» »

Microsoftova nova ukazna vrstica

Microsoftova nova ukazna vrstica

Slashdot - Na Microsoftovi PDC 2003 so med drugim predstavili tudi naslednjo generacijo ukazne vrstice, ki so jo poimenovali kar Microsoft Shell oz. s kodnim imenom MONAD. Nova ukazna vrstica predstavlja Microsoftov odgovor na vedno glasneješe zahteve po UNIX-like ukazni vrsti, ki bo omogočila izkušenemu uporabniku, predvsem pa sistemskemu administratorju ter programerjem, bolj efektivno delo v njihovem najljubšem operacijskem sistemu.

Jason Nadal je v svojem blogu opisal nekaj novih zanimivih zmožnosti, ki jih bomo nekoč ugledali v naslednji generaciji Oken - Longhornu. Glede na to, da lahko že sedaj v Windows Server 2003 vse postorimo iz ukazne vrstice je še izboljšana različica samo še dodatni plus za Microsoftov novi izdelek.

Upamo lahko samo, da ne bodo pozabili dodati prijaznega pomočnika Clippya ...

36 komentarjev

Zoidberg ::

Še ena stvar katero windows vzema iz drugih OS
Just keep on trying, keep on flying. I will be the light.

moj_nick ::

Bravo, M$!

Še malo, pa boš dosegel 20 let (v glavnem - zelo star) star bash

flipflop ::

Jason Nadal je v svojem blogu opisal


Zoidberg: vsaj kurjenja hardwara ne povzema od nekaterih superiornih OS-ov:\

undefined ::

Ja, M$ res dela korake vzvratno. Ne vem kater kreten pri Microsoftu se je spomnil ideje, da mora Windows podpirat vse Lunixove nazadnjaške funkcije. :\

moj_nick ::

Tisti, ki ve, da GUI v Windows server mašinah služi samo nestabilnosti

xenon74 ::

...naslednjo generacijo ukazne vrstice...
to se sliši tako trekkie

MikroSOFT Tha NEXT Generation

verjetno pomeni, da ima od stare izboljšan GUI :D

lorenz ::

"Nova ukazna vrstica predstavlja Microsoftov odgovor na vedno glasneješe zahteve po UNIX-like ukazni vrsti, ki bo omogočila izkušenemu uporabniku, predvsem pa sistemskemu administratorju ter programerjem, bolj efektivno delo v njihovem najljubšem operacijskem sistemu."

Mislim da so vedno glasnejse zahteve pa UNIX-like jedru ne pa ukazni vrstici , izkuseni uporabniki in administratorji pa so ze dolgo na Unixu. Mislim da bo na koncu tudi MS vzel neko variatno UNIX jedra .(in potem se vedno lahko da gor ta grda okna WINDOWSe.) . Zgleda pa da MS zadnje case sam sebi jamo koplje .

wishmaster ::

.... in spet bodo padale tožbe.:D :D
GIGABYTE GA-K8NXP-SLI,AMD ATHLON 64 X2 4200+,4x1024 RAM (GEIL)
5xWD2000JS(200 GB),Gigabyte Radeon 3870 ...

Jeebs ::

Heh, nism sicer glih domač na tem področju, ampak WTF bo to spremenilo? Kaj pa vem, kokr jst vem, bodo Windoze še zmeri zaprto-kodni sistem in še vedno polni bugov.:\ |O
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

mescaline9 ::

Mah že zdej je cmd.exe v XP-jih zlo uporabna zadeva. Eden boljših ukazov, ki v GUI sploh ni implementiran je shutdown in podobne funkcije na timer

Tud start>>run je zlo uporabna zadeva, ubistvu del cmd-ja. Sploh če maš dobro naštimane environment variables. Če je use pravilno naštimano sploh ne rabiš bližnjic do programov.
Le s kom bi pingal če ne bi bilo cmd-ja?
S čim bi net send pošiljal?
Aja pa tab v cmd-ju je fantazija, za to sem ziher, da ma boljše kot vsi linux shelli:)

Ma kakšne tožbe, kje je pa tle kakšno kopiranje mi ni jasno. MS je začel z DOSom, CLI zadeva, a kdo ugovarja? Dos oz. cmd je vedno bil del winsov. Ni bil pa niti približno tolk pomemben kot v *nix sistemih.
Pol je dal gor GUI ( win9x serija), pol z NT in 2000 mal pozabu na svoje korenine, z XPji dobiš pa že kar useful CMD, v longhornu bodo pa to nadgradili. Sej je prou da MS tud to razvija, je pač sprevidel da trg to zahteva.

moj_nick ::

>Aja pa tab v cmd-ju je fantazija, za to sem ziher, da ma boljše kot >vsi linux shelli:)

Kaj je boljše? A lahko prosim razložiš, kaj ta "tab" naredi?

mescaline9 ::

Ma dopade se mi da cycla vse elemente v mapi, brez da daš začetno črko in ni odvisen od caps-a. Sploh caps me je dostkrat jezil v linuxu. Po defaultu mi tele stvari v linuxu niso delale. Če povzamem, v splošen ima tipka tab v cmd-ju boljši input prediction kot v linuxu. IMO seveda.

