»

Tajvanski pomnilniški mastodont se rojeva

Heise - Na trgu pomnilniških čipov zadnje časa vlada zelo čudna atmosfera, ki meji domala na paniko. Proizvajalci izkazujejo astronomske minuse, Qimonda je po neuspelem nemško-portugalskem oživljanju podlegla, njene ameriške podružnice so vložile zahtevo za začetek stečajnega postopka, cene pa se še vedno zadržujejo na zgodovinsko nizkih ravneh. Pravzaprav nič presenetljivega, saj je tudi povpraševanje daleč od nivojev, ki so jih proizvajalci vajeni. Da ne bi šla rakom žvižgat še tajvanska pomnilniška industrija, ki je v svetovnem merilu pomemben igralec, tamkajšnja vlada pripravlja sveženj ukrepov.

Ministrstvo za gospodarstvo je namreč objavilo (prevod), da se bodo začeli ukvarjati s procesom izgradnje pomnilniškega giganta, ki bo posrkal Etron, Inotero, Nanyo, Powerchip, ProMOS, Rexchip in Winbond. Nastajajoči mastodont se bo neizvirno imenoval Taiwan Memory Company (TMC). Z združitvijo (točen pravnoformalni okvir, v katerega bodo zapakirali sodelovanje, še ni znan, ker delničarji nad...

6 komentarjev

Rambus toži nVidio

EETimes - Tako dolgo že nismo poročali o kakšni tožbi Rambusa, da se je vse skupaj zdelo že skoraj sumljivo, a se podjetje spet vrača na stara pota. To pot je v škripcih nVidia. Poleg tožbe, ki so jo vložili že julija, so sedaj podali še pritožbo pri Ameriški komisiji za mednarodno trgovino (USITC). V njej Rambus trdi, da nVidia in njeni partnerji kršijo devet njihovih patentov, ki zajemajo pomnilniške standarde DDR, DDR2, DDR3, LPDDR, GDDR, GDDR2 in GDDR3, zaradi česar zahtevajo takojšnjo prepoved uvoza in prodaje nVidiinih izdelkov v ZDA. Rambus trdi, da je nVidii pravice poskušal prodati že zadnjih šest let, a je ta to odklanjala in še vedno namenoma kršila njihove patente, zato so prisiljeni ukrepati. V nVidii se še niso uradno odzvali. Odločitev USITC-a se pričakuje v 30 dneh. The Register, The Inquirer, Electronista, EE Times.

45 komentarjev

Prisluškovanje in "state secrets privilege"

Wired News - Februarja letos je Al-Haramain Islamic Foundation (organizacijo, ki se je ukvarjala z distribucijo verske literature zapornikom, so sicer v ZDA označili za teroristično in jo razpustili) vložila tožbo zaradi domnevno nezakonitega prisluškovanja vsaj dvem njunim odvetnikom in vsaj enemu njenemu predstavniku. V podkrepitev svojih obtožb so tožniki priložili dokument z zapisom prestreženih telefonskih klicev, ki so jim ga po pomoti poslali vladni uradniki.

Odvetniki, ki zastopajo vlado, sedaj trdijo, da tožniki kot nepooblaščene osebe tega dokumenta sploh ne bi smeli videti, torej ga tudi ne smejo uporabiti v sodnem postopku. Ker torej tožniki dokumenta ne bi smeli (ponovno) pogledati in ga uporabiti, naj bi bila tožba nemogoča.

A sodnik Garr M. King je presodil, da se tožba lahko nadaljuje in sicer brez razkritja državnih skrivnosti -- oziroma na podlagi tega, kaj se tožniki spominjajo, da so videli v dokumentu, same vsebine dokumenta pa tožnikom ni dovolil razkriti. Vladna stran...

2 komentarja

Najhitrejši pomnilnik: XDR DRAM

več strani -

Če smo se še pred časom slinili nad DDR-pomnilniškimi moduli, malce kasneje pa nad DDR-II in QDR, se morajo proizvajalci sedaj znantno bolj potruditi, da nam na lica izvabijo nasmeške. Za zdaj jim to dobro uspeva.

Rambus, ki se za svojo preteklost in tožarjenja še presenetljivo dobro drži, je v četrtek skupaj z Elpido in Toshibo najavil novo vrsto DRAM pomnilnika -- XDR. Pomnilnik s kodnim imenom Yellowstone bo sprva tiktakal pri 3,2, kasneje pa pri 6,4 GHz, s čimer hitrosti današnjih pomnilnikov presega za faktor osem. Proizvajalci nam obljubljajo prepustnost vse do 100 GB/s, začetek proizvodnje za konec leta 2004, masovno proizvodnjo pa še leto kasneje. Uradna najava.

11 komentarjev

Nič kaj obetavne napovedi proizvajalce čipov

The inquirer - Računalniška industrija se je znašla v krizi kar se odraža v masovnih odpuščanjih uslužbencev pri velikanih kot so Hewlett-Packard, Apple, Compaq in podobni. Vzrok za krizo pa je najverjetneje manjše povpraševanje kot v preteklih letih. Nekateri analitiki napovedujejo, da se bodo prihodki t.i. čiparske industrije padli kar za 26 % v primerjavi s prihodki v letu 2000 ($168.1 milijarde v primerjavi $226 milijarde). Če malce pomislimo, potem vidimo, da tudi leta 2000 prodaja čipov ni bila ravno astronomska, saj je veliko škode naredila bojazen pred milenijskim hroščem, ki pa se je kasneje izkazala za povsem nepotrebno. Kot sem že večkrat poročal, je najhujši udarec doletel pomnilniško industrijo, ki se je nekoč dobesedno valjala v denarju, sedaj pa mrzlično gledajo, kje bi se dalo privarčevati še tako nepomemben in majhen znesek denarja. Vzrok za "pomnilniško" krizo je spet premajhno povpraševanje po pomnilniku. Nekateri proizvajalci enostavno niso zdržali krize, zato so zaprli vrata...

