»

WD povečal kapaciteto serije My Book trdih diskov na 2 TB

engadget - Western Digital je pronovil svoje najprestižnejše zunanje trde diske, ki so del serije My Book - povečanja so bili deležni modeli Pro II, Premium II in World II. Lična (a precej zajetna) ohišja vseh modelov vsebujejo po dva ločena 1 TB pogona, pri čemer lahko v primeru World II različice podatke pretakamo preko mrežnega vmesnika (do 1 Gb/s), druga dva modela pa podpirata FireWire 400/800 in USB 2.0 vmesnike. Cena dvoterabajtnih monstrumov je seveda primerna kapaciteti - v ZDA bodo morali kupci svoje debele denarnice stanjšati za 749 $ do 799 $.



Izvorna novica.

43 komentarjev

Novi IBM-ov superračunalnik

SiliconValley.com - Podjetje IBM je oz. bo danes naznanilo rojstvo novega superračunalnika. Nova naprava z imenom Watson Blue Gene system je bila zgrajena v rekordnih dveh mesecih, uporabljalo pa jo bo 3.000 raziskovalcev v IBM-ovem Thomas Watson Research Center.

Maksimalna procesorska moč Watson Blue Gene je 115 teraflopov, kar pomeni 115 bilijonov kalkulacij na sekundo, njegova konstantna zmogljivost pa je 91,29 milijarde operacij na sekundo. Ti podatki postavljajo novonastali superračunalnik takoj za IBM-ov najzmogljivejši izdelek Blue Gene (maksimalno 135 bilijonov kalkulacij na sekundo), ki ga uporabljajo v Lawrence Livermore Laboratory.

Oba superračunalnika sta zgrajena modularno. Tako je sistem Watson sestavljen iz 20 modulov, v vsakem pa je po 2.000 PowerPC procesorjev. Kljub temu da so pri izgradnji uporabili nizkoporabniška vezja, naj bi Watson Blue Gene letno porabil za kar 400 do 500 tisoč dolarjev električne energije.

Če želite imeti omenjeni sistem doma, vam ga pri IBM izdelajo...

26 komentarjev

Prodaja čipov spet raste

The inquirer - Kljub recesiji, ki menda še vedno "razsaja" v informacijski tehnologiji, se prodaja integriranih vezij spet povečuje.

Kot poroča The Inquirer, je švedska hiša Handelsbanken ugotovila, da se je prodaja čipov v zadnjih treh mesecih povečala za milijardo dolarjev, in sicer z 14,4 na 15,4 milijarde dolarjev. Največji porast so zabeležili na področju mobilne telefonije, sledijo spominske kartice za dlančnike, s še vedno neskromnih 21% pa lestvico končujejo procesorji.

Kot je povedal Bruce Diesen, analitik pri Handelsbanken Capital Markets, so obeti v prihodnosti najboljši za Intel, Nokio in Texas Instruments. Še klik.

0 komentarjev

Prvi uporabni optični procesorji?

Lenslet - Podjetje Lenslet bo čez nekaj tednov na sejmu MILCOM v Bostonu (očitno gre za sejem vojaške tehnologije) predstavilo svoj prvi optični DSP Enlight256 z deklarirano hitrostjo 8 TeraFlops-ov, kar znese približno 1000 krat več od trenutno najbolj "mišičastih" DSP procesorjev.

Podrobnosti o notranjem ustroju in s tem tudi fleksibilnosti procesorja nisem zasledil, piše pa sicer nekaj o tem, da je vdelana v optiki MAC enota s fiksno vejico, ki zmore 8 bilijonov operacij na sekundo, ob njej pa vektorska enota z 128 milijardami operacij na sekundo. Vse skupaj krmili klasičen Texas Instruments-ov DSP serije TMS320C64xx, čeprav naj bi bil Enlight sposoben tudi samostojnega dela.

Zanimivo pa je videti elektrooptični vmesnik Ablaze, ki na Demo tiskanini služi kot vmesnik med fotoniko v DSP-ju in elektroniko na tiskanini, kjer tudi sicer "straši" kopica Xilinxovih FPGA-jev.

Ablaze je fizično kos polprevodnika na folijskem kablu, gre pa za svetlobni modulator s prostorsko modulacijo. Če sem...

4 komentarji

Moj računalnik je lahko superračunalnik

Wired News - Kaj bi rekli na to, če bi vam rekel da imate lahko na svoji mizi postavljen superračunalnik, ki bi se uvrstil med 500 najhitrejših računalnikov na svetu za samo 25.000 dolarjev? Mislim, da bi me po hitrem postopku razglasili za bedaka in krivoverca ter me odstavili s položaja administratorja Slo-Techa. Kaj pa če je vse res?

Podjetje ClearSpeed je namreč najavilo izid CS301 - procesor, ki bi deloval vzporedno z obstoječim/obstoječimi in vzporedno s svojimi bratci. Če sem prav razumel bi te zverinice, vsaka naj bi lahko izvedla 25 milijard operacij s plavajočo vejico v sekundi oziroma 25 gigaflopov, cinili kar na PCI kartice in to po štiri na vsako. Če preračunamo bi s šestimi PCI režami lahko dosegli računsko moč 600 gigaflopov, kar je kar ena šestdesetina (1/60) števila operacij na sekundo najmočnejšega računalnika na svetu - japonskega Zemeljskega simulatorja, ki je zapakiran v veliko skladišče in stane 350 milijonov dolarjev, s tem da si sploh nočem predstavljati koliko...

19 komentarjev

Thunderbird 1.2Ghz@1.475Ghz

Tech Extreme - Na Tech Extremu so se spravili navijati 1.2 gigaherčno različico Thunderbirda. Navijali zunanjo frekvenco ter prišli do 123 megahercev, kar prinese hitrost procesorja zglednih 1475 milijonov operacij na sekundo. To jim je uspelo na Asusovi plošči A7V in samo s silver orbom. Za zaključek pa še temperatura: Znosnih 35°C za idlanje ter "skromnih 61°C pod obremenitvijo. Celoten članek si lahko ogledate tukaj

0 komentarjev

Xbox čipovje v proizvodnji

The Register - Sodeč po tej novici je grafični čip za Xbox že odposlan v proizvodnjo. Pa še nekaj specifikacij te zverce:
  • 0.15 mikronska tehnologija izdelave
  • 60 milijonov tranzistorjev
  • 250 Mhz jedro
  • 125 milijonov poligonov na sekundo
  • 4 biljone pixlov na sekundo
  • en trilijon operacij na sekundo ()
Urg, močna zadevca, nekako petkrat hitrejša od GF 2 GTS.

1 komentar