skozi varnostni senzor (detektor kovin), s čimer se Klaus ni strinjal. Njegova vodička Michelle Ainsworth je varnostnikom sicer razložila, kdo je gospod pred njimi, vendar slednji niso bili pripravljeni narediti izjeme. Klaus naj bi na vse to odvrnil, da "tu skozi pa že ne bom šel", se preprosto obrnil in...

76 komentarjev

Linus Torvalds: Linux je glomazen

The Register - Linus Torvalds je na LinuxConu 2009, ki te dni teče v Portlandu v Oregenu spet poskrbel, da je v medijih završalo, saj jim je ponovno vrgel mastno kost v glodanje. Dejal je namreč, da je Linuxovo jedro postalo debelo in veliko (bloated). Na vprašanje, kakšen načrt ima odprtokodna skupnost, se je nasmehnil z besedami, da bi rad rekel, da ga imajo. Kot pravi, Linux ni več na poti k majhnemu, elegantnemu in učinkovitemu jedru, kot je bil pred 15 leti. Z razvojem in večanjem popularnosti postaja jedro veliko in grozljivo. Zatrdil je, da stabilnost ni problem, saj hrošče odkrivajo in odpravljajo tako hitro, kot jih dodajajo, težava je le glomaznost.

Je pa res, da je Linux modularen in da si ga lahko vsak prevede, kakor želi. Tako tisti, ki niso zadovoljni s komercialnimi distribucijami, lahko ustvarijo svojo ali pa uporabijo kakšno specializirano. Denimo uClinux zasedene manj kot 100 KB.

74 komentarjev

Avstralski politiki obljubljajo hiter internet

The inquirer - V Avstraliji bodo še pred koncem tega leta volitve, eno od pomembnejših vprašanj, ki bi jih lahko odločilo in se trenutno močno izpostavlja, pa je ponudba širokopasovnega interneta širom celine. Opozicija je izjavila, da namerava le-tega nuditi 98 odstotkom prebivalstva, medtem ko obstoječa vlada sedaj pravi, da bo šla še za odstotek dlje.

Koalicija tako namerava z investicijami, vrednimi dve milijardi avstralskih dolarjev (nasprotna stran bi porabila še več kot dvakrat toliko denarja), prebivalce urbanih delov povezati s tehnologijo FTTN, medtem ko naj bi internet v oddaljena območja prinesle brezžične tehnologije. Hitrost bo povsod vsaj 12 Mbps.

Trenutno stanje širokopasovnih povezav v Avstraliji ni preveč bleščeče, večinoma so na voljo zgolj kabelske in ADSL povezave, ponekod tudi ADSL2+, a glavna težava je pomanjkanje višjih hitrosti uploada.

Izvorna novica.

27 komentarjev

Peticija za gonilnike ATI-jevih garfikulj

Slo-Tech - ATI ima veliko ljubiteljev, vendar je med njimi le malo uporabnikov prostega in brezplačnega operacijskega sistema. Za razliko od velikega konkurenta se je ATI odločil, da za Linux ne ponudi enakovrednih gonilnikov za svoje izdelke, pa še te so se namenili izdelati le za izbrane modele. Jeza uporabnikov Linuxa in imetnikov kanadskih kartic je narasla do te meje, da so vložili peticijo za gonilnike ATI-jevih kartic za Linux. Število podpisnikov je že močno preseglo 10 tisoč.

Kdo ve, morda pa tudi ATI misli, da Linux ne obstaja.

45 komentarjev

Linus, na pomoooč!

OSNews - Linux Australia, Inc., ki združuje avstralske razvijalce in podpornike prostega operacijskega sistema, je naletelo na neko južnoavstralsko podjetje, ki želi registrirati blagovno znamko Linux. Zato so se obrnili kar na Linusa Torvaldsa, očeta Linuxa, ki je znamko registriral že leta 1997 v ZDA. Prosijo ga, da enako stori tudi v Avstraliji. Po besedah Jeremyja Malcoma, odvetnika, ki predstavlja Linux Australia, bi registracija imena s strani nekega drugega podjetja povzročila zmedo in ne bi pomagala nobeni strani. Klik!

Na novico nas je opozoril CaqKa.

1 komentar

Se Kylix poslavlja?

Slashdot - Borlandovo razvojno okolje Delphi verjetno poznate skoraj vsi razvijalci programske opreme, nekaj pa smo že govorili tudi o Kylixu, Borlandovi različici Delphija za Linux, ki govori tudi jezik C++. Vendar že precej dolgo ne, kar samo še dodatno potrjuje govorice, da je razvoj Kylixa zamrl, oz. je Borland morda celo opustil projekt. Več o tem poroča LinuxWorld, kjer namigujejo, da želi Borland opustiti Kylix z namenom, da bi stranke, menda zaradi njihovih lastnih interesov, preusmeril na C++ Builder.

