»

AMD začel dobavljati šestjedrne Istanbule

X-Bit Labs - AMD je naznanil, da so šestjedrni procesorji Opteron s kodnim imenom Istanbul na voljo. Tako pričakujejo, da bodo veliki sestavljavci strežniških sistemov, kot so Cray, Dell, HP, IBM in Sun Microsystems, še ta mesec pričeli začeli ponujati sisteme z novimi procesorji. Za delovne postaje, namiznike in prenosnike Istanbuli ta hip niso pripravljeni.

Novi Opteroni imajo 6 MB tretjenivojskega predpomnilnika, pol toliko drugonivojskega, dvokanalni pomnilniški krmilnik za DDR2 in sedejo na Socket F. Bistvena sprememba v primerjavi s štirijedrnimi Shanghaiji je HyperTransport Assist. Trenutno AMD ponuja tri modele teh 45 nm-procesorjev: 2,20 GHz, 2,40 GHz in 2,60 GHz-izvedenko, ki vsi porabijo do 75 W električne energije. Ker so združljivi s podnožjem Socket F, lahko uporabniki nadgradijo stare strežnike z nizkimi stroški in tako pridobijo bodisi nekaj računske moči ali prihranijo kakšen vat. AMD bo tovrstne nadgradnje spodbujal s popusti za obstoječe lastnike, kot so napovedali že...

4 komentarji

Tyanova nova plošča za 4/8 Opteronov s PCIe 16x...

Tyan - Pri Tyanu imajo v zadnji fazi priprave novo osnovno ploščo imenovano K8QW-S4881, ki je namenjena tako strežnikom kot delovnim postajam in sprejme do 4 Opterone in 16 DDR RAM ploščkov, ob posebni razširitveni plošči, ki jo nasadimo na osnovno, pa lahko sistem razširimo za nadaljnje 4 Opterone in 16 DDR RAM rež. Seveda sprejme plošča tudi dvoglave Opterone.

Tako si v maksimalni konfiguraciji lahko omislimo delovno postajo z 8 dvojedrnimi procesorji na 2.2 GHz in do 128 GB RAMa, če uporabimo noro drage 4 GB ploščke, ob 1 GB RAM modulih pa pristanemo na bolj dosegljivih 32 GB.

Sedaj potrebujemo samo še poceni dvoglave Opterone in prijateljsko ceno elektrike...

9 komentarjev

Windows XP 64-bit za Intel

X-Bit Labs - Prve beta različice Windows XP za 64-bitne procesorje so delovale le na AMD-jevih Opteronih in Athlonih 64. AMD-jevi in Intelovi 64-bitni procesorji so v splošnem združljivi, čeprav se v nekaterih zmožnostih razlikujejo; AMD podpira 3DNow! ukaze, Intel pa HyperThreading in še nekaj je takšnih majhnih razlik. Intel in Microsoft sta obljubila, da bosta uradni verziji Windows XP in Windows Server 2003 tekli tudi na Intelovih procesorjih brez težav in zadnja beta že deluje tudi z Intelovimi čipi. Končno različico lahko pričakujemo proti koncu letošnjega leta. Klik!

9 komentarjev

Novi PA-RISC 8800 procesorji

The inquirer - Hewlett-Packard je nekam potiho (verjetno zato, da ne bi preveč razjezil svojega Itanium pajdaša Intela), poslal na trg nove strežnike, osnovane na procesorju PA-8800.

Da vam osvežimo spomin, PA-8800 ima 1,5 MB L1 predpomnilnika (od tega pol za podatke in pol za inštrukcije) ter kar 32 MB L2 predpomnilnika, ki pa seveda ni na samem procesorju. Poleg tega ima vsak procesor dve jedri (kar v teh sferah resda ni novost, IBM Power4 ju premore že od leta 2001). Delovna frekvenca se giblje med 800 in 1000 MHz.

