»

Optimizacija Mysql-a in vloga frontenda

Kiberpipa - Na Pipinem odprtem terminu, ki bo v Kiberpipi v torek, 29.1. ob 19h, bomo govorili o optimizaciji MySQL-a. Pred približno desetimi leti je MySQL v jezikih C in C++ razvilo švedsko podjetje MySQL AB in ga ponudilo trgu pod pogoji uporabe javne licence GNU. Postal je svetovno najbolj priljubljena baza odprtega tipa, katere uporaba po zaslugi visoke zanesljivosti, hitrega delovanja, prilagojenosti in nenehnega razvoja še vedno strmo raste. Ne bomo govorili o samem MySQL, ampak o tem, zakaj je pomembna optimizacija SQL stavkov, pri kakšnih sistemih je to pomembno in katere so osnovne tehnike optimizacije. Dotaknili se bomo tudi replikacij sistemov in load balancing-a in nekaj primerov iz oglasnega sistema Bolha.com. Predaval bo Uroš Okorn.

Na Spletnih uricah v sredo, 30.1. ob 19h bomo poslušali drugi del predavanja z naslovom Pomembna vloga frontenda, posvečenega spletnim standardom za izdelavo osprednjega dela strani. Beseda bo tekla o tem, kako ponuditi spletne vsebine...

11 komentarjev

PHP4 se počasi poslavlja

Slo-Tech - Na uradni PHP-jevi strani so točno po treh letih odkar je bil izdan PHP5 sporočili, da bodo ob koncu tega leta (31.12.2007) prenehali nuditi podporo za PHP4.

Uporabnike PHP-ja pozivajo, naj čas do koca leta porabijo, za pripravo svojih PHP aplikacij za delovanje na PHP5. V ta namen so pripravili navodila za prehod iz PHP4 na PHP5, iz PHP5.0 na PHP5.1 ter iz PHP5.1 na PHP5.2.

Ob tej priložnosti je pametno omeniti še stran goPHP5.org, kjer je seznam aplikacij, ki bodo s 05. februarjem 2008 opustile podporo za PHP4, prav tako je na njihovi strani seznam gostovanj, ki so PHP5 enabled.

Glede na to, da je na seznamu goPHP5.org tudi phpMyAdmin upam, da bodo slovenska gostovanja to razumela, kot sporočilo, da je že čas da gredo na PHP5.

37 komentarjev

Jake2

Monitor - Kljub skorajda uveljavljenemu prepričanju, da programski jezik java ne omogoča izdelave aplikacij, ki bi delovale s spodobno hitrostjo, je deset let razvoja jave prineslo zavidljive rezultate. O tem priča tudi zgodba nemškega programerja, ki je javno objavljeno kodo igre Quake2 prenesel v javo in predstavil rezultate. Jake2, kot se prenos imenuje, deluje tudi na slabših sistemih s hitrostjo, povsem primerljivo izvirniku, ki je napisan v jeziku C. V resnici je prenesen celotni 3D-pogon, kar ponuja drugim razvijalcem možnost, da ga uporabijo za lastne 3D-igre v javi.

Jake2 se lahko pohvali tudi z javansko tehnologijo neposrednega zagona "web start". Z le enim klikom spletne povezave na povsem nedotaknjen sistem namestimo vse potrebno za igranje: javanski izvajalni sistem (če še ni nameščen), potrebne knjižnice, pogon Jake2 in celo zemljevide izvirne igre, ki so prosto na voljo na strežnikih izvirnega avtorja iger Quake, podjetja id software.

13 komentarjev

Novosti .NET

Kaj za ... ?

OSNews - DotGNU, Monu soroden projekt, je nedavno predstavil poseben prikazovalnik tem za Windows XP za njihovo implementacijo WinForms. Tako lahko aplikacije, ki uporabljajo DotGNU-jev WinForms, preoblečemo v tisoče različnih grafičnih podob, ki jih najdemo npr. na ThemeXP.org.
Izšel je tudi MonoDevelop 0.5, razvojno okolje projekta Mono, zasnovano na SharpDevelopu in prilagojeno za Linux in Mac OS X. Razvijalci SharpDevelopa so še pred tem izdali izdajo RC2 svojega paradnega konja, ki bo očitno kmalu ugledal luč sveta v prvi uradni različici. Klik!

