»

Negativne vibracije trde diske upočasnjujejo

ZDNet - Vibracije trdim diskom škodijo, o tem ni nobenega dvoma. Vemo, da ekstremne vibracije ali veliki pojemki lahko disk poškodujejo, kako pa siceršnji neletalni tresljaji in hrup vplivajo na diske, ni bilo natančno raziskano. ZDNet poroča o raziskavi, ki kaže, da je njihov vpliv znaten, trpi pa predvsem hitrost.

Merili so namreč hitrost diskov v podatkovnih centrih, ki so bili v posebnem nosilcu iz ogljikovih vlaken, ki je dušil vibracije. V primerjavi z diski v klasični konfiguraciji so bili tihi diski od 56 do 246 odstotkov hitrejši pri naključnem branju in 34 do 88 odstotkov hitrejši pri naključnem pisanju. Razumljivo pri zaporednem branju ali pisanju bistvenih razlik ni bilo. Raziskava je zgolj uvodni korak v to smer, a kaže na...

14 komentarjev

Povpraševanje po LCD-televizorjih se vrača

CNet - Počasi se upehano gospodarstvo vnovič zaganja, tako da lahko vsakokrat pišemo o kakšnem novem segmentu, kjer se povpraševanje in proizvodnja vračata na stare ravni. To pot so to LCD-televizorji, ki so bili kot ena izmed nenujnih dobrin kar precej na udaru v iztekajočem se letu. V poročilu, ki ga je objavil DisplaySearch, ugotavljajo, da so v tretjem četrtletju prvikrat letos zabeležili porast prodaje LCD TV-jev. Letos je bilo tako prodanih 140 milijonov enot, medtem ko je projekcija za prihodnje leto 170 milijonov, kar pomeni dvajsetodstotno rast. Skupno je bilo letos prodanih 205 milijonov televizorjev.

Letos smo bili priče devetodstotni pocenitvi TV-jev, kar je nekoliko načelo dobičke proizvajalcev (dohodki naj bi letos znašali 101 milijardo...

13 komentarjev

Deset najbolj piratiziranih iger

TorrentFreak - Na popularnem blogu TorrentFreak začenjajo z letnimi pregledi najbolj piratizirane programske opremo v iztekajočem se letu - prve so na vrsti igre. Prvo mesto si je z odločno prednostjo prislužila igra Spore, ki je dosegla zavidljiv dosežek 1.700.000 prenosov od svojega izida septembra, od tega pol milijona kar v prvih desetih dneh. Poleg tega cinično ugotavljajo, da je k temu dosežku pripomogla tudi zaščita DRM, ki jo je vseboval original. Na drugem mestu so zimzeleni The Sims 2 iz leta 2004 z dobrim milijonom prenosov v tem letu, sledijo pa Assassins Creed, Crysis, Command & Conquer 3 ter Call of Duty 4.

201 komentar

Nič vatov za stand-by

Slashdot - Stanje pripravljenosti (stand-by) nas pri potrošni elektroniki razvaja, saj nam omogoča vklapljanje naprav na daljavo (bodisi iz Amerika prek interneta ali s kavča z daljincem), avtomatski vklop ob določeni uri (pralnega stroja ponoči) ali dogodku (monitorja ob nadaljevanju dela). Udobno, a ne brezplačno, ker naprave ob čakanju še vedno porabljajo kakšen vat ali dva. Britanska vlada je ocenila, da so seštevkih teh vatov znatni, saj znašajo v gospodinjstvih kar osem odstotkov vse porabljene energije.

Napredek so dosegli pri Fujitsu Siemens z novimi monitorji, ki v stand-byju ne porabljajo energije. Zasnova je relativno enostavna - kondenzatorji pri izklopu shranijo dovolj energije, da lahko spet premaknejo jeziček v releju, sončne celice pa zberejo dovolj energije, da vas zaslon počaka pet dni. Po daljšem času energije zmanjka in morate za vklop pritisniti običajni mehanski gumb. Tehnologija je primerna tudi za televizijske sprejemnike, še poročajo.

63 komentarjev

Samsungov disk v trdnem stanju

Samsung - Samsung, ki je znan predvsem kot izdelovalec širokega spektra elektronskih naprav in je tudi največji svetovni proizvajalec spomina flash, je objavil, da so razvili prvi tako imenovani disk v trdnem stanju (Solid state disk, SSD), temelječ na 70 nm NAND flash tehnologiji.


SDD odlikuje nizka poraba energije in majhna teža, zato bo še posebej uporaben v vseh oblikah prenosnih naprav (prenosnih računalnikih, dlančnikih, tabličnih računalnikih), vendar pa ima v primerjavi s klasičnimi trdimi diski še vedno precej nizko kapaciteto -- do 16 GB.

