»

nVidia in XFX se ločujeta

Expreview.com - Pri HardOCP poročajo, da naj bi se XFX in nVidia razšla. Novica je nadvse presenetljiva, saj je XFX eden izmed pomembnejših nVidiinih partnerjev za izdelavo grafičnih kartic ter je, podobno kot EVGA, za nVidio pomemben približno tako, kot Sapphire za ATI. Zanimivo je, da je govora le o evropskem delu XFX-a, ki bi izgubil potrdilo nVidiinega partnerja, a težko si je predstavljati, da bi XFX svoje grafične kartice izdeloval in prodajal povsod po svetu, razen v Evropi. Že pred dobrim letom so sicer pri XFX-u napovedali, da bodo začeli izdelovati tudi grafične kartice z ATI-jevemi grafičnimi čipi, kar so kasneje tudi uresničili, razlog za prekinitev sodelovanja z nVidio pa se...

59 komentarjev

Rambus toži nVidio

EETimes - Tako dolgo že nismo poročali o kakšni tožbi Rambusa, da se je vse skupaj zdelo že skoraj sumljivo, a se podjetje spet vrača na stara pota. To pot je v škripcih nVidia. Poleg tožbe, ki so jo vložili že julija, so sedaj podali še pritožbo pri Ameriški komisiji za mednarodno trgovino (USITC). V njej Rambus trdi, da nVidia in njeni partnerji kršijo devet njihovih patentov, ki zajemajo pomnilniške standarde DDR, DDR2, DDR3, LPDDR, GDDR, GDDR2 in GDDR3, zaradi česar zahtevajo takojšnjo prepoved uvoza in prodaje nVidiinih izdelkov v ZDA. Rambus trdi, da je nVidii pravice poskušal prodati že zadnjih šest let, a je ta to odklanjala in še vedno namenoma kršila njihove patente, zato so prisiljeni ukrepati. V nVidii se še niso uradno odzvali. Odločitev USITC-a se pričakuje v 30 dneh. The Register, The Inquirer, Electronista, EE Times.

45 komentarjev

Namesto prevzema partnerstvo

DigiTimes - Iz Intelovega prevzema nVidie, o katerem smo poročali ne bo nič, bosta pa zato podjetji sklenili strateško partnerstvo. Intel, ki si lasti osem do deset odstotkov nVidiinih delnic želi s tem okrepiti svoj položaj na trgu grafičnih kartic, nVidia pa naj bi po sklenitvi partnerstva znižala delež izdelanih veznih naborov za AMD-jeve procesorje. Kot je znano je AMD nedavno prevzel proizvajalca grafičnih kartic ATI, kar je eden izmed vzrokov za zbliževanje Intela in nVidie.

Več na DigiTimes-u.

13 komentarjev

Stanje na trgu grafičnih čipov

Slo-Tech - Po podatkih Jon Peddie Research je bilo v drugem četrtletju letošnjega leta prodanih 71,4 milijona grafičnih kartic in integriranih grafičnih čipov, kar je sicer za 4,6 odstotkov manj kot v prvem četrtletju letošnjega leta, vendar 16,6 odstotkov več, kot v enakem obdobju lani.

Največji, 40,3 odstotni delež med prodanimi grafičnimi čipi, je pripadel Intelu, sledita mu ATI s 27,6 in nVidia z 20,3 odstotki. VIA in S3 sta pristala na četrtem mestu z 8,2 odstotka, SiS-u pa je pripadel 3,5 odstotni tržni delež. Ostali proizvajalci, med katerimi je najbolj znan Matrox, so dosegli manj kot enoodstotni delež.

Več o tem na Digitimes-u.

18 komentarjev

nVidia - bolje kot pričakovano

Slo-Tech - Ta novica na X-bit labs je izredno obširna, zato le nekaj bistvenih in bolj zanimivih podatkov.
  • Finančno se je nVidia odrezala precej bolje, kot je bilo napovedano.
  • Oktobra so iz tovarne v širni svet potrošnikov poslali 6 milijontega nForce2.
  • 37% vseh prodanih čipovij za AMD-je so nForci.
  • Predvidevajo da se bodo stroški obratovanja podjetja povečali, a hkrati pričakujejo več dobička.
  • Njihovi načrti so prodreti tudi na področje dlančnikov in majhnih, energijsko varčnih naprav, zato bodo začeli razvijati kup novih izdelkov.
  • Prvi PCI Express je že na poti k ponosnim novim uporabnikom.
  • Že v prvem kvartalu leta 2004 se bo začel pohod NV4x grafičnih čipov, ki se bo skozi leto tudi...

