»

Zaradi odprte kode ob službo

Slo-Tech - Kot je poročal The Moscow Times, se je Vladimir Sorokin, učitelj na moskovski šoli št.572, zaradi zavzemanja za uporabo Linuxa znašel pod pritiski šolskih funkcionarjev. Sorokin je namreč napisal pismo predsedniku Dimitriju Medvedjevu, v njem pa potožil, da kljub vladnemu dekretu iz leta 2007, ki v šolah zapoveduje uvajanje na Linuxu temelječih aplikacij, nek nov učni pripomoček zahteva namestitev paketa Microsoft Office. Moskovske šole svoje učence s tem pripomočkom od začetka letošnjega šolskega leta pripravljajo na maturo.

Sorokin je pismo poslal 5. oktobra, minulo soboto pa ga je k sebi poklicala ravnateljica Tatjana Koljadenkova in mu povedala, da je v šoli nezaželen, ker se je obrnil proti ljudem, ki njemu in šoli režejo kruh. Nato je moral podpisati prostovoljno odpoved delovnega razmerja. Sorokin je pojasnil, da je ravnateljica imela v mislih Moskovski inštitut za odprto šolo, ki je tudi avtor aplikacije in ki letos financira dva eksperimentalna šolska programa na njegovi...

202 komentarja

Analiza vdora v Ubuntu strežnik

Schneier.com - Lars Strand, Norvežan zaposlen v podjetju Linpro je pred časom na svojem blogu opisal analizo vdora na Ubuntu strežnik.

Zgodba se začne, ko je njegov prijatelj na svojem Linux strežniku opazil, da se mu ne zažene spletni strežnik Apache. Z nekaj raziskovanja, je Strand kmalu odkril, da je računalnik kompromitiran.

V zapisu na blogu je na zanimiv način opisana analiza kompromitiranega sistema in uporabljenih napadalskih orodij, pa tudi napake, ki jih je napadalec naredil in s pomočjo katerih je avtor bloga uspel vsaj delno odkriti kdo bi bil možni napadalec.

Kids, don't do this at home.

22 komentarjev

Novell Linux Desktop 9

Google News - Novell je v oddelkih SuSE in Ximian razvil svojo prvo distribucijo - Novell Linux Desktop 9, ki je naslednji del nadaljevanke o SuSE Linux Desktopu. Gre za strogo komercialen izdelek za podjetja, ki stane 50 USD na uporabnika in ob tem nudi podporo in popravke za enoletno obdobje. Na voljo sta okolji GNOME in KDE, pisarniška zbirka OpenOffice.org, osebni organizator Ximian Evolution 2 in brskalnik Firefox. Več o tem.

38 komentarjev

OpenOffice.org v obleki KDE

OOo kot del KDE

PC Linux Online - Na voljo je posebna različica najnovejšega OpenOffice.org 1.1.1, ki uporablja ogrodje domačih gradnikov KDE in zbirko ikon Crystal, ki je ravno tako del KDE. Na ta način je najbolj priljubljena prosta pisarniška zbirka postala bistveno bolj povezana z najbolj priljubljenim namiznim okoljem za Linux. To je še posebej pomembno za končne uporabnike, ki so se doslej pritoževali nad neskladno podobo namiznega okolja in zbirke, ki jo potrebujejo za vsakodnevna opravila. Klik!

In kdaj bosta tudi KDE in Gnome tako povezana ...

33 komentarjev

Linux dobil "kopiraj - prilepi"

PC Linux Online - Eden izmed najhujših očitkov, ki jih je deležen Linux in zagovorniki uporabe Linuxa na namizju, je ta, da še vedno ne deluje možnost "kopiraj - prilepi", vsaj ne tako dobro, kot bi si želeli. Prenekaterim uporabnikom Linuxa se morda zdijo te vrstice precej čudne, vendar so v osnovi resnične. Če želite kopirati predmet iz nekega programa, pa slednjega nato zaprete in želite izbor prilepiti v drug program, boste uvideli, da vam ne bo uspelo. KDE, ki ima sicer večinski delež med namiznimi okolji, to omogoča, vendar samo preko posebnega programčka -- Kliperja, ki deluje le v tem okolju.

Odslej pa je na voljo tudi posebna izvedenka programčka, GNOME Clipboard Daemon, ki potrebuje samo knjižnico GTK+ in seveda grafični strežnik X, kar pomeni, da ni odvisna od namiznega okolja in jo lahko uporabimo v vsakem grafičnem okolju za Linux. Klik!

13 komentarjev

Kratke novičke strica Tuxa

Tux

OSNews - Nedavno smo poročali o integraciji pisarniške zbirke OpenOffice.org v KDE, zdaj pa naznanjamo, da poteka tudi razvoj knjižnice QtGTK, ki bo aplikacije okolja GNOME povezala v KDE. Klik!

