»

Amazon bo brezplačno dobil vse medicinske podatke britanskega zdravstvenega sistema

vir: Forbes
Forbes - Po nekajmesečnem boju je Privacy International uspela pridobiti pogodbe o sodelovanju med britansko zdravstveno zavarovalnico NHS in Amazonom, po katerem ima ameriški velikan dostop do podatkov iz britanskega zdravstvenega sistema (ne podatkov o bolnikih). Britanski minister za zdravje Matt Hancock je že julija najavil ta dogovor, a brez podrobnosti. Tedaj je dejal le, da bodo britanski bolniki dobili boljše zdravstvene nasvete od Amazonove pomočnice Alexe. A v resnici bo Amazon dobil ogromno, in to čisto brezplačno. Pogodba sega v december 2018.

Po pogodbi ima Amazon dostop do zdravstvenih podatkov, vključno s simptomi, vzroki, definicijami in vsemi povezanimi avtorskimi vsebinami, podatki, informacijami in drugimi materiali, ki jih ima DHSC (Department of Health and Social Care). Amazon je dobil dostop tudi NHS-jevih knjižnic API. Nikjer ni omejeno, da lahko Amazon zbrane informacije uporablja le za deljenje zdravstvenih nasvetov Britancem. Amazon jih lahko in jih tudi bo...

55 komentarjev

Microsoft sprožil kampanjo proti Linuxu?

Windows 7 proti Linuxu

Ubuntu.si - Best Buy je največji prodajalec zabavne elektronike v ZDA, ki hkrati deluje tudi v Kanadi, Mehiki in na Kitajskem. Te dni so tudi njegovi uslužbenci deležni programa Microsoft ExpertZone, ki naj bi jih poučil o zmožnostih novega Microsoftovega operacijskega sistema Windows 7 in kako to predstaviti kupcem. Po dokončanju programa prejmejo legalno kopijo Windows 7 za 10 dolarjev, ki jo lahko seveda prodajo dalje in zaslužijo kakšen dolar. Eden izmed modulov v programu se nanaša tudi na dvoboj Windows 7 proti Linuxu in prodajalcem pojasnjuje, zakaj je prvi boljši. In tu se stvar zaplete, saj so nekatere trditve Microsofta skrajno nenavadne, če že ne sporne.V posnetkih iz programa, ki jih je na spletu objavil nek uslužbenec Best Buya, Microsoft trdi, da...

137 komentarjev

Hočete zastonj računalnik? Metronomy ga podari!!!

Slashdot - Angleško podjetje Metronomy ponuja zastonj IBM računalnike vsem gospodinstvom, ki jih želijo in so pripravljena prenašati kakšen oglasek tu in tam. Računalnik, ki ga ponujajo, niti ni tako slabo opremljen - Celeron 2.4Ghz, 256mb pomnilnika, 40Gb disk, vgrajena 64mb grafična kartica, DVD-rom, 56K modem, vgrajena zvočna kartica, Windows XP, zaslon in še vse ostalo, kar spada zraven - resda vse to ne spada pod najnovejšo opremo, a za internetno brskanje je kar zadovoljivo.

Ampak, kot že omenjeno, je tu še tista mala napakica, ki smo jo že omenili - predvajanje oglasov. Vsakih 20 minut se vam bo na zaslonu pokazalo sporočilce, ki vas bo opomnilo, da je potrebno pogledati eno minutno oglasno sporočilo, poleg tega pa je potrebno računalnik uporabljati najmanj 30 ur na mesec. O vašem napredku pa bo sistem seveda vsak mesec poročal. Tako, da kar pozabite na nameščanje Linuxa ali česar koli drugega. Klik! in Klik! tu če vas je ponudba morda zamikala.

Ne vem zakaj, vendar me ta...

27 komentarjev

Britansko zdravstvo namerava preiti na Linux

Slashdot - Britanski zdravstveni delavci se lahko prav kmalu znajdejo pred precej drugačnimi vmesniki za svoje pisarniško delo, saj je Nacionalna zdravstvena organizacija (ang. National Health Service) odobrila testiranje Sunovega Linuxa, da bi ugotovili, ali bi zadošča potrebam britanskega zdravstva. Sicer se ta projekt niti ne zdi tako velik, vendar pa je NHS največji delodajalec na otoku in obsega prek milijon uslužbencev ter 800.000 računalnikov, celoten projekt zamenjave pa bi naj v končni fazi stal 2,3 milijarde funtov.

Prehod NHS-a na Linux in ostale odprtokodne programe je lahko velika pridobitev za Linux kot operacijski sistem in močan udarec za Microsoft, ki že tako ali tako izgublja stranke, ki se odločajo za prehod na odprtokodne rešitve. Vsekakor pa končna odločitev še ni padla in zelo verjetno je, da bodo šli Microsoftovi uslužbenci ponovno lobirat k Richard Grangerju, kot so že nekajkrat. Klik!

