»

Nova številka revije za elektronike zastonj na spletu

Slo-Tech - Te dni je izšla nova številka revije Elektronika, ki je na voljo tudi brezplačno v PDF formatu.

Revija bo zanimiva predvsem za tiste, ki se udeležujejo debat v forumu. V reviji boste na eni izmed stotih strani, kolikor jih obsega, našli tudi odgovore na vprašanja iz foruma, lotili pa smo se tudi malo bolj računalniških tem, kot so Gentoo Linux in kratke predstavitve uporabnih CAD programov za elektroniko v Linux okolju.
Papirna izdaja bo verjetno na voljo danes (četrtek) oz. najpozneje v petek na naši stojnici na sejmu elektronike. Kakorkoli že, če je na stojnici ne bo, nam pustite svoj naslov in poslali vam jo bomo brezplačno.

16 komentarjev

Živahna Zvok in slika v forumu

Slo-Tech -

Tokrat si bomo podrobneje ogledali dogajanje v oddelkih Zvok in slika, kjer je naša primarna skrb multimedija in vaši problemi z njo; torej razne sobne komponente in njihov priklop, težave s predvajanjem avdio in video datotek, zajemanje in obdelava video materiala ter podobno.

Najprej omenimo lepljivek na vrhu PC na TV - splošni nasveti, kjer najdete vse potrebne informacije o povezavi PC-ja in televizije, ki predstavlja obvezno branje. Temo si preberite tudi tisti, ki imate grafično kartico s TV-Out izhodom, saj vsebuje osnovne informacije za pravilen priklop.

Trenutno je zelo vroča tudi tema o DivX/XviD komponentah, kjer ugotavljamo, da vedno več teh slikosukov™ predvaja tudi podnapise, kar dodatno pripomore pri razumevanju posameznega filma.

T0RN4D0 je že pred časom spraševal, kako se izdela zvočna kišta kar doma, tokrat pa sprašuje po cenejšem surround sistemu; s podobno temo se ukvarja tudi The B v temi 5.1 zvocniki, medtem ko se je madmitch pozanimal o alternativah...

1 komentar

Forum: Zanimive teme v Elektrotehniki in elektroniki

Slo-Tech - Če morda še niste vedeli, na Slo-Tech forumu imamo tudi oddelek, ki se imenuje Elektrotehnika in elektronika, kjer se pogovarjamo o različnih bolj ali manj zanimivih temah iz elektrotehničnega sveta, ki imajo pogosto povezava tudi z modificiranjem računalnikov.

Zvesti forumaš Tic se sprašuje, ali bo prevelika bližina napajalnika kaj vplivala na delovanje diska, z jjohnny-jem pa se nekdo šali po telefonu, zato bi rad iz svojega Philipsovega telefonskega aparata izbrskal njegovo tel. številko. Pomagajte mu! Vsake toliko se kdo posveča tudi izdelavi in nakupu glasbenega ojačevalnika, nagrado najbolj zanimive teme tega tedna pa dobi No0ne, ki hoče iz disketnika narediti pravega pravcatega robota.

Torej, v priljubljeni predvajalnik naložite katero od pesmi skupine AC/DC, preverite varovalke in se priklopite v oddelek Elektrotehnika in Elektronika [;)] .

3 komentarji

Večerno branje

Slo-Tech - Kot je zadnje čase v navadi, uporabniki izveste, kaj je novega in zanimivega v posameznih oddelkih. V oddelku Igre se na pobudo Tr0n-a se vedno odvijajo zanimive debate o prihajajočih mojstrovinah, Half-Life II ter Doom III, ki bosta zasenčili vse ostale naslove. goranTNT vas sprašuje, katera igra vas je najhuje prestrašila - Igra, ob kateri vas je bilo najbolj strah.

undefined-a zanima Ideja za PC igre prihodnosti. Pred kratkim je izšlo tudi nadaljevanje izredno priljubljene in izredno dobre ter igralne (na žalost tudi kratke) igre Max Payne. Temo o Max Payne 2 je odprl (sic). Pa prijetno branje in mnogo dobrih idej vam želim.

0 komentarjev

Forum: Kaj se dogaja v oddelku Sedem umetnosti?

