»

Intelov dobiček poskočil za polovico

Malo gor in malo dol, skupaj pa nikamor. Poslovanje podjetja in borzna cena delnic sta le šibko korelirana.

vir: Intel
Intel - Intel je včeraj objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, zaključivši se 25. decembra, ki so bili nekoliko nad pričakovanji analitikov. Prihodki od prodaje so znašali 11,46 milijarde dolarjev, kar je osem odstotkov več kot v enakem obdobju leto poprej in odstotek nad pričakovanji analitikov. Iz tega so napravili 3,39 milijarde dolarjev dobička oziroma 0,59 dolarja na delnico, kar je 48 odstotkov več kot lani. Bruto marža je znašala 67,5 odstotka.

V celotnem lanskem letu je promet znašal 43,5 milijarde dolarjev, kar je za četrtino več kot leta 2009. Dobiček je poskočil za 167 odstotkov na 11,7 milijarde, kar postavlja vrednotenje podjetja P/E na 10.

Finančni direktor Stacy Smith pojasnjuje, da so za nadpovprečen rezultat odgovorno visoko povpraševanje...

4 komentarji

Dell povečal dobiček

BuisnessWeek Online - Dell je objavil rezultate za tretje letošnje četrtletje, ki so pozitivno presenetili analitike. Njihov dobiček je znašal 822 milijonov dolarjev oziroma 45 centov na delnico (skoraj pol več od pričakovanj), kar na letni ravni postavlja kazalnik P/E na okoli 7-8. K dobremu rezultati so obilno prispevali nižje nabavne cene, višje povpraševanje, saj podjetja začenjajo masovno menjati opremo za novejšo z Windows 7 in novim Exchangeom, in rahlo zvišanje bruto marže z 18,3 na 20 odstotkov, saj cen nižanjem nabavnih cen navkljub niso pretirano zniževali, pojasnjuje finančni direktor Brian Gladden.

Prihodki od prodaje so znašali 15,4 milijarde dolarjev, kar je petino več kot v enakem obdobju lani, medtem ko je dobiček poletel za 144...

3 komentarji

Nokia z dobičkom in reformami

Stephen Elop pospravlja po Nokii

Heise - Nokia je objavila poslovne rezultate za tretje četrtletje tega fiskalnega leta, ki so boljši kot predhodni. Dohodki so znašali 10,3 milijarde evrov, kar je pet odstotkov več kot lani, medtem ko je dobiček znašal 529 milijonov evrov. Lani v enakem obdobju so zabeležili 559 milijonov evrov izgube. Prodali so 110,4 milijona mobilnih telefonov (dva odstotka več kot lani), pri čemer je povprečna cena znašala 65 evrov (lani 64 evrov).

Četrtletje, ki se je izteklo, je bilo eno bolj turbulentnih. Dobili so novega izvršnega direktorja, nekdanjega microsoftovca Stephena Elopa, ki je že napovedal korenite spremembe. Prva je bila odstop Anssija Vanjokija, vodje divizije za mobilne rešitve. Poleg...

39 komentarjev

Intel z rekordnim četrtletjem

Bo s Sandy Bridge-em Intel še uspešnejši?

vir: CNet
CNet - Tretje četrtletje letošnjega leta, od julija do konca septembra, je bilo za Intel odlično, saj so imeli za kar $11,1 milijarde prihodkov in $3 milijarde čistega dobička. S tem so na delnico zaslužili 52 centov, kar je 2 centa več od napovedi in znatno več od 33 centov na delnico, $9,4 milijarde prihodkov in $1,9 milijarde zaslužka v enakem obdobju lani. Zaslužek je v drugem letošnjem četrtletju znašal 2,9 milijarde ameriških dolarjev. S temi rezultati je to zlahka novo rekordno četrtletje za Intel, tik po prejšnem prav tako rekordnem, za kar se imajo po besedah...

13 komentarjev

Intel s petkrat višjim dobičkom

The Wall Street Journal - Začelo se je obdobje, ko bodo podjetja objavila četrtletne izide za prvi letošnji kvartal. Tradicionalno je to prvi storil aluminijski gigant Alcoa, sedaj pa sledijo tudi računalniška podjetja. Intel je prijetno presenetil s svojimi rezultati, saj so zabeležili kar 433-odstotno rast dobička v primerjavi z enakim obdobjem lani. Dobiček je znašal 2,4 milijarde dolarjev, kar je deset odstotkov nad pričakovanji analitikov. Prihodki od prodaje so znašali 10,3 milijarde dolarjev, kar je 44 odstotkov več kot lani. Razlogi za dobre rezultate so večje povpraševanje po procesorjih za prenosnike, višja povprečna prodajna cena in kar 63-odstotna bruto marža, kar je za polovico več kot lani. Delnice so v trgovanju po uradnem zaključku delovnega časa (after-hours trading)...

