»

Sony začel prodajati Dash

engadget - V trgovinah, za zdaj zgolj onstran Luže, se je pojavil nov Sonyjev izdelek po imenu Dash. Naprava, katere opis je Sony podal kot osebni internetni pregledovalnik, nudi točno to. Za 200 dolarjev je prek brezžične povezave Wi-Fi mogoč dostop do aplikacij za branje novic, vremena, prometnih informacij, socialnih omrežij in drugih spletnih vsebin, ki bi si jih zaželeli imeti na kolenih. Dodatni bonbončki so pregledovanje slik, poslušanje MP3-glasbe ali spletnih radijskih postaj, branje e-pošte, aplikaciji za Photobucke in YouTube, budilka, od strojne opreme pa USB-priključek in priključek za slušalke ter 7-palčni zaslon, ki je občutljiv na dotik. Popolnoma neovirano brskanje po spletu ni...

15 komentarjev

Linux audio meet me

Slo-Tech - Vsako drugo sredo v mesecu v Kiberpipi pripravljamo srečanja uporabnikov in/ali razvijalcev avdio vragolijskega softwara pod Linuxom. Drugo srečanje bo to sredo, 10. novembra, ob 20.00!

LAMM - LinuxAudioMeetMe so mesečna srečanja precej odprte oblike, včasih skoraj mini-konference s kakšnim tujim gostom, večinoma pa napol delavnica napol izmenjava novih dognanj, pol-izdelkov ali genialnih zamisli. LAMM-i so namenjeni vsem entuzistom, tako začetnikom kot specialistom za zvok, glasbo in multimedijo na linux platformi. Po eni strani nas zanima kako na najbolj preprost način priti do izdelanega komada, ki bo imel šanse na videospotnicah, in hkrati, ter nič manj, če celo ne več, samoizdelana okolja, uporabniški-producentski vmesniki in premoščanje med različnimi multimedijskimi kreativnimi področji. Na LAMM-u ni obiskovalcev, le-ti po defaultu postanejo sodelavci. Raziščimo skupaj!

2 komentarja

Nova varnostna luknja v Internet Explorerju

Slashdot - Kot verjetno veste, Internet Explorer, ali krajše IE, ni ravno najbolj varen internetni brskalnik. To dokazuje tudi najnovejša varnostna luknja. Ta je precej nevarna, saj omogoča ZlimOsebkom™ izkoriščanje luknje z uporabo %01 znaka za uporabniškim imenom in pred @ v internetnem naslovu. Vse skupaj je precej bolj podrobno opisano na domači strani danskega varnostnega podjetja Secunia. Ker pa bralcem želimo le najboljše, vam predlagamo da si namestite Mozillo ali pa Opero če želite, da se vam podobne nevšečnosti ne dogajajo. Klik! za novičko in opis luknje, tu pa še eWeekova novička.

54 komentarjev

Mozilla - udoben internet

Kiberpipa - Če ste med brskanjem po internetu kdaj naleteli na kakšno okno, ki se je odprlo kar samo od sebe in vas povabilo na obisk kazina, in če ste med branjem e-pošte dobili pozdrave od Muse Mohammeda iz Nigerije, pa vas vse to niti za trenutek ni spravilo v slabo voljo, potem vam ni potrebno nadaljevati z branjem. Če pa želite poskusiti udoben internet in ga sploh zares spoznati, vzemite rdečo tabletko.

Prihodnji torek, 11. novembra 2003, ob 18.00 se bomo na predavanju v Kiberpipi soočili z Mozillo. To je zbirka zmogljive internetne programske opreme, ki vključuje odličen spletni brskalnik, odjemalca za elektronsko pošto in branje novic, urejevalnik spletnih strani ter orodje za spletni klepet. Deluje v okoljih Windows, Linux, MacOS in mnogih drugih, njena izvorna koda pa je prosto dostopna. Glavne odlike Mozille so brskanje z zavihki, varovanje pred nadležnimi oglasi in virusi, nadzor odpadne pošte ...

Vljudno vabljeni!

9 komentarjev

Mozilla + Daniel + Lindows.com = Nvu

Mozillazine -

V Linuxu je precej očitna potreba po dostojnem urejevalniku spletnih strani s podporo WYSIWYG ("kar vidite, je to, kar boste dobili"), zato veliko uporabnikov še vedno vztraja v okolju Windows in uporablja Dreamweaver ali celo FrontPage. Prazvaprav obstaja samo eden tovrsten program za Linux, Mozilla Composer, pa še ta je zelo skop in izvira iz korenin, ki nimajo veliko skupnega z urejanjem spletnih strani.

Poročali smo že o podvigu Daniela Glazmana, ki se je odločil narediti samostojen program iz zbirke Mozilla in je že ustanovil podjetje za delo na projektu. Zdaj pa je sklenil pogodbo z zloglasnim Lindows.com, ki bo podpiralo razvoj programa, ki bo nosil ime Nvu (izg. N-view). Svoj pogled na Nvu je že predstavil prvi mož Lindows.com, Michael Robertson, več informacij pa je na voljo tukaj.

