»

Nekateri slovenski poslanci predlagajo prehod na odprto kodo

RTV Slovenija - Kot poročajo na spletni strani RTV Slovenija, so trije poslanci SD (Luka Jurij, Matevž Frangež in Dejan Levanič) za državo predlagali prehod s plačljive licenčne programske opreme na odprtokodno. Pobudo v zvezi s tem so naslovili na predsednika vlade, ministra za javno upravo, visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ter ministra za šolstvo in šport.

Omenjeni poslanci so mnenja, da bi država s tem prihranila precej denarja (Državni zbor za nakup licenc menda porabi kar pol milijona EUR) , poleg tega pa so odprtokodne rešitve prav tako dobre kot lastniško programje.

Poslanci predlagajo postopni prehod (najprej naj Firefoxom in Open Office), kasneje pa naj bi iz okolja Windows prešli tudi na Linux.

Očitno bomo poleg kreganja o partizanih in domobrancih dobili še prepiranje o odprtokodnem in zaprtokodnem programju. Bo tudi ta delitev strankarsko pogojena?

388 komentarjev

Francoski policisti na OpenOffice.org

The inquirer - Glas o odprti kodi je segel tudi do francoskih "modrecev". Po poročanju Inquirerja sodeč bodo Microsoftov pisarniški paket nadomestili z OpenOffice.org. Že ta mesec naj bi zamenjava doletela 35.000 delovnih postaj, do konca poletja pa jih bo enake usode deležnih 80.000. Ocenjujejo, da bosta tako za zagotavljanje javnega reda in miru ter lovljenje falotov ostala dodatna 2 milijona davkoplačevalskih €vrov.

Naši policaji pa zaenkrat ostajajo predmet dobro znanih šal.

21 komentarjev

Tudi ti, Venezuela?

The Register - Tudi v Venezueli so doumeli, da je mogoče naftne dolarje porabiti še kako drugače kot za metanje skozi Okna - npr. za razvoj domačega znanja. Vlada je zato sprejela načrt, po katerem naj bi celotna državna uprava v roku dveh let prešla na uporabo odprtokodnih rešitev, začenši pri državnih oblasteh, sledil bo prehod pri regionalnih upravah, v tretji fazi pa se bodo z odprto kodo seznanili še pri mestnih upravah. Pomislili so tudi na človeški faktor in v mestu Merida ustanovili t.i. odprtokodno akademijo, ki bo izobrazila potrebne kadre za izvedbo tega projekta. Še klik do novice na Registru.

Po eni strani je kar škoda, da naša vlada ne premore kakšnega Falcona z dosegom do Caracasa ...

21 komentarjev

Brazilija je za Linux

Slashdot - Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva se je znašel še pred enim problemom. V njegovi državi, kjer ima le 10% od 170 milijonov državljanov računalnik, porabijo vladne agencije za Microsoftovo programsko opremo priblibližno 30 milijonov dolarjev letno. To so ogromne količine denarja za državo, ki se ubada z revščino in kjer se vse preveč ljudi komaj preživlja. Tako nameravajo povečati količino odprtokodnih rešitev in s tem prihraniti denar, ki ga bodo lahko porabili za "hranjenje" ljudi.

Vodilni zagovorniki te poteze poudarjajo, da uporaba odprtokodnih rešitev ne bo obvezna ampak le priporočljiva. Microsoftov predstavnik je že označil to potezo kot: "... oddaljitev od svobode in svobodne izbire ..." ter trdi, da so odprtokodne rešitve dražje od njihovih. 68 kiberkafejev, ki ponujajo internetni dostop tistim, ki si ne morejo privoščiti računalnika, pa se ne strinja s tem in neovirano širi računalniško znanje podprto z odprto kodo, prav tako kakor nekateri njihovi vladni...

11 komentarjev

Kiblix 2003 se je pričel

Kiblix.org - Z današnjim dnem se je v Mariboru začel 2. mednarodni IT Linux festival, ki bo potekal še jutri in v soboto. Na sporedu so zanimiva predavanja, katerih neposredni prenos si lahko ogledate kar prek interneta, kar je vsekakor pohvalno, ali pa prek amaterskega video signala na frekvenci 1280 MHz. Spisek vseh predavanj, ki pokrivajo veliko področij Linuxa, je na voljo na tem naslovu. Vse ostale informacije pa najdete na domači strani festivala.

5 komentarjev

Ameriška vojska odslej z Linuxom

The Register - Kot poroča The Register, Ameriška vojska v svojem programu Land Warrior ne misli več uporabljati Windows, temveč bodo prešli na Linux, saj, kot pravi podpolkovnik Dave Gallop, dokazi kažejo, da je Linux stabilnejši. Za zdaj bodo Linux uporabili v napravah, imenovanih Commander's Digital Assistant, a Gallop neuradno špekulira, da je to prvi korak k postopni migraciji celotne vojske na Linux. Več o tem.

26 komentarjev

Režiserji proti MPAA

Slashdot -

Poročali smo že, da je MPAA uveljavila prepoved izdajanja predčasnih "screenerjev" za kritike in ostale hollywoodske vplivneže, saj jih ti potem največkrat prenesejo na računalnik in velikodušno ponudijo celemu svetu.

Včeraj je 142 režiserjev naslovilo pismo na MPAA, v katerem zahtevajo, da MPAA to nesmiselno prepoved prekliče, saj niso prepričani, da sploh obstaja povezava med "screenerji" in piratsko industrijo. MPAA je zahtevo zavrnila. V praksi to pomeni, da si bodo morali vsi člani Akademije Oskar filme, ki se za oskarje potegujejo, nekako ogledati v kinu. Več o tem.

4 komentarji

Namesto svinčnika, tipkovnica

Excite News - Pouk se bliža koncu in veliko nas je utrujenih od kilometrov črk in besed. V Mainški osnovni šoli so med učence razdelili iBooke, ki so jih učenci lahko uporabljali med poukom kot šolski pripomoček. Namen te akcije je bil, da se otroci naučijo nekaj o računalnikih in da z njimi izdelajo različne seminarske naloge in predstavitve. Učenci in učenke so to novost radi sprejeli, medtem ko so nekateri zlonamerneži™ kljub prepovedim iskali gesla in igrali igre med poukom. Klik!

12 komentarjev