17 komentarjev

Nov Dellov prenosnik s Pentiumom 4 EE

vir: Dell
The Register -

Kot poročajo pri The Registerju, je Dell v petek uradno predstavil svoj nov prenosnik Inspiron XPS, ki ga bo poganjal Pentium 4 3,4 GHz Extreme Edition. Družbo mu dela ATI Mobility Radeon 9700 z 128 MB pomnilnika, 15,4-palčni zaslon, med 512 MB do 2 GB 400 MHz DDR sistemskega pomnilnika, 60 GB disk, ki se vrti s 7200 rpm in DVD+RW pogon.

Grafična kartica je zamenljiva, torej se lahko odločite za zamenjavo za močnejši model, če vam Radeon 9700 ne zadošča. Tudi na mrežnem področju je prenosnik dobro podkovan, saj ponuja gigabitno mrežno kartico in 56...

27 komentarjev

ATI bo izdelal čipovje za Athlone 64

The Register - ATI-jev predsednik Dave Orton je potrdil, da bo ATI izdelal čipovje, ki bo podpiralo nove Athlon 64 (K8 procesorje). Čipovja ne bomo videli še vsaj pol leta, bodo pa pripravili tudi prenosniško različico. Zakaj bo ATI čakal tako dolgo, uradno ni znano, pojavljajo pa se govorice, da čakajo na pojavo PCI Express vodil, ki jih bomo ugledali v drugi polovici prihodnjega leta. Več o tem.

1 komentar

Pošast po imenu Montecito

The Register - Na Registru se je pojavilo nekaj informacij o prihajajočih Intelovih procesorjih. Montecito je za zdaj kodno ime za dvojedrnega Itaniuma, ki bo izšel leta 2005. Procesor bo po Intelovih besedah zgrajen iz milijarde tranzistorjev, izmed katerih bo dobršen del odpadel na ogromnih 24 MB tretjenivojskega predpomnilnika.

AMD seveda pripravlja svoj odgovor Intelovemu favoritu. Dvojedrni Opteroni naj bi se takisto pojavili leta 2005, podrobnejših podatkov o specifikacijah pa še ni. Ne gre dvomiti, da bodo vražje hitri, saj so jedro Opteron zasnovali prav z dvojedrnim procesorjem v mislih. Klik!

5 komentarjev

Ameriška vojska odslej z Linuxom

The Register - Kot poroča The Register, Ameriška vojska v svojem programu Land Warrior ne misli več uporabljati Windows, temveč bodo prešli na Linux, saj, kot pravi podpolkovnik Dave Gallop, dokazi kažejo, da je Linux stabilnejši. Za zdaj bodo Linux uporabili v napravah, imenovanih Commander's Digital Assistant, a Gallop neuradno špekulira, da je to prvi korak k postopni migraciji celotne vojske na Linux. Več o tem.

26 komentarjev

Microsoft z milijardnim dobičkom

The Register - Kot poroča The Register, je Microsoft objavil poslovne rezultate prvega fiskalnega četrtletja, ki so zelo obetavni. Pridelali so 2,6 milijard dobička, kar je za 30 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Skupno so zaslužili 8,2 milijardi dolarjev oz. šest odstotkov več kot lani.

Kljub lepim številkam in še lepšim napovedim, v katerih napovedujejo krepko povečanje dobička v prihodnosti, pa situacija v Redmondu ni najbolj rožnata. Microsoft je namreč utrpel kar veliko škodo zaradi upada t.i. corporate pogodb s podjetji. Nekaj krivde pripisujejo težavam z varnostjo (črvi Blaster in podobni) ter vedno večjemu uveljavljanju Linuxa. Več o tem.

