» »

Linux dobil "kopiraj - prilepi"

Linux dobil "kopiraj - prilepi"

PC Linux Online - Eden izmed najhujših očitkov, ki jih je deležen Linux in zagovorniki uporabe Linuxa na namizju, je ta, da še vedno ne deluje možnost "kopiraj - prilepi", vsaj ne tako dobro, kot bi si želeli. Prenekaterim uporabnikom Linuxa se morda zdijo te vrstice precej čudne, vendar so v osnovi resnične. Če želite kopirati predmet iz nekega programa, pa slednjega nato zaprete in želite izbor prilepiti v drug program, boste uvideli, da vam ne bo uspelo. KDE, ki ima sicer večinski delež med namiznimi okolji, to omogoča, vendar samo preko posebnega programčka -- Kliperja, ki deluje le v tem okolju.

Odslej pa je na voljo tudi posebna izvedenka programčka, GNOME Clipboard Daemon, ki potrebuje samo knjižnico GTK+ in seveda grafični strežnik X, kar pomeni, da ni odvisna od namiznega okolja in jo lahko uporabimo v vsakem grafičnem okolju za Linux. Klik!

13 komentarjev

moj_nick ::

Huh?

Copy-Paste v Linuxu je nekaj najlepšega, kar se mi je zgodilo. Označiš text, greš tja, kamor ga hočeš prilepiti in pritisneš srednji miškin gumb. Ni lepšega kot to.
110111001001010001010000

BigWhale ::

Talk about overkill... Cel daemon! :P To bi moral resit XFree ne pa nek daemon...

GTK... jao jao... :P

mathjazz ::

BigWhale: jep. Sam X se razvija s tako hitrostjo kot WindowS :D
www.getfirefox.com

CaqKa ::

moj_nick mislim da ne debatirajo o copy paste v konzoli ampak o onem v windows okolju

minmax ::

problem je sicer logicen... copy and paste v resnici ni copy and paste... ampak je to, da aplikacija pove da nekaj ponuja... sele ko se zgodi paste se aplikacij dejansko zmenita v katerem formatu bosta stvar prenesli med sabo (recimo ce se pasta oblikovan text, je lahko v rtf, html ali pa plaintext, da o prenosu slik med sabo sploh ne govorimo)...

To je narejeno tako zato, ker recimo, da imamo tri programe... dva DTP programa in en preprost urejevalnik besedil... seveda bi rada DTP programa med sabo prenasala informacije v svojem native formatu, ki omogoca to da ni izgub v izgledu, medtem ko bo treba za enostaven urejevalnik besedil tipa wordpad se odpovedat dolocenim lastnostim... recimo textpathom ... no in zato, ker program ne ve vnaprej kam bo uporabnik pastal zadevo, v bistvu sploh ne ve kaj bi dal na clipboard...

Problem je se posebej pri velikih fajlih, kjer ni smiselno delat cele kopije v treh razlicnih izvodih v copy buffer, temvec sele potem ko se aplikaciji zmenta kaj bosta delali.

Nocem rect, da ni implementacija c&p v xih totalno br0ken, ampak stvar ni trivialna za popravit v general case, kot bi se komu zdelo. Za popravit v povprecnem primeru je pa lahko... ampak ce bomo tako delali se kmalu dobi skropucalo ven...

moj_nick ::

@CaqKa

Takšen copy-paste se lahko uporablja vsepovsod, kjer imaš miško ;)
110111001001010001010000

d-mon ::

No, ce pogledamo s stalisca, da se pri Windows OS ne govori o problemih in o copy/paste v istem stavku (Ne jemati stavka dobesedno, ampak ga jemljite tako kot je misljen. Ce kaksen gospod, ki Linux zelo zagovarja, ne razume poanto zgornjega stavka, potem ze vemo kam pes taco tisci) in da se govori o problemih in copy/paste pri Linuxu v istem stavku, potem je verjetno RES NEKAJ NAROBE na tem podrocju.
>:D
[D-mon]

hruske ::

Ni vse DRUGACNO nujno tudi NAROBE.

nsignific ::

Sm nekaksen povprecn uporabnik linuxa in se mi je ze zgodil da se ksna rec ni hotla copy/pastat. Which never ever happend in windows. Torej je nekaj prostora za izboljsave.

BigWhale ::

Minmax, pa se ti zdi, da si dejansko zelis tak c&p, kot ga imajo Windowsi? OLE?

Jaz si ga ne... za OLE je bolj primeren import/export v programu.

hruske ::

nsignific, se strinjam. moral bi narest kombinacijo obojega, ce program se vedno lavfa, potem bi se zmenila, ce si ga ubil, potem bi daemon poskrbel za to.

minmax ::

bigwhale: ja dejansko bi si to zelel da bi delal. bonobo je to obljubljal... neuspesno.

konkretno bi si zelo zelel OLE integracijo uporabiti pri video editingu... embedded gimp, sodipodi itd... zdaj je treba pa delati strasne ovinke, da bi se to doseglo.

cao
andraz

3M3 ::

Hmm, sam uporabljam linux Debian cca 8 let
in tako iz konzole na konzolo kot v X-ih
deluje kopiraj in prilepi. In to oznacis nato
srednji gump prilepi. Tako da nevem..
Aja window manager fvwm.

Lepo je v nasi domovini biti mlad.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

GNOME 2.16

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
92642 (2387) Roadkill
»

Slo-Tech GNU/Linux 2

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
333312 (3312) Dr_M
»

GNOME 2.6 beta1

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
192467 (2467) Gandalfar
»

KDE je star 7 let

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
52239 (2239) BigWhale

Več podobnih tem