Sicer pa probaj Start >> Run : cmd in stiskaj tab pa primerjaj z linuxom

hruske ::

Hej Ibn Saba, pol boš pa dobil teniški komolec v desno zapestje ko boš 5000x na dan pritisnil tipko tab.:))

Menim, da človek precej hitreje stipka nekaj bolj raznolikega kot pa če mora 10x stisnit isto tipko...:\

mescaline9 ::

Eh ko bi probal bi videl da loh natipkaš tud prve tri črke in enkrat stisneš tab pa je completed, namesto, da se matraš s tipkanjem do konca. Kko je pa s tipkanjem v mapah, ki majo recimo manjo kot 5 map? Sploh pa je tipkanje zamudno če bi rad prišel v en zlo globok in dolgonasloven:) folder.

Sicer pa, če bi stvar uporabljal, verjetno ne bi napisal takega komentarja. Pomoje ga ni CLI userja, ki ne bi uporabljal tab tipke. In to da ti cycla sam, je še dodaten plus IMO.

undefined ::

Tud v Winsih lahko uporabiš TAB, celo v Win95. Ste že kdaj slišal za PowerToys? :)

root ::

Microsoft bo moral naredit zelo zelo dosti sprememb če se bo hotel približat *nix shellu. To kaj zmore *nix shell pa itak nikdar ne bo dosego z windows jerdom.


Aja še to tab tipka za autocomplit je obstajala že v dos času samo norton si si mogo gor dat :) ja microsoft pa jo je vgradil komaj v winse XP.

andrej ::

ojoj, cloveka kar zacne glava bolet ko bere vse te komentarje. dajte no, najprej se malo poucit o jedrih razlicnih osov potem pa debatirajte...

andrej ::

root: ne drzi. tab je bil na voljo ze prej.

root987 ::

andrej: V katerem win osu pa?
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

moj_nick ::

@Ibn Saba

V bashu obstaja tudi ta tvoj "tab" (ne morm verjet :D)

Dela tako da pritisneš *.
Npr:

cd /usr/sr*/lin* te popelje do /usr/src/linux

xmms *12*mp3 ti zaigra 12ti mp3 fajl (v albumu, pod pogojem, da je 12 v imenu fajla)

andrej ::

tudi v windows 2000 ;) samo tab ni bil tab. kombinacija je bla Ctrl+d za direktorije in ctrl+f za datoteke, ce se prav spomnim. Si pa v registryu to lahko spremenil v tab. v winxp pa je tab po defaultu.

gumby ::

tisti, ki smo že pred dobrim desetletjem obupali nad command.com, smo začeli uporabljati 4dos...
cmd.exe nismo niti povohali, ampak smo kar "prešaltali" na 4nt:D

mescaline9 ::

moj_nick: Sej nisem rekel, da ne obstaja, sigurno se da nekako naštimat, sam po defaultu to tko ni. Je pa neprimerno bolj udobno, da je tipka za autocomplete tab kot zvezdica. Poglej položaj na tipkovnici.
Pa zvedica ma mal drugačen pomen kot tab, čeprav soroden. Načeloma nadomešča katerikoli znak, al ne?

Thomas ::

Dobrih 10 let nazaj, sem iz command linije DOSa hitreje naredil nekaj (precej) preurejanja datoteke, kot nekdo na Linuxu iz njegove ukazne vrstice. Serija eksperimentov je bila, ne samo en. Jest izberem UltraEdit, nekdo naj izbere pa en native *nix editor ... pa se spet gremo urejanja ... se je kaj spremenilo v 10 letih? I don't think so.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

undefined ::

> Aja še to tab tipka za autocomplit je obstajala že v dos času samo norton si si mogo gor dat :) ja microsoft pa jo je vgradil komaj v winse XP.

