»

Spletna ukazna vrstica

Slashdot - YubNub je nov način interakcije s spletom, ki nam omogoča, da s preprostimi ukazi v stilu ukazne vrstice lahko poganjamo različna iskanja iz ene same centralne strani.

"g Firefox" nam bo denimo prikazal kje lahko snamemo trenutnega spletnega favorita, "gim noob" nam bo pokazal nekaj zanimivih slik, "wp Slovenia" nam bo povedal kaj angleška Wikipedija meni o naši državici, če pa bi radi dodali kak nov ukaz, pa ga lahko dodate tudi sami z ukazom "create"... je morda kdo že poizkusil zagnati ukaz "ls"?


Vse skupaj bi bilo dokaj revolucionarno, če Firefox ne bi vsega tega vgrajeno v desnem kliku na katerokoli iskalno okence podpiral že dolgo časa kar v svoji naslovni vrstici.

16 komentarjev

rm -r v Windows?

Microsoft - Microsoft že dalj časa brez pretiranega reklamiranja razvija tudi Microsoft Command Shell (kodno ime Monad), novo ukazno konzolo, ki jo bomo videli zraven prihajajočega operacijskega sistema Longhorn. Od zadnje novice pred skoraj enim letom je vanjo vključenih tudi že nekaj novih stvari. MSH, kot je njeno skrajšano ime, vključuje nekaj zelo pomembnih novosti kot so:
  • pipelining objektov (namesto samo stringov)
  • skriptni jezik
  • uporaba vseh .NET assemblijev in APIjev kar iz ukazne vrstice, kar omogoce prakticno neomejeno uporabo
  • Cmdlets (razred v dinamičnih knjižnicah, ki jih MSH lahko neposredno poganja)
Zanimivo je še to, da so med ukaze in sintakso le-teh vključili tudi nekaj ukazov, ki smo jih do sedaj srečali le v Unix/Linux konzolah, kot sta na primer "ls" ali pa "rm -r" (brez f [:D]), ki rekurzivno pobriše mapo.

Trenutna preview različica MSHja deluje na Windows XP in 2003.

Še nekaj povezav do funkcij in primero uporabe le-teh: tukaj, tukaj in tukaj

77 komentarjev

Ukazna vrstica najprimernejša za začetnike?!

PC Linux Online - Še pomnite, tovariši, kako je bilo pred nekaj leti, ko je bil grafični uporabniški vmesnik samo pregrešna ideja inovativnih mislecev? Danes bi verjetno večina odgovorila, da dolgočasno, ker smo del KlikGeneracije™, prežete z grafičnimi podobami, animacijami in zvočnimi učinki. A vendar marsikdo še vedno ne more brez ukazne vrstice, ker je za nekatera opravila preprosto robustnejša in priročnejša.

Po nedavni raziskavi sodeč, pa ukazna vrstica ni priljubljena samo pri računalniških zanesenjakih. Večina ljudi, ki so se prvič srečala z računalniki, namreč meni, da je lažja za upravljanje kot grafično okolje. Kljub temu da je grafično zelo nekonkurenčna, omogoča boljšo komunikacijo z uporabniki. Zelo presenetljivi rezultati, ki gradijo na trdnih temeljih, zato je branje toplo priporočeno.

15 komentarjev

Microsoftova nova ukazna vrstica

Slashdot - Na Microsoftovi PDC 2003 so med drugim predstavili tudi naslednjo generacijo ukazne vrstice, ki so jo poimenovali kar Microsoft Shell oz. s kodnim imenom MONAD. Nova ukazna vrstica predstavlja Microsoftov odgovor na vedno glasneješe zahteve po UNIX-like ukazni vrsti, ki bo omogočila izkušenemu uporabniku, predvsem pa sistemskemu administratorju ter programerjem, bolj efektivno delo v njihovem najljubšem operacijskem sistemu.

Jason Nadal je v svojem blogu opisal nekaj novih zanimivih zmožnosti, ki jih bomo nekoč ugledali v naslednji generaciji Oken - Longhornu. Glede na to, da lahko že sedaj v Windows Server 2003 vse postorimo iz ukazne vrstice je še izboljšana različica samo še dodatni...

36 komentarjev

Razvoj novih Windows primerljiv z odpravo na Mesec

The inquirer -

Novica ali kost za glodanje, kakor pač obrnete, za vse, ki se pritožujete čez cene Microsoftovih izdelkov.

