»

Linux v šolah pol cenejši od Alternative

Vnunet - Agencija Becta (British Educational Communications and Technology Agency) je izdala poročilo, iz katerega je razvidno, da lahko šole, ki uporabljajo odprtokodne alternative komercialni programski opremi, razpolovijo stroške v sektorju IT. Poleg tega je poročilo ovrglo legendo o dragi podpori odprtokodnih rešitev, saj je strošek zanjo lahko manjši celo za 60 odstotkov.

Na novico nas je opozoril gfighter.

65 komentarjev

Adobov nov slikovni zapis

Slashdot - Večina fotoaparatov dandanašnji shranjuje slike v zapisu JPEG, a v višjem cenovnem razredu se zaradi boljše kakovosti vse bolj pojavlja trend shranjevanja v zapisu RAW. A slabost tega je, da vsako podjetje uporablja lasten RAW zapis, zatorej morajo uporabniki različnih znamk fotoaparatov uporabljati različno programsko opremo za obdelavo slik.

Adobe pa se je odločil to spremeniti z uvedbo novega standarda DNG (Digital Negative Specification), ki bo ponujal sliko brez izgube kakovosti (RAW zapis), obenem pa bo s poenotenjem močno zmanjšal stroške grafikov za nakup različnih programov.

Loading ... [>:D]

16 komentarjev

Kanadski internetni ponudniki v boj s CRIA

The inquirer - Po tem, ko je RIAA začela križarsko vojno proti P2P uporabnikom in je s svojim naključnim izbiranjem nekoliko tudi skrčila število uporabnikov P2P programov, pa v Kanadi podoben korak morda ne bo tako učinkovit. Tako se kanadski internetni ponudniki ne želijo ukloniti volji CRIA (Canadian Recording Industry Association), ki zatrjuje, da jim je uspelo izslediti 29 domnevnih piratov do njihovih internetnih ponudnikov, sedaj pa od slednjih zahtevajo tudi imena in naslove.

Vendar se ISP-ji s tem ne strinjajo in trdijo da je CRIA na (naključnem) lovu za uporabniki, podobno kot je RIAA počela v ZDA, ki je med drugim tožila tudi uporabnike Applov, ki Kazaa-e in podobnih P2P programov, katerih omrežje je RIAA preiskovala niti ne morejo poganjat. K temu pa še dodajajo, da so tudi dolžni varovati podatke o svojih uporabnikih. Članek.

Koliko denarja bo potrebno, da se bodo kanadski ISP-ji le predali in izročili podatke?

8 komentarjev

Microsoft ukinil spletne sobane

Slashdot - Ta teden je splet pretresla novica, da Microsoft oziroma bolj natančno njegov del - MSN ukinja nemoderirane spletne sobane (oz. kanale, kakor bi jim rekli na IRC-u). Uraden razlog je, da bodo zaščitili otroke pred pedofili ter ostalimi nadlegovalci ter omejili število nezažljenih reklamnih sporočil. V isti sapi pa še dodajajo, da bodo odslej moderirane sobane na voljo samo v zameno za plačilo. Kljub temu, da so jih uporabniki takoj obtožili, da jim gre samo za denar, so to akcijo pozdravile razne organizacije, ki se ukvarjajo s preprečevanjem takšnega početja.

Čeprav s(m)o mnogi mnenja, da ta akcija ni vredna pretirane skrbi, je vseeno čutiti določeno mero nelagodja v spletnih skupnostih, saj bodo tej akciji morda sledili še drugi ponudniki chat storitev. Hkrati pa strokovnjaki opozarjajo, da se bodo uporabniki preprosto preselili na manj kontrolirane alternative in bodo tam še bolj izpostavljeni nevarnostim.

8 komentarjev

Spammer na udaru

The Register - Hm, človek bi si mislil, da imajo osebki, ki pošiljajo naokoli reklamno pošto, naslove vseh uporabnikov interneta...a temu očitno ni tako, sodeč po tej novici na The Registerju.

Kratek povzetek: Nominet UK je bil prisiljen izklopiti svojo "WHOIS" storitev, ko je nekdo hotel skopirat vsebino celotne baze, ki vsebuje vse .uk domene. Kdo točno je odgovoren za ta 'podvig', se še ne ve, izvor napada pa naj bi bil izven Anglije, Nominet pa že dela na tem, da bi preprečil nadalnje poskuse kopiranja baze.

Uh, kaj naj še rečem na to ... spammerji postajajo vse bolj vztrajni in če bo šlo tako naprej, bodo reklamna sporočila kaj kmalu pomenila dobršen odstotek internetnega prometa. Upajmo, da se to ne bo zgodilo.

8 komentarjev