2 komentarja

Micron proti Rambusu

EBN - Še ena novica, ki prihaja iz sodišča. Micron Technology je včeraj zahteval od zveznega sodnika, da se primer Virginia Rambus Inc. patent proti Infineon Technologies upošteva v njihovem (Micronovem) boju proti Rambusu! Kot kaže, so se izdelovalci pomnilnika uprli Rambusu, saj nočejo več plačevati za licenco SDRAM-a, ki je (za zdaj) v rokah Rambusa. Sodnik je povedal, da Rambusovi SDRAM patenti veljajo le za njegov multiplexed memory bus, ki pa ga SDRAM-i z JEDEC-standardom ne uporabljajo! Ta odločitev bi lahko Rambusu pošteno škodovala, saj je večina SDRAM-ov narejena ravno po JEDEC-standardu. Mogoče se bo sedaj Rambus spametoval in denar raje vložil v razvijanje novih tehnologij, kot pa za tožarjenje po sodiščih! Tnx A.L.T..

1 komentar

Microsoft obtožen nelojalnega oglaševanja

ZDNet - Microsoftovih težav ni in ni konec. Sedaj ga FTC (Federal Trade Commission) obtožuje nelojalnega oglaševanja, in sicer že drugič letos. Tokrat se je FTC zapičil v Microsoftovo agresivno oglaševanje proti Palm-u, ročnem računalniku, ki je konkurenca podobnim izdelkom, ki uporabljajo Microsoftov softver. Microsoft namreč oglašuje z naslednjimi besedami: "Can Your Palm Do That", ali prevedeno - Ali lahko vaš Palm to naredi?.
Čeprav te obtožbe niso povezane z sojenjem v zvezi z monopolom Microsofta na trgu, vendarle opominjajo na način poslovanja Microsofta, saj se na sojenju tudi zagovarja v zvezi z obtožbami o njihovi agresivni taktiki na računalniškem trgu.
Več o tem pa tukaj.

8 komentarjev

Rambus kmalu na sodišču

ZDNet - No, pravna bitka o pomnilniških licencah, o kateri se govori že precej časa, je že skoraj tu (začela se bo ta teden). Na nemškem sodišču se bodo namreč spopadli Rambus kot tožnik, ter Micron, Infineon in Hyundai kot nasprotniki. Seveda gre za sojenje, ki bo zelo vplivalo na celotno pomnilniško industrijo, tako da pozornejše spremljanje ni odveč. Za vse tiste, ki ne veste o čemu sploh gre, je kot naročena ta ZDNetova novica, v kateri je zadeva razložena kratko in jedrnato (kolikor to pač gre v takših primerih). Me prav zanima, kako dolgo bo trajalo to tožarjenje...

2 komentarja

Rambus z velikimi stroški

Tech Web - Heh, ta novica pa me je po pravici povedano kar razveselila, saj se štejem med goreče nasprotnike Rambusa (ne tehnologije, temveč politike podjetja, da se razumemo). Kot poroča sam predsenik tega kontraverznega podjetja, so stroški raznih sodnih poravnav precej narasli in bodo samo v tem četrtletju znašali okoli $5 milijonov! To seveda ni malo niti za tako veliko podjetje, saj je skupni prihodek za to četrtletje znašal malo čez $13 milijonov. Torej bi se lahko reklo, da Rambus porabi skoraj polovico svojega zaslužka za tožarjenja po raznih sodiščih, namesto da bi se koncentrirali na razvoj (in ne krajo patentov) ter zniževanje stroškov izdelave. Kakorkoli, v prihajajočem letu jih čakajo še trije ogromni sodni procesi proti Hyunadiju, Micronu in Infineonu, ki bodo podjetje stali gore denarja. Prav jim je !

4 komentarji

Rambus bo napadel tudi izdelovalce čipovij

Electronic News - Ko sem prvič prebral to novico se kar nisem mogel nehati smejati! Za kaj sploh gre? Kot veste, Rambus že kar nekaj časa toži vse proizvajalce SDRAM in DDR SDRAM pomnilnika zaradi zlorabe njihovih "patentov". Te patente so si, mimogrede, pridobili po zelo zelo ovinkasti in komaj legalni poti in s pomočjo več prevar. Kakorkoli, nekateri proizvajalci so jim že podlegli in jim morajo plačevati licenčnino, nekateri ( Micron, Infineon ) pa jih trenutno tožijo nazaj. Sedaj pa so pri Rambusu najavili tudi namero, da tožijo vse izdelovalce veznih čipovij ali katerih drugih komponent, ki komunicirajo s pomnilnikom! V bistvu sploh ne vem, ali bi jih označil kot norce ali prekleto pogumne podjetnike... Eno je sigurno: s tem bi si pridobili ogromen monopol na računalniškem tržišču, saj trenutno skoraj ni naprave, ki ne bi komunicirala s pomnilnikom. Upam, da jim bo spodletelo [>:D]!

5 komentarjev