14 komentarjev

IDC, Prenosniki: 25 % padec ravni cen

IDC - Tudi na Slotechu se nam zadnje čase vse večkrat zapiše, da prenosniki marsikje počasi nadomeščajo stacionarne kolege, dejansko stanje pa to zgolj potrjuje. Ekspanziji pa botruje tudi kar precejšen padec cen, ki bi ga lahko (na lastno pest, seveda) primerjal z obdobjem prihoda Pentiumov.

IDC je tako objavil rezultate opazovanja trga, ki nakazujejo kar 25 % padec ravni cen prenosnih računalnikov v obdobju zadnjega leta. Indeks cen v primerjavi z avgustom 2000 tako znaša le 68, septembrski padec napram avgustu pa znaša 1,7 %.

Tovrstno zniževanje cen, ki je po predvidevanjih plod predvsem konkurenčnega boja, seveda pomeni tudi nižje prihodke podjetij. Verjetno ne pretiravamo, če ocenimo, da je trg prenosnih sistemov v primerjavi z namiznimi relativno precej manj razvit, to pa posledično verjetno pomeni tudi začasno precej visoko cenovno elastičnost povpraševanja, na podlagi katere je ocenjena kar 50 % rast končnopotrošniškega segmenta.

6 komentarjev

ATI z dobičkom

The inquirer -

Kanadski ATI je pravkar objavil poslovne rezultate letošnjega četrtega fiskalnega četrtletja, po katerih sodeč so poslovali dobro. Potem ko so še leto nazaj v zadnjem kvartalu pridelali 35 milijonov dolarjev izgube, so imeli v enakem obdobju letos 22 milijonov dobička. Prav tako so povišali dohodke od prodaje z lanskih 223 milijonov na letošnjih 380.

ATI-jeve delnice serjie ATYT imajo trenutno tržno ceno 15,38 dolarja, medtem ko so nVidiine NVDA malenkost dražje s 16,99 dolarji. Novica.

3 komentarji

Tržni deleži grafičnih proizvajalcev v drugem kvartalu

X-Bit Labs -

Po podatkih zadnje IDC-jeve raziskave tržišča je trg 3D grafičnih kartic v drugem letošnjem kvartalu predstavljal 54 odstotkov, trg 2D kartic pa 46 odstotkov celotnega tržišča. Največja igralca sta gotovo nVidia in ATi, manjše tržne deleže pa imajo še 3Dlabs, Matrox, Appian in HP. Posvetimo se največjima.

Na tržišču 3D kartic je nVidia obvladovala dve tretjini, ATi pa le 24 odstotkov trga. Med prodajalci 2D kartic je nVidia takisto v prepričljivem vodstvu, saj ima v lasti 53 odstotkov trga, sledi pa ji presenetljivo Matrox z 19. Skupno ima nVidiine izdelke tako 73 odstotkov uporabnikov, ATijeve pa zgolj 13. Več o tem.

3 komentarji

GeForce FX 5900 Ultra

Hardware Zone - nVidia je s serijo FXov napovedovala veliko, a tudi paradni konj GeForceFX 5800 se ni mogel kosati z ATIjevim Radeonom 9800 PRO. V dokaz naj vam bo članek, ki je bil objavljen na Slo-Techu. Zaradi poloma svojih kartic je nVidia izdala novo grafično kartico pod imenom GeForceFX 5900 ultra. Le-ta naj bi se lahko uspešno kosala z ATIjevimi izdelki in nVidii povrnila prestol v grafični deželi. Če vas zanima, kaj nam ta kartica obeta, si oglejte test, ki je spisan na kar dvaindvajsetih straneh.

0 komentarjev

Nov grafični čip

The Register - 3DLabs je najavil, da bo izdal nov pospeševalni grafični čip s kodnim imenom P10. Prvič ga bomo lahko videli v tretji četrtini tega leta. Podpiral bo DirectX 9 in OpenGL 2.0. Ciljajo pa na trg delovnih postaj in igralcev iger. Podjetje je označilo čip kot VPU ali "Visual Processing Unit". Torej nekako tako kot je nVidia označila svoje čipe za GPU ("Graphical Processing Unit").

Še nekaj specifikacij: 200 programabilnih SIMD (single instruction, multiple data) enot, 256-bit DDR in pasovna širina 20 gigabajtov na sekundo. 3D Labs bo poslal P10 na tržišče ravno v času, ko ATI in nVidia pripravljata svoje grafične čipe nove generacije. Poleg tega je Creative Labs nekaj časa nazaj kupil 3D Labs in posledično ima 3DLabs že zagotovljenega izdelovalca grafičnih kartic z prilotanim njihovim čipom. Zgodba.

10 komentarjev