Slo-Tech - V oddelku Sedem umetnosti ne mirujemo. Trenutno so aktualne sledeče debate, kar pa ne pomeni, da ne morete odpreti nove teme in povedati, kje vas (ne-)kulturni čevelj žuli.

Poglejmo: Saša sprašuje, katerih knjig nikoli niste marali, a niste upali povedati, Avenger pa se razburja nad neprimernimi TV sporedi, pri čemer mu zlasti nacionalka ne gre v račun. Očitno zamera ne bo velika, kajti domneva se, da bo film The Matrix kmalu na televizijskem sporedu.

Še zmeraj je nekoliko aktivna tudi tema o Zvezdnih vratih (Stargate). In če ne veste, kaj početi, si oglejte to temo. Sem namreč prispevamo predloge za aktivno (umetniško?) preživljanje časa.

Sicer pa ste vabljeni k branju celotnega oddelka.

0 komentarjev

Forum - oddelek Z&T zopet živahen

Slo-Tech - V oddelku znanost in tehnologija so se ponovno razvnele zanimive debate. Pa poglejmo, kaj bralcu ponujamo tokrat.

Na internetu se pojavlja vse več t.i. AI-bot-ov, ki naj bi se inteligentno pogovarjali s Homo Sapiens-om iz mesa in krvi na drugi strani žice. Kaj onemogoča pogovor na nivoju vsaj IQ=100, kako sprogramirati boljšo AI in o drugih vprašanjih se pogovarjamo v tej temi.

Načel sem že velikokrat premlevano, pa nikoli dokončno premleto debato o Wolframovi teoriji, ki je mimogrede pred kratkim doživela prvo obletnico svojega obstoja in dokazuje, da je vse v svojem bitu sestavljeno iz bitov. Osnovo te teorije predstavlja knjiga A New Kind of Science, ki je tako razburkala znanstvene kroge.

Vse prevečkrat zamolčana in spregledana tema o naši psihi je od zdaj naprej bolje zastopana v Z&T oddelku. Ali je imel Freud prav...

Zagovorniki in ljubitelji znanosti pa smo tudi obudili tradicijo pogovorov v živo, in sicer preko IRCa. V tej temi se dogovorimo za čas in kraj pogovora....

4 komentarji

Aktualno v forumu

Slo-Tech - Kot ste navajeni, vam vsake toliko časa pripravimo pregled aktualnih tem v forumu. Dobius je odprl zanimivo debato o virusih v Linuxu. Zakaj le-teh še ni? andrej nam je sporočil, da je igra Halo PC končana. Še vedno v oddelku Internet poteka obsežna debata o IP-TV, novi SiOL-ovi storitvi, connan pa se sprašuje kako na internetu izslediti računalnik, medtem ko ima defort probleme z ddos napadi.

Yohan del Sud vas sprašuje, kaj je po vašem mnenju izum, ki ne bi najbolje vplival na okolico. Pred kratkim smo v forumu odprli nov oddelek, poimenovan tudi Problemi človeštva. V njem je nastalo že kar nekaj zelo obsežnih debat. Tic je dobil nadvse zanimivo idejo. Slo-Tech tako ne bo imel le kolesarske ekipe, temveč tudi košarkarsko ekipo. Seveda se že dela na projektu in kmalu boste izvedeli nove informacije.

Verjetno smo nehote spregledali še kako obsežno in zanimivo debato, zatorej pridno prebirajte forum.[:)]

1 komentar

Aktualno v forumu

Slo-Tech - Kot morda dobro veste, se zadnje čase radi odpravimo spisati kako novičko, kjer zajamemo vse aktualne teme v forumu. se še vedno ubada z izdelavo doma narejenega zvočnika. V forumu navijanje nastaja dokaj zanimiva debata in sicer se simonchelo ukvarja z zelo težkim problemom pri navijanju AMDjevega TbredaB. Pri zapravljanju težko prisluženih tolarjev pride vedno prav kak nasvet in Grimlorda zanima kateri je najboljši hladilnik za njegov procesor, medtem ko nam umetnic odsvetuje nakup v Italiji, overmana pa zanima, če je pameten nakup MP3 predvajalnika Innovision. Oddelek strojna oprema nam prinaša nekaj zanimivih problemov. Morda je še najbolj komplicirana težava, ki se je pripetila, da je monitor začel piskati. S tem problemom se ubada pingo76. zirc00 nas že kar nekaj časa v oddelku igre opozarja na slovenski America's Army klan, medtem ko pa smo v debati o novem Wolfensteinu prišli na zanimivo idejo, da bi se preizkusili koliko obvladamo. V oddelku internet...

