»

Osnove navijanja

Hardware Hell - Bliža se čas novoletnih praznikov, ko imamo vsi nekaj več časa, ko so temperature najnižje in se pojavlja vse več in več vprašanj o tem, kako navijati in koliko. Ob takih vprašanjih pa pride prav tudi kakšen članek za začetnike. Članek je primeren tudi za osvežitev ali dopolnitev znanja, tako da ga ne odmislite kar takoj! Pisec članka predvideva, da imate kolikor toliko sodoben računalnik, tako da lahko večino dela opravite preko BIOS-a. Navijali boste procesor, pomnilnik in testirali stabilnost in pospešitve vašega mlinčka.

Navijanja naj vas nikar ne bo strah, saj ni tako nevarno, kot bi vam to radi povedali nekateri prodajalci. Glavna stvar, na katero morate biti pozorni, je temperatura procesorja, več pa izveste v članku na Hardware Hell. Klik!

Pa še "disklejmr": BaRtMaN ni odgovoren za morebitne poškodbe vašega kavnega mlinčka! [:D]

3 komentarji

Nov članek: Osnove navijanja I.

Graf idealnega sinusnega nihanja

Slo-Tech - Navijanje -- ena od temeljnih usmeritev poslanstva Slo-Techa od začetka dalje. Člankov o tej temi smo objavili (pa ne le mi) že veliko, vendar je v večini postopek opisan predvsem neučakanim prijazno. Tokrat se je Simon Belak ( OwcA) odločil za drugačen pristop: obrazložitev osnov na podlagi teorije in s praktičnimi podatki, katerih poznavanje je nujno potrebno za uspešen kirurški poseg, ki ga bo opisal v nadaljevanjih.

Osnove navijanja I torej!

37 komentarjev

Umetnost navijanja -- Je to za vas?

PC Stats - Kot vsak pravi Slo-Techer ste tudi vi verjetno kdaj razmišljali o tem, da bi se lotili navijanja in iskanja skritih potencialov v svojem procesorju. Na PC Stats so spisali zanimiv članek o tem, zakaj je navijanje sploh koristno. Tega opravila se lotijo ponavadi kaki "trši" igralci iger ali pa tisti, ki bi radi iz procesorja iztisnili zadnji megaherc ali pa šli v kake ekstreme. V testno posteljico so posadili Pentiuma 4 2,66 GHz in iz njega poskušali iztisniti čim več. Test ni kako ekstremno navijanje, ampak le odgovor na vprašanje "Zakaj navijati?" in nekaj teorije o tem nadvse zahtevnem opravilu. Prišli so do zanimivih zaključkov. Priporočam branje članka vsem bodočim in navdušencem nad navijanjem. Več.

2 komentarja

Več in več in več in več napetosti

Slo-Tech - Naš Sergio je pač odvisen od voltaže. Če je nima dovolj v svojem procesorju ni srečen. Zato je na svoji "brand new" plošči izvedel trik, ki mu je zvišala napetost. Od 1,85 V je priletel na kar 2,05 V napetosti! Ogromno! Kako? Samo prilotamo en uporček in voila! Toda, da ne boste sedaj pospajkali desetih pinov, vam je v članku razložil kam točno priciniti upor. Ogled za vse hardcore overclockerje obvezen!

7 komentarjev

Analiza napak v Passportu

Slashdot - V tehnologiji .NET, ki naj bi bila sicer precej odprta, se skriva tudi storitev imenovana Passport.. Ta omogoča 'enkratni login' na različna spletna mesta. Tehnologija je precej zanimiva, saj rešuje nekatere znane probleme, a hkrati tudi strašljiva, saj je popolnoma centralizirana.
Zato je toliko bolj zanimiva varnostna analiza Passport-a. Članek je primeren tudi kot uvodno branje o tehnologiji Passport, saj jo precej lepo razloži.

8 komentarjev

Hladilniki za pomnilnik

Club Overclocker - Na ClubOC so se spravili testirat hladilne površine za pomnilnik. Stvar niti ni tako zanimiva, ker so razlike v temperaturi, navkljub Arctic Siver termalni pasti, minimalne. Raje poglejmo, kaj pripomorejo ti hladilniki k stabilnosti. Najbrž že veste, da pomnilnik pri 150 MHz s svojim EMI delovanjem kar pošteno moti ostale pomnilniške enote, kot tudi ostale komponente, ter lahko v najhujšem primeru povzroči zmrzal vašega kavnega mlinčka. Če pa na pomnilnik prilepimo izmenjevalno površino, ki je iz kovine, s tem drastično zmanjšamo količino EMI, kar zna biti še en korak do še hitrejšega procesorja . Ane ane?

3 komentarji

Peltierji @ ProCooling

ProCooling - Celi kopici drugih se pridružuje še en članek o peltierjevih elementih, tokrat na ProCoolingu. Verjamem, da dotične zadevice poznate že čisto vsi, če pa ne, pa bo dotični članek kar primeren, čeprav je mogoče malce preveč tehnično naravnan. Priporočam tudi naš članek, ki je sedaj star že več, kot eno leto, toda kljub temu mu nič ne manjka .

0 komentarjev