Če oba nosilca podatkov primerjamo še v drugih kategorijah, lahko vidimo, da poraba SDD...

29 komentarjev

Samsungovi LCD-ji odslej brez mrtvih točk

Slashdot - Zares lepo darilo je Samsung pripravil vsem kupcem njihovih zaslonov LCD. Kupci bodo lahko njihove LCD-je, ki jih bodo kupili od danes dalje, v roku šestih mesecev od nakupa brezplačno zamenjali, če bodo na njih odkrili kakšno mrtvo točko (angl. dead pixel). Ostali proizvajalci se držijo načela, da je določeno število mrtvih točk na monitorju "normalno", zato jih ne zamenjujejo, kar je povzročalo probleme pri nakupih prek spleta, ko človek nikdar ne ve, kakšen primerek bo dobil. Samsung je temu storil konec. Klik, klik!

Dodano (22.49): Po začetnem navdušenju so se na spletu pojavile opombe, da za zdaj nova politika velja le v Južni Koreji.

40 komentarjev

Porast števila širokopasovnih povezav v ZDA

BBC -

Sodeč po rezultatih raziskave ameriške zvezne komisije za komunikacije (U.S. FCC), se je število uporabnikov, ki se na internet povezujejo prek hitrih in stalnih povezav, v iztekajočem se letu v ZDA povečalo za dobro tretjino (38 %). Navkljub povečanju Združene države še vedno zasedajo trinajsto mesto po številu širokopasovnih priključkov. FCC kot razloge za povečanje navaja sledeče spletne dejavnosti: izobraževanje in iskanje informacij, nakupovanje, prenos glasbe in gledanje filmov.

V Sloveniji večino hitrih povezav predstavljajo ADSL-linije, sledijo pa jim kabelski priključki; v ZDA je stvar obrnjena, saj so najbolj popularni kabelski priključki (18,6 milijona), DSL in podobne povezave prek telefonskih paric pa zaostajajo za sedem milijonov priključkov. Več o tem.

113 komentarjev

Mobilnik s trdim diskom

Samsung SPH-V5400

Slashdot - Samsung je predstavil prvi mobilni telefon s trdim diskom. Samooklicani dosežek sliši na ime SPH-V5400 in vsebuje disk premera 1 palec s kapaciteto 1,5 GB, kar je bistveno več od običajne kapacitete novejših mobilnikov dražjega razreda, 100 MB.

Telefon se ponaša tudi s predvajalnikom glasbe v obliki MP3, slovarjem in podporo za elektronske knjige. Na zunanji strani je opremljen z zaslonom OLED velikosti 128x128 pik, na notranji pa se nahaja zaslon LCD velikosti 320x240 pik. Klik! in še nekaj slik!

22 komentarjev

Samsung še vedno prvi

X-Bit Labs - Po raziskavi, ki so jo opravili pri Semico Research, sodeč, se je trg pomnilnika v iztekajočem se letu povečal za osem odstotkov, še vedno pa večino (81 %) obvladujejo veliki proizvajalci. Na prvem mestu z 28,6 odstotnim deležem ostaja Samsung, sledijo pa mu Micron, Infineon (oba 17,2) in Hynix (15,9). Ostali proizvajalci pokrivajo manj kot pet odstotkov tržišča. Več o tem.

2 komentarja

Samsung še vedno največji

X-Bit Labs - Sodeč po poročilu Gartner Dataquest je bil Samsung v drugem letošnjem kvartalu še vedno največji proizvajalec pomnilnika, saj obvladuje slabo tretjino trga (31 odstotkov), kar je za odstotek več kot v prvem letošnjem četrtletju. Povečali so tudi prihodke od prodaje, ki so zdaj znašali 1,155 milijarde dolarjev. Na drugem mestu je Micron, sledijo pa mu Infenion, Hynix, Nanya in Elpida. Več o tem.

3 komentarji

Internetno piratstvo resna grožnja?

SiOL - Glede na statistike je internetno piratstvo najresnejša grožnja za razvoj računalniške industrije. Z vse hitrejšimi pipcami v svet in naraščevanje e-trgovanja pospešeno raste tudi ilegalno internetno prekupčevanje. Po ocenah sodeč se je število piratskih spletnih strani samo v zadnjem letu povečalo za 100 odstotkov, v zadnjih treh letih pa kar za 2000 odstotkov. In Microsoft se na vse moči trudi, da bi to zaustavil. Klik!

In prav gotovo se že prav vsi "čisti" uporabniki veselimo dni brez kakršengakoli wareza. [:D]

11 komentarjev