2 komentarja

Aktualno v Forumu

Slo-Tech - Kot vedno se tudi v tem vročem poletnem času na Slo-Techu dosti dogaja. Ne glede na letni čas navijamo procesorje, modificiramo ohišja in uporabljamo ekstremne pripomočke za hlajenje, malo bolj izvirni pa doma izdelujejo zvočnike in načrtujejo manjše prilagoditve sedežne garniture.

Nekateri osvajajo vrhove, medtem ko smo drugi zaradi peklenske vročine doma, kjer snemamo zgoščenke, igramo strelske igre in se branimo pred komarji, ki nam kratijo spanec. Skupinico politično navdahnjenih osebkov bolj kot vročina skrbi izkoriščanje tretjega sveta, na katerega pa se požvižga forumaš Bx, ki ima dosti veselja z lastnimi skrbmi [;)].

7 komentarjev

Forum: zanimivosti zadnjega Biducata ur

Slo-Tech - Slo-Techov forum zna biti občasno prav zanimivo branje in odličen dokaz, da nekateri ljudje slovesu navkljub nismo 'tako' zelo mahnjeni. V kaj slabo podporo trditvi tako lahko naštejem nekaj razvitih tem, ki bodo verjetno (pa četudi le iz firbca) zanimive marsikomu.

Ob nakupu avdio opreme nam prospekti in prodajalci radi postrežejo s podatki, ki lahko uporabljajo kar podobne merske enote kot računalniki -- vendar ima pomen podatkov kaj malo skupnega z nam bolj znanim področjem. Po preb(i)ranju o pomenu specifikacij zvočnikov nam bo morda jasno kaj več [;)]. Tiste, ki se ukvarjajo z vodnim hlajenjem, načeloma zanimajo tovrstni produkti -- pa naj gre za ideje za izdelavo blokov, kakršna sta recimo Vesoljčev in Boeingov; morda pa ravno iščete ustrezen radiator? -- Katalog radiatorjev evropskih avtomobilov zna priti na pomoč.

Sogovorniki v oddelku Znanost in tehnologija ugotavljajo, zakaj prihaja do pokanja ledu, pristaši teorije zarote pa razpravljajo o ohranitvi odtisov...

4 komentarji

Popularizacija modificiranja

Pretikalca

vir: Tweak Town
Tweak Town - Če bi pred dvema letoma kdo na forumu napisal, da bo modificiranje računalnikov postalo prava mala tržna niša, bi se mu najbrž večina smejala. No, danes lahko tudi v večini slovenskih računalniških trgovin ugledamo prozorne ventilatorje, vodne bloke, hladne katodne cevčice, in podobno. Tudi Tweaktownovci so spisali članek na to temo, saj so opisali izdelke, ki jih ponuja podjetje Sunbeam. Podjetje, kot boste izvedeli v članku, ponuja 5.25-palčno enoto za nadzor vrtenja ventilatorjev (idejo so seveda pobrali od nas [;)]), hladnokatodne ventilatorje ter neonke vseh barv mavrice. Eh ja, modificiranje na domu je še vedno zakon......

3 komentarji

Uvod v parjenje napajalnikov

Burnout PC - Že veliko strani se je ukvarjalo s problemom spajanja dveh ATX napajalnikov. To izkušnjo sem pred časom za Slo-Tech opisal tudi sam. Ugotovitve? Ko prebrodemo vse začetne težave z razumevanjem ozadja delovanja teh napravic, gre vse kot po maslu. Samo vezava čez rele, pa smo. No, na Burnout PC so zadevo poenostavili ter predstavili samo prvi korak do usposobitve parjenja napajalnikov - kako doseči, da PSU dela brez priključitve na ploščo. Na žico so nato vezali še stikalo ter dobili pravi pravcati AT napajalnik :D. Klik!

0 komentarjev