7 komentarjev

Modčipi za avstralske Sony PS legalni?

The Register - Sodeč po tem članku na The Register, se je v Avstraliji pred dnevi končal zelo zanimiv sodni proces. Sony je namreč pogorel pri prepričevanju avstralskega zveznega sodišča, da je uporaba modčipov v njegovih konzolah Playstation ilegalna. Situacija je takšna: zaradi drugačnega televizijskega formata avstralskih televizijskih aparatov je moral Sony za Avstralijo izdati lastno verzijo Playstationa, a je hkrati vanj vgradil blokado, tako da uporabniki te konzole v svojih aparatusih niso mogli igrati (tudi originalnih) iger, napisanih za evropske in ameriške PSje. Eddy Stevens, toženi, je nato začel proizvajati čipe, ki bi dovoljevali igranje takih iger. Težava je v tem, ker vgradnja takega čipa omogoča tudi igranje piratiziranih Playstation iger, kar je pa, tako Sony, sporno. Sony naj bi tožbo izgubil zaradi "slabe predstavitve dejstev". Vidite, uporabniki, še nekaj takih procesov, pa nam ne bo treba več zaklepati warez tem v forumu [:D]. Klik!...

2 komentarja

Intervju z Dave Kirkom

ZDNet - Pred kratkim se je v Londonu mudil Dave Kirk, glavni znanstvenik pri Nvidii, kjer se je z njim pogovarjal ZDNet-ov novinar. Pogovor je tekel o prihodnosti grafike na PC-jih in igralnih konzolah, ali bo računalniška industrija kdaj dosegla filmsko kvaliteto ter o tem, kako bo podjetje vzdržalo krivuljo uspešnosti. Zanimiv intervju lahko preberete tukaj.

0 komentarjev

Intervju z Linusom

Linux Weekly News - Na OSNews so naredili intervju z Linusom Torvaldsom, ki ima zagotovo največ zaslug za nastanek Linuxa in vedno nadzoruje razvoj Linux kernela ali po domače, jedra. Ravno zaradi tega so ga povprašali, zakaj tako zavlačujejo z jedrom 2.5. Odgovor je bil povsem preprost: Linus še vedno ni zadovoljen s staro 2.4.x različico, zato se bodo še nekaj časa zadržali na razvoju stare različice, vendar pa nam dvomestne številke na mestu x dajo vedeti, da izid različice 2.5 ni več daleč. Poleg samega jedra, so se v intervjuju dotaknili tudi napovedi o prihodnosti, kaj si Linus misli o konkurenci (WinXP, BSD ...), kaj bi se dalo izboljšati, ipd. Vsekakor zanimivo branje.
Ker pa smo ravno začeli debato z Linux kerneli, ne morem mimo sveže različice, ki nosi številko 2.4.12. Ta je sicer stabilna, vendar pa ni ravno idealna, saj ima nekaj problemov s paralell portom. Če jo vseeno želite preizkusiti, po končanem prevajanju namestite popravek. Lahko pa se tudi izognete popravku in preidete na novo...

0 komentarjev

VA Linux

Linux Today - Čudne stvari se dogajajo. VA Linux je eno od najbolj znanih podjetij, ki se ukvarjajo s prodajo storjne opreme na kateri teče izključno Linux (in je zanj tudi prilagojena). Sliši se precej čudno, a odločili so se, da bodo prenehali prodajat hardware. Gre za to, da se nameravajo skoncentrirati na razvoj njihovega Sourceforge on-site colaborative development sistema, OSDNja in svetovalnih storitev. Razlog leži v tem, da so jim IBM, Compaq, Dell in drugi začeli odžirati preveč strank pri Linux strojni opremi.
Eric S. Raymond (ESR) je kot bivši član uprave VA Linuxa dal zelo zanimiv intervju v katerem govori o tem, kako si je VA s svojo uspešnostjo v bistvu sam izkopal jamo.

2 komentarja

Nvidia + 3dfx

Digit Life - Na Digit Life so objavili dva zanimiva intervjuja, ki se nanašata na združitev zgoraj omenjenih gigantov industrije grafičnih pospeševalnikov.Prvi je bil izprašan eden izmed bivših 3dfx-ovcev (na njegovo željo je ostal v anonimnosti), ki je situacijo na grobo opisal kot veliko polomijo in nasploh deluje precej jezno (v bistvu ga gre popolnoma razumeti). Drugi pa je David Harold iz Imagination Technologies, ki je bil malo bolj prizanesljiv in njegove napovedi niso tako črnoglede. Vsekakor si tadva intervjuja oglejte, če vas tema vsaj malo zanima.

0 komentarjev