»

Test kodekov 2004

Doom9.org - Leto dni je že preteklo od zadnjega testa kodekov na Doom9.org in čas je že bil, da so pripravili novega. Tokrat so si nasproti stali naslednji kodeki:
  • 3ivX D4 4.5.2fc8 (ki bo izdan kot 3ivX 5.0),
  • DivX Fusion 5.9 (uradno še ni izdan),
  • HDX4 1.4 (uradno še ni izdan),
  • Microsoft WMV9 VCM,
  • NeroDigital AVC Main Profile,
  • NeroDigital AVC High Profile,
  • On2 VP6 version 6.2.7.0 (uradno še ni izdan),
  • RealNetworks RealVideo 10,
  • Videosoft Codec Pro 2.2. in
  • XviD 1.1,
ki so se bojevali pri kodiranju Matrice Revolutions, Reševanja vojaka Ryana in druge sezone Futurame. Kot najhitrejši so se izkazali XviD, 3ivX (podobno hitra) in HDX4 (malenkost hitrejši). Skupno je bil prepričljivi zmagovalec AVC, tesno za petami pa mu sledi XviD. Klik!

4 komentarji

BBC razvija odprtokodni video-kodek

Slashdot - Kakorkoli čudno se sliši, a vendarle je res: televizijska hiša BBC razvija kodek za zapis slike, ki ga je izdala pod odprtokodno licenco. Prve sadove dela na prototipu algoritma za kodek so predstavili že januarja 2003. Kodek sliši na ime Dirac in se lahko pohvali z dvakrat manjšo kapaciteto v primerjavi z MPEG-2 pri sliki velikosti 1920x1080 pik. Klik!

No ja, očitno je prihodnost le v prenosu televizijske slike preko interneta.

35 komentarjev

Vojna kodekov

Slashdot - Se sprašujete, kateri video kodek je najprimernejši za domačo uporabo? ExtremeTech je prav za vas izvedel preskus kodekov DivX 5.1.1, Windows Media Video 9, QuickTime 6.5/Sorenson 3 in QuickTime 6.5/MPEG-4. Primerjali so rezultate kodiranja filmov Matrix Reloaded, Monsters, Inc., X2 in Spider-Man. Vas zanima, kdo se je najbolje odrezal?

Seveda se je potrebno vprašati o neodvisnosti raziskave, ki pozabi preveriti kvaliteto čislanega odprtokodnega kodeka XviD ...

8 komentarjev

Dual layer DVD pekači

Doom9.org - Na strani Doom9.net so objavili zanimivo novico, ki govori o prihodnosti DVD zapisovalnikov z možnostjo dvoslojnega zapisovanja.


Tisti, ki spremljate to tematiko, verjetno veste, da je Pioneer na CES demonstriral zapisovanje dvoslojnih DVD-jev z uporabo DVD zapisovalnika A06, kateri naj bi imel le spremenjeni firmware. Vendar pa, kot poročajo na Doom9, je bila vse skupaj samo pretveza, s katero želijo pospešiti prodajo A06 in A07 enot. Prva Pioneer enota, ki bo zmožnega dvoslojnega zapisovanja, bo A09, in bo prišla na trg šele okoli božiča 2004.



Iz drugega tabora se pa že sliši, da naj bi Philips jutri izdal novo verzijo DVD+R specifikacije, ki bo vključevala tudi dvoslojno DVD+R zapisovanje medijev. Še vedno pa obljubljajo, da bodo prve enote na voljo spomladi 2004, kar naj bi po neuradnih informacijah bilo že aprila.

0 komentarjev

Primerjava kodekov

NeroDigital

vir: Doom9.org
Doom9.org - Na zelo znani strani (predvsem za tiste, ki se ukvarjate z luščenjem DVD-jev) doom9.org so spet primerjali video kodeke. Tokrat so pod drobnogled vzeli: 3ivx, Divx3, Divx5, Xvid, ffvfw, NeroDigital, RealVideo9 in VP6.