Medtem ko se razvijalci Jave in ".NET-a" bohotijo s...

0 komentarjev

Sharp Develop Fidalgo Beta 1

Slo-Tech - Izšla je prva beta-različica odprtokodnega razvojnega okolja za platformo .NET - Sharp Develop. Ta različica je še posebno zanimiva, saj poleg mnogo izboljšav prinaša tudi podporo za slovensko tipkovnico, tako da zdaj ni več treba preklapljati na angleško, da dobimo posebne znake, kot je npr. zaviti oklepaj. Med novosti med drugim spada podobnost z intelliSensom, ki nam ob pritisku Ctrl+preslednica ponudi seznam razredov, spremenljivk in drugih elementov, ki jih lahko uporabimo. Končno pa Sharp Develop podpira regije, s pomočjo katerih grupiramo kodo. Veselite pa se tudi vsi, ki razvijate v managed C++-u, saj Sharp Develop odslej podpira tudi ta jezik.

Sharp Develop zna tudi slovensko. Program še ni v celoti preveden (trenutno manjka okoli 500 nizov), vendar je večji del vmesnika že poslovenjen. Na slovenski jezik lahko preklopite v nastavitvah. Ker je beta namenjena preizkušanju, naproščam vse uporabnike, da preizkusite slovenski vmesnik in vse napake nastale pri prevodu...

3 komentarji

Mono bo zavladal Linuxu!

Slashdot - "C je mrtev!" je kratko in jedrnato sporočilo Miguela de Icaze, ki je zaslovel z namiznim okoljem GNOME, danes pa je glavni razijalec Mona, proste implementacije Microsoftovega .NET-a. Na dvodnevnem srečanju razvijalcev v Bostonu je postalo jasno, da je cilj projekta postati izbira številka 1 pri razvoju programja za Linux. Za oboževalce Linuxa je to precej nenavadno, ker gre vendarle za dobesedno posnemanje Microsofta, po drugi strani pa je tako dejanje lahko samo vzor drugim povezavam konkurenčnih taborov.

15 komentarjev

Izšel DotGNU 0.1

Gnu.org - Izšla je različica 0.1 projekta DotGNU, ki naj bi nekoč v prihodnosti popolno nadomestila Microsoftovo implementacijo .NET. Vsebuje prevajalnik za jezika C# in C in phpGroupWare, na voljo pa je tudi ISO slika CD-ja, ki so ga izdali od verziji 0.1.

V nasprotju z projektom Mono, je DotGNU prevajalnik C# napisan v jeziku C, tako da se programi hitreje prevajajo. DotGNU ima tudi podporo za imenski prostor Windows.Forms, ki pa ne teče preko Wine knjižnic kot pri Mono, ampak temelji na System.Drawing.

Za več podrobnosti pa oddeskajte sem.

0 komentarjev

Digitalna evolucija

New Scientist - Nekaj časa nazaj nas je osupnil Thomas s svojim projektom digitalne evolucije, kjer je s posebnim programom poganjal simulacijo naravne evolucije in izboljševal programe v jeziku C. Da je v tem prihodnost, se strinja tudi Miguel Garvie z Univerze Sussex, ki je razvil podoben mehanizem za evolviranje električnih vezij, le da je šel še dlje in celotno zadevo izdal v obliki distribuiranega računanja, kot delujeta naprimer Folding@Home in SETI. Garvie pravi, da je v prvih štirih dneh od zagona projekta prišel do vezij, ki so za več kot 100 % boljša od trenutnih rešitev, a le za polovico kompleksnejša. Klik!

10 komentarjev

DotGNU in DotMONO

Gnome news - Malce z zamudo pa vendar: FSF (Free Software Fundation) in Ximian sta objavila, da bosta ustvarila odprto zamenjavo za Microsoftovo tehnologijo .NET. Stvar bo kompletno GPL in LGPL in bo omogočala kompatibilno poganjanje programov napisanih v C#. Tule je FSF press release, tule pa Ximian press release.
Upati je, da bosta DotGNU in DotMONO uspela in nas rešila pred novim monopolom 'velikega zlobnega' :)

1 komentar