Seveda se s tem odpira vprašanje, kakšna bo prihodnost Itaniuma, ki se na trgu nikakor ne prime do te mere, da bi vsaj približno pokril destletne razvojne stroške. Z uvedbo AMD-jevih Opteronov, ki prinašajo poceni 64 bitnost, bo Itanium še toliko težje opravičeval astrononmsko ceno. Mimogrede, HP načrtuje tudi strežnike z Opteroni.

0 komentarjev

Tyanova nova plošča za štiri Opterone

AMD Power

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Tyan je včeraj predstavil svoje nove večprocesorske plošče, namenjene AMD-jevemu Opteronu.

Tako bo na prvi Tyanovi plošči za štiri Opterone prostora še za do 20 GB RAMa, dve 64 bitni/66 MHz PCI - x, dve 64bitni/133MHz PCI - x ter ena navadna PCI reža, za grafiko skrbi integrirana ATI Rage XL grafična kartica, za diskovje pa bodo skrbeli dvokanalni ATA krmilnik, štirje Serial ATA porti z možnostjo RAIDa ter dvokanalni Ultra320 SCSI kontroler, za povezavo v svet pa je dodana še gigabitna mrežna kartica.

Kot lahko vidite s spodnje slike, je stvar videti že narejena za proizvodnjo, kar nam da slutiti, da se bo kmalu znašla na prodajnih policah. Tako bo na voljo še ena osnova za zelo močan strežnik ter voda...

5 komentarjev

Štiri-procesorski sistemi z Opteronom na voljo

X-Bit Labs - Kalifornijski podjetji QSOL in Colfax International sta začeli ponujati sisteme, v katerih se nahajajo kar štirje AMD-jevi Opteroni. To so prvi sistemi, ki ponujajo take zmogljivosti. Srce računalnika bodo predstavljali štirje Opteroni s frekvenco 1,8 GHz, medtem ko bodo imele aplikacije na voljo kar 32 gigabajtov DDR333 sistemskega pomnilnika, čeprav ga konec koncev lahko vgradimo kar 64 GB. Diskovja je na voljo kar slabih 600 GB preko vodila SCSI. Nadvse pametna odločitev proizvajalca je tudi izbira matične plošče, ki ponuja pet PCI-X rež in gigabitni mrežni vmesnik ter vgraditev kar treh 500 W napajalnikov, ki poskrbijo, da ne bo nikoli zmanjkalo elektrike [:D]. O ceni zaenkrat zanesljivi viri še nič ne vedo, vendar po specifikacijah sodeč ne bo poceni. Več o tem.

24 komentarjev

Opteroni tudi v Sunovih računalnikih?

The inquirer - AMD-jevi Opteroni so trenutno zares vroči procesorji, saj se je o njih spletlo že kar nekaj govoric, ki samo potrjujejo zanimivost teh skupkov silicija, ki naj bi končno pokazali iz kakšnega testa so že konec tega leta. Po napovedih, da se za Opterone zanima celo Dell so The Inquirerjevci sporočili, da bo mogoče te procesorje uporabil tudi Sun, ki je znan po svojih UltraSparcih, spletnih strežnikih in zmogljivih delovnih postajah. The Inquirerjeva razmišljanja si lahko preberete tukaj.

0 komentarjev

400 GB diskovja

Source magazine - Na dotični spletni strani se lahko slinite nad zajetnimi 400 GB diskovja, zatlačenimi v 19" strežniško 1U (pet cm visoko) rackmount ohišje. Uporabljani so štiri Maxtorjeve zverine, za nadzor pa skrbi Intelov P3 866 s 384 MB pomnilnika. Zadevo le priključimo na omrežje ter skonfiguriramo, kar je odlično za podjetja, ki rabijo dostopati do velike količine podatkov. Heh, zamislite si potencial takega strežnika za nelegalno programsko opremo na kakšni hitri pipici v svet! No, tudi cena tega stvora ni očem prijazna - oskubila vas bo za 3600 zelenih.

0 komentarjev