Preizkus je obsegal Matrix, Saving Private Ryan in Futuramo. Hitrostni prvak je tokrat najnovejši NeroDigital kodek, saj je v testu kodiral s kar 59 fps, divx5 je bil 10-krat počasnejši, divx3 in XviD pa sta s 46 in 37 fps pokazala, kako hiter bi naj bil kodek. Seveda niso pozabili na slike tako, da se lahko sami odločite, kateri je najboljši ter presodite o kvaliteti slik. V zaključku so še dodali, da je novi NeroDigital sicer zelo hiter, vendar pa sliki manjka...

9 komentarjev

Arnes z novo linijo Maribor - Ljubljana

vir: Arnes
Arnes - Nelagodje med kabelskimi uporabniki omrežja ARNES s štajerskega področja se je vedno bolj stopnjevalo. Predvsem študentje in dijaki so se pritoževali nad počasnostjo delovanja njihovega priljubljenega P2P odjemalca. Vzrok je bila prešibka povezava med Ljubljano in Mariborom; le-ta je namreč podatke prenašala s hitrostjo le 155 Mbps. Onkraj Trojanskega griča pa bomo spet lažje zadihali, saj se je hitrost prenašanja podatkov med prestolnico ter štajerskim delom povišala na zajeten 1 Gbps (+ rezervna 10 Mbps povezava za primer izpada glavnega voda). Čeprav ARNES na svojih straneh tega še ni uradno naznanil, je že popravil svojo stran s sliko hrbtenice.

Po neuradnih podatkih iz našega foruma namerava ponudnik...

17 komentarjev

Sedem kodekov pod drobnogledom

Prizor iz testa

vir: Doom9.org
Doom9.org - Po treh tednih smo le dočakali dolgo pričakovan test na Doom9.org. Tokrat so se spustili v seciranje in testiranje sedmih različnih video kodekov, in sicer:
  • 3ivX D4 4.0.3,
  • Dicas mpegable AVI 2.0.3,
  • DivX3,
  • DivX5.05,
  • RealNetworks RealVideo9 based on HelixProducer 9.1 M6 Gold,
  • Windows Media Video V9 in
  • XviD
Ugotovili so, da so od zadnje primerjave vsi kodeki veliko napredovali, da pa je vsak najboljši le za točno določen namen uporabe. Branje priporočljivo!

26 komentarjev

Nov članek: Mehki igralniki videa

Slo-Tech - Namizni in prenosni abaki so izvrstno orodje za poganjanje urejevalnikov besedil, spletnih strežnikov in doljemalnikov nelegalnin.

Zadnja leta -- predvsem s pojavom DVD medijev -- pa prevzemajo tudi vlogo multimedijskih centrov, saj se je predvajanju glasbe pridružila še slika. Žal pa je s tem povezanih nemalo težav: kodeki, predvajalniki, različni formati in mediji...

V tokratnem članku sta se Jure Čuhalev in Mato Žgajner lotila predvajalnikov za operacijska sistema Windows in Linux. Klik!

23 komentarjev

Microsoft Media Player 9 Series

The Register - Redni užitkarji Windows Update-a ste verjetno zasledili možnost vunpotega (beta) 9. verzije Microsoftovega medijskega predvajalnika, ki je vključen v vsa Okna (v .Net serverjih manjka le ikonica :)). No, program, ki je vsaj zame postal pogojno uporaben v svoji 8. različici, pa v trebušasti devetki prinaša nemalo novih bonbončkov. Klik!

Tako boste oni, ki cenite umotvore današnjih glasbenikov, veseli vgrajenega servisa za nakup glasbe večjih založnikov; izboljšani so predvajalni kodeki, veliko sprememb pa je deležna koda, ki je odgovorna za predvajanje glasbe preko spleta. No, Media Player 9 bo na mojem strežniškem računalu vsekakor zelo uporaben substitut MM Jukeboxu.

Sedaj si grem pa ogledat postavko 'Streaming media server' v seznamu strežnikov tukajle...

10 komentarjev