IDC poroča, da je v preteklem letu na Japonskem močno narasla prodaja licenc za uporabo Linuxa, in sicer za več kot 37 %. Prodaja licenc okolja Windows je narasla le za 0,5%. Klik!

V javnosti se je pojavilo nekaj zanimivih idej o uporabi Linuxa kot strežnika za iTunes. Do izvedbe še ni prišlo, sistem pa bo verjetno uporabljal obstoječe programe za Linux z...

10 komentarjev

IBM uvaja Linux na namizja

The inquirer - Že lani se je šušljalo, da naj bi IBM začel prehajati na Linux na namizjih svojih računalnikov, zdaj pa je šušljanje potrjeno in resnica je na dlani. Bob Greenberg, direktor oddelka On Demand Initiatives, je v pismu svoji ekipi zapisal, da ji po navodilu prvega moža podjetja naroča, da na svojih namizjih začne uporabljati Linux, saj bo enako storilo celotno podjetje s 300.000 zaposlenimi.

Ali to pomeni več produktivnih aplikacij za Linux?

14 komentarjev

Kitajski mobilnik z Linuxom

LinuxDevices - Kitajsko podjetje E28 je na trg poslalo mobilni telefon, ki uporablja operacijski sistem Linux. 123 gramov težak mobilnik se lahko postavi ob bok najsodobnejšim mobilnim telefonom, saj deluje v frekvenčnem območju 900/1800 MHz, uporablja GPRS razreda 10, ima 32 MB pomnilnika flash, 32 MB pomnilnika SDRAM, poleg tega pa ga lahko razširimo z dodatno razširitveno kartico SD/MMC do 512 MB. Na dotik občutljiv zaslon TFT zmore prikazati 4094 barv, ne manjka pa niti vgrajeni digitalni...

14 komentarjev

Flash za Linux

Na kaj vas spominja?

PC Linux Online - Izdelava grafik in animacij, ki jih izdeluje priljubljen program Flash, v Linuxu ni možna, ker ni na voljo nobenega podobnega programa. Zadeve so se pred kratkim precej izboljšale, saj lahko Flash poganjamo v Linuxu s pomočjo programa CrossOver Office, vendar izvajanje programa ni tako brezhibno, kot bi si želeli. Potem je tu še novi OpenOffice.org 1.1, ki omogoča izvoz v obliko Flash, a to še zdaleč ni popolna zamenjava.

Zdaj pa se je začel razvoj programa F4l (Flash for Linux), ki ga razvijalci želijo ustvariti kot zamenjavo za Flash za Linux. Zgodnja različica 0.1 alfa sicer omogoča samo risanje osnovnih 2D-predmetov, a morebiti bomo imeli kmalu popolno zamenjavo za Flash na Linuxu.

8 komentarjev

SuSE Linux Enterprise Server 8 for AMD64

PC Linux Online -

22. aprila 2002 je izšel SuSE Linux 8.0 za AMD64, ki je prinesel mnoge novosti pri uporabi Linuxa na namizjih. Danes, natanko eno leto za tem, je še izšla distribucija Linuxa, ki ne prinaša novih možnosti, temveč razširja paleto arhitektur, na katerih teče Linux in so pripravljena za uporabo v podjetjih. Tako SuSE kot Mandrake sta sicer že pred nekaj tedni predstavila svoja operacijska sistema za procesorje AMD Opteron, novi SuSE Linux Enterprise Server 8 za arhitekturo AMD64 pa je prvi izdelek, ki je pripravljen za profesionalno uporabo na zmogljivih sistemih na omenjeni arhitekturi. Kmalu lahko pričakujemo tudi odgovor RedHata in Microsofta.

Na Newsforge so si izdelek že ogledali, na uradni spletni stran nemškega podjetja SuSE pa je na voljo uradna novica.

0 komentarjev

Računalniška delavnica za dekleta

Kiberpipa - Vsem, ki vas zanimajo računalniki in niste mnenja, da mora ta panoga ostati v moški domeni.

Dekleta učijo druga dekleta sestaviti računalnik in uporabljati prosto programje (Linux, OpenOffice). Včasih je laže, da nekaj razloži pripadnica ženskega spola, ker dekleta vseeno drugače razmišljajo kot fantje. Zato je nežnejši del Kiberpipe pripravil projekt Računalniška delavnica za punce.

Delavnica bo potekala prvi vikend v aprilu (5., 6. april) in naslednje torke v aprilu in maju v Kiberpipi, Kersnikova 6, Ljubljana. Med vikendom bomo spoznali notranjost računalnika in operacijski sistem Linux ter njegovo instalacijo, medtem ko bodo ob torkih predavanja o uporabi Linuxa in razlikah med drugimi operacijskimi sistemi. Prijave zbiramo na naslovu dekliska.delavnica@kiberpipa.org.

Pogoja za udeležbo sta radovednost in lasten izvijač. Delavnica je zastonj in namenjena samo dekletom. Vabljene!

41 komentarjev