17 komentarjev

Intel z rekordnim dobičkom

The Register - Kot poročajo na The Registerju, je procesorski gigant Intel tudi v letošnjem tretjem četrtletju posloval z dobičkom. Pravzaprav z rekordnim. Prihodki od prodaje so znašali 7,8 milijarde dolarjev, kar je za petino več kot v enakem obdobju lani. Večje letne rasti po letu 1996 Intel še ni doživel. Dobiček je tako za več kot 142 odstotkov presegel lanskega, saj znaša 1,7 milijarde. Sorazmerno so poskočile tudi Intelove delnice, saj je njihova vrednost trenutno 0,25 dolarja oz. za 150 odstotkov več kot lani. Podrobnejši podatki so na voljo v izvirni novici.

1 komentar

IBM predstavil sistem za zaščito diskov

The Register - Kot poročajo na The Registru, je IBM danes uradno predstavil nov način zaščite diskov v prenosnikih pred mehanskimi poškodbami. Sistem, ki so ga poimenovali Active Protection System (APS), namreč ves čas spremlja morebitno premikanje prenosnika in tako v primeru, da ga zazna, parkira diskovne glave, kar naj bi preprečilo mehansko poškodbo diska in izgubo podatkov.

IBM tako predvideva, da bi diski v prenosniku, ki bi padel po tleh, preživeli, kar je pomebno, tudi če ostale komponente ne, saj podatki ostanejo in jih tako lahko prenesemo v drugi računalnik. APS bomo najprej ugledali v prenosnikih družine ThinkPad R50 in T41. Več o tem.

12 komentarjev

HyperThreading tudi v prenosnikih

The Register - Kot poroča The Register, je Intel dodal podporo že dobro poznanemu HyperThreadingu tudi procesorjem, ki so namenjeni uporabi v prenosnih računalnikih. Za zdaj so na voljo štirje procesorji s hitrostmi 2,66, 2,8, 3,06 in 3,2 GHz. Intel trdi, da vsak izmed njih porabi manj kot 3 W električne energije, gotovo pa je, da imajo 512 kB drugonivojskega predpomnilnika in da še vedno uporabljajo 533 MHz-FSB. Cene za količine nad tisoč kosov so 653, 433, 294 in 234 dolarjev. Izvirna novica.

11 komentarjev

Enokanalni Springdale

več strani -

Intel je nedavno izdal svoji čipovji za nove Prescotte, imenovani Springdale in Canterwood, ki sta si zelo podobni in nam nudita večino dobrot, ki so si jih Intelovi inženirji lahko zamislili -- dvokanalni dostop do pomnilnika, 800 MHz-FSB; Canterwood tudi zloglasni PAT.

The Register nas sedaj obvešča, da bo Intel storil tudi korak nazaj in predvidoma prihodnji mesec začel odpošiljati še "oskubljeni" Springdale. Glavni razlog bo kakopak cena, ki bo za odtenek nižja (28 ali 29 dolarjev na primerek) od cene i865PE čipovja. Tajvanski izdelovalci matičnih plošč vedo povedati še, da rahitični bratec i848P ne bo v ničemer zaostajal za Springdaleom, razen da ne bo podpiral dvokanalnega dostopa do pomnilnika. The Register, DigiTimes.

0 komentarjev

Problemi z zaposlovanjem

The Register - Dasiravno je računalniška izobrazba v novi dobi široko cenjena in priznana ter da analitiki napovedujejo, da bo še nekaj časa omogočala pridobitev uglednih in dobro plačanih služb, delavcem Deutsche Bank to ne pomaga kaj dosti. The Register namreč poroča, da se je omenjeni nemški gigant odločil prekiniti delovno razmerje 5.500 ljudem, zaposlenim v IT sektorju, oz. polovici v tem sektorju. Tozadevna katastrofa jih seveda ne bo doletela čez noč, saj nameravajo v Deutsche Bank načrt uresničiti v poldrugem letu. Klik!

4 komentarji

Problemi v Telewestu se stopnjujejo

The Register - Po različnih tehnoloških problemih, ki so se godili v Telewestu pred kratkim (glej povezane novice), smo sedaj priče novim neprijetnostim. Tokrat so delavce obvestili, da jim bodo znižali plače, na letni ravni za celih 1.100 dolarjev. Stvari so se še bolj zapletle, ko so delavci ugotovili, da so jim plače znižali pred dogovorjenim rokom, kar jih je zelo razburilo. Mnogo delavcev je takó že objavilo, da so si pričeli iskati nove službe. Več o tem.

0 komentarjev