Na Etre konferenci, ki se te dni odvija v Berlinu, je Bill Gates podal zanimivo izjavo. Trdi, da bo razvoj nove različice Windows stal Microsoft toliko, kot je stala odprava Apolla na Mesec v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Ponovno je ponovil že znano dejstvo, da bo Longhorn zamudil, o čemer smo že poročali. Več o tem.

22 komentarjev

Windows 2006

OSNews - Microsoft je ta teden na partnerski konferenci uradno priznal, da bo naslednja različica operacijskega sistema Windows, znana pod delovnim imenom Longhorn, na voljo šele čez tri leta in ne že leta 2005, kot je podjetje iz Redmonda obljubljalo še pred meseci. Zanimivo je, da smo že avgusta poročali o prepričanju nekega tržnega analitika, da novi Windows ne bo nared pred letom 2006. To je spet voda na mlin Linuxu, saj ima tako še več časa, da se še pred izidom konkurenčnega operacijskega sistema izpopolni do te mere, da bo pridobil velik del njegovih uporabnikov. Za nameček pa je svoje dodal še Richard Seibt, direktor podjetja SuSE, ki je izjavil, da bo Applove računalnike čez 10 let poganjal Linux. [:D]

53 komentarjev

Življenje sistemskega administratorja

Slo-Tech - Ste si kdaj zaželeli bíti sistemski administrator? Upravljati ter imeti pod nadzorom velike računalniške sisteme? No, dejstvo je, da življenje skrbnikov računalniških sistemov še zdaleč ni enostavno. Predstavljajte si gôro uporabnikov, ki vas dnevno osrečuje s svojimi težavami, posebno veselico pa predstavljajo velike napake v sistemih. Še posebno če zanje nite krivi vi. Torej, kakšno je takšno življenje v resnici, nam je razkril Sam Varghese, ki je spisal dolg članek na to temo. Klik!
Pa srečno novo leto še od mene.

0 komentarjev

WinXP.CMD

TechTV - Danes brskam za novicami ter vidim eno in isto: že oseminštirideseti test EPoX 8KHA+, nato test XP 1800+ ter 1900+, GF2 Titaniumi, Radeoni, itd itd itd. Res živi dolgcajt. Nato pa naletim na stran, ob kateri se mi je milo storilo. Ker sem sam pripadnik "ne-mlade-ampak-tudi-ne-stare" generacije računalničarjev, sem se dodobra seznanil z ukazno vrstico že pri šestih letih, ko sem dobil svojo prvo dvaosemšestico. Ker se z Linuxom ne ukvarjam, mi je umetnost arhiviranja na roko (arj ter pkzip, hehe) že čisto pošla. Seveda se je s prihodom grafično usmerjenih operacijskih sistemov zadeva še "hujšala". Vse se da naresti le s klikom miši. No, na tej strani pa razlagajo, da vse še ni mrtvo. Kako defragmentirati ter razparticionirati disk v Windowsih XP prek ukazne vrstice? Sledite zgornji povezavi.

1 komentar

Copyright zaščita v naslednji generaciji diskov!

The Register - The Register je danes objavil eno zares šokantno novico. Obstaja namreč (velika) možnost, da bo v naslednjo generacijo trdih ATA in SCSI diskov vdelana CPRM (Content Protection for Recordable Media) zaščita. Dotično zadevo srečamo na današnjih DVDjih in določenih drugih formatih, vsakdanje delo z računalniki pa bi zelo otežila. Pobudniki te ideja so združeni v NCTIS organizacijo (IBM, Toshiba, Intel, Matsushita), naslednji sestanek pa bo februarja. Če bodo takrat sprejeli specifikacije, je zelo verjetno, da bomo CPRM generacijo diskov videli že poleti. Ena izmed večjih težav, ki se bo pojavila z uvedbo CPRMja v diske je tudi težavnost premikanja podatkov z CPRM diskov na tiste, ki CPRMja podpirajo. Modificirati bi bilo potrebno ves backup, arhivni, kopirni in RAID softver, kar bo po vsej verjetnosti povzročilo veliko protestov. Le upamo lahko, da bo pobuda propadla, saj bo drugače delo in življenje povprečnega računalničarja zelo, zelo oteženo. No ja, seveda je glavno, da se...

5 komentarjev