»

#socraTECH: Etični razvoj informacijske družbe v Ljubljani

Slo-Tech -

Turneja dogodkov #socraTECH: Etični razovj informacijske družbe se bo v četrtek, 27. 9. 2018 ob 18h ustavila tudi v ljubljanskem Poligonu na Tobačni. Zavod Državljan D z njo poudarja pomen družbeno odgovornega razvoja informacijske družbe, pomen deljene odgovornosti za aktualno stanje in prevzemanje odgovornosti za dobre in slabe strani aktualnega družbeno-gospodarskega sistema.

Na dogodku boste lahko poslušali štiri predavanja, ki se navezujejo na štiri teme, povezane z informacijsko družbo, med drugim tudi o problemu rasističnih algoritmov, nevarnih pametnih mest, pasteh velikega podatkovja in splošnih smernic etičnega razvoja informacijske družbe. Med drugim bodo predavatelji Lenart Kučić, Matjaž Drev in Domen Savič premišljevali o reševanju tehnodeterminističnega pristopa do razvoja storitev in produktov informacijske družbe, regulacijo IOT, ki se povezuje v koncept pametnih mest in regulatornih ukrepov na področju osebnih podatkov.

"Z dogodki opozarjamo na vedno večje...

34 komentarjev

Volkswagen po izteku delovnega časa ugasne interno elektronsko pošto

Heise - Elektronska pošta je revolucionarno spremenila način komunikacije s podjetji in v podjetjih. Po eni stran omogoča, da sporočilo pošljemo v poljubnem času in prejemniku dovoljuje odgovor, ko bo imel čas, a se po drugi strani vse prevečkrat pričakuje takojšnji odgovor ne glede na čas. Ker se je odgovarjanje na elektronsko pošto vedno bolj zažiralo tudi v del dneva, ko zaposleni niso v službi, so v Volkswagnu našli zanimivo rešitev.

Vodstvo podjetja se je s sindikatom dogovorilo, da bodo strežniki prenehali pošiljati prejeto elektronsko pošto na službene pametne telefone zaposlenih pol ure po izteku delovnega časa (ob 18.15) in jo znova začeli pol ure pred pričetkom (ob 7.00; Volkswagen uporablja fleksibilni delovni čas med 7.30 in 17.45). Na ta način želijo ugoditi vedno pogostejšim pritožbam, da...

51 komentarjev

NEST 2009

Slo-Tech - Še dober teden nas loči od letošnjega NESTa. Prostor je trenutno 55,5 odstotno zaseden, prijave pa sprejemamo še do petka. Vse ekipe, zainteresirane za tekmovanje CTF v administraciji strežnikov, prosimo, da nam po elektronski pošti sporočijo, kateri je njihov najljubši operacijski sistem.

Na program je bilo dodanih nekaj novih predavanj, ki so vsekakor vredna ogleda. Glede na vprašanja v zvezi s tekmovanji v različnih igrah pa bi radi še enkrat ponovili znano Slo-Tech geslo: Igra se vse (in karkoli). Tekmovanja s smiselnim številom tekmovalcev na koncu dobijo v podelitev nagrade v vrednosti sorazmerni s številom tekmovalcev.

55 komentarjev

Kiberpipin spored ta teden

Kiberpipa - Ponovno vas vabimo na obisk v Kiberpipo. V torek bomo po pipino odprto spregovorili o e-demokraciji, ki nam jo bo predstavil Domen Savič, v sredo na spletnih uricah pa nam bo Mislav Marohnić predstavil svoj pogled na Javascript knjižnice.

E-demokracija.si je prvega februarja 2009 v slovenski spletni politični prostor spustila novo žival, ki sliši na ime Vprašaj s klicajem. Po zgledu predsednika Združenih držav Amerike, Baracka Husseina Obame, E-demokracija.si na svojem spletnem mestu nudi možnost dvosmerne komunikacije z ministricami in ministri slovenske vlade. V torek, 3.2 ob 19. uri bo tako Domen Savič v svojem predavanju opisal dosedanje primere dvosmerne politične spletne komunikacije v Sloveniji, razvojno pot projekta Vprašaj s klicajem! in začrtal smernice za prihodnost.