5 komentarjev

Sodišče: SCO, pokaži nam, kaj je narobe

The inquirer - SCO, ki se nahaja na robu propada in že nekaj časa tožari IBM zaradi domnenega vključevanja Unixove programske kode v Linuxovo, je tokrat dobil ukaz od sodišča, da mora v tridesetih dneh sodišču in IBM-u pokazati, natanko kateri del kode naj bi bil prepisan in vključen v Linux. SCO ima 30 dni časa, da se pritoži, novo zaslišanje pa bo 23. januarja 2004.

Kaj točno naj bi SCO pokazal IBM-u sicer ni poznano, vendar je na seznamu trinajst zahtev sodišča, prav tako je treba vse te zahteve jemati z nekoliko rezerve, ker uradno ni bila izdana nobena zahteva. Med drugim naj bi zahtevali, da SCO točno pokaže, kje je prišlo do kršitev, od kod ta koda izvira in kdo jo je napisal, njeni lastniki ipd. Skratka, preden bo prišlo do konče razsodbe sodišča, bo verjetno preteklo še veliko vode. Sodnikov ukaz in kaj sodišče zahteva.

4 komentarji

Nesamozavestnost in skromnost, pot do (pre)rane blaženosti

BBC - Dr. Sonia Lupien, raziskovalka na univerzi McGill v Montrealu, je v zadnjih petnajstih letih opazovala 92 odraslih: zanimal jo je predvsem vpliv mišljenja na kvaliteto storitev možganskih spominskih kapacitet. Rezultati so menda zaskrbljujoči, saj naj bi bila korelacija kar jasno izražena v obliki upočasnitve mišljenja in večje pozabljivosti pri tistih, ki o sebi nimajo preveč dobrega mnenja.

Preventiva in kurativa (da, proces je menda reverzibilen!)? Dr. Felicia Huppert iz Cambridgea svetuje pozitivno mišljenje in uživanje ob celo najmalenkostnejših trenutkih, medtem ko kolegica Sonia izpostavlja manj skromen pristop do življenja in samoizpopolnjevanja; da je le verski dostojanstveniki in komunistična srenja ne bi (u)slišali [:D]. Svoj kos kajzerice želi tudi korejsko podjetje DreamFree, ki je izdelalo prenosno napravico (Microsoft PocketPC!), na katero priklopimo utripajoče naočnike, medtem ko nam po vušnikih curljajo zvoki, ki nam kravžljajo možgančke. Še pomnite, tovariši,...

3 komentarji

Ima Linus več sredstev od Billa?

Slashdot - Na Bussiness Week Online so spisali zelo zanimiv članek o tem, kako ima Linus Torvalds, avtor jedra Linux, morda več sredstev kot prvi mož Microsofta, Bill Gates. Osnovna ideja temelji na dejstvu, da morajo pri redmondskem gigantu vsako inovacijo plačati v trdih dolarjih, medtem ko ima odprtokodna skupnost skoraj neomejena sredstva za razvoj.

Tako pridemo do vprašanja motivacije. Medtem ko na eni strani drago plačujejo programerje, na drugi strani množice navdušencev prostovoljno prispeva vsak svoj košček, ki bodo eventuelno zapolnili alternativno sestavljanko Microsoftovi. Prav tako ni potrebe po močnem voditelju, ki bi natančno začrtal pot za celotno IT industrijo, saj se celotna decentralizirana masa uporabnikov sama odloča, kaj potrebuje in ko je potreba dovolj velika, tudi ustvari potrebna orodja.

0 komentarjev

Današnja specialiteta: Migrirajte iz Linuxa na Okna!

Slo-Tech - Pisanje lastnih novic in čiščenje poštnega predela hkrati se ne obnese najbolje, zato sem se odločil, da bom še nekaj časa (dokler malo ne sprostim svojega nabiralnika) objavljal prispevke bralcev, potem pa se bom spet usmeril na svoje prispevke. Medtem, ko sem si jaz po precej delavnem poletju privoščil končno malo dopusta, pa lahko uživate v odličnih novicah našega bodočega novinarskega talenta Žiga:

Med vsemi t.i. "migration guide"-i, oz. po naše "priročniki za prehod" na druge operacijske sisteme, je največ takih, ki opisujejo prehod iz "grdih" Oken na "lep" Linux. Pač, rezultat fanatične skupine zagovornikov odprte kode, zanesljivosti ter Linuxa na sploh. Ravno zaradi tega pa me je danes zelo pritegnil Microsoftov vodič za prehod v obratni smeri - iz "nekega" Linuxa na tisto pravo - Windows 2000 seveda! V vodiču so opisana vsa pomembnejša dejanja, torej prehod iz Apache-a na IIS (Internet Information Services), prenos in upravljanje skript ter SQL-a in ostale pomembnejše...

4 komentarji