Ne, že v Win95 si jo lahko imel z dodatkom MS PowerToys. Res ste nekateri, ki se največ oglašate o vsemogočnem nixu, zelo slabo poučeni. :)

Road Runner ::

Thomas in kaj tocno ti je pohitrilo delo v primerjavi z unix editorji?

glede tab tipke -> na darwinu ter openbsd3.3 men dela takole:
imam naprimer fajla "test1test" ter "test2test". napisem "vi t" (vi je text editor) pritisnem tab in pokazalo se mi bo "vi test" ce napisem se "1" ter pritisnem tab se mi prikaze "test1test" shell je bash. priznam, zna biti bolj uporabno tisto kar je kot vi pravite v windowsih sem pa tudi skoraj preprican da se da to tudi v unix shell implementirati in da so ljudje to ze naredili. prednost opensource kode

Ibn Saba "*" pomeni katerikoli znak, oziroma zaporedje znakov, oziroma nic.

je pa pohvalno da ima microsoft namen implementirati unix-style shell

zdaj s tem kdo kopira koga je pa tezko rect. IMO je tudi linux do neke mere kopiral od microsofta (vsaj gui se mi zdi zelo podoben). pac zakaj bi izumljal toplo vodo ce lahko ponudis nekaj ze preizkusenega? samo da se prodaja...

kilergas ::

Kolk pametnih se dandanes slisi:\

kopernik ::

Ves ?as iste debate. :|
Vsak naj uporabi tisto, kar mu ustreza ...

BigWhale ::

Ljudje, ne komentirajte stvari, ce jih ne poznate. Kako lahko nekdo trdi, da je izboljsan SHELL za Win nazadnjaski korak? Ce konkretnega shella sploh nikoli ni uporabljal? Ce ni nikoli prebral Advanced Bash Programming? Pa tudi trditve, da Win ze imajo CLI in da je to CMD.EXE so naravnost trapaste, ker CMD.EXE se po funkcionalnosti ne more primerjat z bashom ali kakim drugim advanced shellom za *nix.

Thomas: Povej nam, kaj si pocel, da si bil tako hitrejsi v UltraEditu. :)

PS:
Tako ali tako stvar ni relevantna, ker sta primerjala editorje... In ne CLI ;)

Thomas ::

Naloga je bila, poišči vse možne šumnike, vnešene v 20 in več letih, ter jih nadomesti s tapravimi. Odstrani tudi narekovaje, ki so jih nekateri pridno pisali, pa so brezvezni. Kadar je narekovaj namesto velikega Š, naj postane veliki Š. Naredi vse, kakor misliš da je prav, saj nisi idiot. Dva sta šla na isto datoteko, potem smo pa naredli fc. Možno je, da sem zmagal zaradi superiorne inteligence in ne zaradi superiornosti OSa. Dopuščam. Jest sem recimo sortal po vseh displacementih in gledal, kaj priplava na vrh in kaj potone na dno. Tisto je blo že sumljivo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

mathjazz ::

Thomas: Dobrih 10 let nazaj, sem iz command linije DOSa hitreje naredil nekaj (precej) preurejanja datoteke, kot nekdo na Linuxu iz njegove ukazne vrstice.

Jasno! Saj (zelo) dobrih 10 let nazaj Linuxa še bilo ni :D
www.getfirefox.com

Thomas ::

Bil je pa Santa Cruz Unix. In za tisti Unix je šlo. Tudi Windowsov z današnjo močjo ni bilo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

moj_nick ::

@Ibn Saba:

* se lahko nahaja tudi pod Shift + (levo od backspace) in ne vem, zakaj bi "težko" pritisnil to tipko.

Če te pa tako moti, lahko pa z malo truda spremeniš pomen tipke tab v * ;)

attackiko ::

Bil je pa Santa Cruz Unix. In za tisti Unix je šlo.


Ccc.. spet nekdo ki ne spremlja zadev.

SCO unix = Linux, par lopovov je ukradlo kodo in jo poimenovalo Linux. :D

BSD-jas ::

Ha ha, ali se ni še kakšnih 5 let nazaj M$ v svojih pamfletih še posmehoval Linuxu, češ kakšen zastarel OS še z ukazno vrstico je to...

necromncr ::

Kar se ukazne vrstice tiče lahko microsoftu rečem le eno:

KDO LOVI KOGA!?!?! Hahahaa!!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zastonj knjiga: Linux na namizju (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
13325915 (20873) Brane2
»

Priročni programčki za prenosnike

Oddelek: Programska oprema
393986 (2683) CaqKa
»

osebni server

Oddelek: Operacijski sistemi
131651 (1256) Malkec
»

Broadband connection na dveh razlicnih lokacijah

Oddelek: Omrežja in internet
7986 (893) Asgard
»

Namizje prihodnosti (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
567542 (5797) pecorin

Več podobnih tem