Javascript knjižnice so začele svoj pohod pred nekaj leti. V kratkem času jih je nastalo malo morje, nastajajo pa z zelo različnimi nameni in so namenjene zelo različnim publikam. Zadnje čase pa se kažejo...

2 komentarja

Kiberpipa v tem tednu

Kiberpipa -

Safe.si, slovenska točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih tehnologij, vas v torek od 15h naprej vabi v Kiberpipo ob Dnevu varne rabe interneta.

Ob 19h se na Pipinem odprtem terminu obeta predavanje dr. Mateja Kovačiča o kriminalu preko elektronske pošte, kjer boste imeli priložnost slišati malo več o nezaželeni pošti (t.i. spam-u), e-poštnih goljufijah in zlonamernih vsebinah, ki se posredujejo preko elektronske pošte. Na predavanju bodo med drugim predstavljeni trije konkretni primeri zlorabe elektronske pošte, ki jih je obravnavala slovenska policija.

V sredo si bomo s Sebastjanom Trepčo na Spletnih uricah pogledali, kako izgleda razvoj in osnovni gradniki Java Server Pages aplikacij ter se dotaknili še osnovne filozofije samega jezika oziroma na kaj moramo biti pozorni, ko se odločamo zanj.

Vstop je seveda prost. Vabljeni!

0 komentarjev

Pipin odprti termin: Kako zavarovati elektronsko pošto pred prestrezanjem?

Slo-Tech - Na pipinem odprtem terminu v torek 24. 1. ob 19.00 vas vabimo v Kiberpipo na predavanje z naslovom: Kako zavarovati elektronsko pošto pred prestrezanjem? Predava dr. Matej Kovačič.

Na predavanju bo prikazan konkreten primer izvedbe prestrezanja elektronske pošte, nato pa bomo spregovorili o zgodovini in osnovah kriptografije. V nadaljevanju bo predstavljena zaščita elektronske pošte s programoma PGP in GPG (tako za okolje Windows, kot za okolje Linux) ter namestitev šifrirnega vmesnika Enigmail za odprtokodni odjemalec Thunderbird.

47 komentarjev

Spam lahko dobite tudi zaradi napake pri pošiljanju e-pošte

Slo-Tech - Pred kratkim se je na nas obrnil bralec Slo-Techa, ki se je preko programa Socrates Erasmus prijavil na mednarodno izmenjavo študentov. Kmalu zatem pa je dobil reklamno sporočilo nekega podjetnika, ki se ukvarja z jezikovnimi tečaji, sporočilo pa je bilo poslano vsem Socrates Erasmus študentom. Ker je šlo za komercialno ponudbo, ki s programom izmenjave studentov nima nič skupnega, je bralca seveda zanimalo kje so dobili njegov e-mail.
Po kratkem preverjanju je bilo ugotovljeno, da je pošiljatelj elektronske naslove dobil od svojega prijatelja, ki se je tudi prijavil na izmenjavo študentov. Kje pa jih je dobil on?
Izkazalo se je, da je Služba za mednarodno sodelovanje Univerze v Ljubljani študentom, ki so bili v program sprejeti, po elektronski pošti poslala obvestilo. Vendar pa niso poslali obvestila vsakemu posebej, pač pa vsem skupaj in to na tak način, da so lahko vsi prejemniki videli ostale prejemnike sporočila (vsi prejemniki so bili navedeni pod "To:" in ne pod "Bcc:").
Z...

6 komentarjev

Predavanje: Kultura elektronske pošte

Slo-Tech - Novo predavanje v Kiberpipi. Tokrat je v torek 18. novembra ob 18:00 na vrsti predavanje Domna Saviča z naslovom Kultura elektronske pošte.

V informacijski družbi se hitrost misli meri s kliki. Komunikacija poteka po spletu in elektronska pošta je postala glavni nosilec sporočil. Svoboda govora in misli je na spletu dobila novo dimenzijo. Vendar pa s svobodo pridejo pasti nereda. S hitrostjo...nesreče zaradi neprilagojenosti.

