»

Novi diski za prenosnike

The inquirer - Hitachi je predstavil nove diske za prenosnike s hitrostjo vrtenja plošč 5400 obratov na minuto in podporo vodilu S-ATA. Novi diski bodo na voljo v velikostih od 40 do 100 GB, v prodajo pa bosta prišla dva modela. Modeli 5K100 so namenjeni bolj običajni uporabi v prenosnikih, medtem ko bi naj bili modeli E5K100 namenjeni zahtevnejšim uporabnikom. Diski bodo na voljo tudi v izvedbi P-ATA. Hitachijevo objavo za medije lahko najdete tukaj.

4 komentarji

IBM predstavil novega peresno lahkega prenosnika serije X40

IBM - IBM je predstavil nov zelo lahek prenosni računalnik, Thinkpad X40. Od predhodnikov se razlikuje predvsem po masi, saj tehta vsega 1, 25 kg. To pomeni, da gre za najtanjšega in najlažjega člana družine prenosnikov ThinkPad. Kljub zelo omejenim dimenzijam ima prenosnik še vedno tipkovnico standardne velikosti.

Skupaj s prenosnikom so pri IBM-u predstavili tudi povsem novo tehnologijo iz serije ThinkVantage Technology, imenovano "Rescue and Recovery with Rapid Restore". Nova tehnologija integriranemu varnostnemu sistemu omogoča, da se zažene še pred zagonom operacijskega sistema. S tem razrešuje probleme, ki so nastali v računalniku tudi tedaj, ko dostop do operacijskega sistema ni več mogoč. Tehnologija bo na voljo v vseh prenosnikih serije ThinkPad X40.

Novinci prihajajo na prodajne police v marcu. Za več informacij kliknite sem.

2 komentarja

Nov Dellov prenosnik s Pentiumom 4 EE

vir: Dell
The Register -

Kot poročajo pri The Registerju, je Dell v petek uradno predstavil svoj nov prenosnik Inspiron XPS, ki ga bo poganjal Pentium 4 3,4 GHz Extreme Edition. Družbo mu dela ATI Mobility Radeon 9700 z 128 MB pomnilnika, 15,4-palčni zaslon, med 512 MB do 2 GB 400 MHz DDR sistemskega pomnilnika, 60 GB disk, ki se vrti s 7200 rpm in DVD+RW pogon.

Grafična kartica je zamenljiva, torej se lahko odločite za zamenjavo za močnejši model, če vam Radeon 9700 ne zadošča. Tudi na mrežnem področju je prenosnik dobro podkovan, saj ponuja gigabitno mrežno kartico in 56...

27 komentarjev

Dvajset milijonov ThinkPadov

X-Bit Labs - IBM je včeraj objavil, da so prodali dvajset milijonti ThinkPad, s čimer je znamka ThinkPad prepričljivo najbolj prodajana znamka prenosnikov vseh časov. ThinkPadi nas spremljajo že od davnega leta 1992, ko se je pojavil prvi, ki je revolucionarno uvedel 14' barvni zaslon LCD, tipkovnico polne velikosti in zamenljiv trdi disk. Konkurentje so postajali vedno boljši, tako da je bil tudi IBM prisiljen vgrajevati vedno nove izboljšave in nove tehnologije. Zadnja takšna je Active Protection System, o kateri smo že poročali. Več o tem.

7 komentarjev

Ameriška vojska odslej z Linuxom

The Register - Kot poroča The Register, Ameriška vojska v svojem programu Land Warrior ne misli več uporabljati Windows, temveč bodo prešli na Linux, saj, kot pravi podpolkovnik Dave Gallop, dokazi kažejo, da je Linux stabilnejši. Za zdaj bodo Linux uporabili v napravah, imenovanih Commander's Digital Assistant, a Gallop neuradno špekulira, da je to prvi korak k postopni migraciji celotne vojske na Linux. Več o tem.

26 komentarjev

Intel z rekordnim dobičkom

The Register - Kot poročajo na The Registerju, je procesorski gigant Intel tudi v letošnjem tretjem četrtletju posloval z dobičkom. Pravzaprav z rekordnim. Prihodki od prodaje so znašali 7,8 milijarde dolarjev, kar je za petino več kot v enakem obdobju lani. Večje letne rasti po letu 1996 Intel še ni doživel. Dobiček je tako za več kot 142 odstotkov presegel lanskega, saj znaša 1,7 milijarde. Sorazmerno so poskočile tudi Intelove delnice, saj je njihova vrednost trenutno 0,25 dolarja oz. za 150 odstotkov več kot lani. Podrobnejši podatki so na voljo v izvirni novici.

1 komentar

IBM predstavil sistem za zaščito diskov

The Register - Kot poročajo na The Registru, je IBM danes uradno predstavil nov način zaščite diskov v prenosnikih pred mehanskimi poškodbami. Sistem, ki so ga poimenovali Active Protection System (APS), namreč ves čas spremlja morebitno premikanje prenosnika in tako v primeru, da ga zazna, parkira diskovne glave, kar naj bi preprečilo mehansko poškodbo diska in izgubo podatkov.

IBM tako predvideva, da bi diski v prenosniku, ki bi padel po tleh, preživeli, kar je pomebno, tudi če ostale komponente ne, saj podatki ostanejo in jih tako lahko prenesemo v drugi računalnik. APS bomo najprej ugledali v prenosnikih družine ThinkPad R50 in T41. Več o tem.

12 komentarjev

Problemi z zaposlovanjem

The Register - Dasiravno je računalniška izobrazba v novi dobi široko cenjena in priznana ter da analitiki napovedujejo, da bo še nekaj časa omogočala pridobitev uglednih in dobro plačanih služb, delavcem Deutsche Bank to ne pomaga kaj dosti. The Register namreč poroča, da se je omenjeni nemški gigant odločil prekiniti delovno razmerje 5.500 ljudem, zaposlenim v IT sektorju, oz. polovici v tem sektorju. Tozadevna katastrofa jih seveda ne bo doletela čez noč, saj nameravajo v Deutsche Bank načrt uresničiti v poldrugem letu. Klik!

4 komentarji

Inteligentni strežniki

BuisnessWeek Online - IBM je objavil nove informacije o svojem novem programju, ki naj bi pomagalo učinkoviteje izkoristiti računalnike podjetjem, ki uporabljajo večje število le-teh za razne računsko intenzivne aplikacije, na primer spletne strežnike. Ta program naj bi bil sposoben določati, koliko procesorske moči potrebuje, da zapolni vse trenutne zahteve in v skladu s tem lahko požene ali ustavi dodatne računalnike. To v praksi omogoči, da ob danem času teče samo toliko računalnikov, kolikor je potrebnih -- ostali, ki so na razpolago, pa čakajo izklopljeni na konice v prometu, ko jih sistem potrebuje in tako zagotovi, da se sistem ne upočasni.

Vsekakor dobra ideja, ki bo, če ne drugega, zmanjšala porabo elektrike. Kako se bo sistem obnesel v praksi, pa si boste lahko ogledali na sejmu CeBit, kjer ga namerava IBM predstaviti.
Za konec pa samo še klik na originalno novico.

5 komentarjev