9 komentarjev

Mozilla Firebird 0.7 in Mozilla Thunderbird 0.3 v slovenščini

Mozilla.Lugos.Si - Kmalu po izidu novih različic Mozillinih samostojnih programov za brskanje po internetu in delo z elektronsko pošto sta izšli še slovenski različici. Mozilla Firebird 0.7 in Mozilla Thunderbird 0.3 sta na voljo na strani Mozilla.Lugos.Si. Za več informacij o novih različicah poglejte med povezane novice. Sicer pa -- veselo brskanje ter pošiljanje in prejemanje pošte.

41 komentarjev

Poplava novosti iz Mozilla Foundation

Mozillazine - Danes je velik dan za Mozilla Foundation, nekakšno naslednico AOL-a, ki starševsko bdi nad razvojem Mozille. Izšla je Mozilla 1.5, ki prinaša številne novosti. Končno je na voljo črkovalnik (bil je tudi v 1.4.1), precej sprememb sta doživela Composer in ChatZilla, manjše pa tudi brskanje z zavihki, odjemalec za pošto in spletna orodja.

Poleg Mozille 1.5 sta na voljo tudi novi različici samostojnih programov, na katerih bodo gradile naslednje različice Mozille. Mozilla Firebird 0.7 prinaša prikaz spletne vsebine v stranski vrstici in izboljšano okno z nastavitvami ter omogoča zamenjavo sloga strani v vrstici stanja. Mozilla Thunderbird 0.3 se lahko pohvali z izboljšano podporo prilogam, s pohitritvami, z novimi možnostmi za sporočila na strežniku in še čem.

S tem pa se niz novosti še ne zaključuje. Organizacija Mozilla Foundation je že pri ustanovitvi zatrdila, da se bo razvoj Mozille usmeril k uporabniku, torej bo Mozilla postala uporabniku bolj prijazna. K temu sodijo tudi

16 komentarjev

Animeji v retrovizorju

Animeslovenija - Letošnji april bo klub Retrovizor že tretjič odprl vrata animejskim navdušencem, da si lahko na velikem platnu pogledamo izdelke, ki jih naši kinematografi pač ne mislijo odkupiti.
Spored:
  • nedelja, 14. april - 18.00: Moj sosed Totoro - Tonari no Totoro
  • nedelja, 21. april - 18.00: Slayers - Slayers, the Motion Picture.
  • nedelja, 28. april - 18.00: Blood
Vstop prost. Vljudno vabljeni! Podrobnosti si lahko preberete na domači strani Animeslovenija.

2 komentarja

Simbolična napaka?

Slashdot - Ko se je opravila največja združitev v zgodovini ZDA (govorimo seveda o Time Warner inc. ter America Online), so bili vsi evforično srečni, da bo lahko v Ameriki končno nastopila konkurenca Microsoftu. In res, gre jim kar dobro na vseh področjih, na katerih se podjetji sedaj dopolnjujeta. Eden od simboličnih ukrepov, ki je sledil združitvi, je bila tudi popolna zamenjava programske opreme za pošiljanje elektronske pošte. Tako so vsi Timeovi delavci, od izvršnega direktorja pa vse do novinarjev, po novem uporabljali AOLovo programsko opremo. Rezultat? Kar dva odstotka vseh poslanih sporočil naj ne bi bilo dostavljenih. Ko je kdorkoli hotel poslati množično obvestilo po elektronski pošti, ga je sistem razglasil za "spammerja" ter brisal sporočila. Takih pripetljajev je bilo dosti, zgodilo se je pa celo to, da je Time ob sklepanju pogodbe za objavo reklam moral poslati predogled reklame po elektronski pošti. Zaradi očitno slabo spisane programske opreme je moral pomočnih dotičnega...

1 komentar

11. novembra se pazite

Vnunet - Navkljub temu, da so uporabniki elektronske pošte dejansko na vsakem koraku opozorjeni o nje prelestnih virusih, je vsak (oz. nemalo njih) večidel uspešen. Zakaj je temu tako ne mislim razpravljati (in se mi niti ne sanja).

Zatorej ponovno: če dobite sporočilo, na katerem je nekaj čudnega ( a) neznan pošiljatelj, b) priponka s končnico .vbs, .exe ali celo več - ponavadi dvema - končnicana, c) besedilo v angleščini, vi pa veste, da kolega pošiljatelj ni sposoben tako dobre angleščine, č) žgečkljiva vsebina ali ime datoteke, d) karkoli drugega, o čemer niste popolnoma seznanjeni) - ga, za Sergiovo voljo - NE ODPIRAJTE (velja vsaj za priponko). V redu, dovolj tečnarjenja.

Če sem malce zašel ter ponovil že ničkolikokrat napisano, naj mi bo oproščeno. A kaj, ko vem da bom poleg nemalo sporočil v teh dneh, ki mi ponujajo prijetno presenečenje, virus Redesi (v dveh izvedenkah), 11. novembra deležen neznosnega tuljenja telefona, ko mi bodo 'previdni uporabniki' težili, da jim na zaslonu...

17 komentarjev