Kultura elektronske pošte skuša na uporabniku prijazen in nevsiljiv način pokazati pravo pot in ga nanjo tudi usmeriti. S pregledom skozi zgodovino in s praktičnimi primeri opozori na prve znake kaosa in ponudi rešitev znotraj sistema praktičnosti. Kultura elektronske pošte se v prenovljeni obliki po več kot dveh letih vrača na mesto zločina.

Predavanje namenjeno tudi tistim, ki mislijo, da o internetu vedo že vse. Poudarek je na e-pošti kot sredstvu medsebojne komunikacije in kako iz njega lahko potegnemo maksimum za pošiljatelja in prejemnika.

0 komentarjev

Predavanje v Kiberpipi

Kiberpipa - V Kiberpipi bo v četrtek 13. novembra ob 18.00 predavanje: Terasa - ustvarjanje skupnosti z vizijo.

Avtor pišev takole: "Skupine, ki želijo učinkovito sodelovati, se morajo organizirati. Pri tem jih lahko z informacijske strani podpre rešitev Terasa, ki smo jo za slovensko področje prilagodili v Društvu Abak. Na predavanju bomo Teraso predstavili, opisali postopek njenega uvajanja in prikazali, kako se ga postavi na nek spletni strežnik. Po predavanju se boste s Teraso lahko poigrali tudi sami.

Društvo Abak je študentsko društvo, ki znanja željnim študentom omogoča nabiranje izkušenj in širjenje obzorij. Trenutno se ukvarjamo predvsem z informacijskimi tehnologijami, odprti pa smo za vse vrste zanimivih idej. Naši najbolj zanimivi projekti so Virtualna univerza,Terasa in Kronos - program za izdelavo urnikov s pomočjo genetskega algoritma."


Predava Drago Bokal, gre pa seveda za odprtokodno rešitev. Mimogrede, ne pozabite tudi na torkovo predavanje o Mozilli.

0 komentarjev

Šef prepovedal e-pošto

CNet - John Caudwell, vodja britanske verige trgovin s telefoni Phones 4U, je v četrtek prepovedal uslužbencem uporabo elektronske pošte za medsebojno komunikacijo. Od sedaj naprej naj vsa komunikacija ponovno začne potekati po telefonu oziroma osebno.

Po njegovih ocenah je približno 2500 zaposlenih vsak dan porabilo približno tri ure za elektronsko korespondenco s kolegi. Odločitev je povezana z ugotovitvijo, da so uslužbenci vedno več časa preživeli za računalnikom, namesto da bi se pogovarjali s sodelavci oziroma strankami. Podjetje ocenjuje, da bodo s to akcijo prihranili milijon funtov mesečno. Rezultati so vidni že po parih dneh, saj naj bi se storilnost občutno povečala.

11 komentarjev

Simbolična napaka?

Slashdot - Ko se je opravila največja združitev v zgodovini ZDA (govorimo seveda o Time Warner inc. ter America Online), so bili vsi evforično srečni, da bo lahko v Ameriki končno nastopila konkurenca Microsoftu. In res, gre jim kar dobro na vseh področjih, na katerih se podjetji sedaj dopolnjujeta. Eden od simboličnih ukrepov, ki je sledil združitvi, je bila tudi popolna zamenjava programske opreme za pošiljanje elektronske pošte. Tako so vsi Timeovi delavci, od izvršnega direktorja pa vse do novinarjev, po novem uporabljali AOLovo programsko opremo. Rezultat? Kar dva odstotka vseh poslanih sporočil naj ne bi bilo dostavljenih. Ko je kdorkoli hotel poslati množično obvestilo po elektronski pošti, ga je sistem razglasil za "spammerja" ter brisal sporočila. Takih pripetljajev je bilo dosti, zgodilo se je pa celo to, da je Time ob sklepanju pogodbe za objavo reklam moral poslati predogled reklame po elektronski pošti. Zaradi očitno slabo spisane programske opreme je moral pomočnih dotičnega...

1 komentar